Gospodarstvo

Draghi: ECB je sprejela zelo velik ukrep, zdaj pa je na vladah, da sprejmejo strukturne reforme

Frankfurt, 22. 01. 2015 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

ECB se je odločila sprožiti program t. i. kvantitativnega sproščanja, v okviru katerega bo do konca septembra 2016 mesečno odkupila za 60 milijard evrov obveznic držav in podjetij, je napovedal predsednik ECB Mario Draghi.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Bo ECB natisnil več denarja?
    02:52
    Iz SVETA: Bo ECB natisnil več denarja?
  • Iz 24UR: Je evropska centralna banka našla recept za Evropo?
    01:42
    Iz 24UR: Je evropska centralna banka našla recept za Evropo?
Mario Draghi
Mario Draghi FOTO: Reuters

Vse oči so bile danes uprte v predsednika osrednje denarne ustanove v območju evra Evropske centralne banke (ECB) Maria Draghija, ki je na novinarski konferenci napovedal ukrep t. i. kvantitativnega sproščanja. Gre za obsežno odkupovanje obveznic po vzoru nekaterih tujih centralnih bank, kot je ameriška Federal Reserve.

PREBERITE ŠE: Kaj sploh pomeni kvantitativno sproščanje?

ECB se je danes torej odločila sprožiti program, v okviru katerega bo do konca septembra 2016 mesečno odkupila za 60 milijard evrov obveznic držav in podjetij, je napovedal Draghi.

Po napovedi kvantitativnega sproščanja je začel evro padati, na rekordno nizke ravni pa se spuščajo tudi zahtevani donosi na obveznice najranljivejših članic območja evra.

Spomnil je, da je gospodarska rast v območju evra šibka in da jo med drugim ovira visoka stopnja brezposelnosti. Čeprav obstaja tveganje za dodatno poslabšanje razmer, Draghi meni, da bi se morala po danes napovedih ukrepih zmanjšati.

Program kvantitativnega sproščanja bo vključeval tudi programa odkupovanja kritih obveznic centralnih in poslovnih bank ter finančne instrumente, zavarovane s premoženjem. Ta programa je ECB sprožila lani, ECB pa je do 16. januarja odkupila za okoli 33,1 milijarde evrov kritih obveznic, zavarovanih finančnih instrumentov pa za 2,1 milijarde evrov. Zaradi teh ukrepov so del skupnega paketa tudi obveznice podjetij.

Nakupe bodo izvajali na podlagi deleža nacionalnih centralnih bank v kapitalu ECB, za države, ki so v programu mednarodne finančne pomoči EU in Mednarodnega denarnega sklada, pa bodo veljali določeni dodatni kriteriji, je pojasnil Draghi.

Draghi je prepričan, da bo program kvantitativnega sproščanja banke spodbudil k dodatnemu kreditiranju, pomembno sporočilo pa je poslal tudi državam članicam. "Kaj lahko naredi monetarna politika? Lahko ustvari podlago za rast. A da se rast pospeši, potrebujete investicije, za investicije potrebujete zaupanje, za to pa strukturne reforme. ECB je danes sprejela zelo velik ukrep, zdaj pa je na vladah, da sprejmejo strukturne reforme. Več kot naredijo, bolj bo naša monetarna politika učinkovita," je dejal.

Svet se je odločil tudi, da spremeni ceno šestih preostalih ciljno usmerjenih dolgoročnih operacij refinanciranja (TLTRO), tako da bo obrestna mera enaka meri na glavni operaciji refinanciranja v tistem času. Pribitek v višini 0,10 odstotne točke se odpravlja.

ECB naj ostane prilagodljiva, države pa pospešijo reforme, poziva šef evroskupine

Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem je ECB v Davosu pozval, naj ohrani ohlapno monetarno politiko, da bi spodbudila evrsko gospodarstvo. A dolžan ni ostal niti državam članicam - pozval jih je, naj pospešijo reforme, česar ECB ne more narediti namesto njih.

Pri tem je posebej izpostavil Francijo in Italijo. "Trenutni vladi v Franciji in Italiji sta veliko bolj ambiciozni, kar se tiče reform, ki pa jih je še vedno treba izpeljati," je dejal Dijsselbloem, sicer tudi nizozemski finančni minister.

"Ne glede na to, kar stori ECB, si ne moremo oddahniti. Resnično moramo pospešiti delo in naša gospodarstva narediti bolj konkurenčna. ECB tega ne more narediti namesto nas. Lahko nam dajo več časa, lahko nekoliko zmanjšajo pritisk, lahko so prilagodljivi, vendar ne morejo izboljšati konkurenčnosti Evrope," je opozoril.

