Gospodarstvo

Direktorji niso Zidarju segli do škornjev

Ljubljana, 04. 07. 2010 19.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.Š/ŠE.P.
Komentarji
35

DARS se utaplja v dolgovih, ki jih do leta 2037 s sedanjimi cestninami in načinom dela ne bo mogel povrniti. V ozadju naj bi bila kartelna dogovarjanja in zahteve občin, kar je gradnjo podražilo.

Število nesreč naj bi drastično zmanjšalo odprtje odseka dolenjske avtoceste, na katerega smo čakali kar dvajset let. O tem, zakaj gradimo tako počasi in zakaj moramo naše avtoceste neprestano obnavljati, je spregovorila predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik. Mnenja so v oddaji TV Klub soočili še nekdanji član uprave Darsa Žan Jan Oplotnik, prvi namestnik predsednika računskega sodišča Tomaž Vesel in nekdanji generalni tajnik avtoprevozniške zbornice Emil Milan Pintar. 

Mateja Duhovnik
Mateja Duhovnik FOTO: Damjan Žibert

Na novinarsko vprašanja o visokih stroških gradnje avtocest je Duhovnikova dejala sledeče: “Leta 1996 je bil sprejet Nacionalni program izgradnje cest, kasneje je bila sprejeta resolucija, v katero so bili vnešeni dodatni odseki, spremenjena pa je bila tudi vrednost avtocestnega križa in roki za dokončanje”. Dodaja še, da so prvotne ocene izgradnje avtocest bile približne, šlo je za grobo oceno.

Sredi 90. let je bilo treba za kvadratni meter stanovanja odšteti 600 evrov, za  kvadratni meter zemlje pa 20 evrov, v letih 2004, 2005 in 2006, pa so se te vrednosti podeseterile, tudi cene odkupov zemljišč. (Bile so tudi) dodatne zahteve lokalnih skupnosti, vse to pa je spremenilo prvotne načrte. Če bi takrat vedeli, kam vse to pelje, bi se verjetno ustrašili in bi danes iz Maribora v Ljubljano leteli s helikopterjem,” še dodaja nekdanji član uprave Darsa Žan Jan Oplotnik.

Emil Milan Pintar
Emil Milan Pintar FOTO: POP TV

Za morebitno povečanje cene avtocest velja resno upoštevati domnevno in tudi dejansko kartelno dogovarjanje v prvih letih avtocestnega programa. Gradbeni lobi je bil tako močan, da je uspel vsiliti neke trase in druge projekte – viadukte, predore, to je povečalo (stroške)," meni Tomaž  Vesel. 

Lobiji so zelo močni, ker smo imeli šibke direktorje Darsa. Politika je skrbela, da nikoli niso prišli prvorazredni gospodarstveniki na to mesto; da je imela direktno izvajalsko moč. V ozadju sta rasla dva lobija, ki jim niso segli direktorji niti do vrha Zidarjevih škornjev. To so zidarski lobiji in lobiji opremljevalcev,” še meni Emil Milan Pintar. Poudarja še, da tretjina denarja ni šla za avtoceste, ampak za spremljajoče objekte, kot so krožišča.

Duhovnikova dodaja, da Dars gradi avtoceste po letnem načrtu gradnje, ki ga sprejme vlada. Dars izvršuje le svoje naloge. Pintarič odgovorja, da načrt že, kaj pa se dogaja z aneksi k pogodbam? Nekateri ministri so tudi dva dni pred odhodom podpisovali anekse k pogodbam. Duhovnikova še dodaja, da na Darsu skrbijo za to, da se k pogodbam dodajajo aneksi, ki so zares potrebni.

Avtoceste naj bi nas na koncu stale 5,9 milijarde evrov, od tega je 3,9 milijard kreditov. Letni obrok kredita je 240 milijonov, kolikor jih poberejo s cestninami, vendar je treba prišteti še 100 milijonov stroškov Darsa in vzdrževanje, ki ga bo vedno več.

