Gospodarstvo

EBRD izboljšal napoved za Slovenijo

Varšava, 14. 05. 2014 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

EBRD, ki je še januarja naši državi napovedoval dvoodstotno krčenje BDP, zdaj predvideva ničelno gospodarsko rast. čeprav boljša, kot je bila, je od v zadnjem času objavljenih napovedi ta najbolj pesimistična. V srednji in vzhodni Evropi naj bi šlo slabše le Hrvaški.

Gospodarska rast
Gospodarska rast FOTO: Thinkstock

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) Sloveniji za letos po novem napoveduje ničelno rast bruto domačega proizvoda (BDP). Še januarja je mednarodna finančna ustanova s sedežem v Londonu pričakovala kar dvoodstotno krčenje slovenskega gospodarstva. Za prihodnje leto EBRD Sloveniji napoveduje enoodstotno gospodarsko rast.

Tako kot je bila v svoji januarski napovedi za gibanje slovenske gospodarske dejavnosti EBRD najbolj pesimistična med domačimi in mednarodnimi ustanovami, je zdaj v nizu izboljšanih gospodarskih obetov za Slovenijo najbolj previdna.

Mednarodni denarni sklad in Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj namreč Sloveniji za letos napovedujeta 0,3-odstotno gospodarsko rast, Urad RS za makroekonomske analize in razvoj govori o 0,5-odstotni krepitvi BDP, Banka Slovenije pričakuje 0,6-odstotno povečanje gospodarske dejavnosti, Evropska komisija pa napoveduje celo 0,8-odstoten dvig BDP. Z napovedjo o enoodstotni gospodarski rasti za 2015 pa je EBRD nekje v sredini med ocenami omenjenih ustanov.

Slabših napovedi deležna le Hrvaška

EBRD je v svoji najnovejši napovedi regiji, ki jo pokriva, napovedala manjšo rast BDP, in sicer 1,4-odstotno. EBRD je sicer še januarja regiji napovedovala 2,7-odstotno rast, vendar pa je napoved poslabšala zaradi rusko-ukrajinske krize, ki negativno vpliva na gospodarsko dejavnost.

Slabših napovedi kot Slovenija je v srednji in vzhodni Evropi deležna le še Hrvaška, katere BDP naj bi se po pričakovanjih EBRD letos skrčil za 0,5 odstotka, prihodnje leto pa okrepil za prav tako 0,5 odstotka. Za vse druge države z območja so napovedi banke precej boljše. Prav tako po ocenah EBRD bolje kaže tudi državam v jugovzhodni Evropi, vključujoč nekdanje jugoslovanske republike.

V EBRD omenjajo preobrat v slovenski gospodarski dejavnosti v zadnjem četrtletju lani po dveh letih krčenja. A celotna lanska slika je bila predvsem zaradi negativnih učinkov domače potrošnje še vedno slaba. K njej so prispevali rastoča brezposelnost, realnih padec razpoložljivih dohodkov prebivalstva, visoki stroški financiranja podjetij in nasploh omejen dostop do finančnih sredstev.

Resnično prelomnico v gospodarskem okrevanju bi po oceni banke pomenilo nadaljevanje postopkov sanacije bančnega sistema in prestrukturiranja prezadolženega sektorja podjetij. Čeprav bi ti procesi na krajši rok lahko negativno vplivali na zaposlenost in s tem na zasebno potrošnjo ter tako zavirali rast letos in prihodnje leto, pa naj bi obenem pomenili veliko boljšo podlago za vzdržno rast na srednji in daljši rok, pojasnjujejo v EBRD.

Slovenija je leta zaostajala pri reformah

Glavni ekonomist EBRD Erik Berglof pravi, da Slovenija leta zaostajala pri nekaterih strukturnih reformah, privatizaciji in prenovi korporativnega upravljanja. Veseli ga, da na vseh teh področjih zdaj prihaja do napredka, kljub ponovno povečani politični nestabilnosti v državi pa še vedno prepoznava močno zavezo za reforme in prestrukturiranje gospodarstva.

2013 je bilo za Slovenijo po njegovih besedah težko leto, a na koncu je prineslo kar nekaj pozitivnih dejstev. Omenil je odločne ukrepe za sanacijo razmer v bankah in prestrukturiranje nekaterih velikih podjetij v težavah.