Evri
Evri FOTO: Reuters

Merklova: Ukrepi ECB Evrope ne smejo odvrniti od reform

Ukrepi ECB evropskih voditeljev ne smejo odvrniti od reform, pa je še pred razglasitvijo kvantitativnega sproščanja ECB na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu dejala nemška kanclerka Angela Merkel. "Ne glede na to, kaj bo storila ECB, morajo politiki nadaljevati z reformami," je dejala.

"Evropa se še naprej sooča z velikimi izzivi. Veliko smo govorili o krizi, ki smo jo nekako obvladali, vendar pa še vedno niso na varnem," je evropske voditelje v Davosu pozvala Merklova.

Svet Evropske centralne banke (ECB) je ključno obrestno mero na današnjem prvem zasedanju v letošnjem letu ohranil pri 0,05 odstotka, kar ni posebno presenečenje.

Drugi ukrepi niso prinesli učinkov

ECB je v boju proti deflaciji in šibki rasti lani že sprejela več ukrepov, tudi nekonvencionalnih, ki pa (še) niso dali večjega učinka. Pred koncem leta so zato že razpravljali o možnosti kvantitativnega sproščanja, a so želeli še malo počakati in videti, kakšen učinek bodo imeli doslej sprejeti ukrepi. Ali bo novi ukrep deloval, je drugo vprašanje, ki ostaja odprto.

Nacionalne centralne banke naj bi na trgu kupovale samo obveznice lastnih držav, ki naj bi zanje tudi jamčile. V Frankfurtu naj bi želeli s tem pomiriti Nemčijo, ki ima glede kvantitativnega sproščanja številne pomisleke, češ da je to dejansko dovoljenje za "tiskanje" denarja in reševanje zadolženih držav, ki ni skladno z mandatom ECB.

Te strahove je pred dnevi pomirilo Sodišče EU, ki je ocenilo, da je bil program odkupovanja obveznic Outright Monetary Transactions (OMT), ki ga je ECB napovedala leta 2012, a nikoli izvedla, legitimen in v skladu z denarno politiko.

