Gospodarstvo

ECB v nakup obveznic, pritisk finančnih trgov na Slovenijo nekoliko popustil

Frankfurt, 06. 09. 2012 14.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Svet ECB je določil podrobnosti kupovanja državnih obveznic. Finančni trgi so se na novico odzvali pozitivno, na obvezniškem trgu je namreč pritisk glede zahtevane donosnosti obveznic za problematične države z evrom, med njimi tudi Slovenijo, precej popustil.

Mario Draghi je prepričan, da bo načrt ECB uspešen.
Mario Draghi je prepričan, da bo načrt ECB uspešen. FOTO: Reuters
Svet ECB je določil podrobnosti posega na trgu državnih obveznic. Banka se je namreč odločila za nakup neomejene količine državnih obveznic evropskih držav.

Takšnemu ukrepanju je v svetu ECB najbolj nasprotoval predsednik nemške centralne banke Bundesbank Jens Weidmann. Predsednik ECB Mario Draghi pa je po seji spet zavrnil očitke, da gre za nedovoljeno financiranje držav, in odločitev utemeljeval s tem, da zaradi napetosti na finančnih trgih, povezanih z negotovostjo glede prihodnosti območja z evrom, denarna politika ECB ne more delovati normalno in enotno po vsem evrskem območju.

Priznal je sicer, da visoka cena zadolževanja za nekatere članice evroobmočja odraža tudi napake v ekonomski politiki v preteklosti, vendar pa so strahovi glede usode evra ključen dejavnik pri ravnanju trgov. Ob tem je znova zagotovil, da bo ECB naredil vse za ohranitev evra in da so ti strahovi neutemeljeni.

Ob tem pa je opozoril, da nobena intervencija s strani centralne banke ne more biti učinkovita brez sočasnega in ustreznega ukrepanja članic na področju reform ter javnih financ.

Nujni pogoj za ukrepanje ECB bo, da se države v težavah najprej obrnejo na mehanizem za stabilnost evra, ki bi v zameno za izpolnjevanje strogih pogojev odkupoval njihove obveznice na primarnem trgu, torej neposredno od držav. ECB bo namreč ukrepal na sekundarnem trgu.

Pomoč s strani začasnega oziroma pozneje stalnega mehanizma za stabilnost evra bo vezana bodisi na poln program varčevalnih in reformnih ukrepov po zgledu Grčije, Irske ali Portugalske ali na okrepljeno pogojevanje za članice, ki so že izvedle številne reforme in javnofinančne ukrepe. ECB si bo prizadeval tudi za sodelovanje Mednarodnega denarnega sklada pri oblikovanju in nadzoru teh programov.

Draghi je zavrnil očitke, da gre v drugem primeru za neke vrste manj pogojevano različico trenutnih programov pomoči. Zatrdil je, da bodo tudi v teh primerih pogoji jasni in strogi, nadzor pa dosleden.

ECB se bo za nakupe odločal, če se bo pokazala potreba in le dokler bodo države izpolnjevale pogoje. O začetku, trajanju in podrobnostih ukrepanja bo vsakokrat odločal svet ECB. Tovrstne pomoči ECB bodo lahko deležne tudi članice, ki trenutno prejemajo pomoč, a šele takrat, ko bodo imele spet dostop do trga.

Italijan na čelu ECB verjame, da bo program uspel, saj je po njegovem mnenju zelo drugačen od katerega koli drugega programa v preteklosti.

Zelo pomemben podatek za trge je tudi to, da bo status ECB kot lastnika državnih obveznic enak ostalim upnikom, kar pomeni, da osrednja denarna ustanova evroobmočja ne bo več uživala prednostne obravnave.

Program odkupovanja državnih obveznic, ki ga je ECB zagnal spomladi 2010, bo z začetkom delovanja novega programa ukinjen. Za približno 200 milijard evrov obveznic, ki jih je ECB odkupil v tem času, bo v svojih bilancah obdržal do dospetja. Presežno količino denarja v obtoku bo z različnimi ukrepi še naprej umikal iz sistema.

Draghi je novinarjem pojasnil tudi, da ima ECB trenutno skupno v lasti obveznice v vrednosti okoli treh odstotkov bruto domačega proizvoda evroobmočja.

