Gospodarstvo

Slovenija odvisna od svojih zalog plina

Ljubljana, 06. 01. 2009 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Še popoldan je Slovenija prejemala približno polovico običajnih količin zemeljskega plina iz Rusije, zvečer pa so na ruski strani zopet priprli pipo.

Ker iz Rusije prihaja vse manj plina, je Slovenija odvisna od svojih zalog. Vendar razloga za paniko ni, saj naša država plin dobiva tudi iz Alžirije. Kot zagotavlja vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo Janez Kopač so lahko uporabniki v gospodinjstvih mirni.

Popoldne je završalo, ker so Rusi znova začeli pripirati pipo. Zaradi plinskega spora med Rusijo in Ukrajino so razmere v Sloveniji po besedah predsednika uprave Geoplina Alojza Stane poslabšale. Če bi se te razmere nadaljevale oziroma slabšale, bi po mnenju Stane v kratkem času težko zagotovili nemoteno oskrbo iz skladišč, v katerih ima Slovenija zaloge, ki zadoščajo za mesec in pol. "Fizično bi bilo težko v kratkem času dobaviti plin iz skladišč do končnega uporabnika," je pojasnil.

Ob tem je poudaril, da problem predstavljajo pretoki. Slovenija po njegovi oceni trenutno porabi približno 3,5 milijona kubičnih metrov plina dnevno. "Slika se dnevno spreminja, odvisno od aktivnosti industrije in temperatur," je pojasnil. Poraba je po njegovih besedah nekoliko nižja kot običajno, ko ta presega štiri milijona kubičnih metrov plina dnevno.

Če bi ruska stran v celoti prekinila dogovorjeno dobavo, bi se lahko kmalu začele redukcije v industriji, je opozoril. Ob tem je poudaril, da je za gospodinjstva dobava plina zagotovoljena iz drugih nabavnih virov.

Dobava je bila na polovici

Janez Kopač
Janez Kopač FOTO: Dare Čekeliš

Še popoldan je Kopač dejal, da Slovenija prejema približno polovico običajnih količin zemeljskega plina iz Rusije.

Družba za trgovanje in transport zemeljskega plina Geoplin je sicer že zgodaj zjutraj prejela obvestilo, da ji bo ruski dobavitelj Gazprom Export prekinil dobavo zemeljskega plina. Danes od 4. do 10. ure je bila dobava v celoti prekinjena, pipo pa so Rusi ponovno priprli zvečer.

Po Kopačevih besedah pride ruski plin za Slovenijo najprej do vozlišča Baumgarten v Avstriji, kjer ima Slovenija tudi zakupljen skladiščni prostor. "Ta skladišča so zdaj na tri četrt polna in zadoščajo še za mesec in pol," je povedal Kopač.

Vendar pa je zmogljivost črpanja iz skladišč omejena, opozarja Kopač. Če bi torej Rusija v celoti prenehala dobavljati plin, tega izpada zaradi omejene zmogljivosti črpanja iz skladišč po njegovih besedah ne bi uspeli nadomestiti in tako zadostiti običajnim dnevnim potrebam po plinu v Sloveniji.

Normalno dnevno količino plina bi lahko s pomočjo skladišč zagotavljali, če bi se dobava plina iz Rusije znižala za polovico, če bi bilo zmanjšanje dobave iz Rusije večje, pa bi bilo treba v Sloveniji zmanjšati porabo, je poudaril Kopač.

Plin
Plin FOTO: Reuters

Zemeljski plin pokrije 13 do 14 odstotkov energijskih potreb

Plina, ki ga Slovenija uvaža iz Alžirije, je dovolj za pokritje potreb vseh gospodinjstev in ustanov, ki so zadnje na seznamu za redukcijo, kot so bolnice, vrtci, domovi za starejše itd. Gospodinjstva v najbolj mrzlih dneh namreč porabijo do 35 odstotkov plina v Sloveniji, alžirski plin pa pokrije dobrih 40 odstotkov vseh potreb. V.d. direktorja direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo Janez Kopač.

