Gospodarstvo

Presenetljiva poteza ECB: ključno obrestno mero znižali na 0,05 odstotka

Frankfurt, 04. 09. 2014 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

ECB je nepričakovano ključno obrestno mero znižal za 0,10 odstotne točke na 0,05 odstotka, kar je nova rekordno najnižja raven. Strah, da bi območje evra zdrsnilo v škodljivo deflacijsko spiralo, je vse večji.

Štetje denarja
Štetje denarja FOTO: Thinkstock

Svet Evropske centralne banke (ECB) je ključno obrestno mero danes nepričakovano znižal za 0,10 odstotne točke na 0,05 odstotka, kar je nova rekordno nizka raven. Čeprav so analitiki pričakovali, da bo prvi mož ECB Mario Draghi nakazal možnost novih ukrepov v boju proti deflaciji in šibkemu okrevanju, te poteze v zadnjih dneh ni omenjal nihče.

Svet ECB je znižal tudi obrestno mero za deponiranje presežne likvidnosti, in sicer za 0,10 odstotne točke na minus 0,20 odstotka, in obrestno mero za mejno posojanje, prav tako za 0,10 odstotne točke na 0,30 odstotka.

ECB je že junija sprejela paket ukrepov za oživitev gospodarstva in ustavitev padanja inflacije, med drugim je znižala ključno obrestno mero na rekordno nizkih 0,15 odstotka in sprejela nove ciljno usmerjene dolgoročne operacije refinanciranja (TLTRO).

Pritisk na ECB, naj znova poseže na trg

Ker se inflacija še kar znižuje, se je okrepil pritisk na ECB, naj znova poseže na trg. Strah, da bi območje evra zdrsnilo v škodljivo deflacijsko spiralo, je namreč vse večji.

Analitiki so zato pričakovali, da bo Draghi danes nakazal načrte t.i. kvantitativnega sproščanja oz. obsežnega odkupovanja državnih obveznic po vzoru nekaterih drugih centralnih bank, kot je ameriška Federal Reserve, predstavil pa naj bi tudi več podrobnosti o programu odkupovanja finančnih instrumentov, zavarovanih s premoženjem, ki so ga napovedali junija.

Ker se je svet ECB odločil za presenetljivo potezo - novo znižanje ključne obrestne mere - ni jasno, ali gre na novinarski konferenci po seji sveta pričakovati tudi napoved morebitnih dodatnih ukrepov.

Avgusta so se cene življenjskih potrebščin v območju evra zvišale za 0,3 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj kot julija in najnižja raven v skoraj petih letih. Skrbi tudi šibko okrevanje - bruto domači proizvod v območju evra je v drugem letošnjem četrtletju glede na prejšnje trimesečje ostal nespremenjen, na letni ravni pa je zabeležil 0,7-odstotno gospodarsko rast.

Analitika: ECB daje priložnost, Slovenija mora opraviti domačo nalogo

ECB je z znižanjem obrestnih mer in povečevanjem likvidnosti v območju evra ponudila priložnost, ki pa jo morajo tako poslovne banke kot države izkoristiti, sta opozorila finančna analitika Primož Cencelj in Matej Šimnic. Strinjala sta se, da mora nova slovenska vlada odločno pristopiti k izvajanju reform.

Tako Cenclja iz KD Skladov kot Šimnica iz družbe Alta Invest je znižanje obrestnih mer s strani ECB nekoliko presenetilo, a se strinjata, da je odločitev v luči kasnejše obrazložitve predsednika ECB logična.

Nekatere banke so namreč špekulirale, da se bodo obrestne mere še nižale, ECB pa jim sedaj pošilja signal, naj izkoristijo denar, ki jim ga ponuja. Obrestne mere so namreč tako nizko, da dodatno nižanje ni več verjetno, zato tudi čakanje s strani bank ni več smiselno. "Gre za spodbudo bankam, da začnejo s črpanjem likvidnosti ECB," je pojasnil Šimnic.

Ukrepi za povečevanje likvidnosti so bili pričakovani, saj jih je ECB vnaprej napovedala, je ocenil Šimnic. Cencelj pa je opozoril, da program novih ciljno usmerjenih dolgoročnih operacij refinanciranja (TLTRO) še ni zaživel. "A glede na to, kaj se dogaja v Ukrajini in v svetu, upoštevajoč geopolitične napetosti in slabšanje gospodarske napovedi v Evropi je pričakovano, da se ECB bori, da bi Evropo ohranila nad gladino," je poudaril. ECB po njegovih besedah želi predvsem preprečiti deflacijo in negativno spiralo gospodarske aktivnosti.

Centralna banka s svojimi potezami "daje možnost podjetjem in ljudem", meni Cencelj, vprašanje pa je, ali bodo naše banke sposobne to zelo sproščeno denarno politiko preliti do končnih uporabnikov. To bo odvisno predvsem od menedžmenta, meni Cencelj.

Je pa Draghi podražil depozite pri centralni banki, zaradi česar se bankam splača iskati nove priložnosti za plasiranje denarja in tudi možnosti, kako kredite zapakirati v obveznico, ki bi jo potem prodali centralni banki.

Šimnic pa na drugi strani meni, da ne bo veliko odvisno od slovenskih bank, ampak predvsem od države oziroma vlade. Trenutno namreč po njegovem v Sloveniji po posojilih enostavno ni povpraševanja. "Pri nas ni večjih projektov, ki bi jih banke lahko financirale, ni ustreznih podjetij, ki bi dodatno likvidnost lahko počrpala," je ocenil. Deloma so za to krive nefleksibilna delovna zakonodaja, birokratske ovire, negotovost z vidika bodoče proračunske politike ter zadolženost države. Problematična je tudi nenaklonjenost tujim investicijam, zakasnitev privatizacije in tako naprej.

