Gospodarstvo

Drofenikova izplačevala na roko?

Rogaška Slatina, 20. 11. 2009 12.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Modna oblikovalka Urša Drofenik že od julija ne izplačuje plač, so povedale šivilje. Zato se je pet delavk odločilo za izredno odpoved delovnega razmerja po krivdi delodajalca.

Slovenska modna oblikovalka Urša Drofenik, ki vodi podjetje Delavnice mode UD iz Rogaške Slatine, naj šiviljam že od julija letos ne bi izplačala plač. Zato se je pet šivilj odločilo za izredno odpoved delovnega razmerja po krivdi delodajalca, Drofenikova pa jim tudi že od lani ni plačevala prispevkov za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje.

Urša Drofenik
Urša Drofenik FOTO: S.S.

Šivilje, ki so izredno odpoved podale 20. oktobra, so povedale, da jih je Drofenikova, ko je bila slabe volje tudi žalila. Ko so šivilje zahtevale izplačilo plač, jim je Drofenikova, pri kateri delata samo še dve šivilji, povedala, da nima denarja in da bo naprej delala s šiviljami ali brez njih. Kot so pojasnile, je Drofenikova računala na pomoč države, a je ni dobila. Prav tako ji ni uspelo pridobiti niti bančnega posojila. Lani pa je delavkam izplačala le delni regres, za letošnjega ni bilo sredstev, občasno pa je delavkam dala nekaj "denarja na roko".

Šivilje tudi navajajo, da je Drofenikova v dolgovih, transakcijski račun podjetja je blokiran že pet mesecev, dobavitelji pa so tudi ustavili dostavo blaga za izdelavo oblek. Opozorile so tudi, da je Drofenikova leta 2003 ustanovila novo podjetje Delavnice mode UD, vanj pa prezaposlila delavke iz stare družbe, v okviru katere tudi niso bili poravnani prispevki za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje.

Po mnenju šivilj so cene oblek Drofenikove previsoke, zato jim ni uspela prodaja v Hotelu Kempinski Palace Portorož, kjer ima podjetje trgovino, prav tako je slaba prodaja v trgovini na Dunaju. Drofenikova naj bi zdaj razmišljala o otvoritvi trgovine v San Moritzu.

