Gospodarstvo

Državljani bomo pomagali bankam

Ljubljana, 15. 06. 2012 21.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanci so podprli dokapitalizacijo NLB in NKBM. Sprejeta novela zakona omogoča dokapitalizacijo z izdajo pogojno zamenljivih obveznic, za katere je značilna zamenljivost za kapital, ko se kapitalska ustreznost banke zniža pod sedem odstotkov.

Nova ljubljanska banka (NLB)
Nova ljubljanska banka (NLB) FOTO: Damjan Žibert

DZ je sprejel novelo zakona o bančništvu, s katero se bo bankam, ki potrebujejo dodaten kapital, omogočila izdaja posebnih obveznic. Te bi se v primeru znižanja deleža najkakovostnejše oblike čistega temeljnega kapitala banke avtomatično spremenile v kapital. Podprl je tudi prenos razpolaganja z deleži bank na vlado.

Vlada je novelo zakona o bančništvu pripravila, ker Nova Ljubljanska banka (NLB) ne bo mogla pravočasno izpolniti zahteve Evropske bančne agencije (Eba) o dokapitalizaciji do konca junija. Zaradi omenjenega avtomatskega mehanizma pa Eba te obveznice priznava, kot da bi imela banka zagotovljen neposreden prvovrstni kapital, je ob predstavitvi predloga povedal finančni minister Janez Šušteršič.

DZ je novelo zakona o bančništvu sprejel z 49 glasovi za in 26 proti, podobno razmerje glasov pa je bilo tudi pri obeh odlokih, s katerima se bo razpolaganje z naložbama države v NLB in Novi Kreditni banki Maribor (NKBM) preneslo z Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) na vlado.

Nasprotovali so v opoziciji, kjer se bojijo, da bo vlada banki, še posebej NLB, prodala prepoceni in pod mizo. Po drugi strani so v koalicijskih poslanskih skupinah napovedovali boljše upravljanje bank.

Vsekakor po nobenem scenariju ni mogoče, da bo zdaj 25-odstotna lastnica KBC postala več kot polovična lastnica NLB, je v razpravi zatrdil Šušteršič. Država je sicer pripravljena znižati svoj zdaj 45,62-odstotni delež v NLB, a za obe banki velja, da naj delež države ne bi padel pod 25 odstotkov plus eno delnico.

Iskanje zasebnega vlagatelja za NLB še poteka

Proces iskanja zasebnega vlagatelja za NLB poteka že vse od februarja. Pogovori še niso končani, so pa tik pred podpisom, je povedal Šušteršič. Po njegovih besedah gre "za vprašanje nekaj dni, morda enega tedna ali nekaj več".

Za izpolnitev zahteve evropskega bančnega nadzornika potrebuje NLB približno 500 milijonov evrov, v nadaljevanju pa bo potreben še dodaten kapital, je ocenil minister.

NKBM - 6
NKBM - 6 FOTO: Mia Media

Novela vsebuje dve rešitvi

Novela zakona o bančništvu vsebuje dve rešitvi, ki bosta omogočili izdajanje teh novih t. i. pogojno zamenljivih obveznic, namreč opustitev splošnih omejitev glede dokapitalizacije banke ter možnost povečanja osnovnega kapitala bank tudi s stvarnim vložkom v obliki terjatev upnikov, kadar gre za njihovo sanacijo.

Pogojno zamenljive obveznice bo lahko izdala banka, ki potrebuje dodaten kapital in ima vsaj sedem odstotkov najbolj kakovostnega temeljnega kapitala. Kdor jih bo vpisal, bo s tem banki zagotovil potrebna sredstva, je dopoldne ob predstavitvi predloga povedal Šušteršič.

V primeru, da bo delež najkakovostnejše oblike čistega temeljnega kapitala banke vseeno padel pod sedem odstotkov, se bodo vplačana sredstva avtomatično spremenila v kapital banke. A Šušteršič je prepričan, da se v primeru NLB tega vsaj do konca leta ni treba bati.

