Gospodarstvo

'Umirajo kakovostna delovna mesta'

Ljubljana, 07. 10. 2012 09.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V ZSSS ob svetovnem dnevu dostojnega dela pravijo, da "umirajo kakovostna delovna mesta, umira pomen pogojev dela in umira priznavanje prispevka delavcev k razvoju podjetja". V Gibanju za dostojno delo in socialno družbo pa opozarjajo na prekarizacijo in izkoriščanje mladih.

brezposelnost
brezposelnost FOTO: Thinkstock

Danes je svetovni dan dostojnega dela, ki ga Mednarodna konfederacija sindikatov obeležuje od leta 2008. V Zvezi svobodnih sindikatov (ZSSS) pravijo, da dostojno delo v  Sloveniji umira. V Gibanju za dostojno delo in socialno družbo pa opozarjajo, da prekarizacija in izkoriščanje mlade potiskata v vse večje težave

Po ocenah Mednarodne organizacije dela (International Labour Organisation – ILO) je po vsem svetu brezposelnih približno 200 milijonov ljudi, od tega kar 75 milijonov mladih, starih med 15 in 24 let. Slika je še bolj črna v mnogih državah, kjer imajo številni mladi slabo plačana in slabša delovna mesta. Po ocenah ILO milijoni mladih živijo v revščini, okoli 228 milijonov mladih po svetu živi z vrednostjo dveh ameriških dolarjev na dan.

ILO dostojno delo opredeljuje kot produktivno delo za ženske in moške v pogojih svobode, pravičnosti, varnosti in človeškega dostojanstva. Dostojno delo vključuje možnosti za delo, ki je produktivno in daje pošteno plačilo, zagotavlja varnost na delovnem mestu ter socialno zaščito za delavce in njihove družine. Dostojno delo je tisto, ki ponuja boljšo možnost za osebni razvoj in spodbuja socialno integracijo, daje ljudem svobodo, da lahko izrazijo svoje skrbi, se organizirajo in da sodelujejo pri odločitvah, ki vplivajo na njihovo življenje.

Brezposelnost med mladimi je v nekaterih državah skoraj 60-odstotna, ponekod so iz trga dela izključene cele generacije mladih. Po ugotovitvah ILO iz letošnjih napovedi globalnih trendov pri zaposlovanju mladih je kriza nesorazmerno ostro vplivala na mlade, še posebej mlade v razvitih ekonomijah.

Številka 75 milijonov brezposelnih mladih ostaja podobna kot leta 2009 ob vrhuncu krize, srednjeročne projekcije pa kažejo malo napredka, navaja ILO. Kot še posebej problematične kategorije izpostavlja mlade, ki so izgubili zaposlitev, in tiste, ki niso ne zaposleni ne v postopku izobraževanja. Globalna stopnja brezposelnosti med mladimi znaša 12,7 odstotka, do konca leta 2017 naj bi se približala 13 odstotkom.

Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat je bilo avgusta v EU brezposelnih skoraj 5,5 milijona mladih (mlajših od 25 let). Stopnja brezposelnosti med mladimi v EU je znašala 22,7 odstotka, v Sloveniji je bila po zadnjih podatkih 15,2-odstotna.

Prekarizacija in izkoriščanje mlade potiskata v vse večje težave oziroma jim onemogočata osamosvojitev, pravijo v Gibanju za dostojno delo in socialno družbo.
Prekarizacija in izkoriščanje mlade potiskata v vse večje težave oziroma jim onemogočata osamosvojitev, pravijo v Gibanju za dostojno delo in socialno družbo. FOTO: Thinkstock

ZSSS: Dostojno delo v Slovenji umira

V ZSSS ob letošnjem dnevu dostojnega dela politike pozivajo, naj zagotovijo pogoje za dostojno delo vseh, tako z vidika plačila in pogojev dela kot oblike dela. "Dostojno delo v Sloveniji umira. Umirajo kakovostna delovna mesta, umira pomen pogojev dela in umira priznavanje prispevka delavcev k razvoju podjetja," je dejal izvršni sekretar ZSSS za pravno področje in področje delovnih razmerij Andrej Zorko.

