Gospodarstvo

Dun & Bradstreet: Gospodarska kriza je dosegla dno

Ljubljana, 08. 11. 2011 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gospodarska kriza je dosegla dno, možnosti za novo recesijo pa se zmanjšujejo, je razvidno iz zadnjih podatkov bonitetne hiše Dun & Bradstreet. Kljub temu pa se trenutna recesija še ne bliža koncu, saj se je ustavila gospodarska rast.

Zadnji podatki bonitetne hiše Dun & Bradstreet (D & B) upoštevajo septembra izmerjeni indeks JP Morgan Global All Industry Output. Indeks, ki temelji na raziskavi nakupov industrijskih proizvodov več tisoč podjetij po svetu, se je septembra povzpel za 0,5 točke, na 52 točk. Meja, ki ločuje rast od krčenja, je sicer 50 točk, je bonitetna hiša zapisala v današnjem sporočilu za javnost.

Gibanje vrednosti tečajev na madridski borzi
Gibanje vrednosti tečajev na madridski borzi FOTO: Reuters

Zvišanje vrednosti indeksa po pojasnilih D & B kaže na povečanje nakupov industrijskih proizvodov v ZDA, na Kitajskem in v Veliki Britaniji.

Pozor, ni še konec recesije

Kljub temu pa se recesija še ne bliža koncu, saj se je gospodarska rast zaradi zmanjšanega trošenja potrošnikov in podjetij v Nemčiji, Rusiji, na Irskem, v Franciji in Indiji ustavila. Poleg tega se je zmanjšala industrijska proizvodnja v Braziliji, Italiji, Španiji in na Japonskem, je navedel D & B.

Plačilna disciplina malenkost boljša

Podatki bonitetne hiše, vezani na plačilno disciplino, medtem kažejo, da je odstotek plačil iz petih največjih gospodarstev Evrope (Nemčije, Francije, Italije, Nizozemske in Španije), ki so v drugem četrtletju letos zamujala 30 ali več dni čez plačilni rok, znašal osem odstotkov, kar je 0,3 odstotne točke manj kot v istem obdobju leto dni pred tem.

Iz te primerjave je mogoče razbrati izboljšanje na področju plačilne discipline v območju evra, so poudarili v D & B. Po njihovih podatkih so bile sicer plačilne zamude najbolj pogoste v Španiji, na Portugalskem, v Italiji in na Irskem. Najmanj zamud pa so imeli v Nemčiji, na Nizozemskem in v Franciji.

Tveganja ostajajo visoka

V bonitetni hiši so izpostavili tudi, da tveganja, ki so posledica kreditnih krčev v Evropi in ZDA ter napak vlad in centralnih bank, ostajajo visoka. Trenutno so po njihovi oceni najbolj povečana v Franciji, na Kitajskem, v Nemčiji, Grčiji, Italiji, na Portugalskem, v Španiji in ZDA. Zmanjšana pa so v Angoli, Čilu, Estoniji, Gruziji, Libiji, Sierri Leone, Združenih arabskih emiratih in Zambiji.

