Gospodarstvo

Država zasebnikom ne popušča

Ljubljana, 12. 10. 2010 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Neža Šabanovič Grmšek
Komentarji
16

Dobiček ja glavno merilo obdavčitev in zasebniki morajo akontacijo dohodnine plačevati kar leto vnaprej – glede na predviden dobiček … Da bi plačali čim manj davka, pa poskušajo prikazati čim več stroškov.

Podjetniki praktično kreditirajo državo s plačevanjem dohodnine.
Podjetniki praktično kreditirajo državo s plačevanjem dohodnine. FOTO:
Kje torej država s. p.-je udari po žepu? Dohodek od dejavnosti je merilo za plačilo davka in ravno zato zasebniki uporabljajo vse mogoče načine, da prikažejo čim več stroškov, kar jim posledično znižuje dobiček – vsaj na papirju. Davek podjetniki običajno v več obrokih plačujejo tekom leta. V stilu države 'prijazne podjetnikom' pa morajo predvideni znesek za dohodnino seveda plačevati vnaprej, glede na pričakovan dobiček.

Dve možnosti za izračun dohodnine
Ena opcija je upoštevanjem dejanskih prihodkov in odhodkov, iz katerih se potem izračuna dejanski dobiček in posledično akontacija dohodnine. V primeru takšnega izračunavanja davčne osnove, mora podjetnik davčnemu organu do 31. marca predložiti obrazec davčnega obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti. Če podjetnik tekom leta dohodnine plača preveč, bo dobil vrnjeno oziroma v nasprotnem primeru doplačal. Zasebniki pa lahko uveljavljajo tudi različne davčne olajšave.

Drugi način, za ugotavljanje davčne osnove pa je upoštevanje normiranih odhodkov. V osnovi podjetnik izhaja iz dejanskih prihodkov, odhodki pa so določeni v pavšalu in znašajo 25 odstotkov prihodkov. So pa tudi izjeme – tisti, ki opravljajo kmetijsko, gozdarsko in dopolnilno dejavnost na kmetiji, dejavnost domače in umetnostne obrti, namreč lahko pri ugotavljanju davčne osnove upoštevajo normirane odhodke v višini kar 70 odstotkov ustvarjenih prihodkov.

V Sloveniji je trenutno več kot 75.000 samostojnih podjetnikov, od tega pa se jih je za obliko normiranih odhodkov odločilo le dobre 3 odstotke.

Službo za odnose z javnostmi davčne uprave smo vprašali, kaj bi svetovali podjetnikom, in dobili smo kratek odgovor: 'S prostovoljnim in pravočasnim plačevanjem obveznosti dokazujemo svojo družbeno odgovornost.'
Službo za odnose z javnostmi davčne uprave smo vprašali, kaj bi svetovali podjetnikom, in dobili smo kratek odgovor: 'S prostovoljnim in pravočasnim plačevanjem obveznosti dokazujemo svojo družbeno odgovornost.' FOTO:

Ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov je namenjeno predvsem zavezancem, ki šele začenjajo z opravljanjem dejavnosti, in zavezancem z manjšim obsegom poslovanja.

Kako torej izbrati?
Davčna osnova z normiranimi odhodki je poenostavljen način za ugotavljanje davčne osnove, saj zavezancu ni potrebno voditi evidenc o stroških, ki jih imajo pri poslovanju. Potrebna je le evidenca knjigovodskih listin in knjiga osnovnih sredstev. Vodenje pa je preprosto in si ga izbere zasebnik sam, seveda v skladu z računovodskimi standardi. Je pa na drugi strani tako, da če se podjetnik odloči za ugotavljanje davčne osnove s pomočjo normiranih stroškov, ne more uveljavljati olajšav in drugih odhodkov, ki so lahko višji od normiranih. Ne smemo pozabiti tudi na to, da se izračun davčne osnove s pomočjo normiranih odhodkov lahko uveljavlja samo, če so izpolnjeni zakonsko predpisani pogoji za to.

Preberi več --> Kaj zavezancem svetujejo na davčni upravi in koliko država letno prejme od njihove akontacije dohodnine?