Kot primer podražitve gradnje lahko navedemo gradnjo predora Šentvid, kjer je cena iz 131 milijonov evrov (leta 2004) zrasla kar na 295 milijonov evrov. Vesel dodaja, da bomo kredite, ki jih ima Dars, odplačevali vse do leta 2050. Omenil je še, da smo zamudili priložnost, da bi ceste gradili v sodelovanju javnega in zasebnega partnerstva.

Kaj se je zgodilo z namenskimi sredstvi?

Če bi namenska sredstva, ki so bila z zakonom leta 2002 določena na 160 milijonov evrov letno, prihajala v investicije, bi bil dolg Darsa 1,5 milijarde evrov manjši. Ker sredstev ni bilo več, je bilo Darsu naloženo, da se zadolžuje,” še dodaja Oplotnik.

“Ko smo začeli graditi predor Šentvid, smo naročili pasjo uto, kasneje pa smo zgradili hotel. Šlo je za spreminjanje projekta med samo gradnjo,” še dodaja Oplotnik.

Duhovnikova še dodaja, da Dars do leta 2037 ne more povrniti vseh kreditov. Po njenem mnenju imamo dve možnosti, ali povečati cestnine, kar pa ni v pristojnosti Darsa, ali pa te kredite reprogramirati in jih odplačevati na daljše obdobje. Po mnenju Oplotnika pa bi bilo treba uvesti bolj učinkovit sistem cestninjenja, s katerim bi letno pobrali 100 milijonov evrov.