Berglof je Slovenijo omenil med državami, na katere gospodarsko okrevanje v evrskem območju najbolj pozitivno učinkuje, kljub nekaterim opozorilom iz ust uradnih slovenskih predstavnikov in nekaterih analitikov pa danes ni bila omenjena kot potencialna žrtev zaostrovanja gospodarskih razmer v Rusiji.

V Rusijo gre sicer okoli šest odstotkov slovenskega izvoza, zunanji minister Karl Erjavec pa je v ponedeljek omenil oceno Evropske komisije, da bi stroge gospodarske sankcije proti največji svetovni državi za Slovenijo lahko pomenile izpad v višini 1,3 odstotka BDP.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Danica Krajnc
19. 05. 2014 23.21
Ivan Minatti Nekoga moraš imeti rad Nekoga moraš imeti rad, pa č eprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se, la č na, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš, to je kot kruh, kot požirek vode, moraš dati svoje bele oblake, svoje drzne ptice sanj, svoje plašne ptice nemo č i - nekje vendar mora biti zanje gnezdo miru in nežnosti -, nekoga moraš imeti rad, pa č eprav trave, reko, drevo ali kamen ker drevesa in trave vedo za samoto - kajti koraki vselej odidejo dalje, pa č eprav se za hip ustavijo -, ker reka ve za žalost - č e se le nagne nad svojo globino -, ker kamen pozna bole č ino - koliko težkih nog je že šlo č ez njegovo nemo srce -, nekoga moraš imeti rad, nekoga moraš imeti rad, z nekom moraš v korak, v isto sled - o trave, reka, kamen, drevo, mol č e č i spremljevalci samotnežev in č udakov, dobra, velika bitja, ki spregovore samo, kadar umolknejo ljudje.
BMWmunja
18. 05. 2014 18.48
+6
Obstaja država v Evropi pod Alpami, ki meji na Balkan in je omejena sama s seboj. Tam živijo najlepše ženske, vendar nataliteta upada. Tam nezaposleni največ delajo. Tam živijo ljudje na najbolj plodni zemlji, ki pa je neobdelana, ker se obdelovanje plodne zemlje kmetom ne izplača. Tam večinoma prazni vlaki še vedno vozijo najpočasneje v Evropi, brez upoštevanja voznega reda, po avtocestah pa se vozijo noro hitro - s plačevanjem cestnine, ki je med najdražjimi v Evropi. V tej državi vsi igrajo košarko, smučarji dosegajo svetovne športne dosežke. Rekreacija jim je prioriteta, delo pa rekreacija. Vsi hitijo v službo, a vsi zamujajo. Osemurni delavnik traja deset ali več ur. In nihče se ne upira fevdalnemu izkoriščanju. Zdravstvo je tam brezplačno, zdravljenje pa morajo vsi plačevati. Tam so svobodni novinarji, ki svobodno pišejo in poročajo po ukazih svojih šefov, katerim objave narekujejo skorumpirani politiki in zakulisni veljaki, odvisno od njihovih potreb. Tam je svetovna kriza dobila državljanstvo. Tam so javna naročila skrivnost, državne skrivnosti pa javne. Tam še niso znani končni zmagovalci 2. svetovne vojne. Tam pišejo zgodovino nepismeni, najbogatejši so pa tisti, ki nikoli niso delali. Tam je Slovenija.
razocarani
17. 05. 2014 16.11
+2
ala so tile za hce ..kdaj ze je slovensko gospodarstvo crknilo ..tistih nekaj privatnikov ki so uspesni pa ze napol delajo zunaj in se malo pa bodo v celoti ..zal to so prave informacije
zdrava.pamet
17. 05. 2014 13.14
-1
