Gospodarstvo

Donosnost slovenskih obveznic presegla psihološko mejo

Ljubljana, 11. 11. 2011 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/P.J./M.R.
Komentarji
16

Donosnost slovenskih 10-letnih obveznic je presegla mejo sedmih odstotkov. To je psihološka meja, do katere velja, da so države sposobne odplačevati svoje dolgove. Križanič pravi, da je Slovenija kljub temu sorazmerno dobro preskrbljena glede virov.

Minister za finance Franc Križanič
Minister za finance Franc Križanič FOTO: Dare Čekeliš

Donosi 10-letnih slovenskih državnih obveznic so presegli psihološko mejo sedmih odstotkov. To mejo je okoli 11. ure danes presegala 10-letna obveznica z zapadlostjo leta 2020, ki je tudi sicer precej nelikvidna. Donosnost bolj likvidne obveznice z zapadlostjo leta 2022 pa je bila okoli 11. ure še vedno za las pod sedmimi odstotki. Popoldne pa je bila donosnost že pri 7,1 odstotka.

Donos na 10-letne nemške obveznice je bil medtem pri 1,80 odstotka, pribitek pa je s tem znašal 5,30-odstotne točke. "Vlagatelji vsak dan zahtevajo višjo obrestno mero, po kateri so pripravljeni posoditi Sloveniji denar, ker menijo, da je posoja vse bolj tvegana," pojasnjuje Jernej Kastelic iz NLB.

Za mejo vzdržnosti refinanciranje javnega dolga splošno veljajo obrestne mere do višine okoli sedem odstotkov. Pri približno sedemodstotni obrestni meri na 10-letne državne obveznice so namreč morale za finančno pomoč Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in EU zaprositi Grčija, Irska in Portugalska.

Križanič zaradi cene denarja ne pričakuje večjih stresov

Slovenija je sorazmerno dobro preskrbljena glede virov, zato se do leta 2014 ne pričakuje "večjih stresov", je v odzivu na dvig cene zadolževanja Slovenije v svojem nastopu na Dnevih bančnikov danes poudaril minister za finance Franc Križanič.

Ta meni, da se je Slovenija v krogu držav z občutno povišano ceno zadolževanja znašla s padcem pokojninske reforme. Kljub dobrim gospodarskim in fiskalnim temeljem je namreč s padcem pokojninske reforme po Križaničevih besedah postalo možno, da Slovenija dolgoročno ne obvladuje javnih financ.

Vseeno je Slovenija sorazmerno dobro preskrbljena glede virov. Ostale države so bolj izpostavljene, saj morajo stalno prihajati na trg.

Denar
Denar FOTO: Reuters

Po mnenju viceguvernerke Banke Slovenije Stanislave Zadravec Caprirolo pa je dvigovanje donosnosti slovenskih obveznic deloma posledica okužbe zaradi težav Italije, deloma pa je vzrok tudi v dosedanji sistemski nesposobnosti Slovenije, da izvede potrebne strukturne spremembe. Ni pa znala napovedati, kdaj se bodo razmere umirile, ni pa bila tudi povsem prepričana, če bi ob trenutni stopnji zaupanja na trgih bolj odločna politika Slovenije na področju javnih financ in reform lahko imela takojšnje učinke.

V Evropski komisiji niso zaskrbljeni zaradi rasti donosnosti na slovenske obveznice

Na rast donosnosti na obveznice so se odzvali tudi v Evropski komisiji. Kot je dejal tiskovni predstavnik Evropske komisije, jih razmere v Sloveniji ne skrbijo, saj menijo, da se bodo slovenske oblasti in gospodarstvo v prihodnjih mesecih sposobni soočiti s pomembnimi izzivi, vključno s strukturnimi reformami.

Minister za razvoj in evropske zadeve, ki opravlja tekoče posle, Mitja Gaspari meni, da je do krize prišlo zaradi ocene finančnih trgov, da se Slovenija ni sposobna hitro odzivati na razmere v okolju. Gaspari je na seji kolegija predsednika DZ opozoril, da je potrebno ukrepati takoj in da ne bi smeli čakati na oblikovanje nove vlade po decembrskih predčasnih parlamentarnih volitvah. Vendar predlog ni bil deležen zadostne podpore.

Slovenija je imela do letošnjega julija razmeroma trden položaj države z dobro bonitetno oceno in razmeroma operativnimi sposobnostmi za sprejemanje nujnih ukrepov. V zadnjih petih do šestih mesecih pa jo finančni trgi ocenjujejo, kot da se ni sposobna neposredno in hitro odzivati na razmere v okolju - kot da smo operativno nesposobni, je dejal Gaspari.

