Gospodarstvo

DZ imenoval nova viceguvernerja Banke Slovenije

Ljubljana, 26. 01. 2016 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

DZ je za nova viceguvernerja Banke Slovenije imenoval Marka Bošnjaka in Primoža Dolenca, ki bosta v prihodnjih mesecih zamenjala sedanja viceguvernerja Darka Bohneca in Stanislavo Zadravec Caprirolo, ki nista uspela pri vnovičnem potegovanju za ti mesti.

Banka Slovenije - 3
Banka Slovenije - 3 FOTO: Damjan Žibert

Državni zbor je Marka Bošnjaka in Primoža Dolenca imenoval za nova viceguvernerja Banke Slovenije. V prihodnjih mesecih bosta zamenjala sedanja viceguvernerja Darka Bohneca in Stanislavo Zadravec Caprirolo, ki nista uspela pri vnovičnem potegovanju za ti mesti. Bošnjaka je podprlo 55 poslancev, za imenovanje Dolenca jih je bilo 56.

Predsednik republike Borut Pahor je Bošnjaka in Dolenca predlagal za nova viceguvernerja izmed 16 prijavljenih kandidatov, saj po njegovi oceni izpolnjujeta visoke strokovne kriterije. Dolenc je na mesto viceguvernerja imenovan s 5. aprilom, Bošnjak pa 4. marcem.

Za izvolitev sta potrebovala najmanj 46 poslanskih glasov. Proti imenovanju Bošnjaka je glasovalo 19 poslancev, Dolenčevemu imenovanju pa jih je nasprotovalo 17.

Do predlogov se pred današnjim tajnim glasovanjem na seji DZ niso opredelile vse poslanske skupine. Franc Jurša (DeSUS) je dejal, da zaupajo izboru predsednika republike, zato je Dolencu in Bošnjaku napovedal podporo. "Pričakujemo pa, da bosta upravičila dano zaupanje s transparentnim delom v dobro državljanov," je dodal.

Da sta Dolenc in Bošnjak nedvomno strokovnjaka na bančnem področju s potrebnimi vodstvenimi izkušnjami, pa je poudaril Matjaž Han (SD), ki je prav tako napovedal podporo.

Banka Slovenije - 5
Banka Slovenije - 5 FOTO: Damjan Žibert

Da kandidatov ne bodo podprli, so poudarili v SDS. Jože Tanko (SDS) je ocenil, da je bilo za Bošnjaka in Dolenca že ob razkritju predlogov jasno, da s "sabo nosita določene dvome" zaradi njunega predhodnega dela. Prav tako kandidatoma niso bili naklonjeni v ZL. Kot je pojasnil vodja poslancev Luka Mesec, sta bila Dolenc in Bošnjak neprepričljiva v svojih predstavitvah, predsednik republike pa bi med 16 predlogi lahko izbral boljša kandidata.

Bošnjakovo kandidaturo je predlagal direktor Združenja bank Slovenije France Arhar, Dolenc pa se je predlagal sam in se je za ta položaj potegoval že ob prejšnjem izboru lansko jesen, ko je bila na to mesto izbrana Irena Vodopivec Jean. Za položaj sta se vnovič potegovala tudi sedanja viceguvernerja Bohnec in Zadravec Caprirolova, a se je znova izkazalo, da DZ ne želi več na teh položajih ljudi, ki so sodelovali v sanaciji bančnega sistema.

Leta 1974 rojeni Bošnjak je magister ekonomskih znanosti, končuje pa tudi doktorski študij bančništva. Od januarja 2012 do oktobra lani je služboval kot član uprave banke Hypo Alpe Adria, kamor ga je z namenom sanacije nakopičenih težav poslala uprava skupine iz Celovca.

Dolenc, rojen leta 1976, pa je doktor ekonomskih znanosti in je od leta 2013 dalje zaposlen na Deželni banki Slovenije kot direktor službe za uravnavanje tveganj in vršilec direktorja sektorja IKT. Zadolžen je za implementacijo predpisov in metodologij s področja upravljanja tveganj, sodeluje v organih banke in z Banko Slovenije ter revizijskimi hišami.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ne rabimo predsednika
29. 01. 2016 08.23
izjemno dobro plačane službe brez kakršne koli odgovornosti....
Danny Veliki
26. 01. 2016 21.54
+7
To je na tisto varianto :DEJMO NAŠI
Myroommyrules
26. 01. 2016 21.07
+2
ga. Festič VICGUVERNERKA, kako pa vi komentirate to izbiro?
VSEZNALECno1
26. 01. 2016 20.42
+7
TIP umešan u afere intereurope, celo nesposobni Lovšin ga je odstavljal kot nesposobnega in preganjali so ga zarardi zlorabe notranjih informacij, sedaj pa kr viceguverner.....alo...... SD pa o sposobnosti.....in nič o nesposdobnosti........
macek_garfield
26. 01. 2016 19.49
+7
se dva, ki bosta lepo placo vlekla za mlatenje prazne slame
fafajonka
26. 01. 2016 18.37
+7
A Milan Cvikel, boter pri rojevanju Patrije, se pa ni prijavil, si je dolgi nos prihranil..........:-)