ko gledam strokovnjake, je kristalno jasno kakšno škodo so sloveniji naredili kučan in levičarji, NAJSLABŠE VLADE SO BILE ROPOVA, PAHORJEVA IN BRATUŠEK....zadolžili so nas preko vseh meja, tako da mi in naši otroci tega ne bomo mogli plačati...KDAJ BODO SLOVENCI UGOTOVILI, DA JE DANAŠNJA LEVICA SMRT ZA SLOVENIJO'?podkrepljeno z številkami...Če primerjamo nominalne zneske dolga širšega sektorja države vidimo, da je vlada Janeza Janše v obdobju 2004 - 2008 javni dolg povečala za 771 milijonov evrov oziroma 10%. Vlada Drnovšek - Rop je v enakem časovnem obdobju 2000 - 2004 dolg širšega sektorja države povečala za približno 2.4 milijarde evrov oziroma za skoraj 50%. Nesporno pa vodi sedanja vlada z 9 milijardami v enem letu....
razocarani
17. 05. 2014 16.18
+1
nezdrava pamet ..se srtinjam da so tile ki se rinejo med levico zelo skodljivi a bodi posten in napisi da so tudi tile tvoji ala jansa, bajuk, pederle krepko pripomogli k unicenju in plenjenju dezele ..ce bi ta zlocinska dejanja spregledali fanatcni privrzenci tako teh levih kot kvazi desnih bi pa bili iz tega kakca ..dokler pa boste taki kot si ti katerekoli barve tako volili bomo v gnoju cez glavo ..pa malo razmisli ce si upas misliti z svojimi mozgani ..tole ne jemlji prevec osebno --a zal ste vsi fanatiki skodljivi ..no pozabil sem dodati se tiste tacrne ..ali si pozabil kako zvonovi cudno zvonijo ..pa srevno pri spregledanju ..tezavno je priznati napako ..jaz sem jo ze zelo zgodaj in ne volim vec ker nimam kaj volit ..grem pa na kmecki punt .samo motiko vzamem v roke ..ta pa ze dolgo caka
zdrava.pamet
17. 05. 2014 13.13
+2
ko gledam strokovnjake, je kristalno jasno kakšno škodo so sloveniji naredili kučan in levičarji, NAJSLABŠE VLADE SO BILE ROPOVA, PAHORJEVA IN BRATUŠEK....zadolžili so nas preko vseh meja, tako da mi in naši otroci tega ne bomo mogli plačati...KDAJ BODO SLOVENCI UGOTOVILI, DA JE DANAŠNJA LEVICA SMRT ZA SLOVENIJO'?
razocarani
17. 05. 2014 16.20
+1
desnica tudi in cerkev tudi ..vsi so se potrudili oropati dezelo ..skupno uspesno plenjenje ..koliko pa je kdo maznil je pa znano ..
razocarani
17. 05. 2014 16.21
+0
nezdrava pamet ..spreglej ..vem da je tezko priznati svojo zaslepljenost a ko bos ti bo lazje ..manj bos sovrazen do sebe in drugih ..samo spreglej ..
JE-BI-GA
16. 05. 2014 15.42
+6
Kramberger vam je vsem pred 24-timi leti povedal kako bodo delali in glej ga spaka, vse drži. Rekel je; spreobrnjeni komunisti vas bodo slekli.................................................................
razocarani
17. 05. 2014 16.27
+0
no bodi posten in dodaj tudi tvoje tacrne in tabele ..zalosti me da ste jansevi fanatiki tako zaslepljeni ali zlobni ..da tudi pokvarjeni ..vsi ki so bili kaj v politiki so imeli globoko prste v nasem koritu ..ker pa tako levi kod beli ali crni fanatiki ne odnehate nas tile pokvarjenci ropajo in varajo ..zal cetudi ne bos priznal je tako ..ce bi si upal misliti z svojimi mozgani bi ze spregledal ...pa ti zelim vse dobro in da tudi spregledas ..bos manj sovrazen do sebe in okolice ..verjemi da se bos imel bolje ..sovrastvo ubija
JE-BI-GA
17. 05. 2014 21.24
+1
Dolgi nos, ja kaj pa misliš pod kakšno komando so te današnje barabe živele prej, socializem je bil za vse........................
JE-BI-GA
15. 05. 2014 22.20
+3
Slabo je, pa še na slabše kaže !!!!!!!
razocarani
17. 05. 2014 16.30
+2