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
13. 10. 2010 22.42
DOBRIH 30 LET SEM DELALA V ZASEBNEM SEKTORJU IN NIKOLI NISEM IMELA NBENGA PROBLEMA Z DELODAJALCEM, NASPROTNO PA JE BILO V DRŽAVNI SLUŽBI,
kikimoki
13. 10. 2010 13.54
097.......GDO JE MENI PODARIL VSE UGONOSTI KDO se dnapise, potem morda obi sodgovor...Do takrat pa kar delaj itq bog pomaga..
resslovenka
13. 10. 2010 09.55
mkrebs Odgovor: Nisem s.p., sem bila pa zaposlena pri s.p., videla in doživela marsikaj. Za kozlat!!!!
big_foot
13. 10. 2010 07.25
Imam sp, ki mi zares dobro lavfa. Imam to srečo da delam vse z tujimi podjetji in tako tudi nimam težav z neplačniki in plačevanjem davka od neplačanega računa. Ampak variante na keš tudi nimam... ker imajo tuje firme tole zelo dobro porihtano in je za vsako reč obvezen račun. Posledica tega je da imam izredno visok davek na dobiček. Potem pa še davek na plačo itd. In potem se vprašaš za koga sploh delaš če ti na koncu od vsega prometa ostane mogoče 20-30% ??? V srednjem veku so pobrali desetino, danes pa ti desetino pustijo oz. še to bi radi pobrali!!!
097
12. 10. 2010 22.04
so razne dejavnosti,katere so donosne in večina je na robu preživetja.najlepše je tistim katerim država plača prevoz v službo,plača je redna,vskega 5.v mesecu,a si je zaslužil ali ne še tega sam nemore ugotoviti,ni vložil niti centa v svoje delovno mesto,tem več je uporablja internet,telefon ,copirni stroj,svinčnik in še priljublen prenosnik,in je še domu onesel kakšni A4 papir in kuli katerega ni plačal on,da več nič ne naštevam okakšni obleki in drugih ugodnosti,avtomobil in bi lahko našteval še pa še, VSE V SVOJE PRIVATNE NAMENE, pa še štrajka proti tistim kateri so jim vsa dobra plačali da ima službo, A MENI KOT S.P. PRIVATNIKU NAJ SE UPRAŠA GDO JE MENI PODARIL VSE UGONOSTI, Bog oprosti jim saj nevedo kaj delajo in kaj govorijo
Marija Krebs
12. 10. 2010 18.52
Resslovenka, ali lahko domnevam, da si s.p.?
hillya
12. 10. 2010 17.30
No ti, ki si si dala nick, katerega me je sram celo napisati pa si zares najbolj pametna.... brrrr
kuzlabreja
12. 10. 2010 17.11
so pa seveda redke izjeme med spji!
kuzlabreja
12. 10. 2010 17.10
večina teh sp-jarejv je na minimalcu in nekateri ali mnogi utajujejo davke, zato ne bluzite. imate toliko bolj resnih tem za pisanje, da vas je lahko sram!
b77
12. 10. 2010 15.39
v sloveniji je za podjetnike izredno dobro preskrbljeno! ZATO VSI HITIJO V DRŽAVNE SLUŽBE IN PENZIJE, KJER RESNIČNO DOPRINESEJO K BLAGINJI NARODA IN IN SE KOT OSEBE ISPOPOLNEJO IN KORISTIJO DRŽAVI! BLJAK, SULOVANIJA FUUUUUUUUUUUUJ
resslovenka
12. 10. 2010 15.09
Država podjetnikom ne sme popustiti, niti za las. Pol prihodkov skrijejo, keširajo po dolgem in počez. Vse zato ker lahko prosto razpolagajo s svojo neizsledljivo gotovino. Sami sebi se smilijo, kako jih država obira. Pa je ravno nasprotno. Ravno nad njimi bi bilo potrebno uvesti še posebej strogo kontrolo. Preveč proste roke imajo pri svojem poslovanju, računovodje pa itak napišejo bilance kot jim je rečeno. Vse za denar in krog je sklenjen.
ivo55
12. 10. 2010 14.20
Milijonkrat bo še potrebno zapisati, da je temeljni problem v SPLOŠNI DOHODNINSKI OLAJŠAVI, ki mlati po srednjem sloju in nagrajuje plačilo dela po minimalcu! S prihodki pri OPRAVLJANJU DELA se v Republiki Sloveniji mimogrede pride do 40. procentne dohodninske obdavčitve, medtem ko so v Republiki Avstriji primerljivi dohodki še v rangu splošne olajšave- torej neobdavčeni z dohodnino. Iz tega sledi, da tolikokrat poudarjena fama predsednika vlade enkrat kot teorija o " davčni vzdržnosti" , drugič kot zavajanje ( še) " ne bomo povečevali davkov" izveni kot navaden cinizem. Človek bi dejal, da ne živimo v Evropi temveč v neki S.Koreji, kjer se zatira davčno svobodo in osebno porabo zasluženega denarja posameznika. Zapisal bom tudi, da v parlament prihaja preveč ekonomskih analfabetov ( zaradi večinskega volilnega sistema ), ki častijo porabo in poslancev kateri osebno niso pa še ničesar naredili v sferi nove vrednosti. Brez vrednosti je tudi moj komentar, pa če ga še milijonkrat napišem, saj tudi milijon dobrih predlogov ne more premagati tistih ki odločajo, če ti nočejo slišati ,videti in razumeti RESNICE ( stvarnosti )!
rbd111
12. 10. 2010 11.59
poglejte na Ajpes in boste videli rdeče številke. Ti ne plačujejo nobenega davka na dobiček, delavce slabo plačujejo, torej privatniki ne jamrati dokler vam država dopušča takšno prikrivanje denarja. Namreč, čisto vsi, ki prikazujejo rdeče številke so nenormalno bogati, kupujejo jahte, stanovanja, i.t.d. Uradno pa so socialni problemi.
Libra77
12. 10. 2010 11.31
Se razume, Hildine poteze (nikakva gradnja) treba noter spravit.
driskapiska
12. 10. 2010 11.00
normalno... udri malega... sej zato pa smo najbol suiciden narod na svetu... kaj drugega pa malem sploh še ostane, ko se pa Šroti, Bačarji in Tovšakovi nasmejano sprehajajo okoli....
Franc Zabukovec
12. 10. 2010 10.59
OLAJŠAVE SPJEM ZA DRŽAVO NE POMENIJO NIČ, KER MED SPJEVCI NI DRŽAVNIKOV. ONI MAJO FIRME OZIROMA PRALNICE SPLETK IN DENARJA. ZATO JE TREBA SPEJEVCE UDART PO ŽEPU, DA SE BLAGAJNA MAL NAPOLNI IN JO POL SPRAZNIJO ZA NADGRADNJO SVOJIH PROJEKTOV. PRI TEM LEVA AL DESNA USMERJENOST NE IGRA VLOGE.