Gospodarstvo

250-milijonska dokapitalizacija NLB prestavljena

Ljubljana, 28. 12. 2009 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ker belgijska KBC še ne ve, ali bo sodelovala pri dokapitalizaciji NLB, mora država z namero najprej seznaniti evropsko komisijo. Križanič pravi, da je država pripravljena dokapitalizirati tudi sama.

Nova ljubljanska banka
Nova ljubljanska banka FOTO: Blaž Garbajs

Zaradi dogovorov z obema glavnima delničarjema Nove Ljubljanske banke (NLB) je prišlo do spremembe v časovnici izvedbe dokapitalizacije banke, tako da bo predvidoma realizirana v prvem četrtletju prihodnjega leta, so sporočili iz NLB. Gre za izdajo novih prednostnih delnic v vrednosti do 250 milijonov evrov.

Danes bi se moral začeti prvi krog

Prvi krog dokapitalizacije, ki jo je nadzorni svet podprl 16. decembra, bi se moral po prvotnih načrtih začeti danes, iztekel pa bi se 11. januarja. "Zaradi dogovorov z obema glavnima delničarjema NLB je prišlo do spremembe v časovnici izvedbe dokapitalizacije banke, tako da bo predvidoma realizirana v prvem četrtletju prihodnjega leta," je današnje sporočilo iz največje slovenske banke, kjer drugih informacij ne dajejo.

Križanič: Država bo NLB dokapitalizirala sama

Država namerava Novo Ljubljansko banko dokapitalizirati sama, lahko pa bodo sodelovali tudi ostali lastniki, pa je pojasnil finančni minister Franc Križanič. Ni še izključeno, da med njimi ne bo tudi belgijske KBC kot druge največje lastnice NLB.

Medtem ko je bil v skladu s sklepom nadzornikov NLB iz sredine decembra za danes predviden začetek vpisa novih delnic v okviru 250 milijonov evrov vredne dokapitalizacije banke, pa se oba glavna delničarja nista uspeli pravočasno dogovoriti o izvedbi postopka do konca tega leta, je pojasnil Križanič. Država ima v lasti 33,1 odstotka delnic NLB, KBC pa 30,6 odstotka.

Dokapitalizacijo je treba prijaviti pri evropski komisiji

Zdaj bo stekel postopek priglasitve dokapitalizacije pri Evropski komisiji, je napovedal finančni minister. V primeru sodelovanja KBC kot velike lastnice priglasitev ne bi bila potrebna, ker bi bilo jasno, da gre za zasebno investicijo, je pojasnil.

Minister za finance Franc Križanič
Minister za finance Franc Križanič FOTO: Dare Čekeliš

"Če bo pri dokapitalizaciji NLB še kdo sodeloval, bomo zadovoljni," je dejal Križanič. V nasprotnem primeru jo bo država dokapitalizirala sama v obsegu, ki bo potreben, da bo lahko širila svojo dejavnost v Jugovzhodni Evropi, medtem ko doma ne sme več povečevati tržnega deleža.

KBC, ki pri prejšnji dokapitalizaciji NLB spomladi 2008 ni sodelovala, glede tokratnega povečanja kapitala banke še ni rekla ne. "Če se niso odločili v strahu, kako bodo naprej prodali, potem naj pač še razmišljajo," je dejal Križanič ter poudaril, da ima država sicer z Belgijci dobre odnose.

V KBC bodo premislili do 11. januarja

V KBC so po Križaničevih besedah sklenili, da o morebitnem sodelovanju pri dokapitalizaciji NLB razmislijo do 11. januarja. S tem pa se nam bo izteklo proračunsko leto, je odločitev o ustavitvi postopka pojasnil Križanič.

Zaradi dokapitalizacije bo potreben rebalans

Država namerava v letošnjem proračunu predvideni znesek za dokapitalizacijo zdaj vezati v bankah kot depozit in ga porabiti v prvi polovici prihodnjega leta za isti namen, zato pa bo potreben rebalans proračuna.

Zakaj dokapitalizacija?

Glavni razlogi za dokapitalizacijo so po navedbah NLB s sredine decembra predvsem v zagotavljanju kapitalske ustreznosti v primeru kreditne rasti in ustreznega kapitala za absorbcijo morebitnih kreditnih izgub v primeru dolgotrajnejšega nadaljevanja gospodarske krize.

