Gospodarstvo

Do pol leta čakanja na plačilo

Ljubljana, 05. 03. 2010 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Podizvajalce v gradbeništvu je kriza močno prizadela. Delo dobijo vse težje, cene so padle, poleg tega morajo na plačila čakati tudi po pol leta.

V času krize niso na udaru le veliki gradbinci. V težavah so se znašli tudi številni manjši podjetniki in obrtniki, ki večinoma delajo kot podizvajalci. Cena njihovega dela je upadla za 10 do 20 odstotkov, na plačilo za opravljeno delo pa čakajo tudi po 150 dni, pojasnjujejo v sekciji gradbincev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

Najbolj prizadeti tisti, ki so bili vezani na enega velikega izvajalca

Manjše podjetnike in obrtnike, ki opravljajo dela v gradbeništvu, je kriza močno prizadela.
Manjše podjetnike in obrtnike, ki opravljajo dela v gradbeništvu, je kriza močno prizadela. FOTO:
Ker večina malih izvajalcev ni imela druge možnosti dela, saj se je obseg dela na trgu močno zmanjšal, je bil tak obrtnik večinoma prisiljen delati, dokler je pač zdržal. Podjetje, ki dela za osem ali devet evrov na uro in mora hkrati plačati vse prispevke in dajatve, tega pač dolgo ne more prenesti. Franc Bukovec

Številni manjši izvajalci gradbenih del in zaključnih del v gradbeništvu so se v času krize znašli v velikih težavah. "Najbolj so prizadeti tisti, ki so bili ves čas svojega dela vezani na enega velikega izvajalca in so bili prisiljeni zanj delati tudi pod poslabšanimi pogoji," je ocenil podpredsednik sekcije gradbincev pri OZS Franc Bukovec. Ko so se pogoji v gradbeništvu poslabševali, so namreč tudi veliki gradbeniki, kot so Primorje, SCT in Vegrad, močno zaostrovali pogoje do svojih podizvajalcev.

V odnosih s podizvajalci so velika gradbena podjetja v Sloveniji na eni strani zbijala cene ter podaljševala plačilne roke, istočasno pa so zmanjševala rednost plačil oziroma povečevala zamude. "Ker večina malih izvajalcev ni imela druge možnosti dela, saj se je obseg dela na trgu močno zmanjšal, je bil tak obrtnik večinoma prisiljen delati, dokler je pač zdržal. Podjetje, ki dela za osem ali devet evrov na uro in mora hkrati plačati vse prispevke in dajatve, tega pač dolgo ne more prenesti," je opozoril Bukovec.

Številni obrtniki in podjetniki so bili zato prisiljeni zamude v plačilih prenesti v neredno izplačevanje plač zaposlenim, drugi pa so plače izplačevali, a ob tem niso uspeli poravnati še prispevkov za svoje zaposlene. Veliko malih obrtnikov, ki niso uspeli pokriti prispevkov in davkov, se je zato znašlo v davčnih dolgovih.

"Jasno je, da so temu sledila zapiranja podjetij," pojasnjuje Bukovec. Tisti, ki so odjavo opravili v času, ko so bili njihovi davčni dolgovi še obvladljivi, so naredili pravo potezo, meni. Tisti, ki so čakali ali pa še čakajo, pa lahko izgubijo tudi vse svoje premoženje, kar lahko pripelje tudi do osebnih tragedij.

Dela je vse manj, roki za plačila pa se daljšajo.
Dela je vse manj, roki za plačila pa se daljšajo. FOTO: Dare Čekeliš

Manj dela in slabša plačila

Cene v gradbenih delih in zaključnih delih v gradbeništvu so sicer upadle za 10 do 20 odstotkov, obseg dela pa je nižji za 30 do 40 odstotkov, ocenjuje Bukovec. Najbolj krizni so zadnji trije meseci. "Lanska prva polovica leta je bila bistveno boljša, saj zmanjšanega obsega dela še nismo toliko čutili," pojasnjuje.

Pogodbeni roki med velikimi gradbenimi podjetji in njihovimi podizvajalci so večinoma dolgi 60 ali 90 dni, dejansko pa morajo manjši izvajalci sedaj na denar čakati od 120 do 150 dni, še izpostavlja Bukovec. Kadar so v projekt vključeni manjši investitorji ali zasebne stranke, so dogovorjeni roki sicer krajši, tudi med temi strankami pa je kar nekaj takih, ki ne plačujejo redno.

