Gospodarstvo

Dražje ogrevanje

Ljubljana, 24. 10. 2005 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Ljubljani se bo za nekaj manj kot 3,5 odstotka podražilo ogrevanje na daljinskem sistemu.

Za stanovanje v velikosti 60 kvadratnih metrov bo v povprečju potrebno odšteti 7.757 tolarjev na mesec
Za stanovanje v velikosti 60 kvadratnih metrov bo v povprečju potrebno odšteti 7.757 tolarjev na mesec FOTO: POP TV

Cena ogrevanja na ljubljanskem daljinskem sistemu ogrevanja se bo zaradi nakupa manjkajočih emisijskih kuponov za končnega kupca po ocenah zvišala za 3,43 odstotka, so sporočili iz Termoelektrarne Toplarne Ljubljana (TE-TOL). Nakup emisijskih kuponov je potreben zaradi premalo dodeljenih kuponov, daljše kurilne sezone in višje nakupne cene testnega premoga. Kot dodajajo v TE-TOL, pa bo podražitev bistveno nižja od pričakovanih podražitev kurilnega olja in plina.

Skupaj s testnim sežigom je TE-TOL začel tudi postopek za sklenitev nove dolgoročne pogodbe za dobavo ekološko sprejemljivejšega premoga z vsemi dobavitelji, ki so že dobavljali ali dobavljajo premog TE-TOL, kot tudi s potencialnima novima dobaviteljema. V TE-TOL pričakujejo, da bo nova dolgoročna pogodba sklenjena januarja prihodnje leto.

Povprečni mesečni strošek ogrevanja za 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Ljubljani, ki trenutno znaša 7500 tolarjev, naj bi se tako zvišal za 257 tolarjev. "Kljub podražitvi pa ostaja cena daljinskega ogrevanja v Ljubljani še naprej veliko cenejša od cen ogrevanja v drugih velikih mestih Slovenije in bo po naših pričakovanjih ostala tudi vnaprej," poudarja v.d. direktorja TE-TOL Aleksander Mervar.

Sicer pa je TE-TOL začel s testnim sežigom premogov obeh dobaviteljev, velenjskega Gorenja in švicarskega Glencore International. TE-TOL je mednarodni razpis za dobavo testne količine premoga objavil junija. Razpisnim pogojem sta zadostili ponudbi obeh izbranih podjetij, tehnološkim značilnostim, primernim za kurjenje v vseh treh blokih TE-TOL, pa ustrezajo tudi vsi trije ponujeni premogi iz indonezijskih rudnikov - Glencore je ponudil enega, Gorenje pa dva.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja