Gospodarstvo

Država dvojnih meril? Vlada z enotedensko zamudo obravnavala zahtevo za izbris hipotek

Ljubljana, 09. 06. 2017 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
17

S sedemdnevno zamudo je vlada obravnavala poziv državnozborske komisije, da od slabe banke zahteva izbris hipotek na kompenziranih stanovanjih podizvajalcev. Dlje od razprave sicer ni prišla, se pa porajajo vprašanja o tem, ali res živimo v državi dvojnih meril.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Država se ukvarja z NLB, a kdo bo urgentno pomagal podjetnikom?
    03:06
    Iz 24UR ZVEČER: Država se ukvarja z NLB, a kdo bo urgentno pomagal podjetnikom?
  • Iz 24UR ZVEČER: 'V tej državi imamo dvojna merila'
    01:20
    Iz 24UR ZVEČER: 'V tej državi imamo dvojna merila'
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
12. 06. 2017 12.24
Vprašanje dvojnih meril ne obstaja - to je dejstvo!
brezveze13
11. 06. 2017 18.40
+2
namerno zavlačevanje rok potekel in to ponovno vlaganje zahtevka pa je leto okoli
tony_abcde@yahoo.com
10. 06. 2017 20.00
+7
Živimo v državi kjer je kriminal vrednota.
felix59 drugič
09. 06. 2017 17.10
+8
Še slabše , ta država ni vredna pol p..... hladne vode !!!!
Bojan-F
09. 06. 2017 11.50
+2
Dvojna merila? A ne pise v Zakonu, da se lahko pravna dejanj dolznika v nekam obdobju (zadnje leto?) pred uvedbo stecaja izpodbijajo. Zakaj tukaj nebi mogli imeti primera naklanjanja ugodnosti samo nekaterim upnikom/poizvajalcem? A za druge upnike veljajo druga merila?
slovenc59
09. 06. 2017 13.27
+8
Zmerom je v gradbeništvu ta kratko potegnil podizvajalec, tisti, ki je storitev izvajal, tisti, ki so pa dali denar, so bili zmerom v prvi vrsti ! In po navadi so na koncu ostali še brez tiste kompenzacije, ki so po tem zakonu bili dolžni vrniti nazaj v stečajno maso. Pa da se razumemo, večina, ki je "prejela" recimo stanovanje v kompenzacijo, tega ni bila najbolj vesela. Ker je pa treba plačat davke, placat svoje zaposlene itd...! Sploh je pa eden naglavnih grehov zakon, da se plača davek od izdane fakture, ne pa , ko se faktura plača (z denarjem).
Bojan-F
09. 06. 2017 14.26
-3
Da. Ali med letom 2000-2010 (oz. od kadar je veljal oni zakon) je 90% podizvajalcev dajalo lazne izjave za gradbince, da so jim kao poplacali vse obveznosti in tako drzali v igri SCT, Primorje GPG, Vegrad, ...
BildiTheEmperor
09. 06. 2017 10.11
+25
Dvojnih meril? Ko moje podjetje prisilijo da se sprijazni z prisilno poravnavo pri mojem dolžniku, ...., istočasno so pa državne terjatve izvzete iz prisilne poravnave :) Na ta način država konkurira privatnemu sektorju na način da zlorablja monopole in zakone v svoj prid na škodo privatnega sektorja. Temu se pravi boljševizem, parazitizem, ...oziroma če se držimo strokovne terminologije, gre za državni kapitalizem - fašizem. Revež si ne more privoščit dragih odvetnikov, državna podjetja in ustanove seveda lahko, ..., zakoni so pa napisani da vedno zmaga ta ki si lahko privošči drage odvetnike. Torej?! Kje je pa svet videl da moraš ti poravnat DDv čeprav še nisi dobil plačano. takih absurdov je zmožna samo banana republika ki jo je ugrabila javna mafija. Mene bodo pa rubili za eno položnico in na ustavnosporne načine izsiljevali zaradi tega še vso mojo bližnjo in daljno familijo. Privatizirali ste sodne izvršitelje da se lahko nad reveže spravljate na neustavne načine, ki so zakonsko sporni, ....., tu vas ne zanima državno lastništvo, ....., za državno lastništvo je pa interes v velikih bankah in monopolnih podjetjih, ki bi lahko funkcionirala tudi kot privatna lastnina?!? V zahodnem razvitem svetu se gredo državno lasatnino samo tam kjer je funkcioniranje nečesa kar sicer ne more biti dobičkonosno, nujno za delovanje države in blaginjo naroda. Razen v državah kjer znajo obračunat z javno korupcijo. Tam imajo v državni lasti še kaj. Pri nas je pa v državni lasti samo to kar zanima javno mafijo za svoj privatni interes - in potem se sprašujemo ali imamo državo dvojnih meril. Zakaj se ne omogoči socialna zaposlitev v JS vsem. Zaradi dvojnih meril!
Uporabnik113189
09. 06. 2017 10.34
+15
