Gospodarstvo

Direktorjem vlada ne bo omejevala plač

Washington, 19. 05. 2009 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

"Kriza se je poglobila, ker so ljudem plačevali ogromne vsote za kratkoročna tveganja,“ ocenjujejo ameriški finančni minister in dodaja, da morajo biti izplačila direktorjem vezana na uspeh.

Timothy Geithner in ameriški predsednik.
Timothy Geithner in ameriški predsednik. FOTO: Reuters

Ameriški finančni minister Timothy Geithner je povedal, da mora biti vladni cilj zmanjšanje tveganj, v katera se spuščajo finančna podjetja oziroma takšno hazardiranje, ki je privedlo do sedanje finančne krize. "Kriza se je poglobila, ker so ljudem plačevali ogromne vsote za kratkoročna tveganja. To je nekaj, kar lahko preprečimo," je dejal in dodaj, da morajo biti plačila direktorjem vezana na dolgoročne uspehe. To bi morda lahko dosegli s tem, da delničarjem omogočijo glasovanje o plačah in kompenzacijah ter zahtevajo, da so te javne.

Glede gospodarstva je Geithner ocenil, da se stabilizira, vendar pa bo brezposelnost po njegovem mnenju rasla še naprej. Ob tem je napovedal, da okrevanje ne bo gladko in brez ovir ter da jih čakajo pretresi. Ameriška vlada se proti krizi bori tudi z deficitarno porabo in Geithner je menil, da bodo o zmanjšanju proračunskega primanjkljaja razmišljali, ko bo gospodarsko okrevanje že trdno na poti.

Zmanjšanje primanjkljaja pa bo eden glavnih gospodarskih in političnih izzivov v prihodnjih petih letih. Geithner je med drugim napovedal, da bo administracija v naslednjih nekaj tednih objavila celovit niz predlogov za reforme regulatornega sistema za finančni sektor.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VolilecSI
19. 05. 2009 13.43
Tako kot v SLoveniji
Damir Zor?i?
19. 05. 2009 11.27
Damir Zor?i?
19. 05. 2009 11.26
admin!!! kje je moj komentar???
Damir Zor?i?
19. 05. 2009 11.23
Popolna nadzor nad vrednotenjem dela in trgovino, stroga in enakovredna merila za vse na svetu pa ne bo nobene krize več. Če bi vsak svetovljan dobil npr. 1000€ ob rojstvu in mu to pripada do smrti ne glede na ostale okoliščine. potem bi morale biti še cene posvsod enake, šele potem bi ljudje spregledali, da je današnja gospodarska rast v biszvu samo rast dolga eliti elite. Materialnih dobrin in sredstev je za enakovredno življenje po celem svetu dovolj, potrebujemo samo dovolj modrega "diktatprja", ki bi to izpeljal. Množica se očitno še vedno raje podreja utpoičnim idejam turbokapitalistov.