Mitja Gaspari
Mitja Gaspari FOTO:

'Dvig obresti ne predstavlja težav za servisiranje dolga'

"Čakanje brez aktivnosti, ki bi bilo daljše od nekaj dni, lahko položaj še dodatno poslabša," je poudaril. Slovenija bi morala biti, kot je izpostavil, sposobna dokazati, da lahko v tem trenutku sprejme minimalen nabor ukrepov za zadrževanje rasti javnih financ in zahteve iz evropskih dokumentov glede proračunskega načrtovanja ter omejitev rasti javnega dolga in državnih jamstev.

Da dvig obrestnih mer za 10-letno zadolževanje ne vpliva na servisiranje obstoječega dolga državnega proračuna, pa so poudarili tudi na ministrstvu za finance. Vpliva pa na novo zadolževanje. "V letu 2012 predvidevamo, da bo proračun izkazal potrebo po tri milijarde evrov zadolževanja," so pojasnili. V kolikor bi se bila Slovenija prisiljena zadolžiti po trenutni obrestni meri, pa bi to pomenilo za okoli 90 milijonov evrov višje stroške v državnem proračunu.

Sicer na finančnem ministrstvu ocenjujejo, da dražjemu zadolževanju poleg razlogov, ki so jih navedle bonitetne hiše ob znižanju bonitetne ocene (med temi so odsotnost ključnih reform in težave bančnega sistema) botruje tudi vpliv krize v Italiji. "Vendar pa menimo, da trenutno dogajanje ni povečano zaradi prisotnosti italijanskih bank na slovenskem bančnem sistemu," še pravijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hereti?na
11. 11. 2011 19.37
Razliko nad 5% naj plačuje javni sektor, pokrovitelj pa naj bo deklica Virant.
slos
11. 11. 2011 18.31
zato ker EU ve da jankovič vse zadolži do maksimuma in so previdni če slučajno pride v vlado (zmagat itak ne more)
kim llsung
11. 11. 2011 18.21
rabimo kljucavnicarja da nam vodi drzavo ker se do zdaj pokazalo da filozofi nimajo pojma kako voditi dezelo
migi
11. 11. 2011 17.42
Seveda Križanič ne prčakuje večjih stresov,hehehe. Za sebe ...ITAK! "Slovenija je dobro preskrbljena...."Ha,ha.... On je dobro preskrbljen----mi pa, itak se ve.....Da ga ni sram,še v kamero si ne upa pogledat!
priest
11. 11. 2011 15.44
Nikjerr po svetu ni ta hip rožnato, zato bo treba izkoristiti naše danosti, geografsko lego, okrepiti gospodarstvo, turizem, regulirati in zmanjšati porabo nasploh, delati na kvaliteti in ne na kvantiteti produktov.Dosledno se bo treba držati pozitivnih poslovnih praks in kodeksov, ter omogočiti tudi tujemu kapitalu v naše naložbe.Sam pravni sistem pa poenostaviti, da bo učinkovit in ne bo več omogočal gospodarskega in družbenega brezpravja ter za vse enak.V Švici velja, da če vsaka najmanjša dužinska firma privede v stečaj, le ta oz lastnik 15let ne more odpreti nove, naložena mu je zapovrhu tudi globa.
selector
11. 11. 2011 14.26
neeee, Slovenija je briljantna država, pasemsko neoporečna in zadolžuje se lahko brez problema v nedogled. Če je to DR. Križanič zagotovil pol sploh ne sme bit več pomisleka, kaj šele ugovora :P hehe, smeh od države
tony_abcde@yahoo.com
11. 11. 2011 14.09
A dr. Križanič to pravi hehehe
major1
11. 11. 2011 13.55
Franc enkraten si, pa to ni tvoja zasluga.
Nimivseeno
11. 11. 2011 13.08
Poglejte si dr. Chris Martenson; UK Economy crash Curse. Money as debt. Crude awakening. Vse dobite na youtube.
Nimivseeno
11. 11. 2011 12.58
Smo na vlaku, ki drvi v prepad. Strojevodja lahko govori o tem, da je vse ok in ljudje, ki imajo vidno polje omejeno na stranski pogled nikoli ne bodo videli, tudi če ne bodo verjeli strojevodji. Do tistega trenutka, ko bomo začeli padati, takrat bo pa prepozno. Primite se in pripravite se na trden pristanek.
imnesi
11. 11. 2011 12.25
Oči si bomo zatiskali toliko časa, da bomo druga Grčija.