Gospodarstvo

Država razočarana nad poslovanjem NLB

Ljubljana, 30. 06. 2010 18.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pooblaščenec države v NLB je prepričan, da je slabo poslovanje banke preteklo leto tudi posledica neustreznega vodenja in nadzora. Država od uprave zahteva pojasnila o slabih naložbah, slabitvah in odpisih ter ukrepih v prihodnosti.

Delničarji NLB so se na današnji skupščini seznanili s poslovanjem v letu 2009. Država kot največji delničar je izrazila razočaranje nad lanskim poslovanjem, ki po njenem ne more biti zgolj posledica krize. Pooblaščenec države, ki ima v NLB 33,10-odstotni lastniški delež, Bojan Pečenko je poudaril, da je slabo poslovanje NLB v letu 2009 tudi posledica neustreznega vodenja in nadzora. Od uprave NLB pod vodstvom Boža Jašoviča je zato terjal pojasnila o slabih naložbah, slabitvah in odpisih ter ukrepih in morebitno odškodninsko odgovornostjo za slabo poslovanje.

Predsednik uprave NLB Jašovič pravi, da so na poslovanje banke ob krizi vplivali predvsem enkratni dogodki, povezani s poslovanjem LHB Frankfurt in njene hčere v Ljubljani, z odpisi nepremičnin zaradi padca cen ter s slabitvami vrednostnih papirjev, ki jih je banka pridobila z zasegi delnic.
Predsednik uprave NLB Jašovič pravi, da so na poslovanje banke ob krizi vplivali predvsem enkratni dogodki, povezani s poslovanjem LHB Frankfurt in njene hčere v Ljubljani, z odpisi nepremičnin zaradi padca cen ter s slabitvami vrednostnih papirjev, ki jih je banka pridobila z zasegi delnic. FOTO: 24ur.com

Jašovič je poudaril, da so na poslovanje NLB poleg krize vplivali predvsem enkratni dogodki, povezani s poslovanjem LHB Frankfurt in njene hčere v Ljubljani, z odpisi nepremičnin zaradi padca cen ter s slabitvami vrednostnih papirjev, ki jih je banka pridobila z zasegi delnic. "V kolikšni meri so rezultati posledica gospodarskih razmer, je težko špekulirati," je dejal Jašovič. Dodal je, da sta uprava in nadzorni svet prevetrila posamezne posle, o konkretnih ukrepih pa ni želel govoriti; zatrdil je le, da se na to pripravljajo.

Delničarji pa niso izglasovali predloga uprave in nadzornega sveta o odobrenem kapitalu, skladno s katerim bi bila uprava pooblaščena v obdobju petih let osnovni kapital povečati za največ 37,16 milijona evrov. Sklep – ta je bil podan zaradi nadgradnje v zvezi z izdanim državnim poroštvom pri izdaji obveznic – bi moralo potrditi vsaj tri četrtine prisotnih lastnikov, a ga je podprlo zgolj dobrih 62 odstotkov delničarjev. V veljavi tako ostaja sklep o odobrenem kapitalu z lanske skupščine. Zoper sklep o odobrenem kapitalu naj bi glasovala belgijska KBC, ki je lastnica 30,57 odstotka NLB. Država se je zavzela, da takšen vzvod povečanja kapitala, ki je pomemben predvsem v izjemnih razmerah, ostane. Sicer pa je, kot je pojasnil Pečenko, bolje izvesti redno dokapitalizacijo, ki je tudi bolj transparentna.

Jašovič je poudaril, da NLB potrebuje dodatni kapital. "Ne samo za organsko rast, temveč za obstoječi obseg naložb in zaradi negotovosti glede razvoja kreditnega portfelja; banka namreč potrebuje nek amortizer, da prevedri obdobje recesije," je delničarjem na skupščini dejal Jašovič.

Trije predlogi za dokapitalizacijo banke

Uprava NLB je na vlado poslala tri razdelane predloge za dokapitalizacijo banke, Jašovič pa odgovor pričakuje v najkrajšem možnem času. "Prepričan sem, da bomo odgovor dobili še pred dopusti," je dejal. Eden od možnih načinov dokapitalizacije NLB je, da banko dokapitalizirajo obstoječi lastniki, po drugem načinu naj bi v lastništvo NLB vstopila Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) in ameriška družba International Financiral Corporation, ki je del skupine Svetovne banke, tretji način pa predvideva javno prodajo delnic.

