Gospodarstvo

Bosta Grčiji sledili še Španija in Portugalska?

Frankfurt / Bruselj / Atene, 28. 04. 2010 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Obresti na grške desetletne obveznosti so dosegle novo najvišjo vrednost. Obrestne mere pa so pod pritiskom tudi v Španiji, na Irskem in Portugalskem. Evropska komisija poziva bonitetne agencije k odgovornemu ravnanju.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy, grški premier George Papandreu in nemška kanclerka Angela Merkel
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy, grški premier George Papandreu in nemška kanclerka Angela Merkel FOTO: Reuters
Ameriški predsednik Barack Obama je "zelo zaskrbljen" zaradi finančnih razmer v Grčiji, so sporočili iz Bele hiše. Njegova afministracija je glede tega v stalnih stikih z EU.

Obresti na grške desetletne obveznice še naprej rastejo – danes so presegle 11 odstotkov, kar predstavlja rekord v območju evra. Obrestne mere na dolgoročne obveznice so pod pritiskom tudi v Španiji, na Portugalskem in Irskem, ki se prav tako soočajo z velikim dolgom, zato se na trgih širi strah, da bi lahko kmalu zašle v podobne težave kot Grčija.

Skrb zbujajoč rekord Grčije

Današnje obresti so najvišje, ki so jih za desetletne obveznice kdaj koli zabeležili v območju evra, z višjimi obrestnimi merami pa se soočata le še Pakistan in Venezuela. Obrestna mera na grške dvoletne obveznice je medtem dosegla 21 odstotkov.

Obrestne mere ne dolgoročne obveznice so pod velikim pritiskom tudi v Španiji, na Portugalskem in Irskem – v treh državah evrskega območja, ki se prav tako spopadajo z velikim dolgom, zato bi se lahko kmalu znašle v težavah pri zbiranju denarja na finančnih trgih.

K rasti obresti na grške obveznice je pripomogla tudi odločitev bonitetne agencije Standard&Poor's, ki je oceno za grški državni dolg v torek znižala na raven ničvrednosti. Grško finančno ministrstvo je to odločitev ostro obsodilo in vztrajalo, da "se ne ujema z resničnimi podatki".

Standard&poor's je znižala oceno tudi Portugalski in Španiji

Standard&Poor's pa je v torek z A+ na A- oklestila tudi oceno za dolgoročni portugalski državni dolg, kar je na trgih še dodatno okrepilo strahove, da se bo grški sindrom razširil tudi na druge šibke države.

Prav tako je znižala bonitetno oceno za dolgoročni državni dolg Španije z AA+ na AA, oceno za kratkoročni dolg pa je ohranila pri A-1. Obeti za državni dolg četrtega največjega gospodarstva v območju evra so negativni, kar pomeni, da je možnost nadaljnjega znižanja ocene večja kot prej. Ob tej odločitvi je zapisala, da Španijo najverjetneje čaka podaljšano obdobje šibke gospodarske rasti, kar bo imelo negativne posledice za javne finance.

Varčevalni ukrepi grške vlade so sprožili številne proteste in stavke.
Varčevalni ukrepi grške vlade so sprožili številne proteste in stavke. FOTO: Reuters

Na znižanje binitetne ocene Grčiji se je odzvala tudi Evropska komisija. Agencije in vse druge akterje na finančnih trgih je pozvala, naj v primeru Grčije v teh težkih in občutljivih časih delujejo po načelu strogosti in odgovornosti.

Evropska komisija proti prestrukturiranju grškega dolga

Po koncu pogovorov v Atenah se pričakuje mnenje Evropske komisije in ECB o upravičenosti pomoči Grčiji, za kar so v Atenah zaprosili minuli petek. Nato morajo odločitev s soglasjem sprejeti države v območju evra. Predvidoma bodo to storile na izrednem vrhu 10. maja v Bruslju.

Komisija je ob tem danes – kot že dopoldne predsednik EU Herman Van Rompuy – odločno zavrnila možnost prestrukturiranja grškega dolga. EU je doslej izrazila jasno politično voljo proti tej možnosti, ki tako nikakor ne pride v poštev ne za Grčijo ne za katero koli drugo članico območja evra, je pojasnil tiskovni predstavnik komisarja za ekonomske in monetrane zadeve Altafaj Tardio.

Grčija naj bi po besedah generalnega direktorja IMF Dominiqua Strauss-Kahna za servisiranje dolga in pokrivanje javnofinančnih potreb v treh letih potrebovala do 120 milijard evrov.

Možnost prestrukturiranja grškega dolga je omenilo več nemških poslancev, vendar je tudi nemška vlada v Berlinu ta scenarij odločno zavrnila.

Kljub temu pa nekateri ekonomisti menijo, da je grški dolg tako velik, da se bo možnost prestrukturiranja dolga še pojavila v prihodnjih letih.

