Gospodarstvo

V energetiki nasprotujejo predlagani reorganizaciji

Ljubljana, 05. 10. 2010 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaposleni v energetiki bodo 12. oktobra začeli stavko, če ne bo napredka v pogajanjih glede napovedane reorganizacije elektrodistribucijskih podjetij. Prvi dan naj ta ne bi imela vpliva na gospodinjstva.

Zaposleni v energetiki želijo, da jih vlada upošteva pri načrtovani reorganizaciji elektrodistribucijskih družb.
Zaposleni v energetiki želijo, da jih vlada upošteva pri načrtovani reorganizaciji elektrodistribucijskih družb. FOTO: Reuters

Sindikat delavcev dejavnosti energetike (SDE) je za 12. oktober napovedal splošno stavko v slovenski energetiki, če ne bo napredka pri pogajanjih z vlado. Stavka se bo začela 12. oktobra in nadaljevala do izpolnitve stavkovnih zahtev. Zaposleni v energetiki se borijo predvsem proti napovedani reorganizaciji slovenske elektroenergetike, ki predvideva tudi privatizacijo tržnega dela državnih podjetij. Hkrati pa želijo imeti zagotovila, da zaradi reorganizacije ne bo novih odpuščanj.

Kot je pojasnil predsednik SDE Franc Dolar, bodo elektrarne na začetku stavke prešle na nočno raven proizvodnje elektrike, česar pa gospodinjstva ne bodo občutila. Tudi sicer bodo gospodinjstvom nazadnje izklopili elektriko, če pogajanja ne bodo stekla.

Najprej bodo izklapljali promet, vlado, sindikate in tudi nekatere gospodarske odjemalce. Dolar je ob tem dejal, da ne želijo povzročiti materialne škode elektrogospodarstvu in gospodarstvu, vendar se temu ne bo mogoče izogniti, če jim vlada ne bo prisluhnila. Če jim ne bo prisluhnila, bodo stavko stopnjevali in v skrajnem primeru se lahko zgodi tudi tema v Sloveniji, je dejal Dolar.

Bodo pa zaposleni upoštevali zakon in bodo zagotavljali elektriko za vse kritične odjemalce, kot so bolnišnice, domovi za ostarele, črpališča vode in podobno.

Glede škode za gospodarstvo je Dolar dejal, da te ne želijo, vendar bo najverjetneje nastala manjša škoda, zato da bi preprečili večjo škodo, ki bi nastala z napovedano reorganizacijo.

Ministrica za gospodarstvo Darja Radič
Ministrica za gospodarstvo Darja Radič FOTO: Miro Majcen

Sindikati zahtevajo tudi odstop Janeza Kopača

Sindikati želijo, da vlada zaustavi izvajanje vseh aktivnosti v zvezi z reorganizacijo elektrodistribucijskih družb, dokler pri reorganizaciji ne upošteva tudi predlogov sindikatov. Poleg tega zahtevajo tudi takojšnjo vzpostavitev dialoga na vseh ravneh o strategiji, organiziranosti in razvoju elektrogospodarstva. Pri tem so izpostavili tudi, da podpirajo izgradnjo nadomestnega bloka 6 v TEŠ, zavzemajo se za ohranitev energetske dejavnosti v TET, za zamenjavo kotla na B4 in za nadaljevanje investicij v Kozjaku, na Muri in NEK-2. Nasprotujejo pa tudi odprodaji trženja distribucije električne energije, ki jo sedaj opravljajo elektropodjetja.

Zahtevajo tudi razrešitev direktorja direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo Janeza Kopača, ki naj bi celotno reorganizacijo spisal. V sindikatih pravijo, da se Kopač z njimi ne želi pogovarjati in izvaja vse aktivnosti reorganizacije mimo vseh dogovorov.

Kot zadnje želijo v sindikatih tudi sklenitev kolektivne pogodbe, ki bi ob upokojitvi zagotovila enako raven pravic zaposlenim v energetiki, ki se jim v pokojninski dobi upošteva tudi beneficirana doba.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (319)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

