Gospodarstvo

Država prodaja delež v Splošni plovbi

Ljubljana, 06. 01. 2012 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kad in Sod prodajata 25-odstotni delež v Splošni plovbi. Interesenti za četrtinski delež morajo ponuditi ceno, ki znaša najmanj 59,9 milijona evrov. Ponudba, ki jo je treba predložiti do 13. februarja, se nanaša na odkup obeh poslovnih deležev.

Kapitalska družba (Kad) in Slovenska odškodninska družba (Sod) sta objavili vabilo za javno zbiranje ponudb za nakup njunih poslovnih deležev v Splošni plovbi. Skupaj prodajata 25,05 odstotka osnovnega kapitala družbe. Kad prodaja 5,25-odstotni delež v Splošni plovbi v nominalni višini 72.189 evrov, Sod pa 19,80-odstotni delež v nominalni višini 272.258 evrov. Če bo Kadu in Sodu uspelo prodati pakete delnic, se bosta v celoti umaknila iz lastništva Splošne plovbe. Ponudba mora veljati do vključno 31. maja.

Kot so sporočili iz Kada in Soda, so ob sklenitvi pogodbe o prodaji 28,65-odstotnega deleža Splošne plovbe leta 2007 z družbo Döhle ICL Beteiligungsgesellschaft, ki je kupila delež, sklenili opcijsko pogodbo, ki jima od 1. januarja 2008 do konca letošnjega leta omogoča prodajo preostalih poslovnih deležev družbe pod enakimi pogoji, kot so bili dogovorjeni s pogodbo o prodaji, pri čemer se kupnina od dneva podpisa pogodbe do dneva plačila obrestuje s šestodstotno letno obrestno mero.

Kad in Sod prodajata delež v Splošni plovbi.
Kad in Sod prodajata delež v Splošni plovbi. FOTO: Dare Čekeliš

Kljub sklenjeni opcijski pogodbi Kad in Sod – vrednost opcijskega upravičenja je 59,9 milijona evrov – prosto razpolagata s poslovnima deležema Splošne plovbe.
Ker letos poteče opcijsko upravičenje in glede na načrtovane finančne obveznosti Soda ter glede na optimizacijo denarnih tokov, sta se Kad in Sod odločila, da pred unovčenjem prodajne opcije preverita trg, in sicer z namenom pridobiti morebitne boljše ponudbe.

Interesenti za četrtinski delež v Splošni plovbi morajo ponuditi ceno, ki znaša najmanj 59,9 milijona evrov in se od roka za oddajo ponudb do dne plačila obrestuje s šestodstotno nominalno obrestno mero, ki se obračuna na linearni način z upoštevanjem dejanskega števila dni v obračunskem obdobju. Ponudniki morajo predložiti bančno garancijo za resnost v višini 10 odstotkov ponujene cene.

Če bo ponudnik poslovni delež v Splošni plovbi kupoval za račun tretje osebe, mora ponudbi predložiti izjavo o razkritju končnega kupca oziroma investitorja. Če bo ponudbo oddala Splošna plovba sama, mora vsebovati zavezo, da bo najpozneje do plačila kupnine z bilanco stanja oblikovala rezerve za lastne deleže v višini, ki ustreza višini celotne kupnine, družba pa mora k ponudbi predložiti tudi izjavo, da ima na dan oddaje ponudbe dovolj razpoložljivih sredstev za oblikovanje rezerv za nakup lastnih poslovnih deležev.

Ponudbe sprejemajo do 13. februarja

Na razpisu lahko sodelujejo domače ali tuje pravne osebe in fizične osebe, ki morajo ponudbe do 13. februarja do 12. ure posredovati na sedež Soda. Vsem zainteresiranim ponudnikom bo omogočen prevzem informacijskega memoranduma.

Odpiranje ponudb ne bo javno. Kad in Sod se lahko odločita, da po odpiranju ponudb izvedeta nadaljnja pogajanja in/ali dražbo. V tem primeru lahko zahtevata predložitev nepreklicne bančne garancije prvovrstne banke v korist Kada in Soda, in sicer v primeru pogajanj v višini 100 odstotkov ponujene cene in v primeru dražbe v višini 100 odstotkov izklicne cene predmeta prodaje.

Prodajalki si pridržujeta pravico, da v nadaljnja pogajanja oziroma na dražbo povabita opcijskega zavezanca za nakup predmeta prodaje na podlagi sklenjene pogodbe o ustanovitvi prodajne opcije s pogodbo o prenosu poslovnih deležev.
Na podlagi razpisa Kad in Sod nista zavezana k sklenitvi pogodbe o prenosu poslovnih deležev z najboljšim ali katerim koli drugim ponudnikom.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
07. 01. 2012 17.02
Vse v državni lasti, še supermarketi, saj te je sram komu to povedati. Ljudje pa denar v štumfih namesto da bi ga investirali. Pa stalne zafrkancije kdo bo v upravi in nadzornem svetu, pa vse to javno po cajtengih; privatne kompanije smatrajo to svoj problem, Lek, Henkel, Revoz... niso stalno v medijih.
hrast66
06. 01. 2012 15.52
+3
Zakaj prodajati kokoš, ki nese zlata jajca? Specifično za slabega gospodarja. Očitno najboljše posljujejo podjetja, glede na našo tajkunsko politiko, tista, ki niso v večinski državni lasti.
Vance
06. 01. 2012 15.50
+3
Lastniški delež države je v naši državi dobrodošel samo v obdobju riskantne tranzicije,ko se še ne ve proti katerim številkam bo zaplavala firma,zelenim ali rdečim.Sedaj,ko se je pokazala donosnost,stari tajkuni isčistijo prostor za sebe ali za njim enake in to po večkrat zmanjšani nominalni ceni.
Roxy79
06. 01. 2012 15.45
+1
Pomoje so članke iz časopisja ki se nanašajo na Splošno Plovbo na dobu izrezali vn, da nebi Prijatelj spet začel.... razsajati. Pa jim je Prijatelj LEPO POVEDAL,
dannyer
06. 01. 2012 13.25
+5
o slovenia brez pameti. ko nas vodijo ljudi z nizkim iqjem.