Gospodarstvo

Dubaj se potaplja: finančno in dobesedno!

Ljubljana, 04. 02. 2010 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V hrupnem Dubaju vlada tišina. Velikanska gradbišča so prazna. Bleščeča metropola v Perzijskem zalivu ima prazno blagajno. Nova slaba novica: umetni arhipelagi se dobesedno potapljajo.

Temni oblaki nad Dubajem: dolgovi z devetimi ničlami. "Novi svet" in "Palma" pa se potapljata.
Temni oblaki nad Dubajem: dolgovi z devetimi ničlami. "Novi svet" in "Palma" pa se potapljata. FOTO:

Plakati “gospodarja” Mohammeda bin Raschida Al Maktuma sicer še vedno krasijo vsako ulico, a so se mu na plakatih pridružili šejki iz sosednjega emirata Abu Dhabija. Prav ti bi naj zdaj razvezali mošnjičke in pomagali obubožanemu mestu, ki ga turisti, delavci in investitorji množično zapuščajo, nazaj na noge.

“Optimizem je pretiran. Sosedje bodo pomagali izpeljati projekte, ki bodo koristili njim. Predvsem infrastrukturo, da bodo gradili hotele in zabaviščne parke, pa ni pričakovati,"meni Peter Göpfrich iz gospodarske zbornice Združenih arabskih emiratov.

Dubaj, ki je sicer znan predvsem po neverjetnih gradbenih podvigih, pa se medtem spreminja v Mallorco bližnjega vzhoda, menijo poznavalci. Luksuzni hoteli (celo takšni s sedmimi zvezdicami) so želeli bogate in slavne goste, zdaj pa s ponudbami “za 10 € boste lahko spili in pojedli, vse kar lahko” vabijo Evropejce srednjega razreda.

