Gospodarstvo

Plače za delavce Mure še ta teden

Ljubljana/Murska Sobota, 19. 05. 2009 12.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po novici, da je država pripravljena rešiti družbo, ki je za vzhod Slovenije vitalnega pomena, je delavce razveselil tudi njen prvi mož. Aprilske plače naj bi dobili še ta teden.

Prokurist Mure Zdenko Podlesnik
Prokurist Mure Zdenko Podlesnik FOTO: POP TV

Pri premierju Borutu Pahorju so se na temo reševanja tekstilnega podjetja Mura sestali minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, minister za finance Franc Križanič ter minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Na sestanku so se dogovorili, da se je država, ne glede na to, da je prek Soda (Slovenska odškodninska družba) samo dvanajstodstotni lastnik Mure, pripravljena vključiti v kratkoročno (plače) in dolgoročno reševanje Mure, "pri čemer morajo svoj del odgovornosti za reševanje prevzeti vsi deležniki: preostali lastniki in bančni upniki".

Država bo reševala le zdrav del podjetja

Lastniki Mure so potrdili dokapitalizacijo podjetja, ki jo morajo izpeljati do 31. maja.

"Če dokapitalizacija družbe Mura, ki je nujna za obstoj podjetja, ne bo uspela in torej lastniki ne bodo želeli prevzeti odgovornosti za razvoj podjetja, je odškodninska družba sama pripravljena konvertirati svojo terjatev do družbe v kapitalski delež in s tem v celoti prevzeti odgovornost za upravljanje in sanacijo družbe," so načrt ministrov pojasnili v kabinetu premierja.

Konverzija pa bi morala biti izvedena na način, da Sod pridobi večinski delež v Muri. Na ta način želi država reševati zdravi del podjetja in ne finančnih naložb lastnikov Mure. V nadaljevanju namerava Slovenska odškodninska družba svoj delež prenesti na posebno družbo za prestrukturiranje, ki bo izvajala nadaljnje postopke prestrukturiranja družbe.

Sicer pa bosta premier in Lahovnik v kratkem tudi obiskala Muro, so še sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Plače še ta teden?

Predsednik vlade Borut Pahor
Predsednik vlade Borut Pahor FOTO: Reuters

Kot je znano, delavci Mure v ponedeljek prvič po letu 2002 niso prejeli aprilskih plač. Prokurist Zdenko Podlesnik, ki Muro po odstopu predsednika uprave Franca Huberja vodi, in glavna finančnica Marinka Glavač se namreč z bankami nista uspela dogovoriti za posojilo. V družbi naj bi za izplačilo plač potrebovali okoli 2,5 milijona evrov. Plače za marec je vodstvo uspelo zagotoviti tik pred izplačilom.

Po novici, da je država pripravljena rešiti Muro, je delavce razveselil tudi Podlesnik. Povedal je, da z eno od bank že tečejo pogovori, tako da bi lahko zaposleni dobili plače še ta teden. "V petek so se vsaj nekateri iz vlade pokazali kot kooperativni, v ponedeljek pa žal niso bili vsi dostopni, nekateri so vmes povedali tudi kakšne nerodne izjave, kar so nam dobavitelji in poslovni partnerji vzeli za slabo, mislim pa, da današnje sporočilo vlade to popravlja," je dejal. 

Največji lastnik Mure je NFD Holding (18,57 odstotka). Drugi je Slovenska odškodninska družba z 12,23-odstotnim deležem, tretji Vipa Holding (6,73 odstotka). Mali delničarji (fizični lastniki) pa imajo v lasti okoli 41 odstotkov Mure.