Uprava NLB po Jašovičevih besedah ne daje prednosti nobenemu od omenjenih možnih načinov dokapitalizacije, saj so vsi tehnično izvedljivi. Se pa morajo do njih opredeliti lastniki, je dejal prvi mož NLB. Če država ne bi izbrala nobenega od možnih načinov dokapitalizacije, bi morala uprava NLB v okviru svojih pristojnosti zagotoviti, da bo imela banka dovolj kapitala. To pomeni krčenje obsega naložb, začenši s tistimi, ki jih banka najmanj potrebuje.

Jašovič je sicer dejal, da želi NLB čim prej prodati delnice, ki jih je dobila z zasegi in se usmeriti v svojo osnovno dejavnost. To velja tudi za delnice Mercatorja, v katerem NLB ne namerava ostati dolgoročni lastnik. Kot je Jašovič po skupščini povedal novinarjem, se bo banka teh delnic znebila, mora pa pri tem zagotoviti maksimalni iztržek.

Razrešnica za leto 2009

NLB-5
NLB-5 FOTO: Blaž Garbajs

Uprava in nadzorni svet sta na skupščini tudi prejela razrešnico za poslovno leto 2009, ko so banko vodili kar trije predsedniki uprave (Marjan Kramar, Draško Veselinovič in Jašovič) in ko se je sredi leta zamenjal tudi nadzorni svet. Vseslovensko združenje malih delničarjev je sicer glede razrešnice upravi in nadzornikom želelo glasovati ločeno poimensko, a nasprotni predlog ni bil izglasovan.

Skupščina NLB, na kateri je bilo navzočega 81,31 odstotka kapitala, se je seznanila tudi s poročilom centra notranje revizije za leto 2009 in mnenjem nadzornega sveta, za revizorja za tekoče poslovno leto je imenovala ljubljansko revizijsko družbo PricewaterhouseCoopers, pri določitvi sejnin članom nadzornega sveta in njegovih komisij pa podprla nasprotni predlog države. Skladno z njim bodo člani nadzornega sveta za udeležbo na redni ali izredni seji poslej deležni sejnine v višini 412,50 evra bruto, predsednik nadzornikov 536,25 evra bruto, za dopisno sejo znaša sejnina 80 odstotkov redne sejnine, medtem ko znaša sejnina za udeležbo na odborih nadzornega sveta ali "ad hoc" ustanovljenih telesih nadzornega sveta dve tretjini redne sejnine.
 

