Gospodarstvo

Dva milijona za usposabljanje delavcev nekdanje Mure

Ljubljana, 10. 11. 2011 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zavod za zaposlovanje je za brezposelne po stečaju Mure in njenih podrejenih družb objavil povabilo za usposabljanje na delovnem mestu. Namenjeno je delodajalcem z območja Murske Sobote, Maribora in Ptuja.

Protest Murinih delavcev
Protest Murinih delavcev FOTO: Dare Čekeliš

Zavod za zaposlovanje je na spletni strani objavil novo javno povabilo za usposabljanje na delovnem mestu. Vanj se lahko vključijo brezposelni po stečaju Mure in njenih podrejenih družb. Povabilo je namenjeno delodajalcem z območja Murske Sobote, Maribora in Ptuja, ki jim je v letih 2011 in 2012 na voljo 2,26 milijona evrov.

Sredstva so pretežno zagotovljena iz evropskega sklada za prilagoditev globalizaciji, 300.000 evrov pa bo prišlo iz državnega proračuna. Povabilo ostaja odprto do porabe razpoložljivih sredstev, najdlje pa do 9. decembra do 12. ure.

Na javno povabilo se lahko prijavijo delodajalci, ki imajo sedež ali registrirano poslovno enoto (s samostojno matično številko) v občinah na območju zavodovih območnih služb Murska Sobota, Maribor ali Ptuj in izpolnjujejo druge zastavljene pogoje, so zapisali na spletni strani zavoda.

V usposabljanje se lahko vključijo brezposelni, katerih delo je postalo trajno nepotrebno zaradi stečaja podjetja Mura - European Fashion Design in njenih podrejenih družb Mura - Moška oblačila, Mura - Ženska oblačila in Muralist - podjetje za usposabljanje in zaposlovanje invalidov.

"S tem želimo brezposelnim, ki so ostali brez zaposlitve zaradi stečaja omenjenih podjetij, omogočiti praktično usposabljanje pri delodajalcih za pridobitev dodatnih znanj in izkušenj, z namenom povečanja njihovih zaposlitvenih možnosti," namen povabila pojasnjujejo na zavodu. Usposabljanje na delovnem mestu poteka brez delovnega razmerja pod strokovnim vodstvom mentorja, ki ga zagotovi delodajalec. Slednji tako lahko spozna nove sodelavce in jih usposobi za delo na konkretnem delovnem mestu še pred sklenitvijo delovnega razmerja.

Delodajalcem, ki se bodo vključili v program, bodo povrnili upravičene stroške za izvedeno usposabljanje brezposelnih na delovnem mestu, in sicer stroške mentorja (do 150 evrov na mesec), dejanske stroške predhodnega zdravniškega pregleda udeležencev usposabljanja in dejanske stroške njihovega zavarovanja za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni.

Udeležencem usposabljanja pa bo zavod izplačal dodatek za prevoz ter dodatek za aktivnost, ki znaša tri evre za vsako uro dejanske navzočnosti na usposabljanju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.