Gospodarstvo

Dogovor je pomemben za slovensko gospodarstvo

Ljubljana, 10. 05. 2010 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Križanič upa, da bo dogovor EU o vzpostavitvi sistema za zagotovitev stabilnosti evra pomiril kapitalske trge. Z novo finančno krizo bi se gospodarska rast v Sloveniji zagotovo še zamaknila.

Križanič pravi, da je pri tem tudi interes slovenskega gospodarstva zelo velik.
Križanič pravi, da je pri tem tudi interes slovenskega gospodarstva zelo velik. FOTO: Miro Majcen

Potem ko so finančni ministri EU po več kot 11 urah pogajanj v noči na nedeljo v Bruslju dosegli dogovor o vzpostavitvi sistema za zagotovitev stabilnosti evra, je finančni minister Franc Križanič danes v Ljubljani izrazil upanje, da je bil ukrep "dovolj hiter, močan in jasen, da ga bodo kapitalski trgi razumeli in normalno delovali naprej". S tem naj bi se na trge povrnile normalne razmere, da se tečaji delnic ne bi več zniževali in se bodo razlike v cenah obveznic zmanjšale.

Tu je tudi interes slovenskega gospodarstva zelo velik, je dodal. Prvi podatki namreč kažejo, da se je v spomladanskih mesecih začela razmeroma hitra gospodarska rast, torej vračanje na stare tire. Z novo finančno krizo bi se to brez dvoma zamaknilo, je opozoril.

Strogi pogoji za prejemnice

Križanič je spomnil, da so finančni ministri ponoči sprejeli uredbo, s katero so oblikovali finančni stabilizacijski mehanizem EU do višine najmanj 60 milijard evrov, ki posega v sanacijo javnofinančnih problemov posameznih držav, kjer lahko pride do resnih motenj, ki jih niso povzročile same.

Država, ki bo tako pomoč dobila, bo morala izpolniti zelo stroge pogoje pri vodenju ekonomske politike, je dejal.
Finančni ministri so poleg tega sprejeli dodaten ukrep, to je ustanovitev posebne inštitucije, ki bo z jamstvom držav območja evra prevzela do 440 milijard evrov dolgov. S tem se bo odzivala na kapitalskih trgih, ko se bo pokazala potreba po reševanju problemov na področju črpanja sredstev za potrebe kritja javnofinančnih primanjkljajev. Tudi tukaj bodo pogoji zelo strogi, vezani na sodelovanje IMF, je dejal Križanič.

Vsa sredstva bodo odplačana

Vsa ta sredstva bodo odplačna, cena kreditov pa bo predvidoma določena v podobni višini kot pri pomoči Grčiji. Glede te je Križanič dejal, da teče v skladu z načrti. Cela vrsta držav je že izpeljala parlamentarne postopke in 19. maja je pričakovati izplačilo prvih obrokov. Možnost, da bi prišlo do odpisov kreditov Grčiji, se mu ne zdi verjetna. "Zelo verjetno bo prišlo ali do podaljševanja kreditov ali pa bo na kapitalskih trgih vnovič črpala sredstva za kritje svojega javnofinančnega primanjkljaja," je dejal.