Šivilje so še dodale, da bi za svoje delo morale biti plačane, zavedajo pa se, da bo Drofenikova poskušala namesto njih zdaj zaposliti nove šivilje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tinka.tonka
30. 03. 2011 15.38
+3
IN? je kakšen epilog tej zgodbi? so dobile šivilje plačano? ve kdo?
Marija Krebs
23. 11. 2009 18.01
Sedaj, ko smo v Evropi, so nam dopovedali, da za šivilje, krojače, urarje, čevljarje, ni več dela. Saj to naredijo Kitajci, ki jim pač ne moremo konkurirati - po cenah. Ampak, ko bi tako Amerika kot Evropa spregledali, obe celini izgubljata zaradi dobičkov posameznikov, ki sklepajo posle. Bi se morali obnašati bolj protekcionistično, tudi na račun višjih cen, da bi le imeli svoje zaposlene. Žalost, žalost - nezaposlenost narašča, cene cotam smešno nizke, ki pa jih, kljub temu, tudi ne bomo mogli več kupovati.
kokoro
23. 11. 2009 11.37
lonson, že mogoče, da je dobra kreatorka i skromna oseba, a biznis je biznis. Če tega ne obvladaš, potem naj ti bo tvoj talent za hobi.
ivo55
23. 11. 2009 09.22
Plačevanje delavcev - uradno po minimalcu, še enkrat toliko pa na roko je vsakodnevna praksa večine s.p. - jev o in prebrisanih d.o.o. -jev in drugih pacientov. Tako dajatve plačujejo le firme, ki se še ne morejo iti tega športa in seveda denarja za pokojnine.... ni! Po nedavni debati med sindikati, vlado in komentatorji je ta praksa naletela kar na odobravanje. Neukrepanje oblasti pa je milo rečeno kratenje Ustavnih pravic preko diskriminacije. Kako dolgo še bomo morali gledati to sr...e?!
lonson
22. 11. 2009 18.23
+0
Urška je še vedno naj,naj slo kreatorka, imam kar nekaj njenih kosov (pa niso bili po par 1000€, kot mislite nekateri). Urško poznam tudi osebno in morem rečt da bolj skromne osebe še nisem spoznala. P.S naslednji kostim bo definitivno njeno delo, Urška zdrži. Ostalim slovenčkom pa samo to- hitro juter v H&M bodo znižanja ........
Brabus
22. 11. 2009 15.35
zaupnik 21.11.2009, 12:19 Jas ti pa povem, da ti privatniki za svoje muhe vedno najdejo denar,in patološko lažejo delavcem in jim jokajo , kako ni denarja, po drugistrani ga pa zapravljajo za svoj luksuz.
Leandra
22. 11. 2009 09.20
Vse je moderno tudi njen propad..in solze tistih, ki so ji verjeli..?? Baje je to pa zadnji modi.. Temu se v Sloveniji reče baje management..??? Fuj Kak..
edvard.jokl
21. 11. 2009 23.36
Spoštovani pisci komentarjev, Urša bojda opravlja delo, ki mu ni dorasla. Vsi vi, komentatoji, ste ji podobni. Pišete, a ne znate pisati - Slovensko. Poraz za vse nas.
franz1988
21. 11. 2009 13.49
Še dobr je furala, kakav je retard!
zaupnik
21. 11. 2009 12.19
Res je naredila več napak. Ena od največjih je ta da je v poslu delala prevelike korake oz. jedla s preveliko žlico. Sicer pa človek na njenem mestu verjetno vedno misli, saj bo kmalu šlo na boljše in tako nadaljuje in nadaljuje. Če pomislim še na to, da se je gibala v "visoki družbi" je z lahkoto zapadla v takšen položaj. Vsem tistim, ki pa jo do onemoglosti obsojate, pa samo še to, da naša zakonodaja v takih slučajih preveč ščiti zaposlene. Večina se niti ne zaveda, kako težko je danes manjšim podjetnikom odpustiti delavca in koliko časa lahko traja da se odpoved zgodi. V tem času pa se lahko potopi že celo podjetje. Da ne omenjam tega, da mora ravno takrat ko bi podjetnik z odpuščanjem rad nekaj privarčeval izplačevati še odpravnine. Da ne bo pomote, ne zagovarjam za vsako ceno takšnih kot je Urška.
Marija Krebs
21. 11. 2009 11.48
Če ima urejeno računovodstvo, bo morda spoznala, da je sama porabila več, kot je lahko. Tedaj ni druge možnosti, da najame kredit (na sebe - ne za dejavnost) in s kreditom poravna svoje obveznosti. Seveda, če sploh more kredit odplačevati - to je pa že druga pesem. Za avto, ki bi ga morda prodala, pa tako in tako ne bo dobila nič, ampak vseeno je bolje, da ga sama proda, kot pa da opravijo rubež.
nokiatune
21. 11. 2009 09.57
uboga urška.Iz propadle družine je in vsaj njej bi lahko uspelo!!!!!!!
Alexey-x
21. 11. 2009 09.37
ŽIVELA SLOVENSKA PRAVNA DRŽAVA,TAKIM ŠE DAJTE NAGRADE,DELAVCA PA SPRAVITE MED KLOŠARJE,BARABE POKVARJENE!!!!
papilonka
21. 11. 2009 09.12
V arest s takimi kot je ona ..... se naslanja na neke svoje risbice po katerih itaq sama nič ne šiva ..... zaračunava pa obleke kot da jih je sama z zlato nitko šivala ...pol pa še tak odnos do svojih zaposlenih ,,,ja nič čudno da se podre .... pa še to ....v Sloveniji ..če v hotelu Kempinski palace ne gre ....hja kje bo pa šlo.??
TinTinTan
21. 11. 2009 08.36
JanezNovakJohn Če želi povprečna oseba odpreti podjetje mora kar po kredit in je že v štartu v minusu in bi moral kar takoj zapreti. Poleg tega pa pred začetkom nemoreš vedeti kako bo podjetje poslovalo. Sicer pa danes imaš lahko uspešno podjetje jutri pa ne več. Nekako imam občutek da ljudje mislijo da podjetje sere-keš.
gobo
21. 11. 2009 08.21
klasična slovenka
Pantokrator
21. 11. 2009 07.34
Pred leti se spomnim, ko so povsod viseli plakati z njenim pankrtom, ha...ha.....Franzzzzzzzz....spet ena turbokapitalistka...
mindfucker
21. 11. 2009 07.31
tričetrt slovenskih "čudežnih" managerjjev izplačuje plače svojim novodobnim sužnjem na roko. samo veleumnemu hribar miliću in debeloritim davčnim strokovnjakom na dursu, ki so strašno ponosni na svoje ef diplome, še ni prišlo iz riti v glavo!
JanezNovakJohn
21. 11. 2009 07.24
Najboljše lastnosti dobrih podjetnikov so: Da naredijo vse kar morejo. Da ocenijo kdaj bodo padli v rdeče številke in da se pravočasno ustavijo. Da znajo reči, tu je meja in zapiram, neham. Da poravnajo vse dolgove. Če tega ne znajo, jim mora pomagati psiholog, terapevt, davčna uprava in nikoli več ne smejo v podjetniške vode.
JanezNovakJohn
21. 11. 2009 07.18
Če je naredila vse kar zna, če ne zna in ni sposobna biti v zelenih številkah, je najhujše to, da si ne prizna in rine v še kaj hujšega. Najboljša lastnost dobrega podjetnika je, da zna poravnati vse dolgove in da ob pravem času neha.