Gospodarstvo

Bo vlada za izgradnjo milijardo evrov vrednega drugega tira uvedla bencinski cent? Prevozniki so ostro proti

Koper, 27. 03. 2017 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Milijardo evrov vredni drugi tir naša vlada želi začeti graditi konec leta, a še ne ve, kje bo dobila denar za to. Eden od predlogov je, da bi del sredstev prispevali vozniki z bencinskim centom, kar bi seveda pomenilo dražje gorivo. Zadovoljni niso niti v Luki Koper, kjer protestirajo napovedani taksi na pretovor. "To bo zaviralo razvoj pristanišča," so prepričani.

V Luki Koper nad napovedano takso za pretovor niso navdušeni.
V Luki Koper nad napovedano takso za pretovor niso navdušeni. FOTO: Luka Koper

Za milijardo evrov vrednim drugim tirom, ki naj bi ga začeli graditi konec leta, še nimamo zagotavljenih vseh sredstev. Eden od predlogov vlade je, da bi del sredstev prispevali tudi vozniki z bencinskim centom, kar bi seveda pomenilo dražje gorivo. Čeprav zdaj na ministrstvu za infarstrukturo zatrjujejo, da predlog ni več aktualen, se ga bojijo predvsem prevozniki, ki pravijo, da zaradi dražjih cestnin že bijejo plat zvona.

Kot je za oddajo 24UR povedal Peter Pišek iz podjetja Pišek & HSF Logistics, so prevozniki že zdaj na robu preživetja. "V enem letu, od marca lani do marca letos, se je nafta podražila za 22 odstotkov." Že zdaj podražitve ne moremo prenesti na kupca in poleg višjih cestnin, pravi, ne morejo dovoliti.

S tem se strinja tudi Natalija Repanšek iz Obrtne zbornica Slovenije: "Sektor transtporta v tem trenutku tega enostavno ne bi več prenesel." Razvoj ene prometne panoge ne sme obremenjevati druge, je za oddajo 24UR še dodala Repanškova.

Sploh, pravijo prevozniki, pa jim država ne pomaga, ko jim druge evropske države z birokratskimi ovirami zapirajo svoje trge. Na infrastrukturnem ministrstvu zdaj sicer pravijo, da ne načrtujejo financiranja drugega tira z bencinskim centom, ker bi namreč obremenil vse voznike. A glede na izkušnje prevozniki raje dvignejo glas sedaj, kot, da bi zamudili ta vlak.

Ogorčeni tudi v Luki Koper

Predlagani zakon o drugem tiru železniške proge Divača–Koper pa je nesprejemljiv tudi za Luko Koper: "Sprejetje zakona bi za nas pomenilo, da ne bi mogli več vlagati v razvoj pristanišča skladno s potrebami in sprejeto strategijo oz. da bi srednjeročno začeli izgubljati konkurenčne prednosti glede na svoje tekmece v severnem Jadranu in širše. To pa ne bi vplivalo le na položaj pristaniškega operaterja Luka Koper, ampak tudi na vse gospodarske družbe in druge subjekte, ki imajo svojo dejavnost vezano na koprsko pristanišče" so poudarili v sporočilu, objavljenem na spletni strani Ljubljanske borze.

Če bi se zaviralo razvoj pristanišča, se po oceni Luke Koper postavlja pod vprašaj smiselnost izgradnje dodatne železniške infrastrukture, saj naj bi pristanišče s svojim razvojem in rastjo ustvarjalo glavne dodatne količine za nove železniške zmogljivosti.

Predlog zakona, ki je sicer do srede v javni obravnavi, namreč med viri za odplačevanje posojil med drugim predvideva takso na pretovor v Luki Koper. Kot so pojasnili v Luki Koper, bi seštevek predvidene takse po blagovnih skupinah na podlagi podatkov o pretovoru za lani znašal skupaj 17,9 milijona evrov.

"Glede na lansko poslovanje bi takšna obremenitev pomenila zmanjšanje EBITDA marže s 37,3 na 27,9 odstotka ter ROE s 13,8 na devet odstotkov. Za primerjavo: glede na merila, ki jih je Slovenski državni holding postavil Luki Koper za leto 2016 (EBITDA marža 37 odstotkov in ROE 11,5 odstotka), teh v bodoče ne bi mogli izpolnjevati," so izpostavili.

"Nova dajatev bi resno ogrozila poslovne strategije"

Predlagana dajatev bi pomenila tudi bistvene spremembe v odnosu do kreditodajalcev, do katerih ima Luka Koper pogodbene obveznosti, so ocenili in spomnili, da ima družba več kot 10.000 delničarjev, ki bodo soočeni z nižjo stopnjo donosa in posledično manjšimi dividendami.