Predvidoma bodo lahko obstoječi delničarji v prvem krogu prodaje izkoristili prednostno pravico in vpisali ter vplačali vse nove delnice, tudi v obsegu, ki presega njihov siceršnji delež v kapitalu.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
29. 12. 2009 15.35
hi,hi,hi,čudni so tile možiclji ki klanfajo o denarcih še nič niso dali, samo jemljejo
Buena Vita
29. 12. 2009 15.33
COFAR UFA,,TI O BRUTU-BRUTU, auuuu,1987 leta sem na zboru delovcev v firmi neki podobnega bleknila,takrat so bili prvi štrajki v srbiji,in znani obalni sindikalist mi je zalučal pepelnik v glavo,kaj lajem je rekel,za las me je zgrešil, in meni se to zdi super,,,zato ker sem vajena discipline in plačujem obveznosti,včasih morda skeptično,pa vendar redno,,me pa zanimajo penzije kolike bi bile,in koliko sploh bi jih bilo še bolj pa zaposleni pozerji na pokojninskem,he,he,he
tron3
29. 12. 2009 08.51
Guverne Banke Slovenije včeraj v Odmevih pove, da je NLB posodila 1 milijardo € svetovno priznanima managerjema ki se imenujeta Boško Šrot in Igor Bavčar, potem doda DA SO KREDTITI ZAVAROVANI Z DELNICAMI ZNANIH PODJETIJ , KI JIH BO MOGOČE LAHKO V PRIHODNOSTI Z DOBIČKOM PRODALA - ČUDOVITO! - kot prvič guverne nima pojma o trgu kapitala, - kot drugič kdo bo pa kupil tako zadolženi podjetji - pivoarna Laško ni vredna skoraj nič kot Istrabenz ne - zaka?j skoraj pred letom in pol je kupil Interbrue amrerišk iBudweiser za 70 milijonov ˘$ , KAR POMENI DA JE NLB PUHNILA SAMO NA POSOJILIH KI SO BILI DANA ŠROTU OKROG 470 milijonov €, ki jih ne bo nikoli več videla, če bi lahko pivovarno prodali bi dobili kvečjemu 30 milijonov €, vendar mislim da je to bolj optimistična cena - zato menim da je Marko Kranjec eden od poglavitnih krivcev za gospodarsko krizo v državi, kier ni preprečil, da se takšna posojila plasirala tem umetnikom ekonomije, - zanima me kakšen šolski sistem smo imelii da je navedena oseba ki je celo posatla guverner pridobila akademski naslov, - pozabil je povedati da z dokapitalizacijo NLB se samo skrivajo provzije ki jih je dobila uprava NLB, ko so odobravali kredite navedenim podjetjem in še komu drugemu tudi
picajzel
29. 12. 2009 06.49
Krasno... Zanima me le eno: Od kje zapufani državi denar, da bo reševala propadlo banko??? Povsod se najdejo miljoni za to in miljoni za ono. A da bi naredili red in pravno državo to pa ne... Razprodali so vse, saj ne vidiš več veliko slovenskih firm in trgovin...Dobiček iz teh subjektov se steka v tuje države. Edino kar je pozitivno od njih, da zaposlujejo tudi slovenske delavce....
Cofar
29. 12. 2009 01.49
tone anžlovar se strnjiam z vsem kar si napisal! Bi pa še tole dodal: Mene boli al so gor desni al levi, mene osebno zanima, koliko od tistega kar naredim mi ostane! Imam obrt in se strinjam s tabo, da bi bilo najbolj fer, da bi vsak dobu bruto-bruto na svoj račun, pa naj z njim počne kar hoče, naj si prispevke plača ali ne. Moti me pri tem BRUTU-BRUTU da skoraj toliko kot je namenjeno na zaposlenga, ta isti zaposlen zakonsko mora plačati še za nekoga, ki nikol ne bo delal, vleku pa bo morda zgolj 100 evrov manjšo pokojnino!
Cofar
29. 12. 2009 01.43
mislim, da je čas da kako banko vzame hudič! Ne najdejo se milijni, da bi se ljudem plačal prispevki za kar nekaj let, ker njihov delodajalec (opa država sama) ni plačeval prispevkov. Al najdejo se milijoni za rešitev zafuranih naložb raznih bank, ki samo zrak mešajo ob enem pa si izplačujejo v povprečju poleg zavarovalnic ene največjih plač! Upam, da se bo kriza naslednje leto še nekoliko poglobila, da bodo še bolj jamrali :)
Buena Vita
28. 12. 2009 21.54
državljanom pa fige
Buena Vita
28. 12. 2009 21.53
dolgove ožjih družinskih članov in prijateljev
mac4_m
28. 12. 2009 21.16