Nemci niso naklonjeni finančni podpori Grčiji

Nemci so izrazito nenaklonjeni finančni podpori Grčiji, ki se je znašla v resni dolžniški krizi, kaže raziskava inštituta Allensbach, objavljena danes v časniku Frakfurter Allgemeine Zeitung. Proti sprožitvi mehanizma evroskupine in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) se je izreklo 65 odstotkov vprašanih, za pa jih je bilo 16 odstotkov.

Nemška kanclerka Angela Merkel
Nemška kanclerka Angela Merkel FOTO: Reuters

Kar 61 odstotkov vprašanih Nemcev tudi meni, da podobne težave grozijo tudi drugim državam z evrom, med katerimi najpogosteje omenjajo Portugalsko in Španijo, v skupino krhkih držav pa uvrščajo tudi Italijo in Irsko. Nemci se bojijo, da bo sprožitev grškega mehanizma le presedan za ostale države.

Nemška vlada se je danes sicer posvetovala o nadaljnjih korakih pri pripravi mehanizma pomoči za Grčijo, v Berlinu pa se danes na pogovorih na finančnem ministrstvu mudita tudi predsednik Evropske centralne banke (ECB) Jean-Claude Trichet in generalni direktor IMF Dominique Strauss-Kahn.

Nemčija bi v primeru dokončne sprožitve mehanizma za pomoč prispevala največji delež dvostranskih posojil – okoli 8,4 milijarde evrov od skupno 30 milijard evrov.

V Nemčiji bosta morala, če bo do tega prišlo, oba domova parlamenta finančno pomoč potrditi.