Šimnic je spomnil na današnje opozorilo ECB, da rast v območju evra temelji na strukturnih reformah, fiskalni in monetarni politiki ter da v primeru, da država ni uvedla potrebnih strukturnih reform in uredila fiskalne politike, obrestne mere ne morejo bistveno prispevati k rasti posameznih gospodarstev.

"V kolikor Slovenija ne bo izpeljala strukturnih reform in prispevala, da pride do hitrejšega prestrukturiranja gospodarstva ter povečanega zaposlovanja, ne moremo pričakovati, da bodo podjetja in gospodinjstva začela povpraševati po posojilih," opozarja analitik. "Če nimamo delujočega gospodarstva in urejene fiskalne politike, izposojanja ne bo in je praktično vseeno, do kakšne likvidnosti imajo naše banke dostop," je poudaril.

Tako bi po besedah analitika Alte Invest država reforme morala izpeljati čim prej. "Če zamudimo to okno nizkih obrestnih mer in ne uspemo izkoristiti vse te presežne likvidnosti na trgu, bomo zamudili zelo pomembno odskočno točko, ki bi lahko prispevala k rasti v prihodnje," je posvaril.

Tudi Cencelj je izpostavil Draghijeva opozorila državam, ki še niso opravile domače naloge. "To je tudi opozorilo naši vladi," je ocenil in dodal, da bo morala biti med ključnimi potezami nove slovenske oblasti predvsem privatizacija. Ta se mora nadaljevati vsaj v obsegu, v katerem se je začela.

Sicer pa Cencelj meni, da je z novimi ukrepi ECB odprla okno priložnosti. A učinki ne bodo vidni z danes na jutri, saj bodo banke verjetno počakale še na rezultate jesenskih stresnih testov. Pozitivna ocena jih bo spodbudila, da bodo šle na trg.

Sveži denar bo tako prihajal počasi, a ga bo kar veliko, meni analitik KD Skladov, ki večje učinke pričakuje približno v drugem četrtletju prihodnjega leta. Bo pa vse odvisno od okoliščin - na primer razvoja ukrajinske krize, učinkov sankcij in tudi drugih dejavnikov, ki jih trenutno ni mogoče predvideti, je zaključil. 

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fred flintstone
04. 09. 2014 23.43
+3
kuko lohk nižanje obrestne mere pomaga če z tem večaš inflacijo? al narobe razumem...........amerika je dala dve finančne inkejcije Q1 in Q2 v obtok dobesedno printanje denarja mislim da okoli 800 milard dolarjev.............pa je ameriko spravilo še v slabšo gospodarsko stanje................to je tudi precednik ECB draghi izjavil ene par mescov nazaj da bodo tudi v evropi to poskusili...........samo printajo denar in nam kradejo bogastvo............monetarni sistem treba uničiti........ker je suženjstvo................naj se uvede drugačni sistem k je na bazi zlata in srebra ker se tega neda printati........... kakorkoli amerika se bliža debt defaultu .....to pomeni da bodo samo povečali svoj dolg ki je že 16 triljonov dolarjev..........pršu bo ta dan ko nebodo mogli več plačevat.........in pol bomo JE@AL ježa
24uric
04. 09. 2014 17.34
+4
nč bat bo alenka rešila eu
Shisui
04. 09. 2014 15.49
+8
Kako to mislite presenetljiva poteza? Vsak bumb4r je vedel, da bo do tega prišlo. Judovski bančniški sistem je pač tako narejen, ZDA so nekaj let pred nami v tem pogledu in oni dejansko stojijo na 0% obrestne mere....
Mil?007
04. 09. 2014 15.37
+6
Cene dragih kovin stojijo že nekaj časa z napovedjo padca zgleda, da bodo res sankcije.
Bu?ko Štru?ko
04. 09. 2014 15.11
+7
Ja pa kwa pol? Nam navadnim ljudem bo prav fajn, če bo mal deflacije, se bojo vsaj malo cene znižale... Za plače bomo pa že "protestirali" :)
Shisui
04. 09. 2014 15.50
+1
Cene se bodo res znižale, z njimi pa tudi cena proizvoda, katerega naredimo na slovenskih tleh in posledično standard "navadnih ljudi".
sloeuro
04. 09. 2014 16.02
+14
Katere izdelke pa naredimo v Sloveniji ? Slovenija zivi od kreditov in potrosnje javnega sektorja ne pa od gospodarstva.
hcaine8
04. 09. 2014 14.44
+3
Še za to naj uvedejo negativno obrestno mero.
Nebukadnezar
04. 09. 2014 14.37
+10
Treba se je pripraviti, ker bodo sprejete ornk sankcije proti Rusiji.
Domen Dolenc 1
04. 09. 2014 14.30
+5
Euro je itak nerejen na trhlih temeljih. Se malo pa adijo europa in unija.
Explainator
04. 09. 2014 14.20
+18
ni krize..rihanna je za manikuro pravkar zapravila 6000 funtov, pa to
Krta?a 21
04. 09. 2014 14.15
+8
Ne bo pomagalo....je ze prepozno....
samastur
04. 09. 2014 14.05
+9
torej ni vse tako rožnato, kot se govori ali kako?