ECB bo kupoval obveznice do zapadlosti treh let.
ECB bo kupoval obveznice do zapadlosti treh let. FOTO: Reuters

Finančne trge odločitev ECB razveselila, optimizem tudi na borzah

Na obvezniškem trgu je občutno popustil pritisk na problematične države z evrom. Okoli 16. ure se donos do dospelosti slovenske 10-letne obveznice na elektronski borzi MTS giblje pri 6,77 odstotka, kar je 0,28 odstotne točke pod sredino zaključno vrednostjo.

Vsaj začasno si lahko oddahneta tudi Španija in Italija. Za 10-letne obveznice prve vlagatelji trenutno zahtevajo 6,08-odstotni donos, kar pomeni znižanje za 0,39 odstotne točke. Donos do dospelosti italijanske 10-letne obveznice pa je pri 5,45 odstotka oz. 0,13 odstotne točke pod izhodiščem.

Popustil je tudi pritisk na Irsko. Zahtevana donosnost na njene 10-letne obveznice se giblje pri 5,89 odstotka, kar je 0,23 odstotne točke manj kot v sredo ob zaključku trgovanja.

Močno rast medtem beležijo indeksi na najpomembnejših borzah stare celine. Indeks najpomembnejših delnic v evroobmočju  Eurostoxx 50 se je za zdaj zvišal za 2,42 odstotka. V Frankfurtu je DAX 2,22 odstotka nad gladino, v Parizu se CAC 40 zvišuje za 2,62 odstotka, v Londonu pa FTSE 100 za 1,41 odstotka.

Evforija se je preselila tudi na borzni parket newyorškega Wall Streeta. Tam se industrijski indeks Dow Jones zvišuje za 1,39 odstotka, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq 1,37 odstotka nad izhodiščem.

Ključna obrestna mera ostaja ista

Svet ECB pa danes ni spremenil ključne obrestne mere za območje z evrom, ki tako ostaja na rekordno nizki ravni 0,75 odstotka. Analitiki so si bili sicer neenotni glede tega, ali se bo ECB odločil ključno obrestno mero znižati na 0,5 odstotka. Če bi se, bi cena denarja v območju skupne valute pristala na novi rekordno nizki ravni. Vseeno pa jih lep del pričakuje, da bodo v Frankfurtu ceno denarja do konca leta še enkrat znižali.

ECB v najnovejši napovedi predvideva, da se bo gospodarstvo območja z evrom v letošnjem letu skrčilo za 0,4 odstotka, v prihodnjem letu pa bo raslo po 0,5-odstotni stopnji. Junija je napoved za letošnje leto znašala minus 0,1 odstotka, za prihodnje leto pa je ECB predvideval enoodstotno gospodarsko rast.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez6bb
07. 09. 2012 08.29
+6
TO JE ISTO KOT BI TISKAL DENAR BREZ PRAVE PODLAGE, LE PODALJŠEVANJE AGONIJE, IN ODLAŠANJE NEIZBEŽNEGA-PROPAD EVRA.
artifakt
07. 09. 2012 10.36
+2
veselim se tega dneva, kajti evro je edina stvar, ki omogoča bruslju nadvlado nad našo državo, ko pade evro bomo kmalu pozabili na eu ustavo....
slovenecsm
07. 09. 2012 08.16
+5
Vsaj začasno si lahko oddahneta tudi Španija in Italija. Za 10-letne obveznice prve vlagatelji trenutno zahtevajo 6,08-odstotni donos... Mislim da si nimajo kaj oddahnit. 6% so oderuške obresti ki jih nikoli ne bodo mogli vrnit. Vse kar je več kot 3% je preveč.
maks44
06. 09. 2012 20.40
+5
Žejne nas peljejo čez vodo na koncu pa nas bojo utopili...
stepi_me
06. 09. 2012 16.41
+6
Marjučo rešuje rit italjanom
112011
06. 09. 2012 16.26
+13
groza....ni več spasa, čas je za vojno proti bankam in finančnemu sistemu!!!
artifakt
06. 09. 2012 15.50
+16
ECB je zločinska organizacija, ki reko FIAT denarnega sistema zasužnjuje narode stare celine.
Feels_good_man
06. 09. 2012 15.29
+4
Važno da so delnice isto kot obveznice :)