Grčija je za pomoč zaprosila v petek

Kot je znano, je Grčija za pomoč v obliki posojil držav v območju evra ob sodelovanju Mednarodnega denarnega sklada (IMF) zaprosila minuli petek. Posojila držav v območju evra naj bi v prvem letu znašala do 30 milijard evrov, skupaj s posojili IMF pa do 45 milijard evrov. Po pisanju današnje izdaje britanskega časnika Financial Times naj bi IMF svoj delež povečal celo na 25 milijard evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
29. 04. 2010 16.42
Grčija mi je bila poleti vedno všeč, tja je prihajalo mnogo žensk z Zahoda, predvem Italjanke ter Angležinje, tudi iz skaddinavije jih ni bilo malo. Bile so daleč od doma, pa so si privoščale malo sprostitve, ne pa te vse leto v pisarnah in uraih opazujejo, kaj počneš in česa si želiš! Zato je turizem dober in Grčija ne bo nikoli propadla, spet bodo nateglili pol sveta! Jamrati je treba, kdor je prodoren in glasen, bo dobil kaj, če spa napenjaš, da gre za izziv in da boš zmagovalec, je pa to otročarija in smešno! S takimi besedami se lahko napihuješ le pred ogledalom! Pahorju kupimo večjega, konveksnega, da se bo čutill večjjega, zmagovalca! A on misli, da gre za boksarski meč?
Draža
29. 04. 2010 16.31
Vseeno grem letos tja spet na morje,ga ni čez Grčijo.
halojekdodoma
29. 04. 2010 10.07
Jst ma res ma res ne vem kaj iščejo take države v EU, temu se lahko najverjetneje zahvalimo gospodom iz nemčije, francije, ... ki tako silijo države notr, isto je bilo z romunijo in bolgarijo, kaj bo s hrvaško bomo pa še videli. Lp
Tonček Balonček
29. 04. 2010 09.06
Tudi za Slovenijo bi bilo najugodneje da bankrotira. Iz EU bi dobili (proporcionalno Grčiji) ene 5 mlrd EUR, ki bi se nam zelo prilegle. Zaradi mene lahko iz Frankfurta pošljejo kar šlepar, le da na Jesenicah šofetr ne bo pozabil plačati cestnine, spremstvo pa vinjet!
Tonček Balonček
29. 04. 2010 08.47
Največja anpaka je bila ta, da niso najeli svetovalcev Vizjaka in Janše, ki bi jim pravilone in učinkovite protrikrizne ukrepe strsla kar iz rokava! Imela sta pripravljene za Slovenijo, pripravila bi jih seveda tudi za Grčijo, Španijo in Portugalsko! A so tam na oblasti tudi sami levaki? Sicer je pa več kot očitno, da ta Evropa čedalje bolj postaja podobna nekdanji Jugoslaviji! Spet bomo plačevali za "nerazvite", za "jug". ne bi bil presenečen, če bi evropska komisija perdlagala še skupna jedra v šolah, forsirala angleščino, vojsko imamo pa takorekoč itak skupno, pod poveljstvom NATO, za vsem skupaj pa je namesto Moskve pač Washington. Zakaj se šef Banke Slovenije še bveedno imenuje guverner, mi ni jasno, dsaj o ničemer ne odloča, podatke morajo pač pošiljati v Frankfurt in Bruselj!
rafael.m
29. 04. 2010 08.11
Ob takih primerih se zgroziš. Pa saj nismo daleč od tega. Ceho bo plačeval navaden človek, ostali se bodo potuhnili ali z dragimi odvetniki celo iztožili velike vsote. Moj nos mi pravi, da nismo več daleč od razpada tako opevane EU. Vsaka čast Alenki Pinterič na Piramidi. Škoda, da ni zmagala. Pa vse je relativno.
Kimberley-Echo
29. 04. 2010 06.52
Smrekar, glede Avstralije ne primerjam, ampak samo seznanjam s stanjem. Pri UK sem ga pa res p.os.ral, se upravičujem.
AlternativeFacts
28. 04. 2010 22.05
@b77 - Če veljajo republikanci za konzervativce(desne), kaj so potem demokrati?Seveda govorim o ZDA.Verjamem pa, da je najlažje ponavljati komunisti, levaki, paradajzarji itd.Nekaj se bo že prijelo a ne?
b77
28. 04. 2010 21.55
animax POVEJ MI ZA ENO BOGATO, VISOKO RAZVITO DEŽELO KI JO VODIJO LEVAKI-KOMUNISTI!????? KATERA ŠE NI , SE ŠE BO RAZSULA!
Smrekar1
28. 04. 2010 21.01
@kunurura: Glavna razlika med Avstralijo in EU je v strukturi gospodarstva. Enostano ne moreš primerjati kar tako vsepovprek. Pa tudi da Velika Britanija ni članica monetarne unije bi lahko vedel.
cool29
28. 04. 2010 20.56
..in kje je na tej lestvici Slovenija....
vikica11
28. 04. 2010 20.18
To dajanje denarja za pomoč eni od članic EU me spominja na bivšo Jugo, takrat smo kričali, da nas izkoriščajo in da gre ves denar na jug. Zdi se mi, da se iz zgodovine nismo nič naučili.
MYDAY
28. 04. 2010 20.16
slovenija gre po grški poti oziroma jo prehiteva
skydrol7
28. 04. 2010 19.52
za kaj bi se pa grki razburjali - ..... penzijo pri 55 letih ,cisto morje,lepa obala pa polne steklenice uza - oni znajo ziveti ....
zahod.west
28. 04. 2010 19.07
najprej ne potrebuje pomoči, potem samo 20 mil, potem 30, nato bo 50 , na koncu niti 80 ne bo dovolj.......
zahod.west
28. 04. 2010 19.06
Največja grška laž ni ta o denarju, ampak ta, da so prepričali ostale Eu države, da je grčija na zahodu in ne kot vsi vemo na balkanu......
Kimberley-Echo
28. 04. 2010 18.58
Mater ste brezvezni na 24 kur. Zakaj ne smem napisati kar želim, ni nič žaljivega ali neresničnega.
Kimberley-Echo
28. 04. 2010 18.41
Ne vem zakaj ni napisano vse, torej nadaljevanje je: ...javnega dolga v
roaddogg
28. 04. 2010 18.36
Hehe Grčija je še 2 tedna nazaj trdila da NE potrbuje pomoči.. Danes fehta za pomoč.. :)) Danes so še Španiji znižalo dolgorični Debt Rating.. Imf , ECB in Grški premier so svarili šprekulante naj ne stavijo na propad Gričije.. In kaj se zgodi naslednji dan ??? Donos na grško obveznico doseže nov rekord... hehe Vzorec postaja že zelo predvidljivo očiten.. VEČJE KO JE SRANJE, BOLJ BODO ZANIKALI SRANJE in SVARILI ŠPEKULANTE... Kolesje nove krize se je že začelo obračat...
Kimberley-Echo
28. 04. 2010 18.35
Začelo se je tisto, kar že dolgo govorim. Ni Grčija tista zaradi katere je načeta monetarna unija, ampak Španija in morebiti kasneje še UK, pa tudi Italija je na poti navzdol. Nemčiji potihoma ustreza, da bi iz monetarne unije izpadlo nekaj držav, zato je bolgarski ne, dobrodošel. Žal so tudi v Sloveniji stvari ušle iz rok in močno dvomim, da obstaja ključ rešitve, ne s to vlado in ne s katerokoli drugo. V Avstraliji recesije praktično ni bilo. Zvišuje se obrestna mera, začelo je primanjkovati kapitala in delovne sile, pa tudi inflacija oz. rast cen. Negativne rasti sploh ni bilo. Imamo visoko zaposlenost, zato tudi govorim o tem, da utegne delovne sile primanjkovati v naslednjih letih. Javni dolg AU je nekaj nad 15%, medtem ko ima napr. Grčija 116%, Italija 115% javnega dolga v