Delež najkakovostnejše oblike čistega temeljnega kapitala NLB, ki se zdaj giblje pri šestih odstotkih, se mora do konca junija zvišati na devet odstotkov. Dokapitalizacije NLB do tedaj še ne bi mogli izvesti, bi pa lahko zasebnega vlagatelja našli do konca leta, je pojasnil Šušteršič. Vlada zato predlaga možnost uporabe tega mehanizma.

Predlogu so nasprotovali v opoziciji, kjer se bojijo, da želi vlada z novim finančnim instrumentom pod mizo spremeniti lastniško strukturo NLB oz. dobiti bianco menico za njeno prodajo. Sklepali so, da bo obveznice kupila KBC, jih takoj spremenila v kapital in tako postala 55-odstotna lastnica naše največje banke. Šušteršič je, kot omenjeno, zagotovil, da do tega ne more priti.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (211)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Borut Pahor 1
19. 06. 2012 13.41
+3
zdej bomo pa še špancem denar posojal pe grem dol pogledat njihov standard pa grški pa nš pa da mi njim pomagamo lohk bi jih blo sram k so si u bistvu sami krivi tko k so postiljal tko nej zdej ležijo sam našo vlado zaboli pa bomo mi njim postiljal LJUDJE NE BIT HLAPCI TREBA SE BO UPRET PA IT NA CESTE PA NE SMEMO BIT SKREGANI MED SABO KER EDINI NAČIN DA NAM USPE JE ENOTNOST
Pandemia
19. 06. 2012 15.10
+3
bravo!!! ljudje držat z ljudmi in ne za neko banko, firmo..., katera nima čustva. sej bi kradli vsi če bi bili tam, zato pa zdaj DVOLJ!!!! NLB ima 1.600 miljonov zgube, če potegne črto. TO JE ZA SANIRAT. To kar bi dali zdaj v tej dokapitalizaciji so samo obresti teh pufou!!! da smo si na jasnem!! drugo leto pa bo potrebno spet pihnit za obresti!!! NLB mora v prisilno poravnavo!!! če je potrebno naj dobi vse minuse teh bonitetnih hiš. Sploh se nas ne tangira.Nič dražji kredit neboš dobil kot danes-boš ga pa vzel na drugi banki!!! sej to tujci komaj čakajo. ko se pa sanira gremo lahko spet nazaj!!! naj se tržno trudijo kot vse ostale panoge. Še danes mi ni jasno kako lahko ubiješ zlato kokoško, katera bi lahko omogočala gospodarstvu razcvet v tujini, če bi delala banka v tujini za nas!!! tako kot to delajo tujci. Če hočeš izvažat moraš na trg prvo poslat banke, da naredijo garancije za naše posle in potem gre za njim gospodarstvo. vsaj tako delajo uspešne države!!! sej si samo poglejte po ulicah katere blagovne znamke so prisotne in katere banke in potegnite črto in vam bo vse jasno. in tako je po celem svetu!!!
Borut Pahor 1
19. 06. 2012 13.34
+1
kr nej jim tajkunčki pomagajo tko k so oni njim pomagal men noben ni jurja krede dol js nej pa zdej njim pomagam js bi jim zabrusu nazaj niste žal kreditosposobni oziroma sploh niste nikakor sposobni razn za krast pa me zanima če grem lohk u grčijo zastonj glede na to da sm jim posodu denar k mi ga ne bojo nikol vrnl in zdej bomo pomagal rešvt banke k niso malim ljudem hotl pomagat raj so stran metal milijarde za tajkune zravn so pa upal na rekordne obresti, sam lej ga zlomka tajkuni so use porabl in zdej pa mi mali ljudje rešujmo banke pa kaj še zavarovalnce nej krijejo izgube bank in usi skp če propadejo zrd mene bo pol posledično mn teh band
