Gospodarstvo

Piloti in vodstvo Adrie Airways niso našli skupnega jezika. Za prvomajske praznike nova stavka?

Ljubljana, 23. 03. 2017 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Drugi dan stavke pilotov letalskega prevoznika Adria Airways je morala Adria odpovedati več poletov, nekaterim pa spremenila čas odhoda. Stavkajoči piloti in vodstvo podjetja so sedli za pogajalsko mizo, a dogovora niso sprejeli. O nadaljevanju stavke se bodo dogovorili na začetku tedna.

Sestanek vodstva letalskega prevoznika Adria Airways in Sindikata prometnih pilotov Slovenije se je danes končal brez dogovora, je pojasnil predsednik Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Jakob Počivavšek.

Kot je dejal, stanje ostaja nespremenjeno. Pogajanja se bodo nadaljevala, dinamika pa mu še ni poznana. Sindikat bo predvidoma v začetku prihodnjega tedna znova ocenil situacijo in se odločil glede nadaljnjega poteka stavke, je dodal.

Počivavšek sicer osebno na pogajanjih ni bil prisoten, a je bil o njihovem poteku obveščen kot prvi mož konfederacije, ki bdi nad sindikatom pilotov.

Predsednik Sindikata prometnih pilotov Slovenije Marjan Majcen je v poznejšem sporočilu za javnost pojasnil, da so danes dosegli določen napredek v zvezi z vprašanjem razporeditve delovnih dni v letu in da so naslednja pogajanja predvidena za sredo.

Drugi dan stavke pilotov je Adria odpovedala nekaj poletov.
Drugi dan stavke pilotov je Adria odpovedala nekaj poletov. FOTO: Reuters

Na drugi dan stavke tudi odpovedi poletov

Piloti sicer danes stavkajo že drugi dan. Potem ko je Adria včeraj le spremenila le nekatere vozne rede, so danes odpovedali polete iz Ljubljane v Zürich, Tirano in Prištino ter polete iz Pariza, Züricha in Tirane v Ljubljano. Poleg tega so reorganizirali pot iz Prištine v Ljubljano. Za vse potnike so tako organizirali avtobusni prevoz v Skopje, od koder bo nato izveden polet v Ljubljano.

Ob tem so spremenili tudi nekaj voznih redov. Tako so na novo določili ure odhodov letal proti Bruslju, Sarajevu, Podgorici in Varšavi. Z (nekajurno) zamudo pa bodo na letališče na Brniku prispela letala iz Amsterdama, Sarajeva in Varšave. V nekaj primerih so spremenili tudi linijo leta.

Preostali poleti bodo izvedeni nemoteno, lahko sicer tudi s partnerskimi prevozniki iz EU. Na Aerodromu Ljubljana vse potnike pozivajo, naj redno spremljajo informacije na njihovi spletni strani.

Kot so povedali, je danes na letališču mirno, potniki so seznanjeni s spremembami."V sredo se nam je uspelo izogniti odpovedim in smo preostale lete izvedli kot načrtovano, tudi danes se trudimo čim bolj omiliti posledice za potnike," so poudarili. "Potniki so naša prioriteta in vedno bomo storili vse, kar je v naši moči, da jih pripeljemo do končne destinacije," so še dodali.

Nekaj brezplačnih storitev

Potniki na odpovedanih poletih imajo na voljo brezplačno spremembo poti, brezplačno spremembo datuma za potovanja, ki se začnejo do 31. marca, s preknjiženjem v katerikoli cenovni razred znotraj plačanega storitvenega razreda oziroma za potovanja, ki se začnejo do 31. maja, pod pogojem, da je razred preknjiženja enak dejanskemu plačanemu cenovnemu razredu.Namesto tega se potniki lahko odločijo tudi za vračilo neodletenega dela potovanja.