"Ni enostavno, posebno če se spomnimo najboljših časov gradbeništva v letu 2007 in začetku leta 2008, ko smo vsi imeli dela preveč. Zdaj smo na realnih tleh," poudarja Bukovec in dodaja, da je v gradbeništvu glede na obseg dela trenutno 25 do 30 odstotkov zaposlenih preveč. Razmere v gradbeništvu so predvsem za manjše izvajalce zelo resne, zato je skrajni čas, da pristojne institucije poiščejo ustrezne rešitve za ureditev zaostrene situacije, še opozarjajo v OZS.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

realnisektor
08. 03. 2010 12.19
se strinjam laufer.. bogateli so nenormalno.. in za nagrabljen denar so kupovali nepremičnine, dobre avte .. v glavnem luksuz.. in ne da bi investirali v tehnologijo ( sicer kaj pa lahko grdbeniki investirajo v tenologijo, nove šajtrge, pa zid. kele) .. napačni so imeli preveč denarja.. kriva davčna politika...
Pepermint
08. 03. 2010 11.44
nightom07.03.2010, 19:443 KAJ DELA JANKOVIČ S SVOJIM CINIČNO NAGNUSNIM NASMEŠKOM SPET V TV KLUBU., PA KDO GA SPLOH VABI TJA, DA SE VTIKA V STVARI, KI SE GA NE TIČEJO, MISLIM PA KOGA SPLOH ZANIMA NJEGOVO MNENJE.!!!!!!!!!! ______ Ali si opazil, da je bil Jankovič včeraj kriva za skoraj vse? - kriv je, ker gradbeni delavci v Kočevju že eno leto niso dobili plače, - kriv je, ker ljudje iz vseh koncev Slovenije ki svoj kruh služijo v Ljubljani nimajo vrtca v Ljubljani, - kriv je, za samomor podjetnika kateremu Štajerski investitorji niso plačali 3mio €, - kriv je, ker je danes tako mraz, - kriv je za globalno segrevanje, - verjetno je kriv tudi za svetovno gospodarsko krizo. Pukšič se mora samo še spomnit, kako bo to serviral pred svoje volivce!
7NINA7
08. 03. 2010 11.19
Men se smiljo :(
Uporabnik443692
08. 03. 2010 10.17
ni je še bilo vlade v samostojni slo., ki bi imela jajca in ukinila plačilno nedisciplino in neke roke plačila, .....ko grem v trgovino po kruh plačam takoj ne čez 120 dni!
resslovenka
08. 03. 2010 10.08
Kar smo volili, to smo dobili. Demokracijo, kapitalizem oz. legalno krajo družbenega premoženja. Demokracija pa .. glas vpijočega v puščavi, tistega malega človeka ki je dolga leta pomagal ustvarjati premoženje. Ukinili so SDK in nato naslednico Agencijo za plačilni promet. Inovativni prenos računov na mnoštvo bank se je izkazalo za anarhijo. Ribarjenje v kalnem je torej doseglo svoj cilj. Vse z vednostjo države, ki si zatiska oči in ušesa pred dejanskim stanjem. Nadzora tako rekoč ni. Najbolj žalostno je, da državne inštitucije takšno delovanje podpirajo. Vsi vse vemo a ne ukrepamo. Doklej? Mnenja sem da je bolje imeti še par tisoč več nezaposlenih, kot da se ustvarja geto delavcev, ki izkriščajo njihovo stisko. Oprostite, to ni pot navzgor ampak v totalen propad države. I
nightom
07. 03. 2010 19.44
KAJ DELA JANKOVIČ S SVOJIM CINIČNO NAGNUSNIM NASMEŠKOM SPET V TV KLUBU., PA KDO GA SPLOH VABI TJA, DA SE VTIKA V STVARI, KI SE GA NE TIČEJO, MISLIM PA KOGA SPLOH ZANIMA NJEGOVO MNENJE.!!!!!!!!!!
mkrajner@siol.net
07. 03. 2010 19.19
Čudno je to pri nas stanovanja po 2000 EUR pa naprej (v Trstu npr.800 do 2000 eur) delavcem pa še ušivih 300 .400 eurov ne morejo plačat ne plačujejo niti davkov niti socialnih prispevkov.Sedaj se pa jest vprašam kje je tu PRAVNA DRŽAVA kje so inšpekcijske službe ki jih plačujemo DAVKOPLAČEVALCI očitno nič ne delajo .Kot davkoplačevalec jest take vlade in takih institucij ki so zadolžene da te stvcari preprečujejo in ustrezno sankcionirajo jest ne rabim in jih tudi nočem plačevati.Zato naj vlada na tem področju naredi red ali naj pa SPOKA ker te ... ne mislm već kledat.
modro1
07. 03. 2010 18.46