comment123
19. 06. 2012 11.38
S KATERO GLAVO RAZMIŠLJAJO POSLANCI????????????????
Pandemia
18. 06. 2012 11.24
+24
1.Banke morajo prodat svoje premoženje in na tak način probat sanirat finančno luknjo-tako kot to delajo smrtniki. 2. Banka je nepotrebna institucija, katera je derivat Hranilnice.(hranilnica ti je zaračunala ležarino tvojega imetja in nikakor ni mogla razpolagat s njim) 3. banka bi morala skrbet samo za pretok denarja ali materjala ali kar koli. Kot neke vrste sistem, ampak obvezno brezplačni in brez nekih provizij in obresti.Letna članarina. 4. Banka nesme imeti dobička. 5. Banka nesme imeti v lasti nič, če komitenti tega ne zahtevajo. Banke imajo v lasti vse in če bi vse prodale bi dobile spet vse kar je na trgu. Tako da brez veze zavajat folk da so v težavah. Bančni sistem je eden in jih ni več, zato je to enako kot, da bi nekdo rekel da propada nogometni klub Barcelona in zato bo propadel nogomet.UTOPIJA!!! Žalostno pa je, da 99% ljudi se boji kaj bo jutri. Jutri bo!!! če si za ali ne. Edina možnost na tem svetu, da premagamo tak sistem tako kot so to premagale živali že miljone let nazaj je da poskrbiš za svoj edinstven razvoj in ne razvoj sistema. Kot človek za človeka si nenadomestljiv. Za sistem pa imaš ceno na hrbtu in ta je dolg sistema deljen na vse nas!!! nočem nobenega užalit ali kaj. to je samo moje osebno mnenje-če ti je prav ali ne!! Na planetu je vsega v izobilju in je zelo narobe razmišljat da ni dovolj hrane na svetu!!! v skladiščih je hrane za 20 let in ne za 1 zimo!!! nafte je več kot dovolj-dokazi so!!! Denar pa ni nič vreden in je samo škoda dreves za njih!!! Brez denarja bi bili vsi bogati!!! vir energije je sonce v našem osončju!!! druge logične alternative ni!!! energija sonca je vir življenja!!! thats it!! Toliko o bankah, ki jih rabimo. Naj si natisnejo par miljard pa bo mir-sej si sami tiskajo denar, kaj hočejo od nas.to ni naša igra!!
Shisui
18. 06. 2012 14.04
+10
Kdorkoli ti je ze dal minus, gotovo zvecer moli, da bo izvoljen Majer.
Geronemo
19. 06. 2012 09.55
+5
Iz bank dvigniti ves denar, politki obrniti hrbet in vzpostaviti lokalne samouprave... Pa da vidimo kakšna godspodarska rast bo ali ne.... Ne potrebujemo bank, ne potrebujemo koruptivnih gibanj, ne potrebujemo zavarovalništva, še manj pa nekih vlaganj in skladov, ne potrebujemo davščin in niti zakonov ki od nas nekaj neopravičeno zahtevajo.. Mi nismo tukaj da bi plačevali za življenje na tem planetu ampak da rastemo, odraščamo in živimo v duhu pozitivnega napredka v sožitju z naravo.. Ljudje se žal ne zavedajo da so sami svoji ujetniki sistema kateremu so predali svojo lastno suverenost. Čakam ta dan kjer bo narod kot enota rekel NE, se vstal in izrazil svojo voljo. Nočem vojne, nočem nasilja, nočem sovraštva, nočem rasizma in nočem cepitve. Edina stvar ki jo hočem je neodtuljiva svoboda in spoštovanje kot živo bitje. In če bo državi uspelo dokapitalizirati NLB ( na kateri jaz nimam odprtega računa, ne poslujem z njo, in nimam pogodbenega razmerja) z mojim švicom in denarjem, potem je s to državo ne samo nekaj narobe ampak je nimamo in so samo črke na papirju. Kje ste videli da vas vlada lahko prisli v nekaj, vas, narod ki tvorite to isto državo? Sploh ni logike... in ne razumem kako je to sploh možno....
