Gospodarstvo

Dokapitalizacija Laškega zavrnjena

Laško, 30. 01. 2012 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delničarji Pivovarne Laško niso podprli predloga uprave o dokapitalizaciji družbe. So pa soglašali z oblikovanjem pogodbenega koncerna, pri čemer se NLB ni strinjala in je napovedala odpoklic vseh posojil Laškemu.

Pivovarna Laško-7
Pivovarna Laško-7 FOTO: Damjan Žibert

Skupščina delničarjev Pivovarne Laško, na kateri je bilo navzočega 78,29 odstotka kapitala, ni podprla predloga uprave Laškega o povečanju osnovnega kapitala za največ 36,5 milijona evrov na največ 73 milijonov evrov. Zavrnila je tudi predlog Kapitalske družbe (Kad), ki je 7,06-odstotna lastnica pivovarne in je predlagala dokapitalizacijo v višini do 18,2 milijona evrov. Skupščina je ob tem zavrnila še nasprotni predlog družbe KS Naložbe, da bi se dokapitalizacija izvedla v treh in ne le dveh krogih.

Bo NLB odpoklicala vsa posojila?

So pa na skupščini podali soglasje k oblikovanju pogodbenega koncerna, ki predvideva, da bosta Pivovarna Union in Radenska postali odvisni družbi, Pivovarna Laško pa je njuna obvladujoča družba. Ob tej točki je predsednik skupščine Stojan Zdolšek prebral pismo Nove Ljubljanske banke (NLB), ki je največja lastnica in največja upnica Pivovarne Laško. V pismu je NLB, ki sicer nima glasovalnih pravic, znova nasprotovala ustanovitvi pogodbenega koncerna in napovedala, da bo v primeru ustanovitve pogodbenega koncerna odpoklicala vsa posojila, ki jih je izdala Pivovarni Laško.

Po oceni predsednika uprave Pivovarne Laško Dušana Zorka je teh posojil za 90 do 100 milijonov evrov. Sam sicer meni, da bo NLB pred uresničitvijo napovedane grožnje o tem še enkrat premislila.

Mercator
Mercator FOTO: POP TV

O podaji soglasja za prodajo Mercatorja niso odločali

Delničarji Pivovarne Laško na skupščini na predlog uprave oz. nadzornega sveta niso odločali o podaji soglasja za prodajo Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. Skupščina se je tako le seznanila z vsebino kupoprodajne pogodbe za Mercator. Laščani so sicer skoraj 24-odstotni lastniki Mercatorja in svoj delež prodajajo skupaj s konzorcijem bank.

Skupščina pa je pozvala banke upnice, da se z matično družbo in skupino Laško do konca marca dogovorijo o celostnem dolgoročnem reprogramu finančnih obveznosti pod ugodnimi tržnimi pogoji. Reprogram naj bi tako vseboval moratorij na odplačilo glavnic, ki bi zapadle do prejema kupnine iz naslova prodaje naložbe v Mercator ali do izvedbe dokapitalizacije Pivovarne Laško, vendar ne dlje kot do konca junija 2013.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jo1956
31. 01. 2012 08.44
+1
Prodajte že to propadel Šrotov imperij....
keramicar2
30. 01. 2012 18.13
+2
bravo enkrat se mora končat