Gospodarstvo

Dokapitalizacija NLB s 'samo' 250 milijoni?

Ljubljana, 13. 10. 2010 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorniki NLB so po novem za dokapitalizacijo v višini 250 in ne več 400 milijonov evrov. Dopolnjena strategija hkrati določa izkoriščenje vseh notranjih ukrepov za sprostitev kapitala.

Po mnenju premierja Boruta Pahorja bi bilo za NLB dobro, če bi v njeno lastništvo vstopil še tretji partner.
Po mnenju premierja Boruta Pahorja bi bilo za NLB dobro, če bi v njeno lastništvo vstopil še tretji partner. FOTO: Blaž Garbajs
Z izvedbo v prenovljeni strategiji predvidenih ukrepov ter ob dokapitalizaciji banke v višini 250 milijonov evrov do konca marca 2011 bo banka ciljno kapitalsko ustreznost v višini 11 odstotkov in Tier 1 količnik v višini devetih odstotkov dosegla leta 2013. Marko Simoneti

Nadzorni svet Nove Ljubljanske banke (NLB) je potrdil dopolnjeno strategijo poslovanja banke za obdobje 2010–2015, ki predvideva nižji obseg dokapitalizacije, v višini 250 in ne 400 milijonov evrov, hkrati pa določa izkoriščenje vseh notranjih ukrepov za sprostitev kapitala.

Kot so sporočili iz največje slovenske banke, so nadzorniki predlog strategije, ki so ga potrdili že maja, v skladu z napovedmi dopolnili glede na spremenjene mednarodne regulatorne okvire, kapitalske zahteve ter različne scenarije dogajanja v makroekonomskem okolju.

S prenovljeno strategijo, ki namesto 400 milijonov evrov dodatnega kapitala, kolikor so uprava in nadzorniki predvideli julija, predvideva dokapitalizacijo v višini 250 milijonov evrov in hkrati izkoriščenje vseh notranjih ukrepov za sprostitev kapitala. Kot pravijo v NLB, so s tem gradiva za skupščino delničarjev banke dokončno oblikovana in pripravljena za odločanje delničarjev 25. novembra letos.

Marko Simoneti
Marko Simoneti FOTO: POP TV
V minulih dneh je premier Borut Pahor med drugim dejal, da bi bilo za NLB dobro, če bi v njeno lastništvo vstopil še tretji partner. V KBC so se na pisanje Dnevnika, da NLB po mnenju KBC ne potrebuje dokapitalizacije, odzvali, da nimajo navade v javnosti komentirati razprav med nadzorniki in delničarji NLB, minister za finance Franc Križanič pa je pred dnevi zatrdil, da med partnerji NLB potekajo pogovori o razvoju banke in kakovosti njenega poslovanja ter o morebitni dokapitalizaciji.

Potrditev strategije po besedah predsednika nadzornikov Marka Simonetija pomeni, da so gradiva za skupščino delničarjev banke dokončno oblikovana in pripravljena za odločanje delničarjev 25. novembra. ''Prenovljena strategija tako upošteva spremenjene mednarodne smernice za Basel lll, nove zahteve po spremembi strukture oziroma izboljšanju kvalitete kapitala banke ter spremenjene razmere v makroekonomskem okolju. Predlog višine potrebnega povečanja kapitala oziroma dokapitalizacije banke je nižji od napovedanega in znaša 250 milijonov evrov, za preostali del pa bo banka morala izkoristiti dodatne ukrepe za sprostitev kapitala, s katerimi bo svoje poslovanje prilagodila kapitalskim zmožnostim.''

Prenovljena strategija ob že napovedanem umiku z nekaterih nestrateških trgov v Avstriji, Bolgariji, na Češkem, Nemčiji in Slovaški ter dejavnosti, kot so lizing nepremičnin in faktoring, predvideva dodatno dezinvestiranje nekaterih kapitalskih naložb, med njimi tudi odprodajo Banke Celje ter postopen umik z italijanskega in srbskega trga. Predvideva tudi odprodajo kapitalskih deležev, ki ne spadajo v osnovno dejavnost banke, znižanje stroškov poslovanja in optimizacijo poslovnih procesov s ciljem doseganja kazalnika stroškovne učinkovitosti na raven 55 odstotkov leta 2013.

