Gospodarstvo

FOTO: Kaj ima Dunaj, da tako uspešno kljubuje recesiji?

Dunaj, 06. 09. 2012 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Avstrija skozi krizne čase krmari uspešno, kar se pozna tudi v turizmu. Dunaj je letošnjega julija obiskalo za 6,8 odstotka več turistov kot v istem obdobju lani, vedno več pa je med obiskovalci tudi Slovencev. In kaj jih na Dunaju najbolj zanima?

Veliko zabaviščno kolo v Praterju je ena od prepoznavnejših znamenitosti Dunaja.
Veliko zabaviščno kolo v Praterju je ena od prepoznavnejših znamenitosti Dunaja. FOTO: N.Š.K.

Medtem ko se večji del Evrope sooča z recesijo, slabimi gospodarskimi napovedmi in podražitvami, pa našim severnim sosedom recesija ne pride do živega. Avstrijci se lahko tudi letos pohvalijo z odličnim turističnim obiskom. Po podatkih, ki smo jih pridobili od mesta Dunaj, je obisk te evropske metropole junija letos glede na isto obdobje lani narasel za 8,1 odstotka, podoben porast so zabeležili tudi v številu prenočitev. Junija letos so na Dunaju zabeležili 1.113.000 nočitev, kar je za 8,6 odstotka več kot junija 2011. Pozitiven trend se nadaljuje tudi v juliju, ko je Dunaj obiskalo kar 545.000 turistov, kar je za 6,8 odstotka več kot v istem obdobju lani. Najpogostejši obiskovalci te kulturno in zgodovinsko razkošne prestolnice so seveda domačini, Nemci, Italijani, Američani, Rusi, Angleži, Španci, Francozi, Švicarji in Japonci. V povprečju turisti na Dunaju ostanejo 2,2 noči, njihova povprečna starost pa je 40,8 leta, kar niti ne preseneča, saj je ena od bolj obiskanih dunajskih znamenitosti državna opera s svojim bogatim kulturnim opusom.

Dunaj in na splošno celotno Avstrijo recesija ni prizadela. Turistična sezona je uspešna, kot znajo povedati tamkajšnji turistični delavci, pa so v mestu čez poletje dobili nove turiste. To so predvsem gostje z Bližnjega vzhoda, ki se pred poletno vročino umaknejo na Dunaj, ki velja za eno bolj varnih in strpnih evropskih prestolnic.

Podjetje Economist Intelligence Unit je opravil raziskavo, v katerih mestih so pogoji za življenje najbolj rožnati. Raziskava je zajela 140 mest po vsem svetu, mesto Dunaj pa se je uvrstilo na drugo mesto.

Je pa Dunaj že od nekdaj priljubljen tudi med Slovenci. Morda tudi zaradi dejstva, da je bila to nekoč prestolnica dvojne monarhije Avstro-Ogrske, kamor je spadalo tudi ozemlje Slovenije. Na Dunaju so se šolali številni slovenski pisatelji, pesniki, skladatelji, slikarji, arhitekti, mesto pa je s svojo bogato glasbeno tradicijo še vedno priljubljeno med slovenskimi glasbenimi upi. Če je leta 2011 Dunaj obiskalo 21.700 Slovencev, kar je bilo za 19 odstotkov več kot leta 2010, potem se trend naraščanja nadaljuje tudi letos. Od januarja letos pa do julija je Dunaj obiskalo 14.500 Slovencev, kar je za 17 odstotkov več kot v istem obdobju lani, medtem ko se je število prenočitev Slovencev na Dunaju v tem istem obdobju povečalo za 22 odstotkov.

Število turistov na Dunaju iz leta v leto narašča.
Število turistov na Dunaju iz leta v leto narašča. FOTO: Mateja Klavs

In katere so najbolj obiskane znamenitosti?

Statistično je najbolj obiskan razkošen dvorec Schönbrunn, sledijo mu veliki muzeji v osrednjem delu mesta v t. i. muzejski četrti (MuseumsQuartier) ter veliko zabaviščno kolo (Riesenrad) v Praterju. Kolo so zgradili leta 1897 v čast zlatega jubileja cesarja Franca Jožefa I. in je takrat veljal za ponos Dunaja. Je prava filmska legenda, saj so na tem vrtiljaku posneli kar precej filmskih prizorov. Vsekakor pa je to ena od številnih znamenitosti, ki si jih morate ogledati med potepanjem po Dunaju. Zabaviščni park Wurstelprater poleg znamenitega kolesa ponuja številne druge zabavne atrakcije. Po obsegu spominja na italijanski Gardaland, v njem pa ne bo dolgčas ne mladim ne starim.

