Gospodarstvo

Dosežen dogovor o Grčiji: 'To je obljuba boljše prihodnosti za evroobmočje'

Bruselj, 27. 11. 2012 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Finančni ministri članic evroobmočja so dosegli dogovor o Grčiji. Ta vključuje sprostitev naslednjega obroka posojila v okviru že dogovorjene pomoči ter nadaljnjo pomoč v obliki niza ukrepov za zagotovitev vzdržnosti grškega dolga.

Finančni ministri članic evroobmočja so sinoči po 12-urnih pogajanjih dosegli dogovor o Grčiji. Ta vključuje sprostitev naslednjega obroka posojila v okviru že dogovorjene pomoči ter nadaljnjo pomoč v obliki niza ukrepov za zagotovitev vzdržnosti grškega dolga, ki ga bo treba do leta 2022 spraviti "občutno pod" 110 odstotkov BDP.

Dogovor je uradno naznanil predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi, ki je prvi odšel z zasedanja. "Zelo pozdravljam odločitve, ki so jih sprejeli finančni ministri. Zagotovo bodo zmanjšale negotovost ter okrepile zaupanje v Evropo in Grčijo," je poudaril.

Dosegli smo "politični dogovor" o sprostitvi naslednjega obroka posojila Grčiji, pa je po koncu zasedanja dejal šef evroskupine Jean-Claude Juncker. "Ne gre samo za denar, to je obljuba boljše prihodnosti za Grčijo in evroobmočje kot celoto," je poudaril. Dogovor je bilo po njegovih besedah "zelo težko" doseči, od vseh udeležencev je terjal veliko truda.

Juncker je dejal, da ne gre za denar, ampak boljšo prihodnost Evrope.
Juncker je dejal, da ne gre za denar, ampak boljšo prihodnost Evrope. FOTO: Reuters

Pogoji za dodeljevanje pomoči bodo strožji

Nadaljnje dodeljevanje pomoči Grčiji bodo sicer spremljali še strožji pogoji kot doslej. Država bo morala sprejeti nove instrumente za krepitev izvajanja varčevalnih ukrepov in reform, ki jih je obljubila v zameno za pomoč. Grška vlada bo tako po Junckerjevih besedah pripravila "zelo zanesljiva orodja, ki bodo v prihodnje preprečila morebitne zdrse". Prav tako Grčija po besedah šefa evroskupine v bližnji prihodnosti tudi sama načrtuje nekatere nove ukrepe za znižanje dolga.

Na podlagi vsega tega bodo članice evroobmočja zdaj zagnale nacionalne postopke, ki jih morajo izvesti za odobritev naslednjega obroka posojil iz začasnega kriznega mehanizma EFSF, ki znaša 43,7 milijarde evrov. 34,4 milijarde evrov – od tega 10,6 milijarde za financiranje proračuna in 23,8 milijarde za dokapitalizacijo bank – bo izplačanih decembra.

Preostalo pa bo izplačano v treh "podobrokih" v prvem četrtletju prihodnjega leta – pod pogojem, da bo Grčija uresničila zahteve oziroma "mejnike", o katerih se bo dogovorila s trojko in ki bodo morali vključevati izvedbo dogovorjene davčne reforme do januarja.

Evroskupina pričakuje, da bo lahko o izplačilu tranše formalno odločila 13. decembra. Do takrat morajo članice izvesti vse notranje postopke, prav tako naj bi bil do takrat opravljen pregled izida operacije, v kateri naj bi Grčija po ugodni ceni odkupila del svojega dolga.

IMF je vztrajal, da morajo članice evroobmočja sprejeti odločitve za zagotovitev vzdržnosti grškega dolga, ki bi ga morala država leta 2020 spraviti pod 120 odstotkov BDP.
IMF je vztrajal, da morajo članice evroobmočja sprejeti odločitve za zagotovitev vzdržnosti grškega dolga, ki bi ga morala država leta 2020 spraviti pod 120 odstotkov BDP. FOTO: Thinkstock

Štirje ukrepi za znižanje dolga

Medtem ko evroskupina omenjene operacije odkupa dolga ne določa kot pogoj za izplačilo tranše, pa je bila prva dama Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde izrecnejša: odboru IMF bo sprostitev njihovega dela tranše priporočila, ko bo končana omenjena operacija odkupa dolga.