Prisilna poravnava. Poznam dobro to štorijo. In imaš prav. Celotna naša oblast je prezrla da so te prisilne poravnave v bistvu instrument, ki naj bi veljal v času prehoda iz inflacije v stabilno valuto. To je Drnovšek dobro razumel. Z menjavo vlad in politikov pa so vsi izgubili kompas. Poravnava je bila sprejeta kot začasna rešitev do umiritve kaosa, razmer. Kot vemo, so vsa podjetja svoje čase poslovala z inflacijo na kreditih, v stabilnem sistemu pa delajo s svojim denarjem in slabo poslovanje je danes dokaz nekonkurenčnosti, slabe kakovosti itd. Prej temu ni bilo tako, ker smo marsikaj podedovali iz Jugoslavije. Prisilne poravnave so v bistvu pomenile solidarno izravnavo dolgov (ker je na tak način poslovala vsa država) kjer so bili krivci vsi. Danes je to obdobje že daleč za nami, ta instrument pa se izrablja za kriminal, v resnici bi ga morali že davno nazaj ukiniti. ( Ustanoviš firmo, posluješ z izgubo, najameš še kredite, sebi izplačaš noro visoko plačo, vozni park, večerje, potem pa prisilka) Zakaj zakonodajalec ne ukrepa, vedo elite, ki dovoljujejo kraje. Tisti, ki se danes ni sposoben obdržati na trgu mora propasti, zapreti, oditi v stečaj, to mora biti edini ukrep in to zelo hiter, podobno kot veljajo predpisi v Avstriji. V roku tedna, ali največ meseca, tisti ki ne plačuje zavozi v postopek..
Ka pa mislis
09. 06. 2017 10.45
+11
V avstriji v 48 urah mas vse blokirano na racunih ce te kdi samo prijavi da ti je kaj dolzan. Da ne omenim zaprtje firme za vse tvoje bliznje pri izcrpavanju furme na acun delavcev.
Bojan-F
09. 06. 2017 11.30
+5
Dober komentar na predpostavki, da je to možno samo v taki in drugacni Sloveniji. Ce pogledas k enemu od nasih svetilnikov Italiji, vidis kako gre tvoj dolznik obcina XX v stecaj, dobi komisarsko upravo in ti se obrises pod nosom za placilo. DDV placujes po izstavljenih racunih. Imas pa pod dolocenimi pogoji moznost trimesecnega placila ... z 1% doplacilom.
Uporabnik113189
09. 06. 2017 10.10
+33
Ehm, ne verjamem da je Cerar z vso vlado skupaj tako neumen, da ne bi razumeli zakaj pri stvari gre. Vsaj tukaj je odgovor preprost..Če goljufaš pri plačilu za opravljeno delo je to navaden kriminal. Naj opišem bolj obširno, ker očitno obstajajo ljudje, ki tega preprostega pravila ne razumejo. Vsi se zgražajo, če ne plačaš računa za kupljeno blago, nezaslišano se zdi, če v trgovini na blagajni ne plačaš blaga. Tisti trenutek, bo tu varnostnik, policija, vzeli vam bodo vse kar ste prinesli do blagajne. Če si naročil delavcu, naj nekaj naredi, potem pa mu opravljenega dela ne plačaš, je kakšna razlika med blagajno v trgovini? Torej podjetnik LEGALNO z dovoljenjem države krade ljudem. Ali drugače, v gusarski državi je to početje pač normalno, tam vsi kradejo, pa je ropanje bližnjih sestavni del življenja. Iz zgodovine poznamo da takšna država VEDNO propade. To da se zapleta v naši zakonodaji in oblasti glede preprostega pravila, da moraš tisto kar si naročil tudi plačati, pa ne glede na to ali je izvajalec obrtnik, državno podjetje ali tujec kaže na vso pokvarjenost določenih elit v naši družbi. Gre za eno temeljnih stvari, ki jih je potrebno izkoreniniti, gre pa za preprosto kulturo, ki je že veljala..Po stari pesmici, Micka kovačeva, pila nič plačala, ko so tistega, ki je kršil to osnovno normo dolga leta zasramovali, če ne kar vse življenje. Nihče si ni upal za drobiž tvegati takšne sramote. Danes pa je neplačilo obrtnika, delavca, goljufije pri prodaji nepremičnin, bančni rubež za drobiž kar cele hiše ali oderuške obresti (znana težava še tisoč let) normalno poslovanje. Gre za kulturo in Cerar bi tukaj moral ukrepati brez vsakega kompromisa. Udariti z vso močjo, pokazati, da tukaj ni šale. To bi hkrati pomenilo odločen rez do balkanskih navad. Posebej ker je obljubljal več etike, poštenja. Če pa ne ukrepa, potem je možno le eno, da našo vlado nekdo drži v krempljih, da sploh ne vladajo, ampak da so lutke na vrvici kriminalcev..
BildiTheEmperor
09. 06. 2017 10.21
+14
Bojan-F
09. 06. 2017 11.52
+6
Ali so bili vsi upniki delezni kompenzacije? Ali veljajo dvojna merila?
Sonja Rihter
09. 06. 2017 13.30
+3
So bili, če so imeli interes in dovolj velike račune.
RdečiKarton
09. 06. 2017 10.09
+17
Kaj pa ko je NLB na krilih DUTB prodajal že odplačane dolgove? Kakšen zakon je to, da banka lahko 2X terja nekaj kar je že plačano, po drugi strani pa miži na vso moč, ko se odpušča miljone nakradenih evrov preko slabih posojil se ve komu in čigavemu. Še mafija ne deluje na tak princip!
Slovenec-slovencu=pes
09. 06. 2017 10.01
+26
hahahaah Dragi "novinarji". Samo vi se lahko sprašujete o državi dveh meril. Mi to državo poznamo že od leta 2000 naprej. Pred tem letom pa smo opazovali zametke ene od teh držav. Res ne vem kako si lahko rečete novinarji, ko se sprehajate po pisarnah in srfate po internetu za senzacionalističnimi novicami kardašiank in njim podobnih. Stopite malo ven na zrak in se odpravite malo na kako raziskovalno ekskurzijo med navadne ljudi. Vam bodo povedali marsikaj. Al vas lastnik ne pusti?