Vzdržnost predlaganega zakona je vprašljiva tudi v odnosu do koncesijskega razmerja med Luko Koper in državo, tudi z vidika obveznosti države do koncesionarja.

Ob tem so navedli določilo koncesijske pogodbe, ki govori o tem, da če koncedent (država) s sprejemom predpisa, posamičnega akta ali z drugačnim ukrepom v javnem interesu tako spremeni pogoje, pod katerimi koncesionar (Luka Koper) izvaja svoje pravice in obveznosti po tej pogodbi, da mu s tem povzroči dodatne stroške in odhodke, se za te dodatne stroške in odhodke po predhodni odobritvi koncedenta zmanjša koncesijska dajatev v okviru prvega letnega obračuna po nastopu posledic predpisa, posamičnega akta ali drugega ukrepa koncedenta, če koncedent ne zagotovi drugačnega načina pokrivanja teh stroškov.

"Če dodatnih stroškov in odhodkov ni mogoče poravnati iz koncesijske dajatve v skladu s prejšnjim odstavkom, mora koncedent koncesionarju povrniti vse dejanske stroške, ki jih je s tem utrpel. Ta določba se ne nanaša na uvedbo ali spremembo splošnih javnih dajatev in drugih obveznosti, ki veljajo splošno za vse pravne in fizične osebe," so navedli v Luki.