Pandemia
19. 06. 2012 11.05
+3
stvar je v temu, da trenutni sistem dela izgubo. to pomeni, da daš 100 in dobiš ven 98. tista 2 sta pa izguba. Kot je po fizikalni vedi znano nikoli se ne izgubi izguba, ampak gre nekam drugam. Potemtakem tista 2 nekdo pobere. po domače mu rečejo inflacija strokovno pa kraja!!! potem je še zanimivo, da vemo vsi kdo je ta zguba-lopov, katera je odtujila 2. banke vam posodijo denar, kateri ni njihov. kot da bi jaz dal njim pod hipoteko sosedovo bajto:-). Oni meni dajo 3000 listov za podpisat in jaz njim pa nesmem oz. nemorem dat nobenega pogoja. pol ti pa rečejo si podpisal pogodbo in jo uveril obojestransko. kar je spet laž. banka bi morala posodit mi kolikor hočem in ji vrnit kadar hočem, pa bi videli kako sistem laufa.to je prava formula v trenutnem sistemu in nobena druga.Se zavedam da je to čudno in nelogično, ampak vsi izumi so sprva nelogični in šele kasneje ljudje razumejo prednosti. zakaj otrok, kateri se je rodil danes ima 36.205€ dolga v Evropi?? takšno darilo mu daje slovenija ob rojstvu??? NLB mora v stečaj!!!!! dokapitalizacija je samo kupovanje časa trenutne politike in nič drugega!!! 100.000 in več ljudi je v sloveniji na zavodu in se ne dokapitalizirajo s strani zavoda amapk jih zavod pusti usodi. po logičnem razmišljanju bi enako lahko naredili s NLB!!! Bančniki pa naj odgovarjajo, tako kot mi!! Pravosodje v SLO ne dela svoje delo!!! maltratirajo nas rajo in zgubljajo čas na dediščinah in na konfliktih med sosedi itd. malenkosti. Velike stavri pa neutegnejo zaradi prenatrpanosti skreganih sosedov. več bi morali biti glasni kot narod!!! neglede če si priseljenec ali ne!!! če si priseljenec pomisli, da se moraš spremeniti in začet razmišljat po naše, ker če ne bo tukaj v SLO kot je bilo pri tebi, in od kjer si šel stran zaradi slabih življenskih pogojev- vrjetno si ne želiš tega. <zato vsi skupaj podpret nas same in ne več sistema.
X-XY
18. 06. 2012 10.51
+9
Kordeževi pa plačujejo s 500 eur bankovcem, mi pa naj dokapitaliziramo, Slovenija od kod lepote tvoje.
nogomet12
18. 06. 2012 09.57
+16
NLB dokapitalizirana že 5X od leta 2007 dalje, a še enkrat, da si bodo lahko nagrade talal?
Shisui
18. 06. 2012 09.02
+9
Eh dajte no, meni je bilo ze skos jasno, da Jansa laze. Ce vas po vsem tem njegove lazi se vedno presenetijo ste pa res naivni.
Geronemo
18. 06. 2012 08.39
+15
Hja 40.000 podpisov pa da se vidi koliko bi nas dokapitaliziralo.. Raje 4 mio za referendum kot pa 500 za bankirje.
usi-glih
18. 06. 2012 07.07
+7
no kje ste sedaj jajčevci ?? To prekleto leno bando bomo spet dokapitalizirali da si bodo lahko delili dobičke, pa regrese in tako dalje.
Jermen
17. 06. 2012 22.56
+17
VSI KOMITENTI NLB-JA NAJ SE PRESTAVIJO NA DRUGO BANKO, KER TO NIMA SMISLA . NAJ PROPADE ZE 1X TA GNILA BANKA
jernejtomec
17. 06. 2012 22.41
+17
