Gospodarstvo

Dobri poslovni rezultati podjetij iz Kluba slovenskih podjetnikov: 'Vse se da, če se hoče'

Ljubljana, 09. 06. 2014 20.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Podjetja, ki so se povezala v Klub slovenskih podjetnikov, so lani poslovala bolje od slovenskega povprečja. Medtem ko je čisti dobiček slovenskih podjetij upadel za 63,85 odstotka, je dobiček podjetij iz kluba narasel za 20,20 odstotka na 27,39 milijona evrov.

Medtem ko slovenski javnofinančni primanjkljaj še vedno raste - nazadnje se je to zgodilo zaradi dokapitalizacije bank - in medtem ko narašča število začetih stečajev - v prvih šestih mesecih letošnjega leta se je na letni ravni povečalo za 150 odstotkov, samo v prvih treh mesecih je bilo 370 novih stečajev - pa so še razlogi za optimizem.

Klub slovenskih podjetnikov
Klub slovenskih podjetnikov FOTO: K. M.

Podjetja, ki sestavljajo Klub slovenskih podjetnikov, potrjujejo, da se vse da, če se hoče. Omenjena podjetja - brez upoštevanja podatkov na ravni skupin - so lani upravljala s približno 243 milijonov evrov kapitala, kar je 12 odstotkov več kot leto prej. V slovenskem gospodarstvu je bila ta rast 0,5-odstotna, je povedal predsednik kluba Marjan Batagelj, sicer predsednik upravnega odbora družbe Postojnska jama.

Bistveni se mu sicer zdijo podatki o zadolženosti podjetij. Povprečna zadolženost članov Kluba slovenskih podjetnikov je lani znašala 44 odstotkov kapitala, kar je 6,56 odstotne točke manj kot leto prej. V Sloveniji je zadolženost lani znašala 56,07 odstotka kapitala. "Ta številka je navidez lepa, samo ne pozabite, koliko podjetij je šlo v stečaj in koliko jih je prišlo na slabo banko," je povedal Batagelj.

Medtem ko je čisti dobiček slovenskih podjetij lani upadel za 63,85 odstotka, je dobiček podjetij iz kluba narasel za 20,20 odstotka na 27,39 milijona evrov. Število zaposlenih so ohranili na praktično enaki ravni kot leta 2012, medtem ko je v Sloveniji zaposlenost padla za 2,1 odstotka, je navedel Batagelj, ki dvomi, da se bo brezposelnost letos začela zmanjševati.

In kaj podjetja iz kluba delajo drugače kot ostala slovenska podjetja? "Predvsem skrbimo za svoja podjetja," je dejal član kluba in lastnik Elektrončka Joc Pečečnik.

Batagelj je ob tem opozoril, da ti rezultati niso nastali čez noč. "Izvoz ne nastaja od danes na jutri, izvoz je nek proces. Leta in leta delaš, da dobiš novega partnerja," je dejal in dodal, da je njihov rezultat nastal na podlagi več let dela. "Spoštovane in neodvisne vlade so tiste, ki imajo močno in urejeno gospodarstvo. Šele takrat, ko bomo v Sloveniji dobili takšno vlado, ki si bo kot vizijo in temeljno usmeritev postavila hiter gospodarski razvoj in zmanjšanje brezposelnosti, ne bo več dilem, kakšno vlogo naj imajo delodajalci, delavci in sindikati," je dejal Batagelj.

Naloga zgodovinarjev je, da pišejo zgodovino - s tem se ni treba ukvarjati nam in politiki. "Naša naloga je gledati v prihodnost. Naredimo torej pakt za prihodnost. Vse se da, če se hoče," je sklenil priznani podjetnik.