Prekarizacija mlade potiska v vse večje težave

V Gibanju za dostojno delo in socialno družbo ob današnjem prazniku pozivajo politike, predvsem pa ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, da začnejo spoštovati mlade, njihov položaj ter njihova mnenja. Pravijo, da je pri zaposlovanju mladih v ospredju t. i. fleksibilnost delovne sile.

Služba
Služba FOTO: Thinkstock

Opozarjajo, da prekarizacija in izkoriščanje mlade potiskata v vse večje težave oz. jim onemogočata osamosvojitev. Delež v začasnih oblikah zaposlitve se v Sloveniji hitro povečuje, ob tem pa tudi država v zadnjih letih sprejema napačne odločitve, menijo. "Razvrednotenje znanja in dosežene izobrazbe ter dejstvo, da država ne ceni mladih, je jasno pokazano na primeru brezplačnih pripravništev, ki jih vlada uvaja kot vrsto tlake za mlade, kjer le-ti izobrazbi navkljub ter polnim delovnikom, ne dobijo niti plačila, prav tako jim ne teče delovna oziroma pokojninska doba," opozarjajo v gibanju.

Vse več javnih zavodov prekinja pogodbe s svojimi zaposlenimi in jih usmerja v t. i. "espeizacijo", predvsem zaradi večje fleksibilnosti pri odpuščanju. Povečuje pa se število t. i. agencijskih delavcev, kjer poleg občasne oblike zaposlitve lep del zaslužka delavca poberejo posredniki oz. agencije, še dodajajo.