..IN to moram jaz plačevat, ki niti komitent nisem NLB-ja in NKBM-ja? A bi plačala namesto mene gdč. Simona Dimic morda?
El Koronito
17. 06. 2012 22.34
+19
BRISANO !!! Brez panike. Vse teče po predvidenem scenariju. Cilj svetovne vladajoče elite je Nova svetovna ureditev, in vsi totalno debilni ukrepi naše vlade, predstavljajo korak v tej smeri. Naši politiki so samo najnizkotejši sloj ljudi, ki so za drobiž pripravljeni prodati tudi lastno mater. Vse v imenu naroda. Pustijo jim nekaj moči, da lahko operirajo na lokalni ravni, v bistvu pa so jim popolnoma podrejeni. Vsi, ki podpirajo te ukrepe, so izdajalci naroda in bi jim kot takšnim morali soditi. Kje je tu logika? Banka posoja denar subjektom, ki nimajo ustreznih garancij, da ga bodo lahko vrnili.Normalen državljan bi že zdavnaj imel na vratih izterjevalce, ki bi mu izdatno grenili življenje do smrti in po njej. Pričakovano, si subjekti denar razdelijo med seboj in imajo od tega osebne koristi. Ker nihče od njih, ni odgovoren za zgrešene investicije, denarja ne morejo vrniti. Namesto, da bi vsi vpleteni odgovarjali za svoje neodgovorno ravnanje, se samo izgovarjajo, tako da na koncu nihče ni kriv, ker jih ščiti, temu primerno, spisana zakonodaja. Ker banka ne more pokrivati, ne tekočega poslovanja, ne plačevanja dragih obresti, se z vlado dogovorijo, da bodo denar, v imenu varčevanja, odvzeli ljudem (vključno z socialnimi pravicami) - med drugimi materam samohranilkam, otrokom in vsem drugim, ki ga ne potrebujejo tako nujno, kot oni. Takoj za tem ga plasirajo bankam, ki ga itak ne bodo porabile za investicije v gospodarstvo ali kreditiranje občanov, temveč za plačevanje obresti svetovni eliti. Gospodje.... tovariši. Kdo v tej državi najbolj čuti krizo? Ravno tisti, ki so jim pobrali še tisto malo kar so imeli. Gnada in kolaboranti imajo še vedno polne riti. Njihovi bančni računi so polni, plače visoke in redne, tudi dodatkov se nekaj nabere. Ne nasedajte strokovni retoriki in začnite misliti s svojo glavo. Poglejte si filme, berite svetovno literaturo. Ustvarite si svoje mišljenje in ne verjemite vsemu, kar vam preko medijev obdelano servirajo. Začnite revolucijo najprej pri sebi. Lep pozdrav vsem
b77
17. 06. 2012 22.53
-12
torej banke ne dokapitalizira nihče, propade gospodarstvo in kompleten sistem!!
usi-glih
18. 06. 2012 07.08
+7
El Koronito
18. 06. 2012 10.07
+5
Ni gospodarstvo odvisno od bank, temveč obratno. Dober gospodarstvenik lahko posluje tudi brez njih oz. jih potrebuje samo za kakšne nove, dodatne investicije. Te pa bi itak brezobrestno morala podpreti država, da bo lahko kasneje pobirala še večje dajatve.
El Koronito
17. 06. 2012 22.33
+14
Lep pozdrav tudi bebcu, ki stalno bedi nad politično korektnostjo mojih izjav. Priden. Kar briši. Pol pa mi naj še kdo reče, da sem paranoičen...
motorka57
17. 06. 2012 22.12
+16
