Gospodarstvo

Domnevno pranje denarja v NLB pod drobnogledom Evropskega parlamenta

Ljubljana, 27. 11. 2017 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Problematiko domnevnega pranja denarja v NLB pod drobnogled jemlje tudi preiskovalni odbor Evropskega parlamenta, ki po izbruhu afere Panamski dokumenti preiskuje pranje denarja, davčne utaje in izogibanje davkom. Zaslišana bosta tudi Anže Logar, predsednik preiskovalne komisije državnega zbora, in novinar Borut Mekina.

Preiskovalni odbor Evropskega parlamenta, ki po izbruhu afere Panamski dokumenti preiskuje pranje denarja, izogibanje davkom in davčne utaje, bo v torek na svoji zadnji seji med drugim obravnaval problematiko domnevnega pranja denarja v NLB. "Namen je, da se opozori, da je nekaj šlo narobe," je povedala evropska poslanka Romana Tomc.

Tomčeva (SDS/ELS) je pred sejo evropskega odbora danes v Ljubljani povedala, da bodo njegovi člani v tej točki dnevnega rega zaslišali dva vabljena, in sicer Anžeta Logarja (SDS), predsednika preiskovalne komisije DZ, ki raziskuje politično odgovornost za sanacijo bančnega sistema konec leta 2013, in na predlog evropske stranke S&D novinarja Mladine Boruta Mekino.

Za uvrstitev problematike suma pranja denarja v primeru Farrokh v NLB, v okviru katerega naj bi prek NLB med letoma 2008 do 2011 oprali za približno milijardo dolarjev, na torkovo sejo evropskega odbora so si po besedah Tomčeve prizadevali zato, ker gre za "pomembno tematiko" in tudi zato, ker je "bila odkrita po naključju in zahteva epilog".

"S tem želimo zbuditi pristojne organe v Sloveniji, da opravijo in končajo svoje delo," je povedala Tomčeva ter dodala, da "želijo vzpodbuditi tudi akterje, ki so v tej zgodbi sodelovali, k razmisleku o njihovi vlogi v družbi".

Evropska komisija pod drobnogled jemlje problematiko domnevnega pranja denarja v NLB.
Evropska komisija pod drobnogled jemlje problematiko domnevnega pranja denarja v NLB. FOTO: Damjan Žibert

Afera Irangate v NLB je izbruhnila tik pred odločitvijo vlade, da prekine načrtovano prodajo najmanj polovičnega deleža v NLB. Tomčeva je glede tega dejala, da "Evropska komisija vztraja pri tem, da se za NLB zaključi postopek prodaje in da nobeni izgovori, ki jih je imela vlada, doslej niso zalegli" ter da je osnovna zadrega pri prodaji NLB ta, da banka razpolaga s preveč informacijami in da obstaja velika bojazen, da bi se razkrile.

Domnevno sporna nakazila iranske banke je v dokumentih našla Logarjeva komisija in zadevo odstopila komisiji DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb pod vodstvom Branka Grimsa (SDS), ki je to razkrila javnosti. V DZ je nato nastala posebna preiskovalna komisija, ki je pod vodstvom Janija Möderndorferja (SMC) začela z zaslišanji strokovnjakov s tega področja in bo nadaljevala z zaslišanji vseh akterje iz te zgodbe.

Logarjeva in Grimsova komisija sta pripravili vmesno oz. posebno poročilo, ki ju je DZ potrdil konec septembra ter ključnim akterjev predlagal, naj opravijo interni nadzor v primeru Farrokh. Ob tem je DZ vladi naložil, naj kot skupščina Slovenskemu državnemu holdingu naroči pripravo podrobnega poročila o tej zadevi. Komisiji DZ pa sta svoje ugotovitve posredovali tudi Nacionalnemu preiskovalnemu uradu in tožilstvu.

Evropski preiskovalni odbor so ustanovili kot odziv na objavo t.i. Panamskih dokumentov z na 18 mesecev omejenim mandatom. Ta sedaj zaključuje zaključuje svoje delo. Kot je povedala Tomčeva, bo odbor pripravil poročilo, v katerem bodo oblikovali priporočila, kaj narediti oz. kako ukrepati v boju proti davčnim utajam in pranju denarja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolbek460
27. 11. 2017 19.54
+0
Mnogokrat sem napisal da v nedrih gojimo kačo z izdajalskim predznakom kar sds nedvomno je,,pedigre 5 kolonašev v Sloveniji priplaval na površje kot drek te družbe ,,
Adminjef
27. 11. 2017 18.02
+0
Koga to briga a ne? To pa ne bi dali na naslovnico, ker to ni važno. To je maslo levakov zato daste to novico na dno kjer je noben ne vidi. Bolj je pomembno to komu so v SDS zrhitali službo, kar počnejo itak v vseh strankah. To pa da se v državni banki perejo milijarde države, ki je pod sankcijami UN in je dokazano največja podpornica terorizma, to pa skušate skriti. S tem umazanim denarjem se financira Mladina in verjteno tudi vsi drugi levaški mediji..
kolbek460
27. 11. 2017 19.55
+2
Adminjef
27. 11. 2017 20.54
+0
Levaki niste sposobni dojeti resnice, ker ste neumni ali pa ste izdajalci..
Uporabnik981904
27. 11. 2017 17.40
-1
Bosta Kos in Praprotnik porihtala .... Sta plačana za to, LOL
Antropozofija
27. 11. 2017 17.34
+4
Problem je, da so v Sloveniji komisije pesek v oči prebivalcem, ki dajo občutek da se zadeve odkrivajo. Še nikoli ni nobena komisija sprožila kazenskega, ki bi pripeljal do kaznovanja krivcev. V Sloveniji bi edino zalegla dobra finančna policija, ki bi poiskala krivce in po nepodkupljivo sodstvo po možnosti iz tujine. Slovenija je prestala proces tajkunizacije in postala pralnica denarja in tihotapljenja drog. Akterji segajo verjetno v sam državni vrh...
Castrum
27. 11. 2017 17.44
+2
Komisija seveda ne more sprožiti kazenskega postopka! Zakaj pa tožilstva ne sprožijo kazenskih postopkov, e to pa je pravo vprašanje.
Antropozofija
27. 11. 2017 17.45
+1
nebel
27. 11. 2017 17.47
+2
Castrum
27. 11. 2017 17.22
+5
Sami smo si krivi! Namesto, da bi to težavo rešili sami doma v Sloveniji, smo jo sedaj izvozili in si prilepili še eno črno piko v EU. Tako pač je, ko se ščiti priviligirance.
fafajonka
27. 11. 2017 16.53
+0
Danes sem na LB dvignil svojih 100 evrov prihrankov........pa se zdaj bojim,......da so mi podtaknili opran denar.........<:-D
Absolutist 1
27. 11. 2017 15.47
+3
Prašek katere vrste praška ti je udaril v glavo ?
prašek
27. 11. 2017 16.11
-1
prašek
27. 11. 2017 15.44
-3
Pod vodstvom Anžeta Logarja ?????? Meni se nekam zelo dozdeva, da bo kuža začel loviti svoj repek !