Adria obljublja, da bo stopila v stik z vsemi potniki na prizadetih letih, ki so ob rezervaciji vozovnice navedli svoje kontaktne podatke. Preostale potnike pa poziva, da pokličejo njihov klicni center oz. prodajno mesto, kjer so kupili vozovnico.

Zakaj stavka?

Piloti so se za stavko odločili, potem ko se je s koncem februarja iztekla zadnja veljavna kolektivna pogodba o plačah in pogojih dela pilotov v Adrii. Nove kolektivne pogodbe sindikat pilotov in družba še nista sklenila, zaradi tega pa so se po 1. marcu pri delodajalcu začele zniževati pravice in pogoji dela pilotov, so pojasnili v sindikatu. 

Skladno s tem zahtevajo, naj Adria svojim pilotom do sklenitve novega dogovora zagotovi višino in obseg pravic in obveznosti iz delovnega razmerja, kot jih je določala zadnja kolektivna pogodba. 

Uprava Adrie Airways teh zahtev ne komentira, prav tako se doslej javno ni želela izreči o stavki ali morebitni škodi, ki jo ta prinaša podjetju. 

Kako se bo stavka nadaljevala, bo torej znano prihodnji teden. Je pa sindikat stavko pilotov že napovedal za 27. in 28. april ter 25. in 26. maj.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
26. 03. 2017 12.06
Naj stavkajo cel mesec! Podpiram pilote! potem bomo imeli pa spet kakega Lubiča!
Heos
24. 03. 2017 11.41
+3
Podpiram pilote!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mali medo
25. 03. 2017 08.32
+0
vsa leta şo se pasli v državnem koritu,sedaj pa jokajo ko bo treba malo delati
devlon
24. 03. 2017 11.21
-2
Imamo v sorodstvu pilota. Imajo eksluzivne potrebe v zivljenju, ne kot 'obicajni' ljudje...to pa stane. Golf igrati na vseh zelenicah sveta ni poceni.
Heos
24. 03. 2017 08.50
+6
V bivši Jugoslaviji so pilotom plačali celotno šolanje, sedaj pa ne več. Kar nekaj jih poznam, ki so si morali samo plačevati ure naleta in to pri Adrii. O odgovornosti bi se pa dalo še razpravljati in ne mešajte jabolk in hrušk.
hotchilipoper
24. 03. 2017 08.16
+11
Podpiram pilote,vsaj eni ,ki se upajo upreti temu kradljivemu sistemu
butalistan
23. 03. 2017 22.14
-5
V stecaj in na cesto.
izpolni polje vzdevek
23. 03. 2017 22.05
-5
Ukinit sindikate.....pri nas bi vsak več denarja, tudi če je firma v totalnem minusu, od kod pa denar za te plače? Ja iz davkoplačevalskega žepa, spet. Ukinit sindikate.
butalistan
23. 03. 2017 22.12
-2
-zvitisir-
23. 03. 2017 18.56
+0
pa če vsakemu dajo 300€ več pa bo mir, itak jih ni več ko kake 10.
noire
24. 03. 2017 08.00
+0
falco1
23. 03. 2017 18.35
+3
Aja pa še kot zanimivost adrio je ustanovila udba, zdej pa njihovi potomci bolj ali manj vodijo zadeve.
butalistan
23. 03. 2017 22.13
-1
falco1
23. 03. 2017 18.32
-6
Glede na to, da imajo tri letni faks z poenostvljenimi izpiti v drugem letniku namreč izberejo smer pilot in imajo pol izpitov, ki so usmerjeni predvsem v letalstvo nasplošno in ne strojništvo. In, da doktor strojništva UNI študij nima pol tok kot oni IMAJO PRECEJ PRECEJ PRECEJ,......... PREVELIKE PLAČE in pod pogojem, da jih bolj ali manj država zalaga in kot sam osebno vem bolj leva opcija se pravi SD kader.Zanimiv je podatek, da je bivši predsednik podmladka SD dobil prav službo pilot in to kljub prepovedi zaposlovanja.Če pa zagovarjate njihove plače glede na odgovornost pa poglejte koliko imajo plače v primerjavi s temi šoferji zaposleni v NEK pa imajo prece precej precej višjo odgovornost, ker če oni zafurajo ne bo 60 mrtvih turistov ampak cela regija.