"Sami vidimo veliko priložnost za mlade in za državo v plačanih pripravništvih, večjem poudarku na kariernem svetovanju že od osnovne šole dalje, priznavanju oziroma potrjevanju tudi neformalno pridobljenih znanj in kvalifikacij, ki si jih mladi pridobijo tekom študija oziroma izobraževalnega procesa ter v spodbujanju razvoja podjetništva," so zapisali v gibanju.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marija Krebs
08. 10. 2012 19.02
+3
Dovolili smo, da nam je globalizacija uničila delovna mesta, sedaj smo lahko le še hlapci.
levi jošk
07. 10. 2012 20.12
+4
hm..zakaj pa pol imamo sindikate če je že zadnjih 20 let vsako leto slabše za delavce, bolj se jih izkorišča, vedno manjše pravice imajo. A niso potemtakem sindikati dejansko nepomembni in neuporabni? Pa ne mi prosim odgovarjati z "argumentom", "če jih ne bi bilo bi bilo še hujše"
Atmaii
07. 10. 2012 22.12
+5
pa točno to. V zadnjih letih so svojim članom priborili: uskladitev 3 leta zapored, kar je bilo cca 5 eur mesečno, dvig minimalne plače za neko malenkost. In to je vse kar se spomnim. Kaj se je zgodilo z Splošno kolektivno pogodbo? Nihče več ni ne omenja, nihče se sploh več nič ne vpraša. Kaj je z ostalimi KP? Vedno manj jih je aktivnih - le-te so bile, po mojem mnenju ena izmed edinih omembne vrednih "zmag" sindikatov. KP in nekatere pravice bi potemtakem bilo potrebno nadomestiti v ZDR. Zdaj pa še skupaj potegnimo prihodke iz članarin..., ki jih najbolj zvesto plačujejo itak oni, ki že itak nimajo veliko. Ampak facinantno je dejstvo, da se članarine še kar plačujejo, rezultatov pa od nikoder.
Jimi1
08. 10. 2012 09.44
+6
Po mojih izkušnjah je bil sindikalec v podjetju direktorjev ovaduh(ka), ki je pomagal tlačiti delavce in zatirati drugače misleče v podjetju... Plače pa na dnu. Ob totalnem šikaniranju iz vrha celo ni hotel obvestiti centrale o njemu, pa so ljudje začeli izstopati in si pravico s svojimi odvetniki iskati. Osebno sem več naredil za zaposlene v zadnjem podjetju kakor pa plačani za sebe skrbeči sindikalec.... V primerjavi z nemškim sindikatom kovinarjev je tale SKEI pravi prdec v viharju, ki ga delavci preveč plačujejo, za to kar jim nudi....zavajanje in nič drugega, pa prodaja jih rdečim za druge njihove "višje" cilje....
prpa24
07. 10. 2012 20.02
+10
Gibanju za dostojno delo in socialno družbo ter sindikatom ob 7. oktobru, svetovnem dnevu dostojnega dela, čestitam in želim veliko uspeha pri borbi za dostojno delo in socialno družbo, pravično plačevanje dela, enakovrednost in enakopravnost,.. Delavci, proletarci so že na smetišču zgodovine. Žalostno. A mladi in sindikati se morajo boriti za pravice, ki so si jih delavci v preteklosti že izborili. Že Goethe je rekel nekako takole: "veliko znanja smo že osvojili, žalostno je le to, da mora vsaka generacija to znova dokazati". Namesto pozivov politikom pa bi jim svetoval borbo, borbo s pomočjo pameti, pravičnejših zakonov,.. predlogov, ki bodo pravičnejši od politikantskih malverzacij v zakonodaji, ki gre le v prid kapitala, delo človeka pa razvrednoti pod nivo stroja-robota s katerim delavec upravlja. Pravilno oblikovanim predlogom, ki jih bo podprla "civilna družba" se tudi politiki (vsaj na daljši rok ne) ne bodo upali upreti. Glede na spremembe v družbi (naši državi) se zavedam, da vas čaka težko delo. Vendar brez muje se še čevelj ne obuje. Za začetek sesujte predlagano reformo trga dela in napišite boljšo zakonodajo. Preiščite diplomske naloge,.. pravnikov, ekonomistov, sociologov,.. na to temo, izluščite pravila, ki ustrezajo sodobnemu času, temu ustrezno spremenite tudi zakonodajo o gospodarskih družbah, delovnih razmerjih, "trgu dela". Ne sledite Vizjaku, ki le mrcvari zakon o delovnih razmerjih, pokojninah in se "pogaja o oslovi senci". On ima "nizka merila za kakovost". Samo