Direktor inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji Djani Brečevič je pojasnil, da Slovenija po okvirnih podatkih letno porabi 1,2 milijarde kubičnih metrov zemeljskega plina, s čimer pokrije okrog 13 do 14 odstotkov svojih potreb po energiji.

Približno 55 odstotkov zemeljskega plina uvozi iz Rusije, 35 odstotkov iz Alžirije, 10 odstotkov pa iz Avstrije in drugih držav. Največ, 95 odstotkov plina, v Slovenijo dobavi Geoplin, ki je bil po podatkih za konec leta 2007 v 31,4-odstotni lasti države in 27,6-odstotni lasti največje slovenske energetske družbe Petrol.

Geoplin trži zemeljski plin na debelo večjim uporabnikom predvsem v Sloveniji, pa tudi v sosednjih državah. V Sloveniji Geoplin dobavlja zemeljski plin predvsem industrijskim in drugim velikim odjemalcem, medtem ko odjemalce, priključene na distribucijska omrežja, oskrbujejo lokalni distributerji.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crysis
08. 01. 2009 17.58
mah nej vse skup zaprejo se bom pa na strom grel pojejo nej un plin komunazerji
Domoljub2
07. 01. 2009 23.39
ej theta naj ti povem da smo glih par tednov nazaj na ELEKTRO FAKSU računali in ugotovili, da je plinska najcenejša elektrarna. Najdražji so obnovljivi viri, ki bi brez subvencije države pomrli.
theta
07. 01. 2009 09.06
Pa naj še kdo sanja o plinski elektrarni... že v normalnem času je predraga, v takih trenutkih pa čista neumnost:)
tmt
07. 01. 2009 08.39
Se kotali Eseji za maturo niso na tej strani , veš. Očitno ti tudi slovnično pravilno napisan prispevek ne bi pripomogel k temu, da bi ga razumela....pa saj bo šlo...pač se loti branja še lahkotnejših stvari pa boš zadovoljna.:)
Aljoša Žunk
07. 01. 2009 08.27
saj je prav zdaj pa naj država še kar naprej zapira rudnike da bomo še brez tega energetskega vira. Potem bomo pa posekali vse gozdove da bomo lahko na toplem in kupovali Češki in bosanski premog ki je veliko manj kvaliteten pa še ljudi bomo imeli na cesti. TA DRŽAVA SERJE V SVOJO SKLEDO!!!!!!
Pantokrator
07. 01. 2009 06.56
Jest sm lih dons naredu pasulj....Upam, da se bo popoldan razvil plin v zadostni količini. Če ga kdo rad voha, je prisrčno vabljen! lahko ga zapakiram v konzervo in pošljem kakim fanom al pa Juliji Timošenko, da bo začutila pravo oktansko število!
Helianthus
07. 01. 2009 06.17
skids tut tvoja jajca bojo slej ko prej zmrzvala! Se pejt pa gret na svojo RODNO zemljo....
se_kotali
07. 01. 2009 05.11
se opravičujem: moj prvi stavek bi lahko dokončala nekako takole: /.../ Morajo biti slovnične napake, ki te odvrnejo OD nadaljnjeGA branjA.
se_kotali
07. 01. 2009 05.09
Tukaj res ne more biti ene novice, ki bi jo človek prebral tako, da bi se posvetil le vsebini. Morajo biti slovnične napake, ki te odvrnejo za nadaljnje branje. Vsaj mene so in grem ta hip to novico prebrati na Finance ali rtv, bilo kaj, da le ne prebiram stavkov kot: /.../ Zaradi plinskega spora med Rusijo in Ukrajino so razmere v Sloveniji po besedah predsednika uprave Geoplina Alojza Stane poslabšale. Ne vem, ali so mislili, da so SE zadeve poslabšale ali pa, da so zadeve poslabšaNE. Če je še kaj podobno odbijajočega, ne vem, ker nisem več brala naprej.
VolkD
07. 01. 2009 02.06