Po Dunaju so posejani tudi številni parki, v katerih si obiskovalci mesta po celodnevnih ogledih odpočijejo noge, domačini pa tam najdejo mir v mestnem vrvežu.
Po Dunaju so posejani tudi številni parki, v katerih si obiskovalci mesta po celodnevnih ogledih odpočijejo noge, domačini pa tam najdejo mir v mestnem vrvežu. FOTO: Mateja Klavs
Med evropskimi prestolnicami je Dunaj peto najbolj obiskano velemesto. Pred njim so le Pariz, London, Rim in Berlin.

Poleg omenjenih treh znamenitosti si turisti med obiskom tega prijetnega mesta najraje ogledajo še mestno hišo (Rathaus), državno opero (Wiener Staatsoper), čudovito katedralo sv. Štefana (Stephansdom), cesarsko palačo Hofburg, Mozartovo hišo (Mozarthaus Wien), znamenito dunajsko filharmonijo (Wiener Philharmoniker), kjer se odvijajo tradicionalni in tradicionalno razprodani novoletni koncerti Dunajskih filharmonikov ter mnoge druge znamenitosti, kot so stavbe dunajskega arhitekta Hundertwasserja, grad Belvedere, ki letos gosti razstavo ob 150. obletnici rojstva slikarja Gustava Klimta, ter dunajski živalski vrt (Tiergarten Schonbrunn), ki je bil leta 2010 razglašen za najlepši živalski vrt v Evropi.

Če greš na Dunaj, ne pusti trebuha zunaj!

Čeprav je nekoč za Dunaj veljal rek "Če greš na Dunaj, pusti trebuh zunaj.", pa danes ni več čisto tako. Ob poplavi predvsem balkanske, italijanske in bližnjevzhodne hrane se hitro najde poceni obrok. A tudi tradicionalna avstrijska hrana ne bo pretirano olajšala vaše denarnice. Klobase takšne in drugačne s prilogo stanejo okoli 6 evrov, dunajski zrezek s prilogo pa se dobi tudi že za 5 evrov.
Čeprav je nekoč za Dunaj veljal rek "Če greš na Dunaj, pusti trebuh zunaj.", pa danes ni več čisto tako. Ob poplavi predvsem balkanske, italijanske in bližnjevzhodne hrane se hitro najde poceni obrok. A tudi tradicionalna avstrijska hrana ne bo pretirano olajšala vaše denarnice. Klobase takšne in drugačne s prilogo stanejo okoli 6 evrov, dunajski zrezek s prilogo pa se dobi tudi že za 5 evrov. FOTO: Mateja Klavs
Bolj kot hrana je draga pijača. Vrček piva stane okoli 4 evre, nekaj podobnega v tradicionalnih mestnih kavarnah stane tudi značilni dunajski melange.
Bolj kot hrana je draga pijača. Vrček piva stane okoli 4 evre, nekaj podobnega v tradicionalnih mestnih kavarnah stane tudi značilni dunajski melange. FOTO: Reuters

Če je nekoč veljalo, da moraš, če greš na Dunaj, pustiti trebuh zunaj, potem vam, vsaj glede njihovih tradicionalnih kulinaričnih dobrot, kot so dunajski zrezki, pečene klobase s krompirjem, jabolčni zavitki in sladke pregrehe v sacher torti, svetujem, da trebuh vzamete s seboj, saj si vsaj nekaj od teh dobrot pač morate privoščiti. Ne boste obnemeli ob pogledu na znesek na računu, saj so cene prehrane v gostilnah in manjših lokalih povsem primerljive s cenami pri nas, še posebej s cenami v Ljubljani. Malce vas bo udarilo po žepu le popivanje, saj so povprečne cene za pollitrski vrček točenega piva okoli 4 evre.

Za mnoge je Dunaj nepogrešljiv na seznamu krajev, ki jih vsak pravi turist pač mora obiskati. Očitno je vedno več zanimanja za Dunaj tudi med Slovenci, dejstvo pa je, da na Dunaju pogosteje slišiš angleško, špansko, rusko ali japonsko govorico kot pa nemško. Je skrivnost v njegovi priljubljenosti ali pa gre za dobro marketinško potezo in pametno vlaganje v oglaševanje?