Potencialne stroške, ki jih bo imela Slovenija s pomočjo Grčiji, bo finančno ministrstvo vgradilo v predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna. Tega bo vlada sprejela do začetka junija, DZ pa naj bi ga še isti mesec potrdil, je povedal Križanič.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
13. 05. 2010 08.53
pravakritika
10. 05. 2010 15.51
....hmmm.....predhodnik se pa ni ustrašil nobene recesije, temveč je stresal rešitve kar iz rokava.... Saj res, je tega gospoda zadnje čase kdo videl?????
Titus01
10. 05. 2010 15.34
@tinie100 No, vprašanje je, ali gre za leve metode. Zgodovinsko gledano so avtoritarni režimi izumljali podobne metode neodvisno drug od drugega (seveda pa so tudi posnemali). Tu gre bolj za vprašanje demokratičnosti in populizma kot usmeritve.
tinie100
10. 05. 2010 15.25
@Madeya Za nekoga ki tako globoko sovraži vse leve (rdeče), zagovarjaš presenetljivo leve revolucionarne metode (ljudsko sodišče)!!! Nekateri desni, so se naučili levih metod in jih tudi s pridom uporabljajo, a se na njih gleda kot na svetnike, malodane božanstva na zemlji!!! Jaz poznam veliko vrst rastlin a vse delim na užitne in neužitne (njihovemu rodu, vrsti, podvrsti navkljub)!!! Bi pa se strinjal da bi morali politike skrbneje izbirati in v skladu s tem tudi voliti (nekdo ki se je prej nesporno dokazal v gospodarstvu 20-40 let staža)!!! Ne pa neki FDVjevci, obramboslovci in večni študenti, ki zaradi apetita postajajo preveliki za štalco in se v boju za korito že med sabo čotkajo!!! Nekateri so se zato že zagrebli za evropske stolčke, pa tudi tem preostalim ne bo ostalo kaj drugega! Kdo jih bo pa še gledal na sceni naslednjih 20 let! Jaz ne! Če nebo nekoga novega, grem živet v tujino!!!
Titus01
10. 05. 2010 15.01
@krivulja Bistveno je to, kar ste rekli: Oblast je izvoljena in podvržena demokratičnemu nadzoru. Bistvo demokracije je, da ljudje sodelujejo pri oblasti v okviru demokratičnih postopkov, ne pa da ima glas ulica. Ljudje se (če pogledamo z vidika teorije družbene pogodbe) odpovedo delu svobode, da se lahko družbene boje razreši politično, brez prelivanja krvi. Vaša izjava o represivnih organih pa je navadna cvetka: Ali ti organi kakorkoli vplivajo na Vašo svobodo govora in na Vašo pravico do sodelovanja na volitvah, političnega organizranja, svobode izražanja? Ne! Dokler ne pozivate k nasilju, se Vas represivni organi ne bodo dotaknili. Če se boste šli nasilje, bodo z Vami ravnali kot s steklim psom.
Titus01
10. 05. 2010 14.57
@Madeya Res? Občutek sem imel, da smo tranzicijo preiživeli bolje kot naši vzhodni kolegi (kjer je, mimogrede, bila privatizacija še veliko hujša). Glede kulture pa... s čim pa jo levičarji, prosim lepo, uničujemo? Slovenski kulturniki, tudi desničarji, kot je Jančar, so še vedno plačani in svobodno pišejo. Gledališč se ne zapira, zgodovinsko pomembnih stavb se ne ruši... s čim smo levičarji potem uničevali slovensko kulturo? Ste pa pokazali svoje prave barve z ljudskim sodiščem. Nočete pravice, nočete, da se zadeve po pravu raziščejo in krivce obsodi na pravično kazen. Hočete spektakel in kri, Volksgerichtshof in Rolanda Freislerja. Seveda se taki ljudje, potem ko tak režim pokaže svoje prave barve, imajo za največje žrtve.
krivulja
10. 05. 2010 14.50
Titus Kje si se naučil tako dober filozofirat? Če izvršilna oblast,ki smo jo volili ne bi imela represivnih organov,bi se lahko pogovarjali v miru.Dokler bo oblast zaščitena tudi,če je izvoljena in to oblast izrablja sebi v prid.-nikakor in nikoli nismo vsi enakopravni.Oni imajo orožje in zaščito mi pa še besede ne!! Stranko pa kar ti ustanavlji-hočeš bit en voluher več?
Madeya
10. 05. 2010 14.47
RE..Kolera.. Kdor je volil je volil, js ga nisem in ga nikoli ne bom, je človek poln plastike, zahrbtnosti ne stoji brez podpore in nastavljen, da pelje Balkan naprej na Slovenskem teritoriju. Je nadalje proračunski inventar, parazit in politični škodljivec. Da ne bo pomote je človek kot vsa njegova druščina aktivno 16 let ter 4 leta pasivno uničeval Slovenijo, gospodarstvo, Slovensko kulturo in ideale.. Z eno besedo večna komunjara in nezamenljiv ter nenadomestljiv z rdeče liste. Ravno zato ker je bil avtor Falkona, Poljske vojaške kuhinje, Izraelskih topov, darov Balkancem, pri vseh nečednih političnih poslih saj kdo drug bi pa lahko bil če so oni v paradnem konju LDS a izpeljali lastninjenje to je proces kjer lastnina btrez lastnika prehaja v roke lastnikov brez lastnine torej kraja. Pahor in njegovi sodijo pred Ljudsko sodišče in v zapor saj razen njega LDSovcev in njegovih Balkanskih prijateljev kradel ni nihče drug. Lp...
mastablasta
10. 05. 2010 14.46
Titus0110.05.2010, 14:320 @Madeya pWNAGE!
Titus01
10. 05. 2010 14.32
@Madeya Prosim Vas. Prvič: Naš javni dolg/BDP je med nižjimi v evroobmoču (obresti na slovenske obveznice so bile lani nižje kot na nemške). Drugič: Naš javni dolg se je začel povečevati šele od leta 2000 dalje. Predtem, v času tranzicije, je bil minimalen. Tretjič: Zasebni dolg je krivda bank in državljanov, ne politike. Nenazadnje pa: Državljani smo politike svobodno volili in dobili smo takšne, kakršne smo izvolili. Tudi zamenjamo jih lahko na volitvah. Ne živimo v diktaturi in če se boste šli oborožen upor, boste lahko nekaj desetletij v lastni sobici na Dobu premišljevali o smislu življenje. In prav je tako. Če menite, da so politiki nesposobni, začnite organizirati svojo stranko. Potrebujete samo 200 podpisov.
antonino
10. 05. 2010 14.24
PA SAJ NE MOREŠ VERJETI, KAJ TI LOLEKI MELJEJO, KREDIT NA KREDIT - KREDIT ZA ODPLAČEVANJE KREDITA, PA KJE SE BO TO NEHALO. Javni sektor zmanjšati, izdatke v resnici zmanjšati in to precej, pa uvesti strog nadzor in kazni, pa kmalu ne bo več krize, ZA TO MISLIM, DA NI POTREBNO DOKTORATA.
Madeya
10. 05. 2010 14.22
Vse so zapravili LDS - ovci 12 let Pahorčki - 4 leta ter Jazbeci - 4. Torej so Pahor in njegovi pomagači so 16 let zapravljali in uničevali Slovenijo, da bi jo sedaj rešili. Rešujejo svoje glave, da jih državljani ne bi na roke polovili in do rešitve nimajo nobene pravice. Torej so znani vsi, ki so pridelali pufe ter uničili Slovenijo torej krivci so znani in so še v Sloveniji. Zato ker spiski obstajajo saj se ve vse o ministrih in tistih pri koriitu Državljani lahko vsem tem izpulijo jezike ta Rdeči Klovn je še letos sprejel spet proračun, ki presega dejansko denar, ki je na razpolago in sedaj bo ta sral o rešitvi. Državlajni ne potrebujejo drugega saj vedo kdo je krivec kot zid, mitraljez nekaj sto kosov municije in dve uri časa. Potem pa Žurka.l