Gospodarstvo

Ekonomista: Napoved Evropske komisije je še precej optimistična

Ljubljana, 10. 11. 2011 12.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Napoved Evropske komisije, ki je znižala napoved pričakovane gospodarske rasti Slovenije, območje z evrom pa posvarila pred možnostjo recesije, je v določenih pogledih celo optimistična, se strinjata ekonomista Jože P. Damijan in Igor Masten.

Jože P. Damijan
Jože P. Damijan FOTO: POP TV
Javnofinančni primanjkljaj ter javni dolg Slovenije naj bi se gibala nekje v skladu z oceno komisije, je ocenil Jože P. Damijan. Kot "bistveno preveč optimistične" pa ocenjuje napovedi glede gospodarske rasti in brezposelnosti.

"Gospodarska rast Slovenije v letu 2011 ne bo enoodstotna, ampak bo blizu nič odstotkov ali celo nekoliko negativna, odvisno od jakosti pešanja izvoznega povpraševanja," je prepričan Damijan. Podobno je v Sloveniji v letu 2012 mogoče pričakovati še dodatne stečaje in odpuščanja, zato bo po njegovem mnenju stopnja brezposelnosti višja od 8,4 odstotka, kot se glasi napoved komisije.

Igor Masten pa poudarja, da so razmere v Sloveniji močno pogojene z zunanjim okoljem. Kot poglavitna dejavnika negativnega tveganja za gospodarsko rast območja z evrom izpostavlja predvsem slab razvoj evropske dolžniške krize in upočasnitev gospodarske rasti na Kitajskem.

Igor Masten poudarja odgovornost politikov za ukrepanje.
Igor Masten poudarja odgovornost politikov za ukrepanje. FOTO: Finance

Kot dodaja Masten, je sedaj situacija v rokah evropskih voditeljev, ki morajo uresničiti zastavljene ukrepe, sprejete konec oktobra. "Takrat je bilo to sprejeto kot dober signal, ampak so se spet zgodile politične napake," izpostavlja.

Voditelji so mečkali že v začetku finančne krize, ko se je začenjala dolžniška kriza v območju z evrom. Tokrat se je zgodila napoved grškega referenduma, zaostrile pa so se tudi razmere v Italiji. "Politični voditelji imajo vse v rokah. Zadevo lahko zapeljejo v pozitivno smer in tudi v negativno, kot to na žalost pogosto naredijo," je zaključil Masten.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1943
10. 11. 2011 20.10
Nujno ju bo treba zaposliti v EU , mogoče jo bosta rešila ,Slovenije ne moreta.
rossi66
10. 11. 2011 17.32
Naj se zdi se tako radikalno, ampak nekako zaupam strokovnemu mnenju ekonomistov kova Mrkaic in Masten... Ne glede na njune vcasih nekonvencionalne poglede na ekonomijo sta odlicno podkovana ter dovolj prodorna s svojimi idejami... Ampak, da vzklije bilka ni dovolj samo kvalitetno seme ampak tudi dobra zemlja... Zato s svojim mnenjem oba mnogo dlje prideta vse drugod kot v Sloveniji...