Nova dajatev bi resno ogrozila izvajanje poslovne strategije družbe in skupine do leta 2030 ter strateškega poslovnega načrta družbe in skupine do leta 2020, ki so ju potrdili najvišji organi družbe v letu 2015 in s katerimi je bila seznanjena tudi skupščina družbe, so še pojasnili v družbi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VZMD s pripombami na predlog Zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenu z 2. tirom Divača–Koper, kot ga predlaga Ministrstvo za infrastrukturo VZMD je danes na Ministrstvo za infrastrukturo RS naslovil pismo s pripombami na predlog Zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenu z drugim tirom železniške proge Divača–Koper. Ob tem so izrazili začudenje, da je Vlada RS javni obravnavi tako pomembnega zakona - ob že izkazanem širokem interesu javnosti in civilno-družbenih skupin - namenila le tri delovne dni, saj se rok za vlaganje predlogov in komentarjev zakona izteče že danes, 29. 3. 2017.
trdovrat
29. 03. 2017 12.14
Poiščimo junaka, ki bi organiziral iniciativo za zaprtje luke Koper. S tem pridobimo obalo za donosnejše posle in razbremenimo promet. SMRT FAŠIZMU!
muci007
29. 03. 2017 09.47
+2
Le zakaj se vladi Mira Cerarja tako mudi? Posledica hitre in nepremišljene odločitve je, da bo lastništvo Luke Koper in SŽ čez 10 let v roki Madžarske, Češke, .... ter napolnjeni švicarski bančni računi izbranih politikov. Etika in poštenje je izginilo neznano kam.... Obvezno dati v zakon, da gospodarski kriminal nikoli ne zastara.
darlok
28. 03. 2017 18.10
+4
Dobrih 20km stane preko milijarde? Pa saj niste normalni.
muci007
29. 03. 2017 09.55
+3
Še premalo bo, le preštej svinje okoli korita in ti bo takoj jasno zakaj.
ecnarf
28. 03. 2017 12.03
+4
Nč ne bo ste preveč skorumpirani
enakostzavse
28. 03. 2017 11.49
-6
Če smo leta nazaj, "prostovoljno" donirali vsi Slovenci za izgradnjo Cankarjevega doma in od tega nimamo popolnoma nič, bi pa vseeno bilo pametneje da damo cent dva od bencina, saj bi imeli vsi nekaj od tega !!!!!
muci007
29. 03. 2017 09.50
+2
Pametno bi bilo, da enkrat poslušali stroko, naj izbere finančno sprejemljivo tehnično rešitev. Trenutno iščejo le možnosti, kako se bodo s provizijami zelo omastili. Kjer je imela politika vpilv, tam se je vedno kradlo. S slovenski pametjo (projekt 2.tira dr.Jožeta Duhovnika in njegove ekipe) bi nas stal projekt manj kot milijardo, a to politike ne zanima.
Jurij Kozjak
28. 03. 2017 11.16
+3
Za kontejnere vozit rabite super hitro železnico... butnskala , štirikrat cenejše je zgradit zraven obstoječega še en tir, kot je že imel načrte najboljši direktor SŽ Marijan Rekar.... vi kar butajte v skalo, najboljše z gašperšičevo in mogoče se bo odprl predor do morja
lilihip
28. 03. 2017 10.04
+6
js bi tudi imel firmo za katero bi za razvoj morali plačevati davkoplačevalci, js pa bi se hvali z vsakoletnim porastom dobička in kako imam naj firmo ipd. valda da je LK ena boljših podjetij ČE NIMA KONKURENCE, imajo pravila in cene katerim ne moreš oporekati, reklamacije računov ne upoštevajo, ali plačaj ali ne boš posloval.
SkokecPokec
28. 03. 2017 10.02
+3
Nč bat, tira še nekaj časa ne bo, pred vrati so volitve in je treba pripravit proračune...
muci007
29. 03. 2017 11.12
+1
To bo najhuje, 2.tira ne bo kmalu, denar pa čudežno izpuhtel.
hotchilipoper
28. 03. 2017 08.56
+11
Komaj so si nafilali račune z TEŠ6,že pripravljajo nov teren
enakostzavse
28. 03. 2017 11.47
+1
Samo onih, kateri so si filali žepe pri teš 6, že dolgo ni na vladi in jih tudi nikol več ne bo.
blazter
28. 03. 2017 08.27
+5
Pa kaj še? Itak plačamo cestni sklad, tajkunske procese in njihove dolgove, pokanje štosov v parlamentu, zdravniške napake, propadle banke in njihove propadle naložbe, zgradili smo najdražjo termo elektrarno in predor, nimamo več! Kaj jamrajo prevozniki? Dokler se gazda ,ki ima par kamionov vozi z avtomobilom vrednim 100k nima kaj jamrat! Namesto ,da bi dvignili plače normalnim državljanom in z njihovo potrošnjo državo zagnali, raje jemljejo. Geniji, ki ne vedo ,da matematika v ekonomiji deluje drugače, minus in minus NE data plus! Tisti z velikimi prihodki itak denar nosijo v tujino na dopust, pojedo pa tudi ne več kot navaden državljan. Naj se dogovorijo s podjetji in državami ki največ prevažajo po naših cestah za sodelovanje pri izgradnji, ponudijo kakšno ugodnost ,povedo, da bo pretok blaga hitrejši in varnejši, strošek goriva manjši..... Ampak, najprej je treba rajo napadit....
SEJBOBOL
27. 03. 2017 22.24
+3
Mrbit ma Bavčar kej ob strani .....
felix59 drugič
27. 03. 2017 22.22
+7
Banda hudičeva , nič vam ne bomo prispevali , sami nam boste ukradli ta denar , kot toliko večino drugega za vaše zblojene ideje !!!
SEJBOBOL
27. 03. 2017 22.22
+2
Itak , sej niti ne vemo kdaj ga bo ...
hotchilipoper
27. 03. 2017 21.34
+9
Se še ne bo nehalo?
dajno
27. 03. 2017 21.12
+3
Pfuj! Kdo bo volil to gamad?
srebrnibreg
27. 03. 2017 21.29
+0
Kollerik
28. 03. 2017 12.22
dajno... med drugim sem jih volil tudi jaz! Bi pa ti spet rad nazaj navečjega škodljivca v tej kratki zgodovini samostojne države, a ne... Da razhebe še tisto malo, kar je ostalo.....
sodelujem
27. 03. 2017 21.07
+7
Drogeraški denar naj uporabijo,pa še njih kot delavce,da bodo "družbeno" koristni,pa razne nevladne organizacije -ki so tako in tako brez koristi-naj nehajo plačevat bo denarja dovolj.!
Borec21
27. 03. 2017 20.59
+14
dokler bodo državo vodli ljudje ki niso enga centa zaslužili prosto na trgu bodo takšne ideje realnost. žal bo to trajalo do bridkega konca
PovemKotJe
27. 03. 2017 20.47
+7
Ko bodo vse ceste in pločniki brez napak, ampak vse ceste in pločniki! Potem lahko kdo omeni to idejo, ampak samo omeni, res smo država z pametjo da te mine....
enakostzavse
28. 03. 2017 11.59
-1
Od Luke in njenega obstoja, živi na desettisoče ljudi. Koliko pa od pločnikov? Ceste pa so že itak prehitre za naše spšosobnosti na cestah, kar kaže statistika mrtvih.
a.kralj1994
27. 03. 2017 19.46
+22
torej, če prav razumem te naše politike, denar za ta projekt sploh še ni zagotovljen..če sedaj iščejo načine, kako priti do njega...no to je pa problem naših politikov, ko vse, kar se dela pri nas, je brez vizije...krpanje, flikanje, izgovarjanje, blebetanje in prazne obljube - to je slovenska politika in politiki!
cool29
27. 03. 2017 20.03
+16
...predlagam še uvedbo vladnega, parlamentarnega in bančnega centa...pa DDV na kakšnih 125%
Borec21
27. 03. 2017 21.00
+9
ddv je rez prenizek skoraj vsi v EU imajo višjega ????kaj je zdaj to ddv takoj gor pa vsakemu državljanu davčno blagajno še na rit....da bo mu furs kaj nadzirat in ovohavat