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hoco
21. 05. 2009 11.12
Pomagati rešiti Muro DA. A ne le s finančno pomočjo, ki lahko v mesecu dni ali še prej poide brez pozitivnih rezultatov. Potrebno je najti način pomoči, ki bo Muro rešila na dolgi rok.
bean
21. 05. 2009 01.01
Finta je v tem da si država enostavno ne more privoščiti tega da bi mura propadla, ker bi potem bilo prek 4.000 delavcev na cesti. In poleg tega je država dolža pomagati muri iz starih časov osamosvojitve (ko je muri še zelo šlo), ko je mura dosti denarja dala državi za novo državo.
Brandi
20. 05. 2009 19.48
Tisti, ki ste glasval, da ni prav da država rešuje muro si predstaulejte kuko bi blo vm, če bi bli edini zaposleni v družini in ne bi mel dnarja niti za hrano!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kaj se delate eni pametne k nimate pojma o ekonomiji!!!!!!!!!!! Še huj k misice!!!!!!!!!!!!1
tron3
20. 05. 2009 13.26
Mura in državna pomoč! Tega denarja delavci Mure pač ne bodo videli, razen v skromnih OD. Država bo omogočila dober zaslužek g. Podlesniku in še nekaterim, ki si bodo izplačali nagrade v takšni ali drugačni obliki in seveda odpravnine. . In to je bistvo vsega! NAGRADITI LOJALNI KADER in NE SANACIJA MURE.
ForwardThinking
20. 05. 2009 10.55
Jožajoža19.05.2009, 21:511 DRŽAVE NE REŠUJE mure in delavcev, AMPAK LASTNIKE,MENEDŽERJE IN DIREKTORJE, KAKOR TUDI POLITIČNE BOTRE. kunta19.05.2009, 22:334 vlada si kupuje socialni mir, da se ji ne zgodi ulica. AMEN!
ForwardThinking
20. 05. 2009 10.45
MMalo preveč si dovolite vlada draga, da bom jaz plačeval dolgove, ki so jih vaše lovke, ki so spredene po celotnem slovenskem gospodarstvu, povzorčile s svojim dokazano nesposobnim vodenjem podjetij. Isti tiči vkup letijo, ali ne? Nesposobneži so verjetno vsi istega kova ljudje! Vlada ni rešila še niti enega podjetja!! Seveda ne, saj je povezana s temi tajkuni, saj ima od njih koristi. Boško Šrot je v Pahorjevem taboru! Dobra prijatelja sta! Druge EU države vsaj rešujejo svoja podjetja, naša so pa že vsa propadla. Pa še več jih bo!
ForwardThinking
20. 05. 2009 10.42
Malo preveč si dovolite vlada draga, da bom jaz plačeval dolgove, ki so jih vaše lovke, ki so spredene po celotnem slovenskem gospodarstvu, povzorčile s svojim dokazano nesposobnim vodenjem podjetij. Isti tiči vkup letijo, ali ne? Nesposobneži so verjetno vsi istega kova ljudje! Vlada ni rešila še niti enega podjetja!! Seveda ne, saj je povezana s temi tajkuni, saj ima od njih koristi. Boško Šrot je v Pahorjevem taboru! Dobra prijatelja sta! Druge EU države vsaj rešujejo svoja podjetja, naša so pa že vsa propadla. Pa še več jih bo!
Herr Immergleich
20. 05. 2009 08.12
Muro rešujejo zaradi kapitalskega protekcionizma. Vsi Murini direktorji so člani Foruma 21, hkrati pa Mura brezplačno oblači Forum 21, vse skupaj pa se odraža v bedi tam zaposlenih. Potem pa se leva politična opcija, ki je hkrati preko različnih hobotnic lastnica večine slovenskega kapitala opredeljuje kot "komunistična" politična opcija. Ljudje pa tega ne vidijo, sicer pa v vsakem primeru velja da človeška neumnost ne pozna meja. Žal.
marko5555
20. 05. 2009 07.57
Kako naj človek verjame taki državi.....oziroma takim politikom kot so sedanji. Podjetja rešujejo po načelu volilnih glasov. Podjetja rešujejo po načelu politične pripadnosti. Na vodilna mesta postavljajo ljudi, ki so zavozili že toliko in tolko podjetji. Z državnim denarjem rešujejo privatna podjetja ljudi, ki so jim politično zvesti in pripadni. Žalostno in strašno. Mali državljan bo vse to plačal. Ni problema. Če bo zajamčena plača 1500 € ni večje težave. Dokler pa podjetja delajo samo izgubo, do takrat pa je situacija zlo zapletena. Dokler ne bo pravega ukrepanja. Dokler ne bodo tisti, ki kaj zavozijo, kaznovani in finančno odgovarjali, do takrat bomo navadni državljani zelo tenko piskali. In to na račun tistih, ki bogatiji z denarjem, ki nikoli ni bil njihov.
