Gospodarstvo

Počivalškova uspešna kupčija: država naj bi vendarle odkupila delež holdinga Sava

Ljubljana, 30. 11. 2020 20.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Katarina Matejčič
Komentarji
6

Kljub finančni krizi pa naj bi naša država prihodnje leto vendarle odkupila dobrih 43 odstotkov holdinga Sava in s tem posledično prevzela tudi največjo slovensko turistično skupino, ki je lani ustvarila desetino vseh slovenskih nočitev. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je torej, vsaj za zdaj, zmagovalec te politične igre, pa čeprav je še prešnji teden zanikal naše poročanje.

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je na današnji seji potrdil letni načrt upravljanja kapitalskih naložb za prihodnje leto. Zdaj mora dokumentu, ki naj bi med drugim določal prihodnje korake pri oblikovanju posebnega turističnega holdinga, dati soglasje še vlada.

Glede upravljanja državnih naložb v prihodnjem letu se v zadnjem času zastavlja predvsem vprašanje, kaj bo z načrtovano vzpostavitvijo posebnega državnega turističnega holdinga, ki je bil velika želja gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in naj bi skladno s strategijo razvoja slovenskega turizma poskrbel za konsolidacijo in prestrukturiranje turističnih podjetij z državnim lastništvom s ciljem končne privatizacije in razvoja tako turističnih zmogljivosti kot destinacij, poroča STA. 

Potem ko je bilo lani storjenih že kar nekaj korakov v smeri vzpostavitve holdinga, pa se še čaka na enega ključnih, to je na konsolidacijo državnega lastništva v družbi Sava, pod katero sodi Sava Turizem.

Minister Zdravko Počivalšek naj bi zavezo države, da prevzame Savo, uspel doseči tudi s pogojevanjem sodelovanja SMC v trenutni koaliciji.
Minister Zdravko Počivalšek naj bi zavezo države, da prevzame Savo, uspel doseči tudi s pogojevanjem sodelovanja SMC v trenutni koaliciji. FOTO: Bobo

Gre za odkup 43-odstotnega deleža sklada York v Savi. Poleg Yorka sta 46-odstotna lastnika Save še SDH in Kapitalska družba, vsi trije pa so tudi upniki družbe, do katerih ima Sava še za okoli 60 milijonov dolga, ki ga mora poplačati do konca junija prihodnje leto.

Zdaj je SDH v letni načrt upravljanja kapitalskih naložb za prihodnje leto vključil tudi nakup Savinih delnic od sklada York, v njem pa po naših informacijah ni določena cena nakupa. Minister Zdravko Počivalšek naj bi zavezo države, da prevzame Savo, uspel doseči tudi s pogojevanjem sodelovanja SMC v trenutni koaliciji, ni pa izpogajal sprejemljive ali najvišje cene. Ta bo ob ogromni proračunski luknji vsekakor ključna. Do zdaj je veljajo, da York svoj delež ocenjuje na 40 do 50 milijonov. 

Kakšna bo končna cena, bodo pokazale cenitve, ki pa se bodo po zagotovo opirale tudi na vrednotenje turistične divizije Save Turizma, ki se naj bi gibala med 180 in 200 milijoni. Sava Turizem ima namreč kar 17 hotelov s približno 6.000 posteljami, kampe, restavracije, vodne parke in tudi slabih 1.500 zaposlenih. 

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
01. 12. 2020 13.19
+1
Ko podjetje spufajo jo prodajo državi da jo ponovno okrepi
Nimiuseen
01. 12. 2020 11.06
+2
Spet si je uredil provizijo, da si bo še naprej razvijal trebušne mišice.
Maki3322
01. 12. 2020 09.38
+0
Zakaj naj bi država odkupila delnice SAVE ali je to strateškega pomena za SLO. Energetiko pa ne, jo bodo pa razprodali tujcem.
morfo
01. 12. 2020 09.09
+3
Temu bi lahko tudi rekli zabijanje žebljev v krsto SLO turizma. Zanimivo bo videti kdo bo čez par let poceni pokupil propadle Savine hotele. Namesto da turizem razvijamo v svetovnih trendih mi ustvarjamo državne holdinge ki so značilni za S Korejo, Kubo....tam so države lastniki hotelov. Da ne govorim o ubijanju konkurence in ustvarjanju poceni delovnih mest. Čestitke državi......
morfo
01. 12. 2020 08.36
+5
Če hoče nekdo obdržat koalicijo mora svojim strankam nekaj ponuditi. V tem primeru lep bankomat za črpanje državnega proračuna v privat žepe.
nutijan
30. 11. 2020 21.43
+1
Sej vsi vemo,kako to gre ....zdaj pa me spet blokirajte hahaha