Gospodarstvo

Zahteva za razlastitev Merfina in Save

Ljubljana, 08. 09. 2010 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nadzorni svet Merkurja bo obravnaval poročilo o poslovanju. Celotna skupina naj bi ustvarila 180 milijonov evrov izgube. Banke sanacijo pogojujejo z razlastitvijo Merfina in Save.

Na podlagi letnega poročila podjetja Merkur, ki naj bi ga v petek obravnavnaval nadzorni svet, je Skupina Merkur ustvarila okoli 180 milijonov evrov izgube, je poročal današnji Dnevnik. Kapital družbe je ob koncu leta 2008 na matični družbi znašal 337 milijonov evrov, ob koncu lanskega leta pa se je znižal na 119 milijonov evrov.

Merkur
Merkur FOTO: Kanal A

Na družbi Merkur so danes za 24ur.com dejali, da držijo informacije, da ima celotna skupina, ki vključuje podjetja v tujini, 650 milijonov evrov finančnih obveznosti, samo matična družba Merkur d. d. pa 550 milijonov evrov. Tiskovni predstavnik Rok Istenič je dejal, da so že prejšnji teden prejeli revidirano lanskoletno poročilo s pridržkom o poslovanju podjetja pod vodstvom nekdanjega predsednika uprave Bineta Kordeža. To poročilo je lahko podlaga za morebitne odškodninske tožbe, vendar do sedaj še ni bila vložena nobena odškodninska tožba. Kordež pa naj bi bil tudi na izrednem dopustu.

Sava bi za pravo ceno prodala delež

O sanacijskem programu Merkurja, ki predvideva tudi odpuščanja delavcev, se morajo banke dogovoriti v naslednjih treh tednih. Če do dogovora ne bo prišlo, Merkur čaka stečaj. Banke upnice sanacijo pogojujejo z razlastitvijo Merfina in Save. V Savi so potrdili, da bi bili v okviru sanacije Merkurja za primerno ceno in pod ustrezni pogoji pripravljeni prodati svojo naložbo v podjetju in izstopiti iz lastništva. Glede razlastitve Merfina pa je pričakovati nesoglasja med samimi bankami, s katerimi se vodstvo Merkurja dogovarja tudi za reprogramiranje kreditov.

Podjetje je tehnično insolventno, pri življenju pa ga ohranja junijski dogovor bank, po katerem družbi julija ni bilo treba poravnati 72 milijonov evrov zapadlih kratkoročnih posojil. Banke so po odstopu Bineta Kordeža pristale na neke vrste moratorij, na odplačilo zapadlih posojil do konca septembra, ko se izteče tudi rok za morebitni dogovor o sanaciji družbe, še poroča Dnevnik.

Bojan Knuplež
Bojan Knuplež FOTO: Big Bang

Ključni problemi Merkurja so nizek kapital in likvidnostne težave, zaradi katerih ne more poravnavati obveznosti do dobaviteljev. Banke Merkurju ne želijo dajati več posojil, v zraku pa je še dogovor o dokapitalizaciji, saj podjetje potrebuje med 50 in 100 milijoni evrov novega kapitala. Obstoječa lastnika, Merfin (58-odstotni delež podjetja) in Sava (petinski delež) najverejtneje ne bosta zagotovila denarja za dokapitalizacijo.

Pri dokapitalizaciji so pripravljeni sodelovati tudi nekateri strateški dobavitelji, toda iz bančnih virov je mogoče slišati, da bo predpogoj bank umik sedanjih lastnikov iz Merkurja, so zapisali v Dnevniku.

Uprava z Bojanom Knupležem na čelu je predlagala reprogram oziroma podaljšanje roka za odplačilo posojil do leta 2016 z dvoletnim moratorijem na odplačilo glavnice. Poznavalci razmer ocenjujejo, da bo dogovor težko doseči zaradi vrste različnih interesov številnih vpletenih akterjev. Od bank, ki imajo različna zavarovanja za svoje terjatve, lizinških hiš, številnih dobaviteljev, lastnikov Merkurja, upnikov Merfina, ki so pomagali pri izvedbi menedžerskega odkupa in ki sploh še niso vsi razkriti.

