Gospodarstvo

ECB odkupila za rekordnih 22 milijard evrov državnih obveznic

Frankfurt, 15. 08. 2011 20.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska centralna banka je sporočila, da je odkupila za rekordnih 22 milijard evrov državnih obveznic. Gre za ukrep, s katerim poskuša omiliti dolžniško krizo v območju evra, ki ogroža tudi Italijo in Španijo.

ECB ni sporočila, obveznice katerih držav je odkupila, a analitiki ugibajo, da gre za italijanske in španske obveznice.
ECB ni sporočila, obveznice katerih držav je odkupila, a analitiki ugibajo, da gre za italijanske in španske obveznice. FOTO: Reuters
Na finančnih trgih so pretekli teden sicer ocenjevali, da je Evropska centralna banka (ECB) odkupila za okrog 15 do 20 milijard evrov državnih obveznic. Ker je današnje uradno sporočilo pokazalo, da je bila številka celo večja, je bilo vzdušje na finančnih trgih še toliko bolj pozitivno.

Tečaj evra se je po današnjem sporočilu ECB povzpel z 1,4420 dolarja na 1,4477 dolarja, kar je najvišja vrednost enotne evropske valute v zadnjih dveh tednih. Tečaj dolarja se je sicer znižal tudi zaradi nespodbudnih ameriških gospodarskih kazalnikov.

Tečaji delnic na vodilnih evropskih borzah so zaradi novice o rekordnem odkupu državnih obveznic s strani ECB današnje trgovanje sklenili s pozitivnimi predznaki.

Prejšnji rekordni odkup državnih obveznic se je zgodil ob samem zagonu programa odkupovanja. Takrat je ECB odkupila za 16,5 milijarde evrov državnih obveznic. Skupno je banka do zdaj za ta program sicer namenila že 96 milijard evrov.

ECB sicer danes tako kot običajno ni razkrila, obveznice katerih držav je odkupila pretekli teden, po neuradnih informacijah je banka delovala z namenom podpreti italijanske in španske obveznice.

Španija in Italija sta bili v zadnjem času pod hudim pritiskom vlagateljev zaradi bojazni, da podobno kot Grčija, Irska in Portugalska nista sposobni redno servisirati svojih dolgov.