Iceman10
23. 03. 2017 21.57
+4
No pa mi razloži kako ti pomagajo predmeti splošnega strojništva? Tehnična dokumentacija, strojni elementi..? Logično da se v 4 semestru usmeriš v predmete ki imajo v tvoji karieri pomen. Najbrž se tudi ti nisi učil predmetov letalstva v proizvodnem inžinirstvu? Kolega je zaposlen pri Wizzu, dobi 2300€ z vsemi dodatki, za šolanje pa je porabil 70 tisoč € in 8 let? Pa ima večjo plačo kot piloti pri Adriji. Še premalo za ves trud in odrekanje..
falco1
23. 03. 2017 22.22
+0
Nisem iz smeri proizvodnega strojništva.Zakaj sem plače omenil ker smo se ostali na faksu precej precej več matrali in mamo precej precej slabše plače pa ne štrajkamo.Še ne pred kratkim so imele stevardese z dodatki nekaj čez 2100 e, če se ti zdi to normalno pol prav.Kar se pilotov tiče imajo z dodatki 20 % nižje plače od kolegov iz zahodne evrope, da ne govorim razmerje z povprečno plačo glede na državo se naš po višini precej višji odstotek od kolegov v tujini, da ne omenim njihove lete in lete tistih, ki letijo čez atlantik.Ne vem sicer kje si našel pilote pri adriji, ki imajo z dodatki manj kot 2300 e kar je čista laž.Kot drugo vsi piloti poznam jih dosti v zadnjih 15 letih so bili UTURJENI na adrijo.In za večino je adrija sam odskočna deska, da grejo lahko za arabce leteti.Da ne govorim, da že 25 let nazaj so za kar nekaj ljudi, ki jih je adrija izurila in bi morali podpisati pogodbo, da bojo določen čas leteli za njih pozabili na te pogodbe.Šolanje enega pilota na določeni mašini je pa zelo zelo drago.Tako je dosti ljudi odšlo takrat v Nemčijo (arabci še niso bili aktualni) in to smo plačali davkoplačevalci.Kakor si rekel za prijatelja on si je sam financiral vse kar so si ti financiral je blo ca 15000e šolanja(al pa še to ne ker jim je ata zrihtu štipendijo na adriji) pri prehodu iz prvega v drug letnik.Pa tvoj prijatelj je privat in se niti niti pomislit ne upa štrajkati grem stavt kar hočeš.To, da si je en človek odločil za poklic pilot in si sam financiral pot do poklica, ki si ga želi opravljati je pa velika razlika od teh, ki jih in smo jim plačali izobraževanje,pri adriji.
falco1
23. 03. 2017 22.23
-1
Kakor sem rekel moji komentarji ne letijo na pilote zaposlene v privat sektorju in pri vojski ter policiji.
Iceman10
24. 03. 2017 09.22
+1
Proizvodno sem navedel kot primer. Se absolutno strinjam da ta smer nima nikakršnega pomena in z njo v strojništvu nimaš kaj praskat, ampak kaj ko Adria to zahteva? Pa ne vem katera generacija si ampak v našem letniku ni bilo študenta s tako štipendijo, eden je dobil štupendijo vojske. Sam osebno sem na dobri polovici šolanja kar se ur naleta tiče pa vrjami, da mi nihče ni pomagal (očitno ne poznam pravih ljudi) pa sem primoran za to delat, vzeti kredit katerega nevem kdaj bom sploh lahko odplačal. Kar se pa plače tiče sem ti dal preverjeno info za wizz air. Za Adrio se ni odločil saj so bili slabši pogoji.