No na dolgi rok se zna tole rusom vrniti kot bumerang. Vsi prizadeti bodo namreč razen tega, da so do sedaj razmišljali, sedaj tudi nekaj storili. Popolna preusmeritev na druge vire energije seveda ni mogoča. Se bo pa v okviru mogočega preusmeritev zgodila. Kakorkoli, poraba ruskega plina se bo v bodoče krepko zmanjšala, neglede na to koliko bodo rusi pipico pripirali. manjša bo tudi, če bo ruska pipica ostala popolnoma odprta. Žal izgleda, da to rusov ne skrbi preveč.
in-bolek
07. 01. 2009 01.54
Se mi zdi da bo šel Putin prej rakom žvižgat kot Obama, lahko se on zajebava z Gruzijo in Ameriko, sam s plinom se pa ne more.
mrtvi_macak
07. 01. 2009 01.47
Eto, vidte zaka bo evropa šla v vojno? Ker so nam plin odvzel. Američani pa zaradi nafte. Požrešni smo in požrešnost nas bo zje... BIP ..ala...
matej962
07. 01. 2009 01.46
Nič ni treba skrbeti, to je očitno napaka, malo prej sem prebral, da svetovne agencije javljajo, da je samo Balkan ostal brez plina. Kaj nas briga mi itak nismo Balkan vsaj to sem večkrat prebral na teh forumih. Edino je možnost, da je pomotoma svetovalec premierja za zunanje zadeve g. Rupel (ne vem ali je on tudi plemeniti, saj ima brado) to pozabil povedati Rusom.
Domoljub2
07. 01. 2009 00.45
torej zakretene če bi kej vedel o toplotnih črpalkah: Njihovo grelno število je varibilno, kr na kratko da take rezultate: ko je uzunaj toplo, je njihovo grelno število tudi do 6. Sam kaj jst takrat nucam toplotno črpalko. Ko pa je uzunaj mrzlo, pa Bog ne daj, da je še malo megle, pade njihovo grelno število pod 1, kr pimeni da ponuca več elektrike, kot jo pridobi. tudi to smo računali na faksu :)
goso
07. 01. 2009 00.31
Neka znanstvena fantastika je bla, de ljudje začnejo pod zemljo mesta gradit. Glede toplote je OK, celo zelo dobr. Zakaj majo pa živali gnezda pod zemljo?
federal
07. 01. 2009 00.05
Kopač spet na čelu energetike, Golob pa drži prvo obrambno linijo :) Če bo ga poslušal se zna še kaj premaknit na bolje.
zakretene
07. 01. 2009 00.02
Domoljub, elektrika za ogrevanje seveda ni mišljena na način raznih roštiljčkov, ki rdeče žarijo, ampak kot sem ti napisal v obliki toplotnih črpalk. Ker si z elektrofaksa potem zagotovo veš, da je učinkovitost toplotne črpalke 300-500 %, kar pomeni da oda tri do petkrat več toplote, kot porabi električne energije. Pa malce bo treba zaostrit kriterije za stare stanovanjske zgradbe, saj je veliko stavb še neizoliranih in na vseh koncih in krajih v zrak spuščajo ogromno toplote.
.vedno
06. 01. 2009 23.57
Nič druga, kot da se začnemo učit taborni ogenj prižigat.
zakretene
06. 01. 2009 23.56
Aha, in ravno zdaj ko je pri nas minus 8 in ko se bojo nadaljevala pogajanja o plinovodih, so se odločili izterjevati dolgove, tako da bi še nas malo zeblo, če jim Ukrajinci ne bi plačali? In potem na pogajanjih o trasi plinovoda če se pojavi karkoli, lahko malo pomahajo z ukrajinsko karto. Rusi hočejo imeti dolgoročni monopol nad plinom v EU in to je vsa zgodba. Če bojo v času mraza in recesije za dosego tega cilja nam malo zaprli pipco (čeprav jim verjetno redno plačujemo), jim to povsem dol visi. Če bi jim Ukrajinci hoteli plačati v roku, bi jih verjetno Rusi prosili, da naj ne plačajo (in morda so jih tudi v resnici)...
Domoljub2
06. 01. 2009 23.49
torej zakretene dej malo zračunej! sončne celice so pljunek v morje vi nimate pojma koliko energije se pridobi iz obnovljivih virov.. sploh pa v sloveniji, kjer nimamo pogojev zanje.... nč skor nč nč jao se vid da niste na elektro faksu