Kronologija sprejemanja najpomembnejših ukrepov na vrhuncu evrske krize

Maj 2010ECB se je odločila za odkupovanje državnih in zasebnih obveznic v območju evra.
Avgust 2011ECB je nadaljevala z odkupovanjem državnih obveznic ranljivih članic območja evra na sekundarnem trgu.
November 2011Položaj predsednika ECB je prevzel Italijan Mario Draghi, ki je nasledil Jeana-Clauda Tricheta.
December 2011ECB je znižala ključno obrestno mero na en odstotek, potrdila je dve 36-mesečni operaciji refinanciranja v neomejenem obsegu in po fiksni obrestni meri ter razširila nabor zavarovanj za posojila ECB.
December 2011ECB je 523 bankam v območju evra potrdila za 489 milijard evrov posojil, to je največja kreditna injekcija ECB v bančni sistem v 13 letih obstoja evra.
Februar 2012ECB je v okviru operacije LTRO 800 bankam potrdila za 529,5 milijarde evrov posojil z nizko obrestno mero.
Julij 2012ECB je ključno obrestno mero znižala na 0,75 odstotka, s čimer je prvič v več kot 13-letni zgodovini območja evra padla pod raven enega odstotka.
September 2012ECB je določila podrobnosti posega na trgu državnih obveznic.
Maj 2013ECB je ključno obrestno mero znižala na 0,5 odstotka.
November 2013ECB je ključno obrestno mero znižala na 0,25 odstotka.
Junij 2014ECB je ključno obrestno mero znižala na 0,15 odstotka, obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti pa je zdrsnila v negativno območje, na minus 0,10 odstotka, kar je bil prvi takšen primer pri kakšni pomembnejši centralni banki.
September 2014ECB je ključno obrestno mero znižala na 0,05 odstotka, obrestno mero za deponiranje presežne likvidnosti pa na minus 0,20 odstotka.
 September 2014 ECB je v sklopu operacij TLTRO izvedla prvo od osmih avkcij za ugodna posojila bankam.
 Oktober 2014 ECB in Evropska bančna agencija sta objavili rezultate stresnih testov v 130 pomembnih bankah v območju evra in sodelujočih državah EU.
 Oktober/november 2014 ECB je začela kupovati krite obveznice centralnih in poslovnih bank ter finančne instrumente, zavarovane s premoženjem, npr. hipoteke in avtomobilska posojila.
 November 2014 ECB je prevzela neposredni nadzor nad sistemsko pomembnimi bankami v območju evra.
 December 2014 ECB je v okviru operacij TLTRO izvedla drugo avkcijo, na katerih je 306 bank dobilo za 129,8 milijarde evrov posojil, od tega slovenske za 630,9 milijona evrov.
 Januar 2015 ECB je napovedala program t. i. kvantitativnega sproščanja oz. obsežnega kupovanja obveznic.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
23. 01. 2015 10.44
+1
To je to, če OSLI v Bruslju gospodarijo namesto ta pravega gospodarja.
VSEZNALECno1
22. 01. 2015 23.38
FAJN DEJMO TISKAT, zakaj bi sam amerikanci, hudič bo samo ko se bodo Kitajci in Indijci spustili v tiskanje kakšne nove valute, ko bo to vse realno vredno 20% face value pa to.......
plksj
22. 01. 2015 22.29
+1
reveži bojo še večji reveži,bogati bodo še bolj bogati in dolar bo dejansko zrastel zaradi nakupa nafte v evropi v dolarjih,ostali del sveta se bo razvil hitreje,s tem jim bo rastel,posledično tudi standard,zahodni svet bo postajal kitasjka,kitajska zahodni svet,dokler ne bo kitajske prizadela recesija,kasneje bomo pa videli,če bomo še dočakali recesijo zaradi kitajske tako kot smo je vajeni zaradi amerike
plksj
22. 01. 2015 21.54
glede na to da je draghi napovedal da bo v evrobmočju odkupoval obveznice bi moral evro zrasti kaj se bo pa zgodilo je pa samo vprašanje katero mislim da se ne bo zgodilo to da bo evro zrastel
Biofanatik
23. 01. 2015 06.49
Zrasli bojo samo obroki za kredite, tako kot pri CHF
Zdenka Kristan
23. 01. 2015 07.38
polikarbonatka
22. 01. 2015 21.10
+3
če malo špekuliram: SNB po dogovoru oz.naročilu ECB,ne vzdržuje več umetnega tečaja franka,evro izgubi na vrednosti,ECB ima razlog za "tiskanje" novih evrčkov(devalvacija).Nizek evro podpira gospodarsko rast in konkurenčnost,posebno Nemčije . Standard srednjega in nižjega razreda se bo še bolj zmanjšal,kajti plač in pokojnin ne bodo vsklajevali z rastjo življenskih stroškov.Vprašanje je samo do kdaj se bo vlekla agonija?
polikarbonatka
22. 01. 2015 21.14
+2
vsaka podobnost s stanjem v bivši jugi je zgolj slučajna
Krta?a 21
25. 01. 2015 09.38
Agonija se bo vlekla toliko casa, dokler ne bojo vsi krediti pobrisani, ecb pa po vzoru fed-a roko nad celotnim gospodarstvom eu.
emilzapata
22. 01. 2015 20.51
+2
sedaj pa slovenske vlade ne bodo imele več problemov z nadaljnjim zadolževanjem , zopet bo nam lepo. Hura.
VSEZNALECno1
22. 01. 2015 20.28
+2
strukturne reforme....... ampak kaj če jih pa ne rabiš tako kot Slovenija........!?
YareYare
22. 01. 2015 19.44
+1
