Gospodarstvo

Dokapitalizacija, reprogram ali prisilna poravnava

Koper, 28. 04. 2009 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uprava Istrabenza bo delničarje pozvala k dokapitalizaciji. Če ta ne bo uspela, bo najverjetneje prišlo do prisilne poravnave ali stečaja podjetja.

Dokapitalizacija je zadnja rešitev za Istrabenz.
Dokapitalizacija je zadnja rešitev za Istrabenz. FOTO: Dare Čekeliš

Družba Istrabenz bo sklicala skupščino, kjer bo pozvala delničarje k dokapitalizaciji v višini, kot bi bila v najbolj črnem scenariju potrebna, da odpravi insolventnost Istrabenz Holdinga.

Kot pravijo v Istrabenzu, poslovodstvo družbe ne more presoditi, ali bo skupščina tak sklep tudi sprejela in ali bodo obstoječi delničarji ali morebitne tretje osebe vplačale zahtevani znesek. Pri tem ne gre izključiti, da se bo morda znesek, ki ga bo družba objavila v sklicu, na dan zasedanja skupščine zmanjšal – odvisno bo od tega, kakšna potreba po dokapitalizaciji bo ocenjena na dan skupščine, pravijo v Istrabenzu. Pri tem so poudarili, da je sklic skupščine za dokapitalizacijo zakonska obveznost.

Vzroki za insolventnost sta prenizek kapital in nelikvidnost

Igor Bavčar od 15. maja ne bo več predsednik uprave Istrabenza.
Igor Bavčar od 15. maja ne bo več predsednik uprave Istrabenza. FOTO: Kanal A

Ta vmesni čas daje možnost, da v kolikor se družba z bankami upnicami dogovori o reprogramiranju obveznosti, se znesek pomembno zniža. Vzroki za insolventnost so namreč v prenizkem kapitalu družbe zaradi izgub (pretežno zaradi slabitev finančnih naložb zaradi padcev tržnih vrednosti) in v nelikvidnosti družbe (zlasti zaradi pospešene zapadlosti določenih obveznosti), še pojasnjujejo v Istrabenzu.

Poleg tega pa je uprava pojasnila tudi, da bodo pripravili predlog prisilne poravnave, ker ni gotovo, ali bo dokapitalizacija uspela ali ne.

Največji lastniki Istrabenza so sicer Maksima Holding (večinski lastnik je Igor Bavčar), družbe okoli Staneta Valanta in Petrol.

Nadzorni svet o načrtu prestrukturiranja

Sicer pa je danes ponovno zasedal nadzorni svet Istrabenza, ki ga vodi Tomaž Toplak. Nadzorni svet je razpravljal tudi o dokapitalizaciji, njena višina pa naj bi bila znana v sredo, so povedali v Istrabenzu. V družbi so pri tem zanikali, da naj bi bila dokapitalizacija v višini 800 milijonov evrov, kot je pisalo v časniku Finance. Nadzorniki so obravnavali tudi finančni načrt prestrukturiranja, ki ga bo uprava pripravila do četrtka. Obravnavali so tudi poslovne rezultate v prvem četrtletju, ki pa jih niso želeli razkriti.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
29. 04. 2009 16.34
Minaemma: mi imamo zakonodajo tudi. Problem je samo to, da imamo za nič sodnice, tožilke, policjote. Preganjajo kurje tatove. Prave MEGA tatove in Goljufe pa poroščajo! Tudi v Nemčiji in Avstriji imajo podobne finančen tatove. Kako se ej v Avstriji že imenoavl tisti čudežni bančni deček?
ivo55
29. 04. 2009 07.23
Za kapitalsko ustreznost družbe so ODGOVORNI lastniki - zato Bavčar in Valantove družbe vrnite kapital družbi ali pa pred sodišče.... davkoplačevalci niso zapravili tega kapitala !
minnaema@yahoo.com
28. 04. 2009 23.30
Hej vi "ODBOGAPOSLAN".....ali ste pozabili, da v naši RS smo imeli ali še imamo Zakonodajo, ki je vse to dovoljevala. Lepo prosim ZAKAJ Nemčija nima tajkunov ali sosednja Austrija ......& ko se esplicitira TAJKUNE naj se obravnava vse egalitarno & prosim NE le nekatere!
manco-capac
28. 04. 2009 18.19
Kr neki... Novica bo, ko bodo Bavčarja aretirali tako, kot Zidarja in Penka.
odbogaposlan
28. 04. 2009 18.02
ha, ha . A je to afera slovenski PARMALAT?
focus2031
28. 04. 2009 17.45
do 15 maja bo itak popucal vse sledi za sabo in uničil sporne dokumente....
focus2031
28. 04. 2009 17.44
medvedka pa v kletko
odbogaposlan
28. 04. 2009 17.39
Je že srb Jankovič reku, da je šlo za goljufijo.
odbogaposlan
28. 04. 2009 17.38
Novinarji ne pišite bedarij in ne delajte beda*kov iz sebe. Vzrok za insolventnost ni prenizek kapital in nelikvidnost, ampak VELIKA KRAJA. če pa vi vodite skupaj s tajkuni sodobi PR (ali Piši si v R*T) je pa vaš problem.
ankosir
28. 04. 2009 17.30
Za vse nas bi bilo najbolje, da grejo vse te firme cugrunt. A verjetno ne bo tako, saj bo vlada še malo dvignila davke in trošarine in bo tako rešila teh par tajkunčkov na naš račun. če bo šlo tako naprej, bo spet treba v pogon spravit kake Kočevske jame itd.... oprostite ampak drugače zgleda ne bo šlo
Herr Immergleich
28. 04. 2009 16.46
Ni pomembno kaj se zgodi z Istrabenzom. Pomembno je da kapital ne pride v roke desničarjem. To je še hujše kot pa da pride zopet JJ na oblast.
Gaja Petrovic
28. 04. 2009 16.10
strinjam se ne pa da so zapori polni ljudi ki so ukradli za par kil kruha in karton mleka!
_5r_
28. 04. 2009 15.46