IMF je v zameno za nadaljnjo pomoč Grčiji vztrajal tudi, da morajo članice evroobmočja sprejeti odločitve za zagotovitev vzdržnosti grškega dolga, ki bi ga morala država leta 2020 spraviti pod 120 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), vendar ji to brez dodatnih ukrepov očitno ne bi uspelo. Po napovedih Evropske komisije naj bi se njen dolg prihodnje leto povzpel celo na 190 odstotkov BDP.

Članice evroobmočja so se zavezale k štirim ukrepom, s katerimi naj bi pripomogle k temu, da se bo grški dolg leta 2016 znižal na 175 odstotkov BDP, leta 2020 na 124 odstotkov BDP, leta 2022 pa na "občutno pod" 110 odstotkov BDP.

To naj bi dosegle z dodatno pomočjo državi: z znižanjem obrestnih mer na že odobrena posojila Grčiji za 100 bazičnih točk – z izjemo držav, ki so v programu pomoči, z znižanjem stroškov Grčije za plačila garancij na posojila EFSF za 10 bazičnih točk, s podaljšanjem ročnosti posojil za 15 let in z odlogom plačil obresti za posojila EFSF za deset let ter z odpovedjo delu dobička nacionalnih centralnih bank od grških obveznic.

Samo desetletni odlog plačil obresti na posojila EFSF zmanjša breme Grčije za 44 milijard evrov, znižanje stroškov za plačila garancij pa za 600 milijonov evrov, je pojasnil šef EFSF Klaus Regling.

Nemška časnika Spiegel in Welt am Sonntag sta v nedeljo pisala o tem, da je bil minuli teden v Parizu tajni sestanek glavnih igralcev v grški drami, ki so razpravljali o delnem odpisu dolga leta 2015, s katerim bi se ta do leta 2020 znižal na 70 odstotkov BDP.
Nemška časnika Spiegel in Welt am Sonntag sta v nedeljo pisala o tem, da je bil minuli teden v Parizu tajni sestanek glavnih igralcev v grški drami, ki so razpravljali o delnem odpisu dolga leta 2015, s katerim bi se ta do leta 2020 znižal na 70 odstotkov BDP. FOTO: Thinkstock

Vse glasneje se omenja možnost odpisa dela dolga

Ključno je tudi to, da so se finančni ministri držav v evroobmočju zavezali, da bodo po potrebi preučili dodatne ukrepe in pomoč, vključno z znižanjem stopnje sofinanciranja Grčije pri črpanju sredstev iz strukturnih skladov in nadaljnje znižanje obrestnih mer za posojila Grčiji. To utira pot tudi morebitnemu odpisu dolga v prihodnje.

Možnost, da bi Grčiji tudi javni upniki odpisali del dolga, potem ko so ji zasebni upniki že odpisali za približno 107 milijard evrov dolga, se sicer omenja vse glasneje. Že pri omenjenih ukrepih sicer gre za kleščenje dolga, a v glavnem z zniževanjem stroškov zadolževanja, ki ne pomeni odpisa glavnice.

Optimizem je na borzni parket vnesla novica, da so finančni ministri članic evroobmočja le dosegli dogovor o Grčiji.
Optimizem je na borzni parket vnesla novica, da so finančni ministri članic evroobmočja le dosegli dogovor o Grčiji. FOTO: Reuters

Dogovor spodbudil evropske borze

Novica o dogovoru o Grčiji je sprožila optimizem na borznem parketu. Tečaji delnic na evropskih borzah se v uvodnem delu trgovanja v povprečju zvišujejo.

Indeks najpomembnejših delnic v evroobmočju Eurostoxx 50 se je do 10. ure zvišal za 0,59 odstotka. V Frankfurtu je DAX 0,68 odstotka nad gladino, v Parizu je CAC 40 pridobil 0,64 odstotka, v Londonu pa FTSE 100 0,57 odstotka.

