Gospodarstvo

Državna pomoč za koprski Cimos

Koper, 14. 05. 2013 21.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob podpisu sporazuma o finančnem prestrukturiranju Cimosa je gospodarski minister Stanko Stepišnik poudaril, da je to pomemben dan za slovensko gospodarstvo. "Od varčevanja ne bomo imeli veliko, če ne bomo spodbujali gospodarske rasti," je izpostavil.

Gospodarski minister Stanko Stepišnik je ob podpisu sporazuma o finančnem prestrukturiranju Cimosa poudaril, da je to pomemben dan za slovensko gospodarstvo. Cimos je dobil državno poroštvo za najem likvidnostnega posojila v višini 35 milijonov evrov. Ko bo državno pomoč koprski družbi odobrila Evropska komisija, bo likvidnostno posojilo pretvorjeno v kapital. V prihodnjih mesecih bo sledila še dokapitalizacija družbe v višini okoli 40 milijonov evrov, banke pa bodo morale v prihodnje s Cimosom skleniti tudi dogovor o reprogramiranju posojil in znižanju obrestnih mer.

Stanko Stepišnik
Stanko Stepišnik FOTO: Damjan Žibert

Stepišnika odobritev Evropske komisije ne skrbi. Pojasnil je, da so v komisiji pripomnili le, da če se bo podjetje širilo še na druge dejavnosti, lahko predstavlja nelojalno konkurenco podjetjem v Španiji, Portugalski, Grčiji. "Pri nas ne gre v tej smeri, gre se v smer zožitve podjetja. Tudi interes države ni, da postane lastnica podjetja, ampak da podjetje ohranja delovna mesta in se čim prej umakne iz lastništva vseh podjetij," je pojasnil. Ob tem je dejal, da tudi Nemčija svoja podjetja vsako leto podpre z določenimi sredstvi," pa se vedno nekako izvijejo ven". Minister zato meni, da nam "bo Evropska komisija šla na roko in da ne bo težav".

Minister pravi, da ima Cimos kupce, da dobavlja tujini, da ima nabavo v Sloveniji, interes države pa da je, da tako podjetje obdrži zaposlene, da ohranja delovna mesta, da se usposobi, tako da lahko širi proizvodnjo, izvaža in dodatno zaposluje. "Res pa je, da se mora podjetje finančno, poslovno in lastniško prestrukturirati, da se osredotoči bolj na osnovno dejavnost," je še poudaril Stepišnik.

Država na pomoč več podjetjem

Podjetij, ki jim bo država še pomagala, je še kar nekaj. Stepišnik je omenil MLM, Aha Muro, Unior Zreče.

V. d. predsednika uprave Cimosa Jerko Bartolić pa je po podpisu izpostavil, da je to hkrati konec dolgotrajnega postopka in obenem začetek dolge poti poslovnega in finančnega prestrukturiranja. Prepričan je, da bo podjetje tej nalogi kos.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mooja
16. 05. 2013 11.36
+3
ja se strinjam ponavlja se NLB, tokrat pa zamera gte novi vladi. V Cimosu je le eno dobro podjetje Litostroj power , ki Cimosu prinaša dobiček in v katerega bi bilo potebno vlagati, žal Cimos tega ne počne . ta denar bo skopnel pa ne za vlaganje v znanje, razvoj, temveč za kritje izgube, ki jo je pridelal Cimos. Vlada bi motala vložiti ta denat v izgradno hidroelektran v Sloveniji , in iz tega naslova omogočiti slovenskim podjetjem posel od katerga bi država imela dobiček.
golf-tdi
15. 05. 2013 15.29
Bo treba v MB vso vodstvo najprej zamenjat,ker so itak že vse pokradli,pa še kar naprej nekaj grozijo.
ena_1
15. 05. 2013 10.25
+1
Cimos je imel pred leti par zgrešenih naložb, ki jih zdaj prodajajo. Za vmesni čas potrebujejo likvidna sredstva, da bo lahko proizvodnja delala normalno naprej. Imajo znanje, imajo trg in imajo kupce.
covjek_
15. 05. 2013 10.21
od zdaj naprej mojega denarja vec ne vidi nobena banka,bom sproti dvigoval in doma hranil...
Slovenec-slovencu=pes
15. 05. 2013 09.56
+4
Ponovno rešujemo zafurano podjetje brez vizije in dobrega kadra. Cimos zgublja stranke, saj zaradi slabe kvalitete izdelkov nihče ne želi z njimi več delati. Novih strank nimajo že nekaj let. Tej ki pa so še z njimi ne bvodo dolgo. Se mi zdi, da se pojavlja nova NLB.
Robin Gunner
15. 05. 2013 10.09
+1
Ja ce smo pa kekci, Francozom dokapitaliziramo in subvencioniramo fabrke.
Tok..Tok..EU Trojka..pa to
15. 05. 2013 06.53
+7
A tole je čez poletje...pa to ... V jesen pa nova doza...pa to ... Jaz naj vam pa DDV....pa krizni davek plačujem... Tlele gor se vsedite...pa bote moj DDV...dobil... Moj DDV...Krizni davek naj plača Gašpar Gašpar Mišić...on ima in naj plača VELIKO...pa to ...
frako
15. 05. 2013 00.12
+8
K bo dnar pa hitr nagrade izplačat vodilnim pa lastnikom
Slovenija tone
14. 05. 2013 21.56
+12
Zafurano podjetje, kjer bodo še enkrat požrli naš denar.