ECB je nato pred kratkim potrdila, da bo nadaljevala odkupovanje državnih obveznic ranljivih članic območja evra. Danes objavljen odkup državnih obveznic sicer naj ne bi bil zadnji.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crnkamn
18. 08. 2011 12.13
ECB odkupila za rekordnih 22 milijard evrov državnih obveznic. Brezskrbi s tem dejanjem dolgorocno niso cisto nic resili, kvecjemu bodo le se vecji problemi. Zdej so kratkorocno pomiril trge, ki jih umetno drzijo pokonc, pravi razlogi za dolznisko krizo pa niso odpravljeni: - nesmotrna poraba proracunskega denarja (metanje davkoplacevalskega denarja skozi okno - nepravicna razdelitev premozenja (miljarde denarja na katerih posamezniki in podjetja sedijo, med tem ko drugi zivotarijo, denar pa se zato ne obraca hitro in v masi, kar je najboljse za trzno gospodarstvo. - nezaposlenost in unicevanje kupne moci (ni sluzb, slabe place in visoki stroski zivjenja) - nedelovanje pravne drzave (kazensko in premozenjsko neobsojeni tajkuni, bankirji)
yarrick
17. 08. 2011 10.15
primorec1 17.08.2011, 01:00 Boljš d ne, ker ko enkrat padeš v roke ECB, IMF in WB(svetovni banki) potem je tvoja država last tujcev.Tega pa nočemo kajne?
User300173
17. 08. 2011 01.00
Zakaj za "hudiča" naša vlada ne predlaga ECB odkup naših obveznic?
yarrick
16. 08. 2011 12.18
Odpri.oci 16.08.2011, 11:21 ahh ukradel si mi misle z jezika :P. ja kar pestro bo letos.itak pa večina ekonomistov SEDAJ pravi da je recesija skoraj neizogibna(matr rabl so 3 leta da so to spoznali ?!), da o čem hujšem ne govorim.P so se smejali celenteju, ki je že leta 2008 ali 2009 dejal, da se zna zgoditi zlom ekonomije nekje v roku 4 ali 5ih let.... Sedaj pa bo ratalo res "vroče", inflacija bo ob takem sistemu delovanja kaj hitro prešla meje obvladljivega, potem pa...bog nam pomagaj(oz vsak naj si sam pomaga, ker mu bog ne bo).Tko da če maš kaj za kupit, kupi ssedaj ;). LP
yarrick
16. 08. 2011 12.14
kukizaver 16.08.2011, 09:04 od kje pa ameriki nov denar? Misliš da samo amerika pozna QE? ECB niti pod razno nima tolk kapitala da bi ga lahko investirala v odkup državnih obveznic... če pogledamo samo kratkoročne obveznice grčije(2 leti) in njihove donose vidimo, da NITI POD RAZNO ni mogoče več iz tega začaranega kroga zadolžitev. V grčiji 2letna državna obveznica jamči za 28% obresti !!!! Pa odplačaj to če lahko...
Odpri.oci
16. 08. 2011 11.21
ECB - banka, ki lahko po mili volji tiska EUR-e.... . Torej.... "včeraj" je natisnila za 22 miliard EUR ničvrednega papirja... in z njim "kupila" dolgove ????? . Rezultat takega početja bo..... padec EUR-a za kakih 10 % proti ostalim valutam (razen US$, kjer FED počne enako)... . Mularija... malce povprašajte očete, kaj je bil "topčider" in kakšna je bila njegova vloga pri razpadu Jugoslavije.... hitro Vam bo postalo jasno, da se konec EU bliža z veliko hitrostjo !!!! . PS : Poljaki že vejo, zakaj niso kupili cepiva proti izmišljeni gripi..... in zakaj NOČEJO v EURO..... Očitno je to edina država, kjer politiki SKRBIJO ZA SVOJE DRŽAVLJANE..... ne pa za svoj (prihodnji) birokratski stolček v Bruslju !!!!!!
Komentiranje prepovedano
16. 08. 2011 09.04
Od kod pa denar za nakup obveznic? ECB je naredila korak k rešitvi krize. Bankrot in dokončno uničenje finančnega sektorja je tudi ena od rešitev krize. Gre se za pretkani rop novih članic EU, katere vodijo (razen Slovaške v primeru Grčije) prodani in nesposobni voditelji. Počakajte samo, kakšni problemi bodo nastali in kakšno sprenevedanje, ko bo potrebno reševati eno od novih članic EU. Takrat bodo veljali vsi EU zakoni brez izjeme.
SEBASTI
16. 08. 2011 05.38
Papir, papir in spet papir. Nisem vedel, da je papir tako dragocen. Le kaj lahko z njim počneš ? Mogoče bi pa bil dober za zadnjo plat brisat... Rešit se bo treba bank in ničvrednega denarja pa bo življenje takoj lažje.