Med pomembnimi akterji je tudi državna SID – Prva kreditna zavarovalnica, ki je prenehala z zavarovanjem terjatev do Merkurja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Odpri.oci
09. 09. 2010 10.26
Merkur posodi 157,5 Mio EUR podjetju HTC Dva.... HTC Dva posodi 157,5 Mio EUR podjetju Merfin.... Merfin KUPI za 157,5 Mio Merkurjevih delnic (pod ceno).... . Tako izgleda kupovanje oz. "lastninjenje" Merkurja... . In tudi sedanji "manager" Knuplež je eden od lastnikov podjetja HTC Dva.... Terjatev 157,5 Mio EUR do HTC Dva so že "reprogramirali"..... . Epilog : Merkur bo ostal brez denarja..... Merfin bo ostal lastnik delnic, ki jih je "kupil" z MERKURJEVIM Posojilom !!!!
unikin
09. 09. 2010 02.38
Privatizacija po slovensko: Nič nimaš razen pravih zvez, vzameš posojilo in zastaviš podjetje, ki bi ga rad privatiziral, pa si kr na1x lastnik. HALO, PA KJE MI ŽIVIMO??? Kakšne ocene tveganja so banke naredile, preden so odobrile takšne kredite, al je vse šlo prek botrov? V razvitih zahodnih demokracijah se takšnih akrobacij ne moreš it, ne da bi poleg z delnicami podjetja jamčil z vsem svojim premoženjem. Če ti privatizacija ne uspe, te banke oberejo do gat. Pri nas pa gospodje zafurajo podjetje, obžalujejo, da poskus ni uspel, in že se za njih najde stolček v drugem podjetju. Smo navadna BANANA REPUBLIKA
papaaa!
08. 09. 2010 19.26
v primerjavi z bohoričem sta šrot in bavčar dunajska dečka! blazno zanimiv bi bil saldo gorenjske banke. potrebna bo sanacija le te. kdobostražilstražarjapress.
alterego
08. 09. 2010 18.16
a bo Merkur še kaj znižal robo? rabim nov bojler...
tony_abcde@yahoo.com
08. 09. 2010 16.40
Binček je bil prisiljen v lastninjenje :)
volek
08. 09. 2010 14.43
TončekBalonček, če boš take klatil čez visokega funkcionarja SD, Kučanovega tesnega prijatelja in ustanovnega člana FORUMA21, BOŠ IZKLJUČEN IZ SD.
volek
08. 09. 2010 14.41
Nihče se ne vpraša koliko denarja je izgubila SAVA v Merkurju. Tovariš Bohorič, direktor Save in ustanovni član Kučanovega FORUMA21 je izgubil 53 mio€. Delavci SAVE vprašajte ga kje je ta denar in kdaj ga boste dobili nazaj? Ja tale Bohorič je pa gvavca, ni kej. Naj zgine v "zasluženi" penzion, pa Turk mu naj podeli najvišje odlikovanje, seveda, da o milijonski odpravnini ne govorim.
Tonček Balonček
08. 09. 2010 14.37
A ni ta megaekonomist največ slave in "premoženja" zaverižil za časa prejšnje vlade, težave so se začele pa kopičiti zadji dve leti, podobno ej bilo tudi z Bavčarjem in še s kom.
zulj001
08. 09. 2010 14.02
Sami "zmagovakci".Zanima me,če je g.Pahor,ko nakladal o zmagovalcih,imal v mislih te "igralce......
zulj001
08. 09. 2010 13.58
Sami "zmagovalci".Zanima me ,če je g.Pahor ,ko je nakladal o zmagovalcih,imel v mislih "igralce"..........
tv1
08. 09. 2010 13.54
in to meneger leta pred tremi leti in predavatelj, to podpira naša vlada .-))) žalost na m3, in ni edini, še več jih je, in javni sektor bi rad višje plače, naj se ves javni ali polovica spravi delat . četudi jarke kopat, pa bodo vidli kako se do plače pride .-))
Tonček Balonček
08. 09. 2010 13.52
A bo Kordež kmalu spet kaj predaval in pisal članke v Sobotno prilogo? Bil je pa manager leta 2007! Še januarja je predaval an Ekonomski fakulteti v Ljubljani: Kriza, prevzemi in tajkuni. "Kriza je kot zdravje, pol je je v glavah" je pleteničil! Seveda so mu profesorji, docenti ter asistenti in študenti navdušeno ploskali!
tv1
08. 09. 2010 13.52
že pri prevzemu se je vedelo da ne bo uspel, ker je bil požrešen kot vsi predhodniki pred njim .-))
predan
08. 09. 2010 13.51
Zdrav človek ne more verjeti, da je lahko dodiplomec in podiplomec tako primitivno "pohlepen", da za svoj EGO sesuje vse okoli sebe. Na deželi takšnim rečemo, "gnoj od gnoja!!!".
tv1
08. 09. 2010 13.46
škoda besed in imena revizijska komisija gospoda Šoltesa, vsi vrabci na vejah so že čivkali on pa se neveden dela, ko bo on nastopil bo spet leto naokrog .-))) bravo
predan
08. 09. 2010 13.46
Bravo Banke, čeprav pozno ali boljše kot nikoli, da prevzamete/blokirate tisto, za kar so kreditojemalci zadolženi, da boste lahko servisirali zdrava gospodarska jedra. Bravo novemu Direktorju, ki dela red in sodeluje z bankami, ki imajo poštene poglede, v prid vseh državljanov.
LujXV
08. 09. 2010 13.20
Dragi moji ! Merkur je Kordež pripeljal do bankrota.izčrpal je podjetje... Trgovine Merkurja so vsak dan bolj prazne,saj nimajo kaj prodajat.. Če pa hočeš kaj kupiti ti enostavno rečejo nimamo bomo pa naročili.. In kako naj potem ubogi prodajalci delajo promet ko nimajo kaj prodajat.. najhitrejša rešitev je stečaj in naj kupi te centre nekdo ki bo vedel kako se dela v trgovini.. Kordež in njegovi tajkusi so le polnili svoje žepe..
nelie
08. 09. 2010 12.42
Kakšne v nebo segajoče številke......180000000evrov, pa nič, NIČ. Jaz pa držim v roki pravkar prispelo pošto, v kateri mi grozijo z rubežem osebnega dohodka zaradi 37evrov dolga. jaz nimam več besed.......
Tomaz1980
08. 09. 2010 12.28
Jst se pa bojim, da ne bo nobenmu nikol nič poknilo, ker si slovenceljni nismo dovolj med sabo enotni da bi se zbunili, ker vidimo kaj se dogaja! In država igra na te "karte". (SKREGAJ IN VLADAJ) Pa lep pozdrav!
kuhar2000
08. 09. 2010 12.01
V začetku leta je ta Kordež predaval na ekonomskem faksu kako lahko kupiš podjetje brez enega evra. In so mu navdušeno ploskali. Naši vrli ekonomisti in managerji, katere bogato plačujemo, da nam jih nebi tujina ukradla.