Gospodarstvo

EBRD naj bi vstopil v NKBM

Maribor, 27. 03. 2013 17.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V NKBM se pripravljajo na dokapitalizacijo, ki naj bi jo izvedli do konca junija. Po neuradnih podatkih, ki pa jih v Mariboru ne želijo ne potrditi ne zanikati, naj bi v lastništvo banke vstopil EBRD. Imel naj bi nekaj več kot petinski lastniški delež.

NKBM
NKBM FOTO: Mia Media

V Novi Kreditni banki Maribor (NKBM) so po lanskem pospešenem čiščenju kreditnega portfelja, s katerim želijo objektivno in realno prikazati svoje finančno stanje, že začeli pripravljalne aktivnosti za dokapitalizacijo, ki so jo v banki napovedali do konca junija. Po neuradnih informacijah naj bi v lastništvo banke vstopila Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD).

V drugi največji državni banki neuradnih informacij, ki jih je pridobila Slovenska tiskovna agencija (STA) in po katerih bi EBRD imel nekaj več kot petinski lastniški delež, niso želeli komentirati.

Kot so sporočili, "omenjenega ne morejo ne potrditi ne zavrniti". Ob tem so v banki pojasnili, da so trenutno v pogovorih z več različnimi potencialnimi investitorji.

V NKBM trenutno še vedno poteka tudi postopek izbora organizatorja dokapitalizacije, za katerega so pojasnili, da je v zaključni fazi in da naj bi se končal v naslednjih dneh.

Takoj zatem bodo sledili drugi postopki, skladno z mednarodno strokovno prakso in akcijskim načrtom, ki med drugim predvideva predstavitve več različnim potencialnim investitorjem.

Kot je že prejšnji teden po povečanju osnovnega kapitala banke za 100 milijonov državnih evrov na osnovi pogodbe o hibridnem posojilu povedal predsednik uprave NKBM Aleš Hauc, bo banka z dodatnim kapitalom lahko izboljšala svoj položaj na finančnih trgih, to pa bo dodana vrednost za njene stranke in delničarje.

"Krepitev kapitalske ustreznosti obravnavamo celovito, dolgoročno in strokovno. Ob pripravah na dokapitalizacijo se zato intenzivno ukvarjamo tudi z izboljšavami sistema upravljanja s tveganji, slabimi terjatvami ter zagotavljanjem kakovostnih rešitev za naše stranke," je ob tem pojasnil Hauc.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bplese1
28. 03. 2013 10.49
Samo petinski delež? Zakaj ne bi raje 100%?
kakafonijaprava
27. 03. 2013 18.40
+4
nkmb čuvena bajukova investicija IN INVESTICIJA CERKVENIH ZVONOV¨ Vrnite nam 800 miljopnov ojrov!
brabusednet
27. 03. 2013 18.11
+5
To je samo reklama stanje v banki je pa porazno.Kako naj banka posluje saj nihče noče najemat kreditov.Še za preživetje ni,kako naj brezposelni vzame kredit.
Brabus
28. 03. 2013 09.47
+1
Kredit bi že vzeli, samo , nobeden nima kritja.