Gospodarstvo

Državnega poroštva za Teš 6 (še) ne bo

Ljubljana, 23. 05. 2012 20.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odbor DZ za finance in monetarno politiko je z dnevnega reda seje črtal obravnavo predloga zakona o državnem poroštvu za Teš 6. Koalicijske stranke so to predlagale, ker še vedno niso dobile informacije, da so izpolnjeni sklepi vlade, ki jih je ta v zameno za poroštvo postavila Termoelektrarni Šoštanj.

Gradnja novega bloka se zapleta.
Gradnja novega bloka se zapleta. FOTO: POP TV

Odbor DZ za finance in monetarno politiko ni razpravljal o državnem poroštvu za Teš 6, ker še vedno naj ne bi imel informacij, da je Termoelektrarna Šoštanj izpolnila sklepe vlade.

Ta je v zameno za poroštvo za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke Tešu naložilo, da zniža investicijsko ceno projekta in da s Premogovnikom Velenje sklene dolgoročno pogodbo za lignit po najvišji ceni 2,25 evra na gigajoul. Hkrati pa hoče zagotovilo, da bo projekt končan po terminskem načrtu, da bo Teš zagotovil vse pogoje za doseganje ustrezne donosnosti projekta, in tudi zagotovilo, da bo omejitev izpustov CO2 skladna z investicijskim programom.

Kot je pojasnil minister za finance Janez Šušteršič, je vlada minuli teden pripravila dopolnilo k predlogu zakona, v katerega je vnesla pogoje za pridobitev poroštva. "Ugotavljamo, da vsi ti pogoji še niso izpolnjeni oz. nimamo zadostnih zagotovil, da bi bili izpolnjeni," je dejal.

Po pojasnilih državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Igorja Šalamuna sta Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Teš 17. maja poslala dopis, iz katerega pa ugotavljajo, da cena montaže glavne tehnološke opreme ni dokončno določena.

"V četrtem noveliranem investicijskem programu je opredeljena kot 100 milijonov evrov, v dopisu se govori o dosti večji številki. Prvi pogoj vlade je bil, da se cena približa tretjemu noveliranemu investicijskemu programu. Ta negotovost v bistvu ne zagotavlja, da gremo proti tretjemu noveliranemu investicijskemu programu, ampak gremo lahko še višje, kot je četrti noveliran investicijski program," je poudaril.

Ravno tako po Šalamunovih besedah ni zagotovil, da bo projekt končan po terminskem načrtu. "Nimamo zagotovil, da se bodo roki, kot so navedeni – da bo novembra 2013 zaključeno poskusno obratovanje – spoštovali," je še dejal.
Prvopodpisani pod predlog zakona Srečko Meh iz SD je bil nad umikom točke z dnevnega reda seje presenečen.

Teš 6 je edini investicijski projekt, ki je tako velik, da pomeni za Slovenijo in širše neki pozitiven napor v smislu izvajanja ustreznega energetskega sistema, je poudaril in dodal, da so ga na neki način podprle tri slovenske vlade, in sicer v mandatih 2004–2008 in 2008–2011 ter tudi v tekočem, s tem ko je sedanja vlada predlagala v DZ amandma.

Direktor Teša Simon Tot pa je povedal, da bo glavni dobavitelj opreme za Teš 6 Alstom zapustil gradbišče in ustavil dela, če zakon o poroštvu pravočasno ne bo sprejet. Francoski velikan naj bi čakal še do konca naslednjega tedna. Zaustavitev del bi po njegovih besedah prinesla od 100 do 200 milijonov dodatnih stroškov.

EIB ter posledično Evropska banka za obnovo in razvoj pa bosta po njegovih besedah čakala do konca meseca julija, a bo to gotovo podražilo projekt.

Tot je še dejal, da imajo v Tešu načrt B, a pojasnil, da takšen scenarij gotovo prinaša od pol leta do leta zamude in enormno višje stroške financiranja.

Kot je dejal poslanec Pozitivne Slovenije Jožef Kavtičnik, bi bila korektnost vlade, glede na to, da "se vsi zavedamo pomembnosti, da se projekt izpelje in zgradi, da bi čim prej dala poroštvo ter da se projekt nadaljuje in se ne dela škode".

Ob tem je Alenka Bratušek izrazila upanje, da se koalicijski poslanci zavedajo, da je odgovornost za ta projekt "absolutno" na njihovi strani.

Iz HSE in Teša so v torek sicer sporočili, da so v zadnjem času z namenom pospešitve postopkov za izdajo državnega poroštva za Teš 6 poslali pristojnim ministrstvom več dokumentov, s katerimi so pojasnili, na kakšen način bodo realizirani sklepi vlade. "Teš in HSE sta lastniku poslala vso relevantno dokumentacijo, ki izvedljivost sklepov dodatno potrjuje," so poudarili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flamengo
24. 05. 2012 07.58
-6
Tako, nič poroštva, naj samo krijejo gradnjo.
minister
24. 05. 2012 09.24
+7
b77
25. 05. 2012 17.22
+1
dejvid.serpent
23. 05. 2012 23.11
-14
jesssss! Dnar se raje vloži v razvoj novih tehnologij za pridobvanje štroma, ki bi temeljile na bolj čistih in obnovljivih virih (sonce, fuzijski reaktor, vodik, bioplini iz človeških odpadkov in še par pametnih zadev, ki mogoče celo že obstajajo a potrebujejo še malo razvoja)
minister
24. 05. 2012 05.30
+6
potle pa se poserji v računalnik, če ti bo delal
alterego
24. 05. 2012 21.02
+4
dejvi, pojma nimaš! blok 6 bo, samo nekoliko (par deset miljončkov) dražji zaradi zafrkancije vladnih tipov! ko bojo zamenjali direktorje HSE in TEŠ, bojo pa njihovi kadri čudežno speljali projekt! to je to...
minister
23. 05. 2012 22.13
+5
ok.... ne bo poroštva,,,,torej, najamemo dražji kredit,postavimo in zaženemo blok, slovenija te elektrike ne dobi in rešeno sloveniji ostane uvoz električne energije, ki je dražja od domače...posledica...večji znesek na položnici za elektriko če je vladi več vladanje, kot vlaganje v nekaj donosnega potem pa naj bo tako