s pozivi, navajanjem grozljivih statističnih podatkov,.. ne boste dosegli veliko. Verjamem, da imate o strukturi dela (klasifikacije poklicev,. prekernih delih,..), prispevku delavcev k razvoju podjetja (razvoju in ne le dobičku),.. veliko več znanja kot ga imam jaz. Uredite to znanje, oblikujte ga v sprejemljivo zakonodajno obliko in predlagajte alternativno reformo. V nasprotnem primeru je pred vami črna prihodnost. Kapitalisti nimajo interesa urediti teh problemov. Le izkoriščajo luknje v zakonih,.. ki jih politiki (namerno ali proti proviziji) dopuščajo v zakonih. Vem da to zahteva čas, da je to kompleksno vprašanje, ki ne dovoli redukcionizma (hudič se skriva v podrobnostih, ki bi jih Vizjak rad na vsak način zanemaril), vendar je za rešitev potrebno prevetriti vsebino (vzroke težav) in ne le statistiko (posledic težav). Želim vam veliko uspeha.
Jožajoža
07. 10. 2012 19.22
+3
'Umirajo kakovostna delovna mesta' kot so službe v javnem sektorju.
Jimi1
08. 10. 2012 09.48
+5
Tudi te bodo sledile padcu gospodarstva....
Netajkun
07. 10. 2012 17.25
+10
LITOSTROJ , TAM , RUŽV - ponovno aktivirat , zaposlit mlade izobražene strokovnjake in to bo orožja za cel svet ( vojna bo , kot kaže ) . MURA , BETI itd. bojo obleke šival , PEKO čevlje delal , SŽ in ADRIA bojo to po svetu prevažal . Ekonomisti,komercialisti,lobisti nej to prodajajo , pravniki cele dneve pogodbe z aneksi sestavljajo , rabili bomo še več delovne sile ( še 10.000 učiteljev zaposlit ) - pa tud iz celga sveta pridne delavce pripeljat ( vsa prazna stanovanja bomo prodal ali oddal - pa še nova zidal - dejmo gradbinci - še kolcal se nam bo po SCT , PRIMORJE, VEGRAD , GRADIS , KR. ZIDAR , . . . . se je prihodnost v SLO , samo mal je treba posanjat o tem
Jimi1
08. 10. 2012 09.50
+9
Slovenija je propadla tajkunska zgodba. Tovariši-gospodje so nas onognobili, če še komu to ni jasno !
Jimi1
07. 10. 2012 14.47
+7
Umira in krvavi narod ob teh lopovih, beži mladina z znanjem, ostajajo levo-rdeči dinozavri in mamuti s svojimi VIP položaji,....ne umirajo samo kvalitetna del. mesta z veliko ustvarjeno vrednostjo, pač pa vse kar sliši na ime industrija,razvoj, proizvajalni sektor....
Mawsyy
07. 10. 2012 14.05
+10
ja dobro jutro, so le spregledali da volontersko pripravnistvo NI OK? da je to izkosriscanje mladih in razvrednotenje izobrazbe? aleluja, ocitno je se upanje za nas!
Mawsyy
07. 10. 2012 14.09
+11
zanima me samo, kdaj boste zavraga ze zacel ukrepat. gledam te volonterje vsak dan, se pred enim letom sem tud jst gulila volontersko pripravnistvo, od katerega nimam nc. samo izkusnje. z izkusnjami pa si ne mors dostojno zrihtat zivljenja in se odlepit od materinega joska... -.-
daf3
07. 10. 2012 15.36
+1
Študentske napotnice so dale možnost ne zaposlovanje in delo za začasni čas z možnostjo podalševanja skoraj do nezavest in to je razultat propadanja
TkPacJe
07. 10. 2012 16.56
Mawsy79, kje pa si volontirala? MKO je tudi objavilo volonterstvo nedolgo nazaj - žalostno je, da po 10-ih mesecih dela nisi izenačen s plačanim pripravnikom, ker ne pridobiš naziva, čeprav se za to usposabljaš, vsaj tako piše v oglasu.
TkPacJe
07. 10. 2012 17.01
Čeprav v šolstvu obstaja volonterstvo, pa če sem prav razumela, lahko na podlagi tega opravljaš strokovni izpit. V ostali javni upravi pa na podlagi 10-mesečnega pripravništva te možnosti nimaš, tako ne moreš niti kandidirati na internih razpisih.
daf3
07. 10. 2012 12.45
+15
Naj raje bi videl da pride in čim prej gospodar iz Brusla in nam pokaže kako se dela z barabini ker sami nismo sposobno-očitno
Majda Božnar
07. 10. 2012 12.44
+8
DELU čast in OBLAST!
Ost1234
10. 10. 2012 13.56
Die einemaister
07. 10. 2012 11.31
+10
svetovni dan dostojnega dela mora obiti slovenijo saj v primeru, da ga pr nas sploh omenjamo žalitev za ta dan