In kaj podjetja iz kluba delajo drugače kot ostala slovenska podjetja? "Predvsem skrbimo za svoja podjetja," je dejal član kluba in lastnik Elektrončka Joc Pečečnik. Kot pravi, je skrb za podjetje podobna zakonu oz. skrbi za družino. "Tako, kot je obveza družina, je obveza tudi podjetje. Zanj moraš skrbeti v vseh pogledih. Ne gre le za to, da kupiš poslovni prostor in imaš idejo, ampak gre za trajno aktivnost, ki jo dolgo gradiš, lahko pa jo tudi hitro izgubiš," je dejal. Pri porabi sredstev pazijo na vsak evro, s čim manj sredstvi poskušajo narediti čim več, zaposlujejo kadre, ki jim bodo pomagali pri razvoju podjetja in njegovi poti do uspeha, odstraniti poskušajo vse zunanje vplive, kot sta korupcija in politika, je naštel Pečečnik.

Predsednik upravnega odbora družbe Akrapovič Igor Akrapovič je povedal, da se vedejo kot aktivni lastniki, ki skrbijo za svoja podjetja, obrtnik Štefan Pavlinjek pa je dodal, da delajo "po zdravi kmečki pameti". "To je edina logika," je dejal.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kontaminiran
10. 06. 2014 12.17
+3
Vsaka čast tem podjetnikom. Gospod Batagelj pa naj ne jamra nad državo, ker je njemu vojska sanirala posledice žleda na parkirišču pred Jamo, še preden so bile sanirane javne površine v Postojni. Nikjer nisem zasledil, da bi se komu za to zahvalil.
puspan
10. 06. 2014 10.45
+0
Ta portal bi lahko poimenovali kar Klub slovenskih lenuhov in brezdelnezev.
puspan
10. 06. 2014 10.41
Tu sem pa res naletel na same polsamostojne podjetnike, ki se na svojih nogah niste sposobni stati.
xes
10. 06. 2014 08.37
+4
Andraz Tori je v videoprispevku zelo lepo povedal ... ce hoces v slovenijo uvoziti vrhunskega strokovnjaka se boris z birokracijo pol leta ali vec ... Ocitno se strokovnjakov branimo na vse mozne nacine z veseljem na uvazamo neizobrazeno in nekvalificirano delovno silo iz balkana. Kam gre ta drzava?!!
Biofanatik
10. 06. 2014 04.27
+7
Gospodarstvo ste uničili gospodarstveniki (supertruper managment) z blagoslovom zaplankanih vlad zadnjih 24 let
Krta?a 21
10. 06. 2014 00.17
-3
Auspuhi, greznice in jame niso ravno kaksne hude znanosti. Ce ti pri poslovanju pomaga se drzava s subvencijami ter izkoriscas poceni tujo delovno silo v tujini pa tudi ni neka znanost. Tako da ja....vse se da ce se hoce. Kredit vzet tudi ni problem, samo vrnit ga je tezko.....
Jezus Kristus
09. 06. 2014 22.34
+2
Dejte men Postonjsko jamo. Garantiram, da bom jst tud pozitivno posloval - bom uspešen podjetnik.
puspan
10. 06. 2014 10.39
+0
Jezuscek, tipicni primer filozofa in delavca za tastaturo racunalnika. Me zanima, kako si predstavljas svoje zivljenje cez kakih 30 let, ko bo treba v penzijo, ti pa si bos dal izdelat visino le-te s skupaj 5 let delovne dobe. Ali mi lahko poves, kako si predstavljas tvojo zivljensko vizijo?
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
09. 06. 2014 22.22
+4
FULL VESEL PA TO; VEM PA SAMO DA MARSIKJE NI TAKO KOT GOVORIJO ALI ZGLEDA:::::.
Sam Il
09. 06. 2014 21.18
+15
TI ljudje bi morali v politiko. Ti so nekaj dosegli. Pri nas se pa v politiko silijo sami pravniki in ekonomisti, ki nimajo 3 čiste, kaj je to industrija in kaj je to dejansko nekaj zaslužit.
Follow me
09. 06. 2014 21.43
+1
Samo Boskarola ne, on bi obdavčil se samce.