realnisektor
11. 10. 2010 15.46
ja 6949 ti si pa en .... nimam nič proti.. naj elektro gosp. odkupi vse elektrarne.. pa vrne vsem državljanom drago plačane priključke ( poseb nam ki smo delali hiše) in to vse z obrestmi vred .. pol pa naj izsiljujejo z odklopi pa nevem s kom..če bodo predragi pa jo bomo dobili drugje
Pancho57
06. 10. 2010 10.39
snifff 05.10.2010, 23:43 A ga imajo v šahu zaradi njegovega vohalnega organa
dule100
06. 10. 2010 09.59
Ne vem, ali je tudi zato kriv Janša ? Bi znal bit ! Samo malo težje bo to dokazat, ker ni Kosa ! Bo pa Kopaček-hlaček na pomoč poklical Praprotnika !
nikolbols
06. 10. 2010 07.54
Glede na te komentarje pa se mi zdi smiselno malo podučit tiste ki mislijo, da je Petrol rešitev. Naj vam povem, da vam Petrol pri tem ne more pomagat ker z omrežjem v Sloveniji opravljajo ELES in pet Distribucijskih podjetji in koliko jaz vem Petrol v omrežje ni vložil nič denarja in ga tudi nikoli ne bo zato on nima nadzora nad omrežjem in boste vsi tisti, ki boste pri Petrolu kupovali električno energijo prav tako na petrolejkah kot tudi vsi ostali. Močno podpiram stavko ker to kar dela Petrol se mi močno gravža. Pač nimam preveč rad Borz in kapitalizma (Sol kupimo v nizko cenovnih trgovinah in jo nesemo na tržnico kjer jo prodamo po višji ceni in pri tem zaslužimo skoraj več kot pa tisti, ki je sol naredil). Mimogrede ne vem zakaj se nekateri tako razburjate saj boste zaradi stavke vi dejansko na boljšem ker boste porabili manj električne energije kot jo sedaj in boste konec meseca plačali manj denarja za elektriko. Namesto TV-ja kaka dobra knjiga ali pa kaj drugega pa bo. Pa lep pozdrav vsem Matej M.
star1
06. 10. 2010 00.22
A se je tej bandi sindikalni že čisto zmešal?
snifff
05. 10. 2010 23.43
Fehtarcek05.10.2010, 23:05 Golobič je tatmata tukaj v vladi in ne Pahor. Pahor je le del aparata in je prava malenkost, dejansko je nastavljena oseba ki išče populariteto in nekakšno kvazi avtoriteto, dejanski motor vsega je v ozadju. Pa dajte a res ne vidite njegovega početja?.... če bi to res bilo vse njegovo mišljenje, je že nazor samo razmišljujočega človeka popolnoma drugačen in verjemi, o tem kar razlagam, v tem je veliko psihologije. Da ne govorim o njegovem početju, pogajanja, kjer moraš sam nastopit kot oseba z lastno identiteto itd. Pahor dela po navodilih in ga imajo zato, da "vdari po mizi", tam kjer ni potrebno, kjer je treba, je pa kakor sladoledar v kiosku in to ni vedenje po lastni identiteti človeka ki ve kaj hoče.
Fehtar?ek
05. 10. 2010 23.05
Moram povdariti, da so zaresovci štartali na polno. Da stranka, ki v zadnjem času kotira zelo slabo po javnomnanjskih raziskavah, vodi gospodarstvo in si ob tem hoče podrediti celotno energetiko je absurd. Za to je kriv predsednik vlade, ker ne prekine takšnih igric. Pojavili so se nekakšni trgovci el. energije, ki pa nimajo lastne proizvodnje in jih zanima izključno dobiček. Sedaj bi želeli vstopit še v distribucije. Omrežja jih ne zanimajo ampak samo prodaja. To bi s časom pomenilo pritisk na ceno omrežnine in s tem zastarelo in nefunkcionalno omrežje, ki ne bi zagotavljalo zanesljivo oskrbo uporabnikov. Zato podpiram stavko SDE in zahteva po zamenjavi Kopača je na mestu.
janez.jaIen..
05. 10. 2010 22.42
še malo, samo še malo... fotovoltaični elementi bodo v letu ali dveh 10x cenejši kot danes. že je razvit popolnoma nov, revolucionaren in povsen cenen način proizvodnje: TISKANJE fotovoltaičnih elementov z barvo s TISKALNIKI. poceni kot tiskanje česarkoli drugega, recimo časopisa. tiska (nanaša) se lahko na papir, folijo, pločevino, opeko, na KARKOLI. samo da kitajci kopirajo postopek in svet zasujejo z gigantsko količino povsem poceni fotovoltaičnih elementov, se bo energetski in ekonomsko-gospodarski sistem obrnil na glavo. in s tem tudi politični, posledično
Prassek
05. 10. 2010 22.25
Ne razumem. Trobijo nam, da se borijo tudi za nas pa še nisem slišal nobenega sindikalista, ki bi terjal zmanjšanje računov za porabnike. Za plače....in delovna mesta.... to je pa že zlajnano.
janez.jaIen..
05. 10. 2010 22.19
če nam distributerji odklopijo štrom, enostavno gremo k Petrolu. plus za nazaj ne bo treba plačat štroma, saj bodo oni enostransko odstopili od pogodbe o distribuciji. fino! :)
manco-capac
05. 10. 2010 22.07
Ljudje imajo pravico izvedeti v čem je vzrok spora med sindikatom in direktoratom za energijo! Zelo na kratko: želi se razdeliti distribucije na tržni del in tisti, ki skrbi za omrežje, olastniniti tržni del in prisiliti državne elektrarne, da tem novim podjetjem prodajajo elektriko pod pogoji, ki jih določi politika. Tako se kuje dobičke na račun državnih podjetij in tako deluje tudi Gen-i. Raje naj se novinarji pozanimajo, kakšna je pogodba med Gen-i in Gen-E (t.i. drugi energetski steber)!
ochi
05. 10. 2010 21.57
abkracer
05. 10. 2010 21.55
kje je moj komentar
abkracer
05. 10. 2010 21.55
nevem zakaj pišete bedarije če sploh ne veste za kej se gre denar sploh nima vloge dajte razumet kaj se bo zgodilo brezveze da razlagam primitivcem
manco-capac
05. 10. 2010 21.45
Zanima me tudi, ali je bilo to, da je bil prispevek na POPTV in Svetu na kanalu A, v katerem so intervjuvali sindikaliste, brez zvoka, samo slučaj?
janez.jaIen..
05. 10. 2010 21.37
glavno, da se razumemo! ;) potem pa naj si distributerji vtaknejo stavko in svojo elektriko - vemo kam. ;)
manco-capac
05. 10. 2010 21.18
janez.jaIen..05.10.2010, 20:53 1 ena beseda: Petrol. :) To je druga beseda za Gen-i, po domače preprodaja elektrike iz državnih elektrarn. Več ne smem napisat, ker me bo gospod admin uvrstil med izbrisane.
przelmuding
05. 10. 2010 20.53
Kaj sem pa zdaj spet napisal da me brišete
janez.jaIen..
05. 10. 2010 20.53
ena beseda: Petrol. :)
anjerd
05. 10. 2010 20.41
Najprej reorganizirajte sindikate, da ne bodo vtikali nosa vsepovsod, kjer jih nič ne briga. Sindikalnim vodjem je le do denarja in privilegijev, da v miru dočakajo pokojnine.