saj nocemo videti kako smo v prebavnih organih ..ko spregledamo bo hudo ..ulica in spet ulica ..tud oborozence bodo poslali tile elitniki nad nas ..vsega so sposobni ..ce so nas tako podlo izropali , prevarali nalagali skregali mked seboj --so sposobni tudi moriti --poglejte njigove poglede ko kaj komentirajo na tv ..sama zloba jim sije iz podmuklih oci ..strahotno kaj smo si volili
soba666
15. 05. 2014 15.52
+4
glavno da Banka Slo pričakuje, drugi ocenjujejo, kaj pa je - bo, bomo samo mi čutili. nič
resssssss
15. 05. 2014 13.13
+1
Krize so umetno narejene zato, da se pokupi dobre firma v državah ali pa kar cele države...
Mariyah
15. 05. 2014 10.27
+3
Vsakemu normalneuloveku je jasno, da ne obstaja neskončna premica rasti in neskončna premica ( krivulja ) padanja stroškov saj bi po Mencingerju in njih podobnim na koncu morala dva stopiti na Avtobus da bi bil ta prazen..Zato ti strokovnjaki niso nič boljši od tistih ki berejo z dlani, ali gledajo v šalco zoca USI GLIH..
razocarani
17. 05. 2014 16.32
+1
znali pa so pricarati sebi blagostanje ,polozaje ,,privilegije .
don corlleone
14. 05. 2014 21.21
+4
Tud te so naši politiki nategnl ha ha..
PRAZNOSLAMOMLATEC
14. 05. 2014 19.13
+11
ŠE ENA FAMOZNA RDEČIH MEDIJEV....V RESNICI GRE TAKOLE,EVROPSKA UNIJA NAPREDUJE----SLOVENIJA PA JE NA 27.MESTU,ZA NJO JE LE HRVAŠKA...........
VSEZNALECno1
14. 05. 2014 15.34
+10
Zmagal smo pa to..... Lahko se se zadolzujemo juhuhuhu
ONniON
14. 05. 2014 15.23
+10
NAJNIŽJA STOPNJA BREZPOSELNOSTI V EU JE V AVSTRIJI 4,8 % :-) , LEP DAN
Fredy Meserati
14. 05. 2014 15.52
+2
Ja preberi si intervju z Dunajskim županom v Mladini pa ti bo jasno zakaj je tako... Prav tako ti bo jasno zakaj nekatere države niso tako uspešne... V glavnem napišeš v Google Michael Haupl Mladina in klikneš intervju ;-)
enzoferrai1900
14. 05. 2014 13.38
-2
spet crni dan za jansevce sloveniji gre na boljse
24uric
14. 05. 2014 15.07
+14
saj ker javnomnenske raziskave kazejo zmago sds zato tudi take napovedi ebrd-ja
juwel
16. 05. 2014 15.11
+2
razocarani
17. 05. 2014 16.35
ne eni ne drugi niso dobri za dezelo ..gorje narodu ki voli take pokvarjence katerekoli barve ..vsi dosedanji povzpetniki so se obilno trudili unicevati in ropati dezelo in narod ..zgodovina ki ne bo vec barno zaslepljena bo povedala kako so nas tile novodobni elitniki unicili.. to je ze genocid nad narodom ..
razocarani
17. 05. 2014 16.40
+1
macek ala si fanatik ..pelji si janseka domov zeni ..no tudi jankovica ..ali se koga ..taki fanatiki kot si ti si pac to zasluzijo ..ce imas z cim misliti ,ratmisli kaj je zate naredil dobrega jansa eli bednik pahor ,jankovic in se kdo od teh povzpetnikov ..jaz od nikogar teh ne pricakujem nic pozitivnega ..in se skregali so nas .bem cabo ..nehajte tem pokvarjencem vseh barv in pasem lesti v prebavne organe ..a si videl da je tem elitnikom slabo ,,da jim je mar za narod ali celo ze svoje volilce ..pokakajo se oni na volilce ,,prav vsi ..dobesedno ..
NESDSU
14. 05. 2014 13.10
+1
Slovenija je napredovala, od kar ni več janše na oblasti ?
enzoferrai1900
14. 05. 2014 13.37
+0
za dve leti ko bo jansa na dobo bomo na konju ahhahaaha
hotchilipoper
14. 05. 2014 12.50
+1
Ja,volitve bodo,pa se morajo sami sebe pohvaliti
razocarani
17. 05. 2014 16.46
+1