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ServerAUTOMATIC
09. 09. 2012 22.36
+1
Sex turizem vabi .
Kajtimar
08. 09. 2012 23.57
+0
boljši članek bi bil: kaj ima Ljubljana da tako uspešno kljubuje recesiji?... Naslovni Dunaj pač ne bo nikomur pomagal proti krizi- le še dalje se bogati na ramenih tudi slovenskih spufanih kupcev v Hoferju, Lidlu, Sparu, zaupnikom raznih bank a la Hypo, Reifeisen,itd raznih podaljškov tujega gospodarstva... prav tako bi bil boljši članek, kaj slovenski še ne -spufanec ne sme početi, da ne bo postal spufan. ja in med postulati je tudi zguljena fraza "kupuj slovensko" , ne hodi čez mejo zapravlat, garaj ko črna živina, ne škoduj sosedu,... ampak kaj potem Slovencu v tem majhnem revirju še ostane zanimivega?... ne vem- morda pa je odgovor v več družinskih članih- pa potem ne bo takšnih bedastih člankov kot je tale.
b77
09. 09. 2012 00.09
ServerAUTOMATIC
09. 09. 2012 22.42
+1
Dunaj ni Ljubljana. Avstrijci niso Slovenci. Od leta 1918 smo pa maximalno nazadovali za njimi.To naj bo jasno.
labersek
07. 09. 2012 23.12
+5
avstrija je nevtralna dežela in ni članica Nata-vir-avstrijska državna pogodba 1955 ! in tako je tudi prav podpiram nevtralnost
b77
09. 09. 2012 00.10
-1
banae so po pet eurov blabla bla in kaj ima nato z uvozom banan
metronom
07. 09. 2012 16.57
+1
a jih mal posodmo v avstrijo
metronom
07. 09. 2012 16.57
+4
ja nima jakovica pahorja in podobno elito
healer
07. 09. 2012 16.39
+1
Me zanima koliko ima Dunaj Avstrija oz. celotna evropa kaj srčne intelegence, kaj če ti blišč in dobrina če je v vsakemu zgaranemu človeku evrope 0 ko pride do vprašanja solidarnosti. Če bi saj enkrat pogledal skozi te oči ne pa skozi oči tehnološkega razvoja bi videl da kakšen Tibet idk. dosti bolje sije od Evrope !!
Ferdo Crni
07. 09. 2012 09.44
+2
a majo štadion?
nemarx
07. 09. 2012 09.10
+13
Dunaj je pač Dunaj in če malo pobrskam po zgodovini, nisem zasledil, da bi bil kdaj to pokrajino v Avstriji upravljali in vodili pingvini !!!!!!!!
Geronemo
07. 09. 2012 08.16
+31
Kaj ima Dunaj, da tako uspešno kljubuje recesiji? Politiko ki deluje v interesu naroda... HALO???
dukenukem
07. 09. 2012 21.43
+1
gospakatja
07. 09. 2012 07.53
+2
napovejmo avstriji vojno, potem pa se umaknimo na kolpo in predajmo! a da ne bi šlo, a da smo oboji v eu, a da nato ni za to? no ja, potem smo pa ta vlak zamudili (kot ogromno drugih!!)!
majorb
07. 09. 2012 06.49
+0
Podjetje Economist Intelligence Unit je opravil raziskavo, v katerih mestih so pogoji za življenje najbolj rožnati. Raziskava je zajela 140 mest po vsem svetu, mesto Dunaj pa se je uvrstilo na drugo mesto,Maribor pa na prvo
Feels_good_man
07. 09. 2012 08.39
+4
Melbourne je drugač na prvem mestu, da ne boš prevelik optimist :P
Gojcic
07. 09. 2012 02.00
+2
Nima pa Jankovica. Tega pa res ne!
majorb
07. 09. 2012 00.00
+3
kranjsko klobaso
Alpia
06. 09. 2012 22.26
+2
Ima vse kar BananistanSLO nima, predvsem pa mu manjka rdeča sluz!!!!!!
SimonMarini
06. 09. 2012 22.09
+9
Kaj ima? Cenejši bencin. Že.
Nauders
06. 09. 2012 21.23
+5
še malo pa zima in v Avstrijo na smučanjeeeeeeee
Balki30
06. 09. 2012 21.43
+13
Pa po evrokrem, petarde pa kinder jajčke...))Lepi spomini na otroštvo ja in šopong v avstriji.
donat323
06. 09. 2012 21.02
+17
če pošljemo našo vlado dol z furerjem JJem, bankrotirajo v 2 letih
Balki30
06. 09. 2012 21.31
+5
Če pošlemo pozitivce s fureričem na čelu pa bo dunaj dobil burek in čevape.
cool29
06. 09. 2012 19.50
+31
....Dunaj ima to da je v pravno urejeni državi z tradicijo in redom......Če svoj čas ne bi bili pod Avtro-ogrsko, verjetno še danes ne bi vedeli kaj je Vlak in železnica.......
vikica11
06. 09. 2012 19.36
+9
Avstrijci se mi zdijo kot sinovi skrbnega očeta, ki je znal zgrniti veliko bogatstvo, sinovi pa so nato nadgrajevali. Dunaj je bil prestolnica Avstro-Ogrske monarhije, vanj se je stekalo ogromno bogatstvo, mogoče jim je kaj kanilo v 2. svetovni vojni, Nemce so stolkli , njih ne, itd
cakalnica3
06. 09. 2012 16.56
+15
Avstrijci so gospodarsko pač dobri, a drugače je to ena zakompleksana mešanica narodov. Njihovi sosedi Nemci jih imajo za "balkance".