D & B je opozoril še na nevarnost novih valutnih manipulacij, ki naj bi bile prisotne še nadaljnjih 16 mesecev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tron3
10. 11. 2011 08.24
Kriza se bo končala, ko bo krivulja dosegla svoje dno, kar pa posledično pomeni, transformacija družbenega sistama v državi, pač tisti grejo pa, pa, pa, ki so vse to skupaj zakuhali, po domače revolucija, zato je pa tudi kriza, da staro zamenja novo, gospodje iz bonitetne družbe pojma nimajo, mogoče preveč hamburgerjev popapcajo vsakodnevno, *
bobocat
09. 11. 2011 18.12
Bank of America Bank of China Bank of New York Mellon Banque Populaire CdE Barclays BNP Paribas Citigroup Commerzbank Crédit Agricole Credit Suisse Deutsche Bank Dexia Goldman Sachs HSBC ING Bank JP Morgan Chase Lloyds Mitsubishi UFJ FG Mizuho FG Morgan Stanley Nordea Royal Bank of Scotland Santander Société Générale State Street Sumitomo Mitsui FG UBS Unicredit Group Wells Fargo To je seznam roparskih bank, kjer si lahko vodilni še naprej izplačujejo milijonske nagrade in bonuse, kajti jasno je: če bo kaj narobe, bo država vse pokrila. Kar tako naprej.
Tomaž Škof
09. 11. 2011 07.45
SAMA BANDA! PLUS BANKE!
Tomaž Škof
09. 11. 2011 07.44
VSE NA 1000LET !KUPIM AMERIKO!
Tomaž Škof
09. 11. 2011 07.44
marsovci prite na POMOČ !
big_foot
09. 11. 2011 07.24
A da je to poden gospodarske krize.... pa očitno niso še bili pri nas... mi gremo ko Titanik preden je šel na poden. Kar je pametnih in uspešnih ljudi skačejo na rešilne čolne in grejo stran od ladje... ostali pa.
Nauders
08. 11. 2011 23.19
Mr.357, ok in kaj sledi potem, čez 20let, spet nek "novi" sistem ? ne more nikoli biti bolje, zato ker se človek kaj dosti ne spremeni in tu tiči problem
Mr.357
08. 11. 2011 22.38
Globalizacija dosega vrhunec. Iran je zadnja ovira na tej poti. Enovladni režim, padec svetovne ekonomije in uvedba elektronskega bančništva, kjer bomo priklenjeni na mobitele in bančne kartice. Rojstvo nove dobe, novega sveta. dolgoletni načrt...ki uspeva. in bo do konca 2012 uspel :)
bobocat
08. 11. 2011 22.13
Smo na pragu začetka težkih časov in začetka propada starega sveta, finančni zlom prihaja in brezposelnost, panika mogoče 3 svetovna vojna. Izrael je časovna ura. Glejte jo kako tiktaka. Glejte tudi indekse na finačnih trgih... Prihaja čas kaosa !!
siki_miki
08. 11. 2011 16.47
Zaradi bonitetnih agencij imamo globalno recesijo!! Amreiške bonitetne agencije so drugorazredna hipotekarna posojila, katera so prodajali naprej kot finančne inštrumente, ocenila z najvišjo možno bonitetno oceno, se pravi da investicija v ta inštrument ni tvegana. In glej ga zlomka, ko ljudje teh hipotekarnih posoji niso mogli več vračati je nepremičninski balon počil. Povsem nepričakovano za vlagatelje so ti inštrumenti čez noč postali tvegana naložba in zato imamo stanje kot ga imamo, seveda zahvaljujoč bonitetnim agencijam, ki so upravičevale svoje dejanje z tem, da je to samo njihovo mnenje in da se lahko tudi motijo. Vsi vodilni možje teh bank, ki so naredili velik gospodarski kriminal, seveda z pomočjo bonitetnih agencij, pa so dobili velike finančne inekcije s strani države, ki so dokapitalizirale svoje banke, si izplačali velike (milijonske nagrade) za nameček pa ti možje zasedajo vodilne položaje v Obamovi administraciji. Toliko o bonitetnih agencijah in njihovi poštenosti!!
zimerman
08. 11. 2011 16.04
Kakšno dno? Hahaha. Saj ura še ni 8, da bi poslušali pravljice za lahko noč.
Starodavnez
08. 11. 2011 16.02
...Da so to potrdili so rabili 5 mesecev...hmmm
yarrick
08. 11. 2011 16.01
bonitetne hiše... njim kaj verjeti.zadnje čase konstantno znižujejo ratinge, malo kdo pa se zaveda da so vsa ta znižanja vsaj za 10 let PREPOZNA.marsikater bivši uslužbenec katere od teh agencij zna povedati kako delujejo; po naročilu plačnika.in ta plačnik verjetno noče videti da je njegova banka označena za aaa Minus ali kaj podobnega namesto AAA.Če pa se delavec z takim načinom NE strinja ga pa v firmi čaka mobing, prerazporeditev ali odpustitev...tolk o poštenju bonitetnih agencij. Kar pas e krize tiče; še zdaleč nismo na dnu.Bomo vedeli in občutili ko bomo, le da bo takrat že prepozno.
skampare
08. 11. 2011 15.53
sedaj lahko gre samo še na bolje heheheehe
gorc6683
08. 11. 2011 15.49
Zdej bomo krte zamenjal. Gremo še mal pkopat!!
kim llsung
08. 11. 2011 15.14
Z DNOM SE BOMO SE SRECALI SEDAJ SE PLAVAMO PO VRHU
Realist_
08. 11. 2011 15.11
Nekateri "direktorji, politiki, itd,.." ne zastopijo, da enostavno ne moreš imeti konstantne gospodarske rasti....če bi bilo tako bi na koncu bil en lastnik vsega... Pojem "Gospodarska kriza" je pa samo pesek v oči, da lahko še bolj zategnejo ljudem pasove...firme, ki so pa itak živele že 20 let od kreditov je pa itak bolje, da jih več ni....jaz tudi ne morem živeti v nedogled na tuj račun...pač...si sposoben in delaš...al pa propadeš...no ene pač država financira v nedogled "NLB, itd..."
skodelica kave
08. 11. 2011 14.58
LAŽNIVCI ! Kriza je šele na začetku, končala pa se bo isto kot prejšnja - cc. 20 let po koncu vojne !
franceljtancelj
08. 11. 2011 14.17
... medtem pa so nekatere države še vedno v prostem padu kot npr Slovenija, Romunija in Albanija.