Se pa utegne gospodarska kriza za Dubaj že kmalu spremeniti v le drugi največji problem. Poglejte posnetke, ki so nastali na mednarodni vesoljski postaji in dokazujejo, da se sredi morja umetno zgrajeni otočki dobesedno potapljajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kg1
07. 02. 2010 17.22
Dubai ma toliko denarja da si z njim brišejo ri**. Šejki posojajo denar američanom in azijcem da smo si na jasnem.... In njihov cilj je da postane dubai svetovna trgovina...ne amerika in NY in njihov koruptivni monetarni sistem. Glede na to da bi oni pomagali revnim po svetu?? Za kaj bi pa delali to...zakaj bi se mešali z američani ki vsepovsod tiščijo svoj nos...pred celim svetom si prisvajajo Haiti in mi mirno gledamo...zakaj bi se potem šejki ukvarjali s tem?? Kako gospodarstvo pa imajo tam v dubaju??? NAJBOLJ RAZVITO. Kjer ima vsak možnost razvijati svojo idejo. Davek je v _Dubaju 0% zato velikokdo, ki je pameten seli podjetje tja...ZAKAJ LE?? In potem kvasijo novinarji take neumnosti.... TO JE SAMO ZARAD FOUŠIJE IN STRAHU...Folk je strah da nas bodo šejki pokupli...jaz se jim takoj prodam...bom ziher imel več kot zdaj... Poglejte si...alkohol prepovedan, droge prepovedane, vsak je tam odgovoren zase, kje je kakšna novica o kriminalu v dubaju?? NI JE!!! ostali svet pa liže davki, kriminal, mafija, fin kriza, revščina, finančne prevare bank, moderno suženjstvo droge itd... Dubai je zakon!!! tisti ki pa nimate denarja da bi si ga privoščli pa bodite raje tiho, če ne poznate stvari
zbodljaj
05. 02. 2010 20.03
Menda je prav požrešnost Dubaja kriva za krizo, zato naj tudi nosijo posledice
turbabitur
05. 02. 2010 18.10
medobranko, mi daš tvoj mail, da bi te nekaj vprašal v zvezi z dubajem. hvala
NoExit
05. 02. 2010 15.32
Pa še to : Vse tisto ,kar bodo tam zgradili, bo čez 50 let pod vodo ! Če ne že prej .
NoExit
05. 02. 2010 15.29
minimax...... Vse ,kar si ti videl v Dubaju je zgrajeno samo z nafto !!!! Kaj pa ti misliš,da pesek izvažajo ?
minimaxx
05. 02. 2010 12.38
T V Dubaju ni prav nobene tišine, da smo si na jasnem. Vse naokoli gradbišča še kako delajo in te zjutraj ob 6.uri gradbeni stroji kar prebudijo. Marsikje pa delajo tudi po 24ur. Res se marsikateri projekt zaradi, tudi svetovne situacije gradi počasneje, še zdaleč ne pa da je gradnja zastala. Glavni nakupovalni centri so vsak dan odprti do polnoči in niti slučajno niso prazni. “Po 10 Eur v hotelih s 7 zvezdivcami” za vse kar hočeš pojesti. Halo? Kateri hotel prosim, da grem takoj tja. Res pa je par restavracij v Dubaju, ki že vseskozi imajo takšno ponudbo npr. Danial restaurant. V Sloveniji nismo bili sposobni v 20 letih zgraditi nekaj deset kilometrov cest, kako je s tuneli vemo, itd……se ve zakaj. v Dubaju je metro zgrajen v 4 letih, vsa cestna infrastruktura v parih letih, da o tem kako se je spremenila zunanja podoba Dubaja v zadnjih 5 letih nihče nebi mogel niti sanjati. Pa ne zaradi nafte, ki Dubaju v BDP prinaša le slabih 5%. Ravnokar so k sreči odkrili novo nahajališče nafte, tako da brez skrbi za njihovo prihodnost! Veliko bi še lahko napisala. Ni seveda vse rožnato, nikjer ni, vendar bi se lahko marsikaj pri njih dobrega tudi naučili in bolje bi bilo za vse. Upam le , da vsi Slovenci le nismo samo zlobni privoščljivci – če meni krava crkne, naj še sosedu. Pa lep, sončen pozdrav v Slovenijo.
hanse
05. 02. 2010 11.47
hanse
05. 02. 2010 11.47
LAČNIM NAJ POMAGAJO
medobranko@hotmail.com
05. 02. 2010 11.31
