Gospodarstvo

Za okoli 25 milijonov evrov preplačali elektriko

Ljubljana, 05. 10. 2009 15.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predstavniki zveze potrošnikov pozivajo nadzorne organe elektrogospodarskih podjetij, naj javnost obvestijo o tem, kako bodo odjemalcem vrnili preveč zaračunane zneske.

Zveza potrošnikov Slovenije je v imenu slovenskih porabnikov električne energije na podlagi odločbe Urada za varstvo konkurence (UVK), ki je ugotovil usklajeno delovanje petih elektrodistribucijskih podjetij, na omenjena podjetja ponovno naslovila vprašanje, na kakšen način nameravajo ponudniki povrniti nastalo razliko. Od petih podjetij so odgovorila le tri, po besedah predsednice zveze Brede Kutin pa preplačanih zneskov za plačilo električne energije ne nameravajo vrniti.

Tudi Elektro Maribor je po besedah Kutinove zaračunaval prehode k drugemu dobavitelju.
Tudi Elektro Maribor je po besedah Kutinove zaračunaval prehode k drugemu dobavitelju. FOTO:
Slovenska gospodinjstva oškodovana za 25 milijonov evrov

Po njenih ocenah naj bi bila zaradi dogovorjenega usklajevanja elektropodjetja slovenskim gospodinjstvom dolžna kar 25 milijonov evrov. „Ker je odločba UVK zdaj pravnomočna, pozivamo nadzorne organe elektropodjetij, naj zavzamejo stališče in javnost obvestijo glede načina vračanja preveč zaračunanih zneskov odjemalcem, poudarjajo na zvezi potrošnikov.

Evropska direktiva podpira odpiranje energetskega trga

Kot je pojasnila, so se želela nekatera elektrogospodarska podjetja zavarovati pred prehajanjem potrošnikov od enega k drugemu ponudniku. „Za takšna prehajanja so si seveda zaračunavali določene stroške ter želeli uveljavljati tudi škodo,“ pojasnjuje in dodaja, da evropska direktiva, ki podpira odpiranje energetskega trga, takšnih zaračunavanj ne dovoljuje. „Po evropskih direktivah lahko tako potrošnik prosto prehaja od enega dobavitelja do drugega, je še pojasnila.

"Podjetje Elektro Primorska, katero smo prijavili tržnemu inšpektoratu, se je pred uveljavitvijo spornih pogodbenih pogojev vrnila na uveljavitev starih pogojev. Ker se na naše opozorilo niso odzvali, smo na tržni inšpektorat prijavili tudi družbo Elektro Maribor, kjer so ob prehodu k drugemu dobavitelju zaračunavali dodatne stroške. Inšpektorat je podjetju izdal prepoved uporabe novih pogojev, do sedaj pa so sporne pogoje že uredili. Zaradi pogodbenih pogojev pri paketu XXL smo prijavili tudi Elektro Ljubljana, kjer pa nas inšpektorat ni podprl," so pojasnili.

Kdo bo odjemalcem povrnil 25 milijonov evrov, še vedno ni jasno.
Kdo bo odjemalcem povrnil 25 milijonov evrov, še vedno ni jasno. FOTO: POP TV

'Urad za varstvo potrošnikov bi lahko naredil več'

Vemo, da so bili predstavniki države do dejanj omenjenih podjetij zelo kritični, zato od njih pričakujemo, da bodo kritični tudi sedaj, ko bodo razmišljali kako poravnati škodo, ki je nastala potrošnikom,“ pravi Kutinova in dodaja, da bi moral Urad za varstvo potrošnikov, preko katerega je bila s strani vlade že dve leti nazaj dana posebna koncesija za svetovanje na področju javnih storitev, v zvezi z nastalo situacijo storiti več. „Dodeljena koncesija ne pomeni le dvigovanje telefonov, pač pa ustvarjanje sistemskih predlogov ter pomoč potrošnikom,“ je opozorila na slabo delo UVP.

