Gospodarstvo

Donosnost slovenskih obveznic spet pod psihološko mejo

Ljubljana, 17. 11. 2011 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Po skoraj tednu dni je donos do dospelosti slovenske desetletne obveznice padel pod sedem odstotkov. To je psihološka meja, do katere velja, da so države sposobne odplačevati svoje dolgove.

Donos do dospelosti slovenske desetletne obveznice je po več dneh vendarle padel pod psihološko mejo sedem odstotkov. Ob 12. uri je povprečna obrestna mera na slovenske desetletne obveznice na sekundarnem trgu namreč znašala 6,97 odstotka (v sredo ob 12. uri 7,08 odstotka), so sporočili iz NLB.

Glede na nedavno opozorilo prvega moža SID banke Sibila Svilana je sicer najvišja sprejemljiva meja obrestnih mer za vzdržno zadolževanje Slovenije na kapitalskih trgih 5,8 odstotka.

Obrestna mera na nemške državne desetletne obveznice, ki veljajo za najvarnejše v Evropi, je medtem trenutno pri 1,78 odstotka.

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
19. 11. 2011 11.05
Prav zaprav si s takšnimi politiki, takšnimi organi pregona in takšnim sodstvom, bankami, gospodarstveniki.... zaslužimo, da država takšna kot je čim prej propade... Propasti mora vse vključno s trhlimi SDV temelji na katerih smo 91 začeli graditi to tvorbo....
Vance
18. 11. 2011 12.02
Krizni ukrepi so pripravljeni in se morajo sprejeti.SDS, kot bodoči zmagovalec volitev,ima infiltrirane svoje ljudi v sindikatih (Posedi),v komisijah in nasprotuje sprejemu teh ukrepov,zato sedaj tonemo in tonemo,obresti pa v oblake.Ko bodo prišli na oblast,bodo taiste ukrepe sprejeli in risali krivulje,kako je bilo,ko je bil Pahor in kako,ko so oni prevzeli oblast.Bojim se,da bomo takrat že tako v gnoju prav zaradi teh političnih iger,da ne bo več pomoči.