hahahah direktno iz Dubaija vam povem ne verjemite tem novinarjem. Dubai in okolne drzave imajo toliko pipc ki vsak dan dajejo milijarde euro od Evrope in ostalega sveta, saj se rafinerije in plinski terminali kar gradijo. Saj sam delam tukaj in dokler bom imel placo cez 9000 euro za Slovenijo mi se dobesedno ..... Da placujem davke sloveniji in ga politicarji kradejo in dajejo na svoje privatne firme? Ne hvala. Ne omenjajte samo DUbai v Qatru imajo samo plin in ne nafto in so pred 2 leti naredili pogodbo za dobavo plina za 15 let za Evropo. A vi sploh veste koliko je to denarja? Otocki se potaljajo ker jih nasipavajo, umetni so, morje dela svoje. Naredite vi v plitvini otocek pa ga bo morje odneslo v 10 minutah... preden se naredi otok, dajejo se piloti teh je samo v Qatru bilo cez 80.000 ki jih potem zalijejo z betonom milajradami kubicnimi betona...potem lahko postavljajo temelje in nosilce. Dubai ne propada, propadajo tuji investitorji kateri nimajo bancnih garancij, zaradi slabe delovne sile, INdijci predvsem so vedno v zamudah in Sheik to ne oprasca.
medobranko@hotmail.com
05. 02. 2010 11.22
Direkt iz Dubaija vam povem NE NADEDAJTE NOVINARJEM in tem sranjem ki ga tukaj novinarji ki niso nikamor sli kaj sele v DUbai sam svirajo. DUbai kot ostale arabske zemlje ima dnevno toliko denarja da si nobeden od naju ne more predstavljati. KOlikor avtomobilov VI imate doma? KOlikor plina pokurite na leto? Ves ta denar ce nevelika vecina gre Sheikom na banke. Sam delam ze leta v GCC drzavah in vse to je farsa za neumen investitorje saj nobeden posel tukaj za katerega jaz vem in ga delam NE DOBI BANCNE GARANCIJE. Nobeden. SHeik ti pove, hoces delati>? naredi pa dobis placano in tako je pravilno a ne neke avanse, predplacila, sranja. Naredi kakor je treba in pri njih beseda velja stokrat vec kot v pokvarjeni slovenski podjetniski mafiji. Qatar je naredil za 15 let pogodbo o dostavi plina Evropi. A vi veste kolikor je o denarja? Da ne omenjam nafto in njene derivate. DIrekt iz Dubaija za vse nevedneze. Ne nakladajte tukaj je pipca ki vsak dan daje milijarde Euro samo iz enega od konzumantov brez katerega se Evropa ustavi. Italija kupuje nafto o Libije, Alzira in imajo cevi pod morjem. Vsaka familija v Italiji ima vsaj 2 ce ne vec avtov... CEna 1 litra je? Prosim malo matematike
gantarm
05. 02. 2010 10.14
Sumim, da so Arabci med seboj sprti bolj kot Slovenci in Hrvati. Zato dvomim, da bodo, na primer, Savdska Arabija, Bahrajn, Kuvajt, Oman in ostale bogate države pomagale Združenim arabskim emiratom.
gantarm
05. 02. 2010 10.08
Torej ne bo nič z umetno hlajeno plažo... Da, tudi o tako bolnem projektu, kot je umetno hlajena plaža, so razmišljali v belo odeti milijarderji !! Če bodo šli Združeni arabski emirati res v stečaj in če se bo finančna kriza še poglobila, komu ali čemu bodo potem služili superluksuzni hoteli, najvišje stavbe, pokrita smučišča, dirkališča, vodni parki, zabavišča...
niresto
05. 02. 2010 09.47
Miskolin77
05. 02. 2010 07.41
Navadnih smrtnikov je več kot bogatih.
xczyx12
05. 02. 2010 06.47
Hja, to je pa ekstremni kapitalizem, kjer se na eni strani grejo ultra razvito državo, ampak še vedno je ogromno revščine in izkoriščanja ter islamsko konzervativni način razmišljanja. Estetsko je pa to obup, vsak zida kar mu paše in to v ekstremni velikosti.
vanderb
05. 02. 2010 06.08
Kar se potapljanja tiče, hm hm... A nismo smi že čisto blizu dna ? Nekaterim se potapljajo otoki in gkradbe, nam pa se ceste in vse ostalo...
bigich
05. 02. 2010 04.27
Kaj je pa svercal? suhe ribe? Drugace pa cist prav... ze prerok je omenil, da bodo bosi pastirji gradili v nebo (predznak sodnega dne).
tadejstein@email.si
05. 02. 2010 02.16
ja, ker zahodnjak pa se bo preselil v puščavo, kjer se temperature povzpenjo tja do 50 stopinj, kjer na ulici ne smeš poljubiti dekleta, kjer se ga v parku ne morš napit, itd itd...?!!? in še nekaj, dubaj zgleda fajn iz letala ter na teh računalniških animacijah... z prostorom med stolpnicami, kakor ga občuti pešec, pa se niso nič ukvarjali...tako da od vseh slikc so pričakovanja visoka, realnost pa večino zelo razočara...
logistik18
05. 02. 2010 01.47
kok ta stran men šteka...res.
logistik18
05. 02. 2010 01.46
Dubaj je zacvetel s trgovanjem ne z nafto... ( ne pišite mi prosim ja trgovanje z nafto ) ..