falco1
23. 03. 2017 18.20
-1
Kar naj stavkajo imajo še predobre plače pa stevardese tut .Itak bi pa adrio morali že zdavnaj ukiniti saj tako ali tako živijo samo od denarne pomoči države.
izpolni polje vzdevek
23. 03. 2017 22.07
-2
Res je, ko sem nazadnje letela z njimi smo bili na letali trije potniki.
flum
23. 03. 2017 17.40
-5
Nej si tilešoferji nabavijo svoje kripe !
estelle.r
23. 03. 2017 14.24
+4
eh sej so bogi ti naši piloti, sploh ko pogledaš ostale pilote, gledajo na naše ko na... pa ne vem na kaj bi rekla... še srbi in hrvati so nas prehiteli s svojimi letališči, linijami... evo. ko na bosno nas gledajo.
vrtnar01
23. 03. 2017 14.17
+3
a Irner še leti?
TOX6
23. 03. 2017 13.17
-8
V australijii imajo celo letalski škropilci pesticidov boljše storitve kot adria in bniški jurski park. Mentalno so ostali v letu 1975 zahteve in standarde za svoje riti imajo pa kot iz vojne zvezd. Zapret ta kilometer asfalta, v bližini so letališč,benetke,graz,ronchi,treviso,salzburg. Brnik je seamo servis za YUgo ekonomske migrante, vsaj enosmerne bi talal, pa bi bil dobiček!!!!
Senior68
23. 03. 2017 11.19
-7
"Stavkajoči piloti in Aerodrom so sedli za pogajalsko mizo". To je približno tako, kot bi se stavkajoči zdravniki in pacienti vsedli za pogajalsko mizo. Ali pa stavkajoči učitelji in učenci. Kaj moramo mi vse prebaviti.
Uporabnik113089
23. 03. 2017 15.50
+2
Heos
23. 03. 2017 10.50
+8
najbrž se še nikoli nisi z avionom peljal, razlika med piloti in avtobusarji je velika, ne klobasaj neumnosti!!!!
falco1
23. 03. 2017 18.23
-3
V bistvu ni na faksu so jim pravli šoferji kar tut so inženirji sigurno niso glede na to, da so imeli pol izpitov popolnoma drugačnih kot mi.Samo pri nas se nekaj ven mečejo.
vstajnik1941
23. 03. 2017 09.56
-14
Pa qwa mislijo tile pilotki, da so kej bolš od voznika LPP avtobusa?
lala3
23. 03. 2017 10.45
+11
SDS_je_poden
23. 03. 2017 10.46
+20
vstajnik1941: Ti še izpita za traktor nebi naredil, kaj šele za letalo. Ne klobasaj neumnosti!
paracelsiuss
23. 03. 2017 08.46
+10
Ja pa ne bo nč prskočila na pomoč njegova nenadomestljiva exelenca, njegova olimpijska visokost, njegova športna svetost, njegova vzvišena poštenost, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, član izvršilnega odbora Evropskih olimpijskih komitejev, podpredsednik FIS, podpredsednik Evropskih olimpijskih komitejev, predvsem pa DOLGOLETNI GENERALNI DIREKTOR ADRIA-AIRWAYSA, dame in gospodje, enkratni....PROF. MAG. DR. SCI. JANEZ KOCIJANČIČ......predvsem profesionalec za disciplino KI SE JE SVETOVNO PROSLAVIL S KLOFUTANJEM SVOJIH PILOTOV in takrat tako tudi uredil stvar......hehehehe..
hotchilipoper
23. 03. 2017 09.20
+2
Še dobro,da tudi taki enkrat ostarijo,se pa je zleda našel njegov namestnik,ki pa je ista da
dr.dare
23. 03. 2017 08.42
+1
še zdaj ne vem ali je to strajk v privatnem ali javnem sektorju?