Gospodarstvo

Eles: Bojazni za mrk ni

Ljubljana, 10. 09. 2009 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.D./V.L.
Komentarji
4

Družba EFT opozarja, da izbira Elesa glede ponudnika, ki bo zagotavljal terciarno rezervo, pomeni, da bi Slovenija v primeru okvare, ki bi se ponovila znotraj 48 ur, lahko doživela električni mrk. Eles očitke zavrača.

Elektro
Elektro FOTO: POP TV
Če upoštevamo, kakšno ceno bo Slovenija morala plačati v primeru zrušitve celotnega elektro energetskega sistema, je očitno, da je razpisna komisija podlegla pritiskom, da se EFT pod nobenim pogojem ne sme dodeliti posla. Družba EFT

Družba Energy Financing Team (EFT) je bila večletni dobavitelj Elektra-Slovenije (Eles), letos pa je izpadla iz igre. Pri letošnji avkciji za terciarne rezerve delovne moči za leto 2010 je Eles namreč izbral Holding Slovenske elektrarne (HSE) za 134 megavatov, Gen Energija za 66 megavatov in Rudnap Grup za 148 megavatov rezerve. A ta odločitev je bila po mnenju EFT v nasprotju s pravili razpisa in tako tudi ogroža stabilnost celotnega elektro-energetskega sistema pri nas.

A Eles odgovarja, da je avkcija potekala v skladu z razpisnimi pogoji. "V izbor so se uvrstili tisti ponudniki, ki so izkazali sposobnost izpolnitve razpisnih pogojev," so zapisali. Kot pravijo, pritožb na izbor ni bilo, so pa v torek dobili dopis EFT, v katerem navaja svoje razloge glede neizpolnjevanja razpisnih pogojev za HE Čapljina. So pa na Elesu presenečeni, od kje EFT vsi podatki glede drugih ponudnikov, saj so ti zaupne narave in varno shranjeni, poudarjajo.

Drugi dopis pa so dobili iz TE-TOL Ljubljana. Zahtevali so pojasnila v zvezi z njihovo ponudbo in so jih tudi dobili, pravijo na Elesu.

Eles se je sicer pri objavi rezultatov razpisa pohvalil, da je dosežena letošnja cena za 11 milijonov evrov nižja od lanske, kar predstavlja nekaj več kot polovico lanske cene. Nižja cena tako pomeni tudi znižanje stroškov omrežnine in tudi znižanje stroškov za električno energijo.

EFT: Razpisne pogoje smo razumeli

Eles je na nedavni avkciji za dobavo terciarne rezerve izven slovenskega sistema zahteval, da ponudnik med letom vsaj 15-krat zagotovi dobavo 148 megavatov električne energije, z aktivacijskim časom 15 minut in s trajanjem vsaj 16 ur. Glavni Elesov razpisni pogoj pa je bil, da mora biti omenjena rezerva na voljo vsakih 24 ur, pojasnjujejo v EFT. Enako so navedli tudi v Elesu, torej so pri EFT razpisne pogoje dobro razumeli.

"Ponudba, ki je bila včeraj izbrana, tega ne zagotavlja,“ pravijo. Rudnap je ponudil rezervno energijo iz HE Čapljina, ki po vsaki aktivaciji potrebuje vsaj 48 ur, da se napolni in lahko ponovno aktivira. To v praksi pomeni, da bo, v primeru okvare v slovenskem energetskem sistemu, ki bi se ponovila znotraj 48 ur, Slovenija doživela električni mrk. "Gospodarske posledice takšnega scenarija so seveda nepredstavljive,“ nadaljujejo v EFT in dodajajo, da se tega zaveda tudi Elesova razpisna komisija, saj je od ponudnikov zahtevala in tudi dobila dopolnitve dokumentacije o tehničnih zmožnostih posameznih ponudb.

Bojazni za mrk ni

"Glede grožnje z mrkom lahko z vso odgovornostjo zagotavljamo, da na Elesu s stalnim spremljanjem in ocenjevanjem stanja elektroenergetskega sistema vsak trenutek zagotavljamo maksimalno stopnjo zanesljivosti delovanja sistema,“ so zapisali na Elesu. Na Elesu tudi ocenjujejo, da izbrani ponudniki zagotavljajo storitve, "ki jih v danem trenutku potrebujemo in to ne more biti razlog, da bi se v Sloveniji zgodil električni mrk.“

Žarnica
Žarnica FOTO:

"Še več, ta storitev je bila v lanskem in letošnjem letu uporabljena pri EFT samo po enkrat letno, in sicer v letu 2008 5 ur in letos 9 ur. Cena za to storitev je narasla iz leta 2006 na leto 2007 za štirikrat, iz leta 2007 na leto 2008 za 20 odstotkov in z lanskega na letošnje leto za okoli pet odstotkov. Z minulo avkcijo za terciarno rezervo za naslednje leto pa smo ceno te storitve znižali na eno tretjino letošnje cene," so zapisali na Elesu.

So pa spomnili na situacijo v lanskem letu. Takrat nekdanji direktor Türk ni imel "zagotovljene ustrezne terciarne sistemske rezerve in to v zimskem času, ko je hidroproizvodnja izredno nizka in vse breme delovanja sistema leži na naših termoelektrarnah in NE Krško."

A EFT pravi, da nižja cena ne more predstavljati argumenta za takšno odločitev Elesa. "Razpisani pogoji so razpisani pogoji,“ pravijo na EFT. "To, kar je EFT ponudil, se bistveno razlikuje od tistega, kar je ponudil izbran ponudnik, in je že po sami naravi produkta dražje. Ponudba EFT je edina, ki je v skladu z razpisnimi pogoji in v popolnosti zagotavlja stabilnost slovenskega energetskega sistema,“ trdijo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alibaba
11. 09. 2009 09.48
golobov gen i je najprej dobil monopol nad elektriko iz nuklearke (prejsnja vlada), potem predsednika nadzornega sveta elesa (sedanja vlada), a se potem kdo čudi takim zgodbam? me zanima, če bo kdo imel jajca govoriti o tajkunih v energetiki, ki pokasirajo 10x vec, kot vso ostali skupaj.....
alterego
10. 09. 2009 19.48
tud Vizjakov drugi steber (Gen-E) je takorekoč izvisel, nadaljevanje štorije bo še vroče!
Dejan Zajebancije
10. 09. 2009 17.15
Odkar je na ELESu s to vlado ustoličena popolna diktatura, se sprejemajo še samo tiste odločitve, ki kanejo kaj cvenka v "taprave" privat žepe.
proofreader
10. 09. 2009 16.59
Torej je EFT za leto 2008 dobil 1100 evrov na sekundo uporabe njihove storitve?