''Banka bo prilagodila rizično aktivo oziroma zmanjšala koncentracijo kreditnega tveganja po panogah, tako da bo izpostavljenost do posameznih skupin komitentov v letu 2013 največ v razponu med pet in 15 odstotkov kapitala banke,'' je napovedal Simoneti. Po njegovih besedah bo do leta 2013 banka predvidoma izboljšala tudi razmerje med krediti in depoziti na raven 108 odstotkov in kazalnik donosnosti na 10 odstotkov, s spremenjeno dividendno politiko pa preko zadržanih dobičkov ustvarjala kapital za organsko rast.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cofar
14. 10. 2010 13.55
dokapitalizacija je druga beseda za: 'zagustilo nam je, drzava dej dnar al pa banko zapremo!' ce bi drzava vsako podjetje resevala tako kot resuje nlb, v nobenem slovenskem podjetju ne bi bilo recesije :)
kolcamož
14. 10. 2010 12.16
ostalo bojo pa nam pobral..
snifff
14. 10. 2010 09.53
Grkom naj pišejo za pomoč. Nam se sesipa država, ne najdejo ušivih 250 milijonov. Za tujo državo pa ni problema najti 400 milijonov.... Ma tile naši so..... bolje da ne rečem kaj SO!
ivo55
14. 10. 2010 08.33
Drobiž. "SAMO" 500. evrov bi to zaenkrat zneslo na 4.člansko družino denarja, a ne?
mac4_m
13. 10. 2010 22.50
ne gre za 'dokapitalizacijo' temveč za 'debankrotacijo'. Ko so že tako umetelni pri raznoraznih nazivih naj jih vsaj smiselno uporabijo. Čakam na sporočilo premierja, da bojo miljonske nagrade tistim, ki so banko spufali in skoraj uničili odvzete, njihove pogodbe pa spoznane za goljufijo, klientilizem in korupcijo - in seveda tisti, ki so jih podpisali pod kazenskim pregonom... To bi bilo seveda pričakovati samo v deželi, kjer vladajoča opcija ni vpletena v omenjena kriminalna dejanja...
vetrolov
13. 10. 2010 22.11
@dule100 21:46 ti si pa največji naivec. na koncu, tik pred kolapsom, sledi popis gat.
vetrolov
13. 10. 2010 22.07
ta kriza je do fundamenta razgalila vso bedo , pretvarjanje in nesposobnost , ki se v naši državi nahaja na najvišjih položajih. sami bleferji.
dule100
13. 10. 2010 21.46
Vsaj to je pohvalno, da vlada ve, da je narod obubožal in da z davki od ljudi več ne bo zbrala !
proofreader
13. 10. 2010 20.43
Saj so že sedaj šparali pri IT - novi Klik je v primerjavi s konkurenco precej podhranjen.
alterego
13. 10. 2010 19.12
bnam 2707, to je čist res kar praviš, ampak denar, ki je šel za menedžerske odkupe podjetij, je izpuhtel na borzi! pufff in ni ga več!
Peter Kralj 1
13. 10. 2010 17.11
A so se jim apetiti zmanjšali? Samo pravi direktorji lahko rešujejo zagato. Politični ne! Pa tudi če je Meh.
bnam 2707
13. 10. 2010 16.35
Tega kar si domišlja uprava NLB preprosto ne smemo dopustiti,ker gre za norčevanje iz davkoplačevalcev in pokrivanje lukenj,ki so jih naredili z zgrešenimi investicijami raznim tajkunom in njim podobnim pohlepnežem.NLB naj pobere denar tam,kjer leži in zapleni premoženje tistim,firmam ki kreditov niso vračali. Dokapitalizacija na račun davkoplačevalcev je nedopustna in sprijena zadeva še zlasti,če pomislimo na enormne nagrade,ki si jih tile tiči izplačujejo.Da o njihovih plačah ne govorimo.