Usklajeno delovanje elektrodistributerjev

Vrhovno sodišče je, kot je znano, tožbe Elektra Ljubljana, Elektra Maribor, Elektra Celje, Elektra Gorenjska in Elektra Primorska zoper odločbo urada za varstvo konkurence – ta je elektrodistributerjem očital usklajeno delovanje pri zvišanju cen elektrike konec leta 2007 in jim zaradi tega naložil tudi plačilo globe – zavrnilo in potrdilo veljavnost odločb urada. Sodba je pravnomočna, pritožba zoper njo pa ni dovoljena.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
08. 10. 2009 12.07
vse to se dogaja v Sloveniji,ker nihče za svoja dela ne odgovarja z svojim premoženjem.Če bi,bi se redkokdo spustil v nezakonitosti. Žal nismo vsi enaki pred zakonom. Ustava se pa itak dnevno krši,kar pomeni,da je ta naša ustava le farsa.
Avel Goltnik
08. 10. 2009 06.33
mlatite prazno slamo
Tine Košir
06. 10. 2009 18.27
Guliarth Jest bi šel raje še enkrat v ŠOLO, ampak zakaj pa , če pa nas hočejo imeti za BEDAKE potem takem ne potrebujejo ŠOLANIH a se ti ne zdi!!! SEM pa za da gremo na CESTE in ZAHTEVAMO kar JE NAŠE. NAŠE pa je prav zaprav VSE saj tako imenovani TAJKUNI oziroma direktorčki SVOJEGA denarja niso nikdar imeli, torej so si premoženja ustvarili z NAŠIM denarjem a se ti ne zdi?
jump
06. 10. 2009 16.38
Saj nisem napisal nič takega, pa so komentarji pobrisani.
laufer
06. 10. 2009 16.37
Za zakonitost delovanja podjetij so inšpekcije, ki ponavadi lovijo reveže!!!!
ivo55
06. 10. 2009 14.49
Sedem ur ( vsaj ) smo včeraj poslušali o nujnosti spoštovanja zakonitosti v državi, o ustavni presoji in nezaslišanem odnosu do prava in delilcev pravice. Seveda ko se pa gre za pravico "malih ljudi" se pa lahko nezakonito ravnanja tolerira. Bedno in še enkrat bedno!
ivo55
06. 10. 2009 14.44
Kolikor vem se je plačilo elektrike vršilo preko akontacij in se glede na dejansko porabo KW na koncu obdobja ( leta ) opravi poračun. In kaj je sedaj problem če je treba poračunati tudi vrednost ( ceno ) energije. Navadna barabija, v kolikor se ne bo civilizirano odpravilo oškodovanje porabnikov, se lahko utemeljeno sumi, da je ravnanje tudi pod zaščito "domnevnih barab" v vladi.
comment123
06. 10. 2009 12.34
POTROŠNIKI NAJ TOŽIJO, VSI ALI PAČ KAKOR KOLI JE MOŽNO, MORDA SKUPNA TOŽBA, SAJ STROŠKE SODIŠČA ITAK PLAČA TOŽENI, ČE MU JE KRIVDA DOKAZANA. A SO ELEKTRO PODJETJA RES NEDOTAKLJIVA, AL KAJ? nAKRADLI SO OGROMNO DENARJA IN ŠE VEČJO KAZEN BI MORALI DOBITI, KER JE UTEMELJEN SUM, DA SO SE ZANAŠALI RAVNO NA TO, DA JIH POTROŠNIKI PAČ NE BODO TOŽILI.......GREMO V TOŽBO, TAKOJ!!!!!!!
kolcamož
06. 10. 2009 12.23
ne rabmo tožbe sam naslednjega obroka ne plačamo pa smo poračunal
Cofar
06. 10. 2009 08.26
vetlan imaš povsem prav. Veliko je bilo zgrajeno v prejšnjem sistemu. Sedaj pa vsi kradejo ko lopovi. Samo kao "zakonito"! Moje mnenje je, če ti neki preveč zakasirajo, morajo to tudi vrniti ali odšteti pri naslednjem računu. Najbolj na živce pa mi gre to, saj se vsi dogovarjajo namesto, da bi država vspodbujala konkurenco in bi bile lahko cene manjše!!!
koky125
05. 10. 2009 22.39
js sm se pa danc v tti kabl zaleto ko je dol padu zarat nekih faking prenavlanja al karkol že ...sm še glih komi živ...
joskoK71
05. 10. 2009 21.52
Kar pojdite vsi k Golobčku, pa boste videli kako se bo končalo.Na položnici pa si poglejte koliko dobi distributer koliko pa si vzame državna agencija, ki nima veze z distributerjem, potem pa komentirajte.
vetlan
05. 10. 2009 19.40
jaromann, "Veseli bodimo,da ne plačujemo elektrike kot goriva na benciskih servisih. " Čemu pa se naj veselimo? Za čigav denar so gradili vse elektrarne (pa tudi tovarne)? Zdaj pa nam lopovi kradejo naše, mi se pa naj veselimo? Kaj, tudi ti spadaš k čredi?
jaromann
05. 10. 2009 19.32
V Ljubljani s tem sploh ni problema. Nam so 350eur preveč zaračunal in vse kar smo morali narediti,je bila poslana pritožba na katero so se pošteno odzvali in nam vrnili denar. Ne vem,kdo ima probleme s tem. A ljudje,ki ne znajo napisati pritožbe in se na lep način dogovoriti? Veseli bodimo,da ne plačujemo elektrike kot goriva na benciskih servisih. Ter,da so cene bolj fiksne. Za ceno naj se pa le "zdilajo".
RoXiO
05. 10. 2009 19.28
Tako bo kot pri telefoniji in internetu ....še lepo bojo prosili in klečali -samo naj ostanemo njihov potrošnik-samo naj se narod zbrihta in prestopi k drugemu ponudniku-JAZ JUTRI PRESTOPAM !
vetlan
05. 10. 2009 19.23
Ma ja, bodo vrnili. Ko bomo vsem po vrsti pošteno sprašili rit, takrat mogoče, prej pa ne. Tako gnjila država, da mi gre na bruhanje. Res še nisem videl takšne države. Jasno je, da povsod pomalo kradejo, povsod korupcija, ampak ...Slovenija je prva na lestvici, prekoračila je vse meje.
hotchilipoper
05. 10. 2009 19.16
OK,GREMO K GEN-1,AMPAK VSI, DA SE BO ISKRILO
Danny Veliki
05. 10. 2009 18.55
Med prvimi sem zamenjal dobavitelja in mi ni žal.Glede na vsoto katero sem plačeval Elektru in prav takšno vsoto sem pustil da plačujem GEN-I, po izračunih bom po poračunu imel v dobrem skoraj celo zimo električno energijo.
titovka
05. 10. 2009 18.36
v tej obubožani državi nas obirajo, kot koloradske hrošče !!!!
Danny Veliki
05. 10. 2009 18.34
Imam predlog.Zamenjajte dobavitelja,itak GEN-I ponuja prvi obrok brez plačila in vse uredijo za vas.Več jih zamenja dobavitelja bolj se bodo pri Elektru zamislili nad svojimi dejanji.