Gospodarstvo

DUTB ponovno vložila zahtevo za prevzem vodenja poslov Save

Ljubljana, 18. 02. 2016 17.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

DUTB je vložila ponovno zahtevo za prevzem vodenja poslov Save v prisilni poravnavi, kar ji je omogočila nedavna odločitev ljubljanskega višjega sodišča, ki je po pritožbi DUTB razveljavilo sklep okrožnega sodišča o razveljavitvi podobne lanske zahteve t. i. slabe banke.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je vložila ponovno zahtevo za prevzem vodenja poslov Save v prisilni poravnavi. O vnovični zahtevi DUTB je ljubljansko okrožno sodišče za mnenje že zaprosilo upniški odbor Save, ki ga poleg DUTB sestavljajo še sklad York Global Finance Offshore, Petrol, Pokojninska družba A in družba Networld, podružnica ameriške holdinške družbe DGG Holdings, ki je aktivna predvsem v turističnem in letalskem sektorju, je razvidno iz objave na Ajpesu.

DUTB je že oktobra lani pri Okrožnem sodišču v Ljubljani vložila zahtevo za prenos pooblastil z dolžnika na upnika, s čimer pridobi upravičenje odpoklicati celotno poslovodstvo družbe Sava. Takrat je navedla, da je zaradi do tedaj neučinkovitih ukrepov prestrukturiranja DUTB izgubila zaupanje v dotedanje vodstvo Save in njegovo sposobnost, da bi lahko vodilo prestrukturiranje holdinga, zato je njen cilj, da imenuje novo poslovodstvo.

DUTB
DUTB FOTO: Miro Majcen

A ostali Savini upniki, predlagatelji prisilne poravnave nad Savo, so zahtevi DUTB nasprotovali in se ji niso pridružili. Sodišče je na podlagi tega presodilo, da upniki, predlagatelji prisilne poravnave, niso enotni glede zahteve za prenos pooblastila za vodenje poslov na upnike in zato zahtevo DUTB brez vsebinske obravnave zavrglo.

DUTB se je na novembrsko odločitev okrožnega sodišča pritožila, ljubljansko višje sodišče pa je njenim argumentom pritrdilo in razveljavilo sklep okrožnega sodišča in zadevo vrnilo v ponovni postopek okrožnemu sodišču. Ob tem je zapisalo, da bo moralo krožno sodišče v ponovljenem postopku predlog DUTB za prenos pooblastila za prevzem vodenja poslov Save vsebinsko obravnavati.

Sodišče je postopek prisilne poravnave nad Savo začelo septembra lani. Od lanske jeseni je sklad York Global Finance Offshore, ki je med upnike prišel z odkupom terjatev od Unicredit banke Slovenija, kupil tudi terjatve od Gorenjske banke in Raiffeisen banke, DUTB pa od banke Sparkasse. Še pomembnejši premik se je zgodil nedavno, potem ko je vlada kot skupščina DUTB sklenila, da bo t. i. slaba banka svoje terjatve do Save in obveznice te družbe odplačno prenesla na Slovenski državni holding in Kapitalsko družbo.

Argument za sklep, ki sicer še ni bil uresničen, je bil interes razvoja turizma, saj je ključno preostalo premoženje Save turistična družba Sava Turizem. To je hotel DUTB lani prevzeti s konverzijo terjatev v kapital, a jo je pri tem poskusu ustavilo sodišče.

Prav ta teden je sicer sklad York v imenu skupine upnikov vložil naknadni predlog prisilne poravnave nad Savo, ki vsebuje predloge za finančno prestrukturiranje. Podrobna vsebina predloga sicer še ni znana, a predvideva pa pretvorbo terjatev v kapital. Podporo predlogu so izrekli tudi v DUTB.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ignjatovi? Sašo
19. 02. 2016 13.44
+6
Moti me, da četudi imaš denar za nakup enega od teh hotelov, ga ne moreš kupiti ne od DUTB in ne od Save. Naj mi nekdo razloži kaj to pomeni? Lp Sašo
izgubljen krt
22. 02. 2016 18.46
+1
Sašo, čisto preprosto. Nisi "posvečen".
gongash
18. 02. 2016 21.31
+8
počivalšek se jezi na maramorja , ker bi rad naprtil savo na davkoplačevalce v zameno pa dobil eno od destinacij save turizma. to je tisti minister počivalšek , ki je odpovedal sestanek v tujini, ker na zna angleško hahaha.
RdecaZvezda
28. 02. 2016 08.19