Kdo zapravja,kdo troši največ????? Pred leti sem kupoval nov avto .V istem rangu različne znamke. Nazadnje je tekla beseda o plačilu.Trgovci niso hoteli gotovine in me prepričevali ,kako je boljš vzet kredit,gotovino pa obdrži.Spraševal sem se,kje je tu logika.Danes mi je jasno,zakaj ljudje cvilijo,ki ne morjo odplačevat kreditov in jim rubijo imetje. Nimam kreditov,nikoli nisem živel na veliki nogi,tudi sedaj si lahko privoščim dopust brez zadržkov.Da pa država in državni veleumi mene učijo, kako je treba varčevat............!!!!!! HALO!!!! Finančni s krediti zapufan ,jaz naj bi pa varčeval......?? Za koga in namesto koga???? Da mi bo jutri na glavo KAKAL??????? To kar reče minister je svetinja,k' se ljude p.....jo je bob v steno.
b77
17. 06. 2012 22.54
+7
VIDIŠ TO MANKA SLOVENCEM IQ!!!!!! SO JIH SAMO OČI FOVŠIJA IN GOBEC V GOSTILNI!
Auslender
17. 06. 2012 21.31
+12
ja res, treba jim je pomagat, ker so lansko leto nardil za 400 miljonov eur izgube, pol so si pa izplačeval nagrade za dobro poslovanje..........ja pa res ubogi siromaki, kako bodo pa plačeval priveze za jahte na hrvaškem pa za vodenje rčunov v švici in monte carlu..............veste, to vse nekaj stane, pa ne vidim razloga, zakaj jim jaz kot delavec z 7. stopnjo izobrazbe in 970 eur neto plače ne bi pomagal.................saj smo slovenčki znani, da ko zaškripa, da skupaj stopimo.............pa ne bit tko škrt
wolfyy
17. 06. 2012 20.39
+2
Tisti ki so zadeve zafural naj odgovarjajo...kdo to so pa seveda vemo, če ne vemo...pa naj odgovarjajo tisti, ki so odgovorni da se za te zadeve ne ve!
andrejm1
17. 06. 2012 18.19
+13
Kot državljan te države in davkoplačevalec svečano izjavljam, da lopovom vseh vrst nočem več finančno pomagati. Torej, ko bodo vlada in poslanci spet sprejeli kaj takšnega, bodo v nasprotju z mojo voljo. In prepričan sem, tudi v nasprotju z voljo velike večine sodržavljanov, ki nam je dosti pijavk, ki samo tlačijo denar v svoje žepe in so nesposobni do amena.
spidi33
17. 06. 2012 20.43
+5
in kaj nam to pomaga, če to izjavimo?? dajmo jim pokazat kaj bi radi ne a da kimamo.....in ropotamo po netu!!!
El Koronito
18. 06. 2012 10.09
+2
Misel - beseda - dejanje. Dobro je, da ropotamo.
Palantir
17. 06. 2012 17.28
+12
Glavni problem, ki ga vidim je v tem, da je bil prvotni namen in naloga države in bančnega sistema da služi ljudem. Na žalost se je ta zgodba obrnila. Zdaj ljudje služimo skorumpirani državi in bankam. V upanju na boljše čase vam želim lep preostanek sončne nedelje. ;)
Trollx
17. 06. 2012 15.29
+11
še en plan države kako še bolj opehariti državljane.to je pa to k državljani nimamo niti malo besede o vodenju države.politiki delajo kar hočejo plačani so po 3000€ na mesec.navadn državljan je pa srečen če dobi 800€.kradejo pa tok vlik pa si kar nakazujejo po milijone evrov na svoje bančne račune.res svinjarija kar se kle v sloveniji dogaja.cela slovenija bi se mogla zbrati v ljubljani in protestirati proti polotikom.in da se zapre vse politike kot so pahor,kresal vključno z jankovičem.da jih ni sram lastne države uničevati
tomii83
17. 06. 2012 16.32
+7
Pa JJ in ostale previrante tud pa da ne govorimo o raznih tajkunih od Bavčarja pa Zidarja in Tovšakove.Jaz bi vse stlačil na goli otok pa se naj tam potolčejo med sabo.
Kwaj
17. 06. 2012 15.14
+1
Ha ha haaaaaaaaaaaaaaa