Ko pa kot naročnik iščeš izvajalce za gradnjo hiše, ti je pa hitro jasno zakaj se vsi vozijo v luksuznih avtomobilih in živijo na veliki nogi. In ko na koncu potegneš črto pod stroški ti je hitro jasno zakaj je cena nepremičnin taka kot je. Predvsem zaradi kartelnih in požrešnih izvajalcev, visoki stroških izvedbe ter materiala in visokih cen zemljišč. Tu je največja rezerva pri primerjavi med nami in tujino. Tudi to je davek naše majhnosti in prepletenosti mrež....
saxon
07. 03. 2010 10.13
realna cena izvajalca bi morala biti 18 EUR na uro,da delaš 8 ur na dan,bruto plača bi bila 1200 EUR tako da bi delavec imel dostojno življenje. Samo to se ne bo zgodilo,ker je slovenska mentaliteta takšna da bo šel delat za vsako ceno.ko daš ponudbo z realno ceno,ti drugi konkurenčen izvajalec spusti ceno pa če ravno dela z izgubo.takšnih podjetij je v slo xxxx.....?
laufer
06. 03. 2010 16.58
Gradbeni procesi v gradbeništvu trajajo do dve leti. Ves ta čas je potrebno črpati denar od bank. To lahko naredijo tudi podizvajalci in ob prodaji zgradb povrnejo bankam kredite. Ampak, ker vsi ti lastniki izvajalskih podjetij čezmerno trosijo ali pošiljajo denar v avstrijske banke na privatne račune, denarja v podjetjih ni! Novinarji pa nasedate pravljicam "ubogih" gradbincev, ki konstantno cuzajo denar že od 1991. leta. Če bi bilo vse normalno, bi se morali v njem kopati.
petdan
06. 03. 2010 13.35
@ bnam 270706.03.2010, 11:30 Še kako res je, kar si napisal. V primeru, če bi imeli nekakšen SDK, V zadnjih 20 letih ne bi bilo kraje tovarn, ki so jih nekoč delavci zgradili s svojimi žulji, ne tajkunskih zgodb in ne do kraja skorumpiranih klientelističnih politikov, kot ijh imamo danes.
bnam 2707
06. 03. 2010 11.30
Grfield 7497: točno tako je kot si napisal! Manjka nam SDK,so ga pa ukinili ravno zaradi tega,da lahko delajo kakor se jim zazdi.Ko je bila SDK,to ni bilo mogoče.Podjetju so takoj zablokirali račun,če ni plačal prispevkov in ostalih obveznosti.Denarja ni nihče mogel kar nekam nakazovat itd.Skratka SDK je bila daleč najboljša finančna institucija daleč v Evropi.
vemo
06. 03. 2010 10.21
IZVAJALEC Če si ti tisti ki si delal za tak mali denar te je lahko sram saj si z tem drugim in sebi kradel dostojanstvo . Na tak način -privolitev na take dampinške cene je nam vsem nož v hrbet saj je v tem primeru bolje da si investitorju dal sto evrov naj izgine iz tvojega življenja ker bi si z tem dejanjem naredil večjo korist kot da si šel delat pod ceno POMISLI ČE BI MI MALI IZVAJALCI VELIKIM GRADBENIM FIRMAM NAREDILI TO KAJ BI SE ZGODILO
galiot
06. 03. 2010 09.49
Ja takole vse dosedanje vlade od osamosvojitve naprej ,podpirajo ,tajkune,novodobne menedžerje ,divjo privatizacijo,za malega človeka se pa začnejo zanimat samo v času volitev.Potem na nas popolnoma pozabijo.Finančna nedisciplina je stara stvar in se vleče odkar smo samostojni.Nobenega reda zakoni pisani na kožo premožnih...
jezni_jezek
06. 03. 2010 09.46
tudi v pekarni v krškem je punca delala 2 meseca in ni dobila plačo
400534
06. 03. 2010 08.54
In ta naša uboga vlada ne bo nikoli skapirala, da od revnih ljudi ne more biti nikoli bogata. Če je delo mora biti tudi denar, ne razumem zakaj čakati 6 mesecev in nekomu delati zastonj. Po prvem mesecu brez plačila bi morali vsi prenehati delat ne pa polnit žepe raznim mrhovinarjem.
Antikomunist
05. 03. 2010 23.30
KOLIKOR SLABŠE-TOLIKO BOLJE !
am_staff
05. 03. 2010 22.02
Morda je minil čas novodobnih kela bogatinov, ki nas odirajo na vsakem koraku.
oktisanec
05. 03. 2010 21.10
Poprecna cena v Dunaju za kvadratni metar je 2 000 euro,v naso ljubljano je nad 3000 euro seveda to negdo pokrade
oktisanec
05. 03. 2010 21.06
Jaz osebno grem v austrijo delati, tle ni vec kruha.Dokler so na polozaj te stare lopove iz sct vegrad in podobno ta drzava bo propadala,ki petkrat vec zaracunajo in strpajo v dzep. podizvajalci itak bojo prepoceni delali in uprasanje sploh ce dobijo kaksan denar. Upam da se bo enkrat to koncalo