Simon Jug 1
19. 05. 2009 22.33
vlada si kupuje socialni mir, da se ji ne zgodi ulica. žal pa je Mura vreča brez dna in to bomo še naprej plačevali davkoplačevalci. če bi pred leti naredili odločne ukrepe bi sedaj že imeli rešen problem, Mura bi v manjši obliki lahko dobro živela, ostali delavci pa bi danes že imeli druge dosti boljše službe. Danes pa si nihče ne upa na glas povedati, da je treba to firmo končno zapreti in ohraniti samo zdravo jedro (če bi lahko normalno živelo seveda). Tisti politik, ki si bo to upal danes jasno povedati je pošten politik, vse ostalo je hinavščina.
Jožajoža
19. 05. 2009 21.51
DRŽAVE NE REŠUJE mure in delavcev, AMPAK LASTNIKE,MENEDŽERJE IN DIREKTORJE, KAKOR TUDI POLITIČNE BOTRE. hepani, na brikade
foff
19. 05. 2009 21.49
jajca treba met pa it na ceste izterjat od vlade, oni so odgovorni za vse zakone, neobdavčene nagrade, ekonomiste, Bavčarje, Šrote... Ampak raje se vse prelaga, tko kot s Hrvaško!
Xspot
19. 05. 2009 21.21
Pred kakšnimi osmimi leti, sem poslušal predavanje, kako je treba prenehati vlagati v tekstilno industrijo, ker je neprerspektivna, saj jo globalno obvladujejo Kitajci. Perspektivne panoge so biotehnologija, nanotehnologija, informatika,... Zdaj pa da je Mura v krizi. Še lani so v naši okolici odprli novo, prestižno prodajalno Mure. Znani so po "satelitski prodaji", lahko stopiš noter in si ogleduješ cote, ampak tudi če bi hotel slučajno kaj kupiti, je prodajalka na kavici, v obližnji slaščičarni, ob "balkanski poti", ki je zadnje čase precej obiskana. Zdaj pa da ni denarja za plače? Haha, delavci Mure, zgruntajte iz kod je ta primer, ki sem ga opisal zgoraj, pa si seštrikajte zgodbo.
534bgb
19. 05. 2009 20.29
PRI TOLIKO REŽIJE KOT JO IMA MURA JE NEMOGOČE OBRATOVATI BREZ IZGUB. V MURI JE VSAKDO LAHKO DIREKTOR TUDI DELAVEC SAJ BI TUDI ON VEDEL NAJETI NEKAJ SVETOVALCEV. LE KAJ MU TI SVETUJEJO? SAJ ŽE 50 LET IMA MURA ENE IN ISTE PARTNERJE HUGO BOS, RENE LEZARD... LE KAJ MU SVETUJEJO? PA V MURI ČE KDO NE VE JE OKROG 15 DIREKTORJEV ZA VSEMOGOČE
534bgb
19. 05. 2009 20.26
STEČAJ SO PRELOŽILI ZA LETO DNI KO BO NEKOLIKO VEČJA IZGUBA
Uroš Palhartinger
19. 05. 2009 17.05
Dejstvo pa je da se v Muri brezplačno oblačijo celotne športne reprezentance, politiki in menežerji...
Uroš Palhartinger
19. 05. 2009 17.01
Mura se rešuje že petnajst let, njihovi proizvodi so pregrešno dragi, delavci pa nimajo od tega nič. Pomembno je da dobi vodstveni kader, ki sodi v Forum 21 plače, nagrade, moč... Sedaj pa bi dobili še finančno injekcijo od države, seveda, Forum 21 mora zaščititi svoj kader in svoje kapitalske interese...
smeh-lol
19. 05. 2009 14.59
Če bi politiki imeli jajca, bi zasegli premoženje vsem, ki so si ga nakradli, od Bavčarja in Šrota ter do posameznih uprav, ter ga vrnili v podjetja, ki so pred njihovimi prihodi delovala odlično.
astarta
19. 05. 2009 14.47
Namesto Puhariča sem mislila Huberja.
astarta
19. 05. 2009 14.45
tako kot sem že en drugi članek komentirala. Sami delavci pravijo da naj se naredi stečaj, ker tako več ne gre. Z živci so na koncu, delavci ne bodo dobili plače a gospod Puharič bo pa dobil odpravnino - če ne drugače bo pa svetovalec 4 mesece pa bo pogrebel 60.000 evrov. Sram naj jih bo. Delavcem bo počasi prekipelo, že zdaj je bil parkrat rešilec v muri, ker so boge ženske od stresa pa živcev skup padale. Baje niti klime ne delajo. Ko je pa delavka vprašala če bo plača, pa ji je nadrejna rekla da kaj tečnari ker si itak ni zaslužila plače. Sramota, očitno se nadrejeni ne zavedajo da imajo zaradi teh delavk, ki delajo za stroji plače. 534bgb kako si naj ena murina delavka s 380 evri plača murino obleko???