Če bi ECB natisnila milijon in vam ga izročila bi obogateli. Amapak kako?? Saj to je samo številka na računu oz. listek papirja... Lepo, na račun VSEH drugih (tudi delček sebe) ki uporabljajo euro. Torej tiskanje eurov = kraja varčevalcev = inflacija.
antitrust08
22. 01. 2015 18.44
Tudi jaz bi malo dinčkov naprintal. Lahko ?
StopTTIP
22. 01. 2015 18.08
+1
hahahahahahaha za pop-tv so izgleda \"alta skladi\" tako zelo merodajni, da so prej vedno spraševali \"strokovnjaka\" Erkarja... sedaj, ko je šel pa \"na svoje\" je pa kar naenkrat \"strokovnjak\" nek \"janćić\".... iz \"alta skladov\".... seveda.......
ONniON
22. 01. 2015 18.04
+1
nesmisel , škoda da slovenija ne tiska več tolarjev
mega351079
22. 01. 2015 16.20
To bodo odkupovali od vseh držav članic eu ali samo od držav članic euro območja?
music2
22. 01. 2015 15.42
+10
Poenostavim za tiste ki ne razumejo. ECB bo pomagala vsaki vladi v vsaki državi znotraj EU, da spet malce oropa državljane. In nič drugega. Ti ni jasno kako ? No pa poglejmo.: ECB bo dala sveže natiskan denar (poštancan papir) centralnim bankam v vsaki državi v zameno za en kos papirja (beri obveznica). To vseskupaj ni nič drugega kot brezglavo tiskanje denarja (60 miliard vsak mesec, 2 triliona do konca 9 / 2016), kar bo sprožilo inflacijo in razvrednotilo še naprej euro, ki je že itak spušil proti ostalim valutam, da boli glava. Cene se bodo posledično dvignile, ker je v obtoku več natiskanega papirja in zdaj pride "FINTA V LEVO". Vlade ne bodo uskladile nobenih izdatkov z novim valom inflacije. S tem so vam pobrali procentualno za vednost inflacije, vsako leto ta vaš del prihodkov..... seveda, v kolikor ti vaši prihodki niso usklajeni s tem prikritim bančnim davkom ki koristi samo tiskarju (to je ECB) in vladam, da nižajo izdatke brez da znižajo mesečno številko. Buuuuu.... Meee.... :-)
kameltrajbar
22. 01. 2015 15.58
+1
music2
22. 01. 2015 17.41
+2
Za nižat evro ga devalviraš in rešeno. Ne rabiš tiskat.
Uporabnik113189
22. 01. 2015 15.33
+2
Draghi je strokovnjak za razvrednotenje valute, saj prihaja iz Italije. Kaj so tam naredili iz lire ni nobena skrivnost. Skratka pravi človek na pravem mestu. Žal je verjetno to edina možnost, če hoče EU povečati konkurenčnost pri izvozu. Strinjam se, da bo to vsekako ublažilo krizo in bo dobro za vse. Ko pa gremo v podrobnosti, koliko bo za koga v resnici bolje ali slabše, je pa že na prvi pogled jasno, da bo to najbolj ugodno za nemce, tudi za italijane, ( malo šale - sredozemski del bo vlekel bolj kratko, ker je Putin zavrnil sadje in zelenjavo.), tisti, ki pa so samo podizvajalci za velike in njihovo industrijo pa bodo dobili le majcen del kolača. Tu se vidimo predvsem slovenci.
yarrick
22. 01. 2015 15.52
+2
Noben QE še ni dolgoročno pomagal državam, ki so ga sprejele.mogoče je na srednji rok izgledalo da se pobirajo, a na daljši rok se bo pokazalo kako zmotno je bilo to mišljenje...
Našvasan_zob
22. 01. 2015 15.30
+4
švicar spet raste...
Bojan-F
22. 01. 2015 15.23
+2
29. januarja lahko pricakujemo novo politicno (ustavno!) krizo v Italiji ... kaj pa potem? Mali berlusconi in levi populist Renzi Matteo ni naredil z reformami se nic ... kot tudi dva njegova predhovnika ... ker Italije ne resi nobena reforma.
kameltrajbar
22. 01. 2015 15.22
+5
..če amerji tiskajo zelence..bomo še mi...:))))).
kameltrajbar
22. 01. 2015 15.24
+6
bejšte od švicarskih kreditov...pod nujno!!!!!..
yarrick
22. 01. 2015 15.52
+1
lnterReflections
22. 01. 2015 15.14
+2
S tem hočejo doseči, da bi se znižal javni dolg držav članic in bi se prinesel na raven EU. Tako bi EU solidarno skupaj odplačala preveč zadolžene države članice.
kameltrajbar
22. 01. 2015 15.23
+3
Bojan-F
22. 01. 2015 15.24
+3
yarrick
22. 01. 2015 15.54
+1
Kdo pa bo reševal ECB? Ker nobena ustanova NE more neomejeno tiskati deanr, četudi samo zato da bi rešila samo sebe.Če ne bodo ornk pazili se zna zgoditi, d jim bo inflacija ušla izpod nadzora potem bodo pa taiste države, ki se danes rešujejo najbolj naj* .
beowulfsam
22. 01. 2015 15.09
+3
Čeprav ECB želi, da se presežna likvidnost in nizke obrestne mere prelijejo v realno gospodarstvo, bo to po mnenju sogovornika zelo težko doseči: Tsk, nč ni težko...EU ima kaj, od oka 500 mio folka. 60 milijard mesečno do sept 2016 = npr 21 mesecev=1.260mrd. EU naj vsakemu prebivalcu nakaže 2.500 EUR in je zadeva rešena. Težko ni, kaj takega pa ni šans, da se nardi.
yarrick
22. 01. 2015 15.55
kaj pa je 1250 miljard evrov?! V sistemu kjer je ena izmed največjih bank z izpostavljenimi in rizičnimi krediti nad to mejo...pa ni zgolj ena banka tolk rizična...
yarrick
22. 01. 2015 15.07
+4
*... po poti ZDA in japonske v propad...Me zanima kaj bo tole naredilo z vrednostjo € na svetovnih trgih...Sploh pa semi zdi da ECB krši sama svoja načela z odkupom državnih obveznic...