roaddogg
15. 08. 2011 23.36
Dejansko samo še ECB kupuje bonde.. Trg je že pokazal hrbet.. Koliko časa bo ECB še nadaljeval to obupano igrico pa je vpršanje... Kot bi z lavorjem metalo vodo čez krov ladje polne lukenj...
krtaca15
15. 08. 2011 23.35
Hja pa so preložili s kupa na kup. Jaz sem se pa čudil kako to da grejo borze gor - to je to. Čez par dni bo že druga slika. Potem se bodo pa spet vsi čudili ko bula ku.. zakaj vse pada pa tako lepo je šlo.... Žal moram reči da so vsi članki na tem portalu huudoo pristranski, pomanjlkjivi, zavajujoči. Dvajset let nazaj ni bilo tako močne antipropagande s strani medijev kot je sedaj. Ali, če nisi z nami ti zapremo uredništvo - potem se pa odloči... Že samo štorija o Brejviku - kakšen namen ima? Zastraševanje ljudi. Gre samo še za en produkt elite kako nadvladati množico - včasih se je imenovala operacija Gladio. V glavnem v tem trenutku streljajo s prav vsemi možnimi topovi. Kjer je treba zavlačujejo, kjer je treba dogodke pospešujejo in ko bodo vsi dogodki na mestu bo samo zgrmelo. Trigger bo na datum ki bo vseboval (seštvek števil) 11 - na primer 22.07.2011 (2 2 7=11) ali 03.08.2011 ali 11.09.2001 Narod bo postal lačen, prišlo bo do revščine in anarhije. Nato bodo ponudili rešitev v smeri Kitajske in smo pečeni... Vse smernice pa so javno objavljene in postavljene na GEORGIA GUIDSTONES - žal. Zahvalite se prodanim dušam ki nam trenutno vladajo, na njih je treba pokazati s prstom.....
Platon23
15. 08. 2011 23.00
sistem bo padel ker je tako planirano! Če so si ljudje sposobni priznat ali ne! Igralec bo pa seveda ostal kar stari toda ovčice tega ne bodo vedele jasno ko beli dan! Vidiš ta tema bo mogoče dosegla 10 komentarjev od tega sva jih že midva dala 5 to ti vse pove koliko so se ljudje sploh pripravljeni pogovarjati o teh temah" Raje pometujejo tam kjer se gre za SD in SDS in trobijo v prazno! Zlo žalostno!
yarrick
15. 08. 2011 22.45
@platon23 ja, anglija je tut precej rizična država in čeprav trdijo da so bili zadnji nemiri zgolj posledica objestnosti sam dvomim v to in zna se zgoditi da bo vseposvod tako slej ko prej. ravno tako mislim da imaš prav glede evra in dolarja; sistema MORATA pasti, da pride v igro "nov igralec".na žalost večina še vedno ni spoznala te zablode in se obnaša kot da je samo recesija in da bo pač drugo leto toliko boljše, da bodo šli lahko na dopust mogoče celo vzeli kredit za NOV avto da bise pohvalili pred sosedi... zblojen svet na kvadrat, ne morem reči drugega.
Platon23
15. 08. 2011 22.25
grim res je 200 miljard gor ali dol pri teh cifrah res nima smisla:) prvo bo verjetno padel evro nato pa dolar! Nemčija pa na žalost niti v sanjah ne mora rešiti evra ker nima dovolj denarja za to! Pa ne pozabimo še na Agnlijo ki je tudi močno zadolžena in je prav tako le nekaj mesecev oddaljena od španije in italije! Če potegnemo črto nas ne čaka nič kaj rožnata bližnja in daljna prihodnost! bo že ane:)
yarrick
15. 08. 2011 22.16
@platon a ni španija 2200 in italija 2400 ? pa saj ni važno, številke so tko visoke da sploh ni omembe vredna razlika. itak pa je ECB zadnji branik, ki še za silo drži italijo in španijo gor.verjemi da tole ni še nič; v nalednjih tednih in mesecih bo ECB še na veliko odkupovala obveznice in skušala držati obe državi nad vodo.Vprašanje pa je do kolk daleč si ECB upa iti...EU je dokončana zgodba.Ali se večino držav prestrukturira v sistem kakršnega ima nemčija in za katerega bi nemci reševali denarne težave Eu ali pa gremo na dno in v hudo krizo pahnemo še ostali svet.Sedaj pa pomislite kaj je bolj verjetno...
Platon23
15. 08. 2011 21.52
hahaha vav 22 MILJARD kera velika vsota:) samo španija je zadolžena za 2000 MILJARD hmmmm srečno kekci!