Gospodarstvo

Dogovor med stavkajočimi in upravo Elektra Primorska je blizu

Nova Gorica, 13. 02. 2012 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uprava Elektra Primorska je poslala predlog dogovora stavkovnemu odboru. Sindikalisti so naklonjeni koncu stavke in pripravljeni počakati na odločitev sodišča, ki naj bi razsodilo, ali so upravičeni do nagrade.

Po pogajanjih prejšnji teden je uprava Elektra Primorska danes poslala predlog dogovora stavkovnemu odboru. Sindikalisti so naklonjeni zaključku stavke in pripravljeni počakati na odločitev pristojnega sodišča, ki naj bi razsodilo, ali so upravičeni do nagrade ob koncu leta po veljavni kolektivni pogodbi.

Danes so stavkajočim delavcem izplačali socialno pomoč za januar.
Danes so stavkajočim delavcem izplačali socialno pomoč za januar. FOTO: Thinkstock

V stavkovnem odboru si želijo stavko končati, je na današnji novinarski konferenci povedal vodja stavkovnega odbora Valter Vodopivec. Pripravljeni so sprejeti akontacijo nagrade, ki naj bi po zagotovilih uprave znašala 500 evrov bruto in počakati na odločitev sodišča. O tem naj bi podpisali poseben dogovor, v katerem bi obe strani potrdili veljavnost in spoštovanje kolektivne pogodbe.

Če bo to presodilo, da so upravičeni do nagrade ob koncu leta po veljavni kolektivni pogodbi, bo morala družba zaposlenim plačati še preostali del do 1465 evrov bruto v dogovorjenem roku. Če pa bo sodišče pritrdilo upravi, bodo zaposleni morali vrniti akontacijo nagrade v več obrokih.

S tako rešitvijo sta se strinjali obe strani, ali jo bosta podpisali, pa bo znano že v naslednjih dneh, je še povedal Vodopivec. Danes so stavkajočim delavcem izplačali socialno pomoč za januar. "Skupno smo nakazali okrog 50.000 evrov, višina prejete pomoči pa je odvisna od tega, koliko ur so posamezniki stavkali," je pojasnil vodja stavkovnega odbora v Elektru Primorska.

Po zbranih podatkih je v januarju stavkalo 423 zaposlenih oz. 84 odstotkov vseh delavcev, skupno so stavkali 11.000 ur.

V januarju je stavkalo 423 zaposlenih, skupno so stavkali 11.000 ur.
V januarju je stavkalo 423 zaposlenih, skupno so stavkali 11.000 ur. FOTO: Reuters

Današnje novinarske konference se je udeležil tudi podpredsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije Branko Sevčnikar, ki je povedal, da so prizadevanja stavkovnega odbora v Elektru Primorska ves čas podpirali. Upravi novogoriške družbe pa so povedali, da ne morejo biti mediator med sprtima stranema, saj morajo problem razrešiti s sindikatom v lastni družbi.

"Novogoriški sindikat so podprli vsi sindikati v elektrodistribucijskih družbah, njihove izkušnje pa bodo lahko drugim pomagale v pogajanjih pred izplačilom letošnjega regresa," je še povedal Sevčnikar.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tepee
13. 02. 2012 21.28
+3
je direktorjem le orkanska burja prepihala glave s slamo.........
nx56rt28kk290056
13. 02. 2012 21.25
+8
Tako kot telenovela, ko se stvari dolgo ter do konca zapletejo, sledi hiter zaključek z manjšo napakico in sicer kjub koncu se ne ve če se bo Esmerlda z Armandom dejansko tudi poročila. Se pravi telenovela s Hitchcockovskim zaključkom. Zadnji del bo kot Special Edition viden samo izbrani publiki. lol Do naslednje burje, dober štrom! :)
komarec
13. 02. 2012 19.05
+7
Res za kozlat, najprej zaradi nekaterih komentarjev, na to zaradi same upreve Elektro primorske in lastnika, to je država. Izgleda, da bodo tudi tokrat delavci izigrani. Stvari so se začele odvijati sedaj ko se je formirala nova vlada, ki za gotovo ne bo naklonjena delavcem, kar pomeni, da bodo sodišče odločilo v korist uprave. Vsem komentatorjem, ki pljuvate po delavcih privoščim enako ali pa še hujšo vsodo pa naj se rešujejo kot vedo in znajo.
pikipoki45
13. 02. 2012 20.12
+9
v upanju, da ne bo podkupovanja, bi sodišče moralo odločit v korist delavcev, glede nato da temeljni poslovni cilji niso konkretno dolečeni v PKP in na zgodovino izplačil nagrad in regresov. ..aja, nekam se je moralo premaknit, kajti je na vratih že regres in bo kmalu na vratih EP pisalo spet STAVKA
vostro1
13. 02. 2012 16.21
+3
res za kozlat
povrsniste24kur
13. 02. 2012 14.42
-8
aja delavcem elektre ste socialno pomoč izplačali zaradi neizplačane nagrade in posledične stavke, za ostalo rajo pa računalniški program ne deluje pravilno ane? za kozlat.
Montura
13. 02. 2012 16.11
+9
Začni brat članke od 27.12 .... ne samo današnjega.... svi stavkajoči niso dobili niti centa za ure stavke ... čeprav bi morali do 40 ur prejemati 80% plačanane...