Pintarič omenja, da bi obremenitev tovornjakarjev še bolj obremenila cene produktov, poleg tega pa nekateri delajo z denarjem kot svinja z mehom. Vesel še dodaja, da se je treba vprašati, ali lahko Dars v tej obliki v prihodnje sploh še obstaja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
06. 07. 2010 14.53
Preprost izračun nam pokaže, da bomo v teh 30.letih plačevanja posojij še tem sposobnežem na DARS-u za plače donirali vsaj 3. milijarde evrov!???
dukenukem
05. 07. 2010 23.03
zakaj majo pa vodilni darsa bajne plače ,saj sami poberejo vse lopovi
Jamallllll
05. 07. 2010 22.13
Meni je mali čudež, kako jim bo tudi po končanem pacanju cest uspelo tem ljudem še naprej molzt in krast; celo več: še zvišali bodo cestnine, torej oni nekaj gradijo, naredijo 3x dražje in 3x počasnejše, se zapufajo za pol stoletja in se na koncu še zadovoljno trepljajo po rami in pravijo, da bo pač treba zvišat cestnine...:) tole je pa boljš ko SAZAS...
letalooo
05. 07. 2010 21.55
dars je lažnivec, ker, če Švica in Avstrija ima vinjete jih imamo tudi mi. ZNEBIMO SE DARS-A IN BO VSE CENEJE IN ŠE DOGOVOROV NE BO (Duhovnikova- Dimičeva)
JuST_ReaL
05. 07. 2010 17.49
za kvadratni meter stanovanja 600???? v 90ih letih??? a ste vi na 24ur na glavo padli???:O dajte si LEKTORJA nabavt!!!;)
nikajana
05. 07. 2010 12.50
res bi lahko bila polletna vinjeta......saj je prej nisem potrebovala. So se pa res znašli in nas "molzejo" za denar".........
mac4_m
05. 07. 2010 11.48
avtoceste so bile očitno izgrajene zelo slabo in ne dosegajo kvalitetnih standardov. Kdaj bo država vnovčila garancije? Ob svetem nikoli seveda, skupaj bojo družno načrtovali 'anekse' s katerimi bojo še naprej kradli slovenski narod...
Izbrisani5
05. 07. 2010 09.58
Poleg povišanih prispevkov ob registraciji seveda.
Izbrisani5
05. 07. 2010 09.58
Dajmo biti prvi na svetu in izdati vinjeto za lokalne ceste!
b77
05. 07. 2010 08.10
upam da ta država čimprej propade in da pristanemo tam kjer smo bili in dobro obvladamo HLAPCI
wsharky
05. 07. 2010 08.00
... vsa dosedanja vodstva dars-a vrece brez dna, so bila nastavljena politicno in niso imela 'poguma' reci ne... ker se je vse dogajalo z blagoslovom vodilnih na oblasti... banda koruptivna...
kdole
05. 07. 2010 07.40
Če trezno pomislimo, točno vemo da so nas kradl. Kradli so nas kot vse povsod kjer ima država prste. Razlika je v tem, dasi v tem primeru niso privoščili denarja z lopato ampak z največjimi možnimi šleperji :) in kaj imamo? dolgove DARSA bomo plačevali do 2037? Laž, še dje jih bomo plačevali: Žalostno je pa to, zapomnite si!! da bomo avtocesto prodali ko jo bomo izplačali :) verjetno ne Zidarju, ali pa če bo še živ!!!
Slovenc07
05. 07. 2010 07.37
Bi že nehal s tem janšatom in pahorjem kater je bolši za državo. Oba sta ista en bl očitno krade drugi pa bolj prikrito. Ceste po enem letu razpadajo, da ne govorim o lokalnih cestah kjer se tudi cent več ne nameni. Ko so kakšne volitve naši župani po unih starih jamah polijejo asvalt da bobijo tiste glasove po dveh letih je cesta vsa zlamana kot je bila prej. Kdo je odgovoren za kvaliteto polaganja asvalta??? mislim da ta človek v slo ne obstaja. Nam so polili in zrihrali dvorišče v enem tednu a na cestah popravljajo en delček ceste več let. Kje je tukaj logiga???? Verjetno so plačani da nič ne delajo oz. da počas delajo. Pa ne krivim delavce k oni od tega nič ne dobijo, krivi so njihovi šefi in ostala elita.
1P2L
05. 07. 2010 06.30
dejstvo je, da je bil sef ZIDAR, saj so bili direktorji darsa iz sct...tehnologijo je prilagajal sebi...
1P2L
05. 07. 2010 06.24
A sedaj bo pa Mateja skoz v tej crni floti? Dejti ji kupit kaksno majcko!!
12345s
05. 07. 2010 01.10
dmalalan, moram priznati da mi malo po jointu dišiš, mi je pa tisto kar, sem razumela, všeč.
Jure Kacicnik
05. 07. 2010 00.49
Ma če to ni ena kolobocija, tale kr neki govori, kdo bo šel sedet oz. bo kakor-koli kaznovan za to, da so se ceste gradile negospodarno - al bo tko k v stari dobir titovi, vsi mi smo krivi in vsi mi bomo plačali, samo tisti ne, ki so nam dolgove naredili.. je blo pa že v titovi boljš vsaj pokradl niso takih dnarjev
dmalalan@mac.com
05. 07. 2010 00.28
hihihi-admin se je zbudil...me je zanimalo na kaj je obcutljiv...zdej vem...hehehe.
dmalalan@mac.com
05. 07. 2010 00.27
...ja bi radi ja, da zdej zidarjeve masine cel narod skrbijo ... pa kucanov ugled tudi.
dmalalan@mac.com
05. 07. 2010 00.14
...tudi glinene-loncene in porcelanaste in steklene postelje bi ble zelo primerne obliki...in sz modernimi-sicer nepotrebnimi, toda ce je eden od partnerjev dolgocasen, kako se potrebni, moderni ... pa sz poslo bi se belokranjske lanene ali prekmurske izdelke prodajali-promovirali...idrijske cipke tudi ... steklarne sz vazami in bong-i ... tako pa vse propada, ker se lotiti nihce ne upa ... v takem vzdusju in politiki in duhovnosti-zavesti, ni se neupanju cuditi...ja galamo delajo, v strankah se zdruzujejo, vedno in samo tisti-taki, ki upajo, da brez dela bodo bogato ziveli-da bodo vse nezdruzene prevarali..skratka slabici.