Gospodarstvo

Enron: Lay in Skilling kriva

Houston, 25. 05. 2006 19.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ustanovitelj nekdanjega energetskega giganta Enrona Lay in generalni direktor Skilling sta kriva bančnih poneverb.

Ustanovitelj Enrona - Ken Lay se je zgovarjal, da o finančnih poneverbah ni vedel nič
Ustanovitelj Enrona - Ken Lay se je zgovarjal, da o finančnih poneverbah ni vedel nič FOTO: Reuters

Zvezna porota je v četrtek v Houstonu ustanovitelja nekdanjega energetskega velikana Enron Kena Layja spoznala krivega v vseh šestih točkah obtožnice v zvezi s propadom podjetja leta 2001. Kriv je tudi nekdanji generalni direktor Jeff Skilling, ki mu je porota potrdila 19 od 28 točk obtožnice.

Lay je bil na posebnem sojenju zaradi bančnih poneverb pred istim sodnikom Simom Lakeom spoznan za krivega v še vseh treh točkah obtožnice. Sodnik Lake bo kazen izrekel enkrat v prihodnosti, obema obsojencema pa grozi dolgoletna zaporna kazen.

Nekdanji generalni direktor Enrona Jeff Skilling - kriv za 19 od 28 točk obtožnice
Nekdanji generalni direktor Enrona Jeff Skilling - kriv za 19 od 28 točk obtožnice FOTO: Reuters

Kriv je bil pohlep 

Propad podjetja Enron bo za vedno ostal simbol brezobzirnega ameriškega korporacijskega pohlepa. Stečaju decembra 2001 so kmalu sledila razkritja drugih podobnih škandalov in stečajev podjetij, kot so WorldCom, Tyco in Adelphia. Enron je bil ustanovljen leta 1985 in je z leti prerasel v sedmo največje ameriško podjetje. 

Enron je največjo rast dosegal od leta 1999 naprej, ko so se po trditvah tožilstva začele poneverbe s skrivanjem izgube in napihovanjem dobičkov s pomočjo partnerskih podjetij, ki so služila v ta namen. Delnica Enrona je bila leta 2000 vredna kar 90 dolarjev, stečaj pa je za tisoče zaposlenih pomenil izgubo vseh pokojninskih prihrankov, za vlagatelje milijarde dolarjev sredstev, za ameriški kapitalizem pa veliko modrico.

Proces proti Layju in Skillingu je trajal 16 tednov, v pripravi pa je bil najmanj pet let, odkar je komisija za vrednostne papirje in borzo oktobra 2001 prva sprožila preiskavo, kasneje pa se ji je pridružilo pravosodno ministrstvo. Tožilstvo je sistematično nabiralo priče iz vrst nekdanjih vodilnih delavcev Enrona, ki so priznavali krivdo za znižano kazen ter gradilo primer do vrha.

Tožilstvo je na procesu zaslišalo 25 prič, obramba pa 31. Zvezda je bil nekdanji finančni direktor Enrona Andrew Fastow, ki je zatrdil, da je vse nečedne posle počel z odobritvijo z vrha, Lay in Skilling pa sta vztrajala pri tem, da nista vedela nič in da je za vse skupaj kriv le Fastow. Porota je verjela tožilstvu in niti 38 milijonov dolarjev porabljenega denarja za najboljšo obrambo, ki jo lahko kupi denar Layju in Skillingu ni pomagalo do odrešilne sodbe. To se v ameriškem pravosodnem sistemu redko zgodi, a je bil škandal le prevelik.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

student4270@yahoo.com
26. 05. 2006 02.20
Zanima me, kdaj bom dozivel dan, ko bo kaksen slovenski beli ovratnik takole srecal roko pravice.