187 bacJe
07. 10. 2012 12.30
+2
Borut Novak 1
07. 10. 2012 10.30
+31
Bresposeljni oz, nezaposleni in manj premožnih itak ne prizadane dvig DDV - frizerja ne obiskujemo, saj vaška frizerka pride na dom in ddv = nič - rože in sadike kupujemo pri bližnji kmetici, ( pa še mleko in jajca ) ddv= nič - časopisa in revij ne kupujemo, pri sosedu preberemo dan ali dva stare , ddv= nič - bančnih transakcij in donosov nimamo (kredit, nepovraten pri očetu) ddv= nič Lahko bi še našteval do onemoglosti. Zaposlenih ogromno. DDV = nič
Cisto na hitro
07. 10. 2012 10.42
+10
Temu se rece samooskrba....sej zato se borimo....
Jimi1
07. 10. 2012 10.49
+29
Kmalu tudi denarja ne bomo več rabili.... V kleti imam novo plačilno sredstvo-šnops !
daf3
07. 10. 2012 12.39
+4
kje delaš da kaj zaslužiš da to plačaš ddv=nič, ker bi jaz tudi tako delal
LomilkaSrc
07. 10. 2012 13.20
+10
zapreš obrt in delaš naprej na črno. torej v čem je poanta dviga DDV? bolj smotrno bi bilo odklopit državni aparat. pa naj kopajo jarke če nimajo za kruh.
Glavavtorbi
07. 10. 2012 10.22
+26
Imajo prav, kar trdijo, vendar to ni civilno gibanje ampak fanatična verska sekta, ki veruje, da bo sila na poti koga odrešilna in naj bi bilo delo temelj socialne družbe, kar nikakor ni res. Država je brez moči, obvladujejo jo interesni lobiji in lokalne bande, ki v resnici odločajo, koga bodo zaposlili in kdo bo dobil plačano, cela naša družba je v totalnem razsulu, zgolj močna država še ustvarja nek vtis v javnosti, da imamo kljub vsemu nek legalistični sistem, ki naj bi bil temelj pravne države. Ampak to ni res, kljub splošno znanim kršitvam, nekateri delodajalci še vedno ne plačujejo prispevkov delavcem, že itak skrajno okrnjene pravice pa nihče ne spoštuje, ker se nimamo kam za pritožiti, sploh mladi, ki ne poznajo vplivnih ljudi, država deluje zgolj fiktivno. Delo sploh ni problem, vsakdo lahko plete koše ali rezbari leseno žlico, ampak vse to nima nobenega smisla v dobi močnih industrijskih strojev in informatike, pomeni zgolj določene oblike dela so lahko koristne, zato delo samo po sebi ne more nikomur ničesar zagotoviti, razen da sam poskrbi za najnujnejše. Mit o delu je ostanek komunizma, moderen socializem temelji na človekovih pravicah in enakih možnostih za vse, na osebni svobodi in priložnostih, česar naša družba skoraj več ne pozna. Vse je v rokah oligarhije, dostojno življenje omogočajo le zaposlitve v njihovih aparatih, javnih službah, predvsem v vojski in policiji, ki so krivično razslojili družbo in danes branijo edino totalitarno diktaturo, z lažmi, raznimi pravnimi konstrukti in seveda nasiljem. Moderna Slovenija je pekel na zemlji, priviligiran državni aparat pa laže ljudem in se spreneveda, da zgolj opravljajo svoje delo, vsega tega ne bodo odpravile nobene besede, sploh pa ne nobena reforma, mi rabimo dobesedno partizane in upornike, ne pa paradržavna združenja, ki so zgolj sami sebi namen in mažejo oči tujini.
smolapataka
07. 10. 2012 10.16
+19
Uauuu ZSSS, geniji odkril ste nekaj čisto novega. Slovenski delavci tega namreč nismo vedeli in tega sploh ne občutimo vsak dan. Smo mislili da živimo v raju.
tomi.passion@gmail.com
07. 10. 2012 09.50
-21
IN POTEM SE OGLASIJO VEČNI PARAZITI JAVNEGA DENARJA, SINDIKALISTI IZ ZSSS. TOVARIŠI, KJE PA STE BILI, KO SO PODJETJA PRIČELA PROPADATI? KJE STE BILI, KO JE VLADALA LEVICA, KI NAJ BI BILA SOCIALNA. NE POZABITE, DA JE PRAV LEVICA KRIVA, DA JE SLOVENIJA DANES TAM KJER JE, KER ČE BI LEVICA DOBRO IN KVALITETNO VLADALA, NE BI IMELI PREDČASNIH VOLITEV, NITI JANŠE DANES NA OBLASTI. SINDIKATI SO EDEN KLJUČNIH PROBLEMOV NAŠE DRUŽBE, SAJ SO ZGOLJ PR ODDELEK KUČANOVE KLIKE.
Draža
07. 10. 2012 09.45
+30
Vse propada,sploh Slovenija,tukaj ni več kruha.
Te vidim
07. 10. 2012 11.07
+0
Samo v google vpišeš delo v tujini Švica Avstrija.