Gospodarstvo

Dosegli okviren sporazum o pomoči

Washington, 10. 12. 2008 18.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Po dolgotrajnih pogajanjih o finančni pomoči trem največjim proizvajalcem avtomobilov v ZDA je zdaj končno doseženo soglasje glede okvirnega predloga.

Prodaja avtomobilov v ZDA je letos močno upadla, zato se proizvajalci vozil soočajo s finančno krizo.
Prodaja avtomobilov v ZDA je letos močno upadla, zato se proizvajalci vozil soočajo s finančno krizo. FOTO: Reuters


Predstavniški dom ameriškega kongresa bo verjetno že jutri glasoval glede petnajstih milijard dolarjev pomoči ameriški avtomobilski industriji. Bela hiša in večinski demokrati so namreč dosegli okvirni sporazum o tem, ali in kako pomagati vodilnim trem proizvajalcem avtomobilov v ZDA. Poznavalci pravijo, da predlog v vsakem primeru še nekaj časa ne bo potrjen, saj morajo dodelati še vrsto podrobnosti. Težava je tudi v tem, da predstavniški dom obvladujejo demokrati, zaradi česar težav s potrjevanjem verjetno ne bo, zavleče pa se lahko v senatu.

General Motors in Chrysler ob tem zatrjujeta, da brez takojšnje pomoči ne bosta zmogla, medtem ko pri Fordu pravijo, da bodo sredstva mogoče potrebovali v prihodnosti.

Predsednik v odhajanju George W. Bush je sicer zahteval, da vsak sporazum o finančni pomoči spremljajo tudi strogi pogoji in določila glede finančnega okrevanja podjetij, ki jim je dodeljena pomoč. Imenovati nameravajo tudi posebnega nadzornika, ki bo bedel nad porabo pomoči.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zack12
11. 12. 2008 09.07
Hotel sem napisat komentar,vendar je moj predhodnik že vse povedal... po eni strani se borimo proti okoljskim spremembam, po drugi strani jih pa podpiramo (jo podpirajo) industrijo, ki te spremembe tudi povzroča. Ves ta denar naj dajo za raziskave in uvedbo ekolško sprejemljivih transportov
pikanet
11. 12. 2008 08.29
Proizvodnja avtomobilov je že tako pretirana,da ne vem ,kam bomo s tem plehom.Komot lahko za ene 10 let prenehajo s proizvodnjo,pa še ne vem ,če bi vse avtomobile iztrošli.Bi blo bolj pametno,denarno pomoč namenit kakšni drugi gospodarski panogi.Polne riti imajo oboji-tisti,ki denar talajo in avtomobilska industrija,zato sploh ne razmišljajo kaj bodo v bodoče jedli,oziroma od česa bo človeštvo preživelo.