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Izbrisani5
01. 07. 2010 13.52
Saj ni važno kaj se zgodi z denarjem, je vse od Janezkov ni naše.
Izbrisani5
01. 07. 2010 13.51
Kako so lahko razočarani, saj bodo v NLB investirali v najbolj donosen projekt na svetu, v katerega noče investirati nihče, ki je neodvisen in ni pod pritiski Jankovića in vladajoče garniture. Dajmo 500 milijonov, bo še več dobička.
hrcekmuri
01. 07. 2010 13.48
saj je vaša zakaj razoćaranje
Pandemia
01. 07. 2010 12.04
v kioskih je za poletje v prodaji novi strip z imenom: NLBJOVE DOGODIVŠČINE, je že preveden v 13 jezikov.
Pandemia
01. 07. 2010 12.02
v mojem domu če nerabim luči jo ugasnem. in tako varčujem. prodajte vse vse vse kar imate. jaz sem zato da zamenjamo tudi zastavo, ker naša je cela popacana. tisti grb ni več triglav ampak sveta trojica.
Pandemia
01. 07. 2010 11.56
premier je pred kratkim rekel, da nebo pomagal slabim podjetjem brez prihodnosti. Naj se že enkrat drži svojih besed. V stečaj ali pa rasprodat. kaj pa imam jaz osebno od te banke, kot samo stroške. vsak mesec jo financiram za 20€ in še jim ni dovolj. zapret barako. jaz je ne rabim
wsharky
01. 07. 2010 11.00
... in ce je vlada ugotovila, da je NLB poslovala slabo in da je bil nadzor, ki ga opravlja nadzorni svet nad delom uprave neustrezen, pa naj vlada seveda ce imam pogum - do sedaj ga je imela le pri zvisevanju trosarin, nekaj ukrene... in potem bo svizec ponovno zavil cokolado v celofan...
MiroF
01. 07. 2010 10.27
Tole vse skupaj z vlado in banko je pa že en velik cirkus, sami sebi kradejo pa ne vejo, NLB je edini servis za vladne veljake njihove žlahtnike in tajkune, pa naj še kdo reče, da ni res, naprimer poglejmo prometnika Vlačiča kako dolgo je v poklicni politiki ne dolgo, prej je bil dir. letališča Portorož zdaj leto in pol minister pa že kupuje za 2.5 mio ojrov nov gostinski lokal v Savinjski Dolini je to od minulega dela ali bo to NLB ?
shipac
01. 07. 2010 09.10
Tudi mi smo zelo razočarani nad poslovanjem naše države, pa zato ne objavimo članka v 24ur.com.
lotion
01. 07. 2010 08.26
A država je potem razočarana sama nad sabo? Sej je država lastnica banke ?
RealityView
01. 07. 2010 07.40
NLB je največja slovenska pralnica denarja
Spetsnaz
01. 07. 2010 00.59
V Italiji ima drzava mocno mafijo ! V SLOVENIJI IMA MOCNA MAFIJA DRZAVO ! Pa to ni hecno ! To je ZAL..Tragicna resnica!
krucyfix
30. 06. 2010 23.25
Naši vrli novinarji so tako vestno pokrivali ene kužke, da so čisto pozabili raziskat vzroke in odgovorne za izgube frankfurtske NLB, ki so ravno takrat enkrat prišle na dan.
tony_abcde@yahoo.com
30. 06. 2010 22.37
Kaj pa je drugega za pričakovati od politično nastavljenih nesposobnih marionet razen tega, da odobravajo kredite po naročilih "masters of puppets" iz ozadja?
bulk
30. 06. 2010 22.36
Bogi,bogi ...........
volek
30. 06. 2010 22.32
Jožajoža kva s ti brihtna buča.
Jožajoža
30. 06. 2010 21.48
ljudje dragi, kar je janševa vlada zapravila, boste vi volilci sanirali.se spomnite, kako so vam obe državne banke po nareku prejšne vlade delile kredite, čeravno so bili vaši dohodki tako nizki, da še za vzdrževanja kolesa niste imeli. še se sspomnite, kako je janša prišel na oblast!!!!!!! aboliral je kazni barabam,delomrznežem in samohranilkam. bojim se, da bo aboliral kredite, davke, preživnine, če bo naslednje leto ta stranka prišla na oblast.
zikoj
30. 06. 2010 21.34
To je zato tak, ker se ne gre za njihov denar.. Oni so dobro plačani tudi če gre vse navzdol..Če bi jim zdaj trgali od pače, bi bilo drugič drugače... Pa ne bo tak, ker je država gnila, ker z zakoni to dopušča.. Sedaj pa bodo spet udarili po siromaku in dvignili obresti na dovoljenem minusu (limitu), obrestih na kreditih ipd.. Sebi že ne bodo trgali od ust... In najhuje je, da nas je država prisilila k transakcijskem računu in smo prisiljeni vsak mesec plačevati banki za vodenje računa... Vsi bi morali dvigniti denar iz slovenskih bank in dati denar na tuje banke, potem bi začeli tenko piskati.... Kmalu bi bilo drugače... banda pokvarjena....
volek
30. 06. 2010 21.29
Jaz sem že večkrat napisal na ta portal, da je treba te super managerje in bankirje poslat domov, da sploh ne hodijo v službo. Naj bodo doma, konec meseca pa denar na njegov TR nakazat. Bo najmanj škode, verjemite. Ti super bankirji in super managerji pa v tujini tudi na recepciji ne bi mogli delat. Če pa že ne more biti tako kot sem napisal, je pa najboljše da NLB vzame nazaj super bankirja Kramarja in Borisa Zakrajška. Ta dva sta pa cvet bankirjev. Jih vabijo Nigerijci, da jim vodita cetralno banko.
gepl
30. 06. 2010 21.03
to je bilo tko za pričakovati vsaka vladajoča stranka se financira iz njene blagajne enako velja za strankarske kolege ;) ni se treba bati dokler država financira NLB ;)