Manj enotno so se gibali tečaji delnic na najpomembnejših borzah stare celine. Dogovor o Grčiji je po precejšnjih padcih nekoliko popravil gibanje indeksa Hang Seng na borzi v Hongkongu, ki je zaključil 0,08 odstotka pod izhodiščem pri 21.844,03 točke.

Za 1,30 odstotka na 1991,17 točke pa je upadel indeks Shanghai Composite, potem ko so se vlagatelji osredotočili predvsem na slabe podatke o stanju kitajskega gospodarstva. Najpomembnejši indeks osrednje kitajske borze je zaključil na najnižji točki v skoraj štirih letih.

V Tokiu se je indeks Nikkei 225 okrepil, tudi zaradi slabitve vrednosti jena, ki je ugodna za japonske izvoznike. Indeks je današnji dan zaključil pri 9423,30 točke, kar je 0,37 odstotka nad izhodiščem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tezkakovina
13. 01. 2013 10.26
Načrtno nas potiskajov prepad !
Opazovalec2020
27. 11. 2012 11.24
+7
sami nimamo za burek pa grčiji posojamo...hahahha....
sanya10
27. 11. 2012 11.03
+8
A spet bomo mi zategovali, da bomo Grkom dali!?
moscito
27. 11. 2012 10.33
+13
Koliko lačnih otrok in deložiranih družin bo na ta račun v Sloveniji?
olyca
27. 11. 2012 10.02
+10
To kar se dogaja po evropi so samo številke na papirju ali računalniku, ustvari tega denarja ni, popolnoma vse je umetna tvorba in najlepši povod za suženjstvo. To kar se je za evropo obljubljalo še do danes ni sttorjenega nič, dobili smo le revščino in pokradeno državo iz strani politike in menedžmenta, ljudje pa naivni in še vedno verjamejo v neko rešitev, ki je sigurno ob poslušanju Murklove babe nebo.
Bavcb
27. 11. 2012 08.44
+4
Tale denak , katerega mečejo skozi okno, v Grčijo , razdelit med rajo,kjerkoli, pa ne bo nobene krize v Evropi več.
myname007
27. 11. 2012 08.42
+15
VSI dolgovi so nevzdržni. Zakaj? Zato ker 97% vsega "denarja" obstaja samo v obliki številk v računalnikih. Da en omenjamo derivatiovov in ostalih finančnih goljufij, kot so krediti. To niso posojila, ampak novi vpisi številk v računalnik, ker je kompletna bančna dejavnost prevara, goljufija in kraja. Zakaj mislite, da vsi politiki, finančniki in ostali govorijo o "zaupanju"? Preprosto - z goljufom sodelujete točno toliko časa, dokler mu zaupate. Vsi ljudje v Evropi (kot celini) moramo zavrniti plačli vseh teh dolgov, ker izvirajo iz goljufije in so samo orodje finančnega sektorja, da se dokoplje do realnega premoženja z uporabo nerealnega denarja. Ne pa da še naprej prenašamo to sraje. In vse "države" so v resnici korporacije, ki so že v lastništvu finančnega sektorja. Da ne omenjamo, da te "države" razprodajajo premoženje, ki ni v njihovi lasti, ampak je v lasti ljudi. Tudi o lastništvu bi še lahko napisali par besed, ampak se v to ne bom spuščal v tem trenutku.
KisloZelje333
27. 11. 2012 11.27
+4
dobro si napisal ampak povprečen slovencelj ali američan te verjetno ne bi razumel...
rkl
27. 11. 2012 08.14
+1
pa kaj se še mi ne zadolžimo..potem bodo tudi nam odpisovali dolgove??? res smo bedni....
janez6bb
27. 11. 2012 07.45
+11
hehe kakšno meglo spet prodaja politika:) to ratuje največja komedija:) kaj vse so že obljubljal ob ustanovitvi evropske unije -jao:)
KisloZelje333
27. 11. 2012 11.02
+2
pa majo infadele in lolipolyije, ki kupijo vse :) in to z veseljem
vincenzi
01. 12. 2012 08.05
ljudje nebodite naivni in ne verjet v bolšo prihodnost