dokapitalizirali za nove naložbe, he, he.. Ma koga bašejo. Pokrivajo luknjo zaradi koruptivnih in škodljivih 'poslovnih' odločitvah v zvezi z managerskimi krediti. In seveda krpajo luknje od koruptivnih 'nagrad', katere so nekateri prejeli za prej omenjene koruptivne, škodljive 'poslovne' odločitve. Res žalostno videt, da tako napuhani kvazi 'doktorji' pa 'magistranti' niso sposobni ničesar drugega kot mešanja dre.... ka... :))
enizraje
28. 12. 2009 20.16
Res bi lahko končno že enkrat dobili obračun plače malo bolj transparenten (če že ne mora bit izplačana bruto-bruto)
Tone Anžlovar
28. 12. 2009 19.39
odbogaposlan, saj če bi se ljudje zavedali, koliko v resnici donirajo državi za takšne in podobne neumnosti, bi takšne dokapitalizacije ne šle tako gladko skozi. Ljudje na svoje račune dobivajo nakazano neto plačo in se še ne zavedajo, da je njihov denar, ki ga s svojim delom zaslužijo, pravzaprav tisti t.i. bruto-bruto znesek. Pokvarjenci, ki so se domislili tega, da vse prispevke in davke nakaže državi delodajalec, še preden delavec vidi, koliko denarja je zares zaslužil, so bili kar zviti. Večina ljudi je tako še vedno prepričana, da je z davki in prispevki itak obremenjen delodajalec in se buni in ukvarja samo s poračunom dohodnine, ki predstavlja pičel delež (nekaj promilov) celotne gomile denarja, ki jo delavec tekom leta zmeče tem državnim zapravljivcem. Zato pa se bojijo predloga, da bi, tako kot je v svetu normalno, ljudje dobili na svoj račun ves njihov trdo zaslužen denar (bruto bruto) in položnico za plačilo davkov in prispevkov. Enormno zapravljanje državnega aparata je možno samo zato, ker se ljudje ne zavedajo, koliko denarja zmečejo v to vrečo brez dna, do katere se tretjerazredni politiki in ekonomski analfabeti obnašajo kot svinje do lastnega meha.
Tone Anžlovar
28. 12. 2009 19.31
Adolph, pri NLB so v končni fazi bedaki slovenski davkoplačevalci, ki vedno znova sanirajo zavožene in neumne odločitve naše največje banke, kjer si vsakovrstni politikanti drznejo s tujim denarjem mešati raznorazen drek v veliko zadovoljstvo svojih redkih prijateljev. Kaj češ, to je pač ubijalska kombinacija: imeti državno banko, v vodstvo države pa izvoliti najimenitnejše osle na celem planetu. Če bi vsaj en faktor te kombinacije uredili, bi bilo občutno bolje.
Tone Anžlovar
28. 12. 2009 19.28
arbenowskee, seveda bi raje imel takšno stanje, da bi bile banke privatne. Sicer mi je jasno, da je v Sloveniji razširjeno zmotno mišljenje, da so tudi v ZDA davkoplačevalci sanirali banke, vendar je hudič v detajlih. Pri njih je država začasno(!) odkupila deleže v privatnih bankah po izredno nizki ceni, pa še to samo pri tistih, kjer je ocenila, da se investicija splača. V samo poslovanje se za razliko od Slovenije politiki ne vmešeavajo (tako zabitih politikov, kot jih imamo mi, tam itak ni), določene deleže v bankah so že pričeli prodajati in to po bistveno višjih cenah, nekatere pa bodo še. Davkoplačevalci tam s posegi države v reševanje bank profitirajo, medtem ko na naš, domačijsko-mencigerijanski način pri nas izgubljamo in to že desetletja.
Adolph
28. 12. 2009 18.55
N L B STOJI DOBRO;DOKLER SE NAJDEJO BEDAKI ;KI ZA SLABIM DENARJEM MECEJO DOBER DENAR :: :: : : :
odbogaposlan
28. 12. 2009 18.33
he,he. kdo ma tolk dnarja! računica brez krčmarja, sm bo treba odplačat dolgove od Igorčka, Boškota, Valantiča in ostali tajkunov!
Buena Vita
28. 12. 2009 18.17
arbenowskee
28. 12. 2009 16.48
tone bi imel raje zasebne banke in stanje kot je v USA? ne hvala!
Tone Anžlovar
28. 12. 2009 16.28
To je približno 300€ po glavi davkoplačevalca - delovno aktivnega občana. Za toliko nas bo tajkunsko-mafijska naveza državne banke in komunajzlastih politikov že N-tič obrala, namesto da bi nam znižala davke. Ovce pa se še naprej zavzemajte za državne banke. To je pa ja super zadevšna, kajne?