Gospodarstvo

Direktorica Garanta zavrača očitke delavcev

Polzela, 12. 08. 2011 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Delavci ji namreč očitajo izčrpavanje podjetja. Odgovarja, da ne ve, kako se sploh takšne laži plasirajo v javnosti. Po njenih ocenah je dosedanji dialog med upravo in pogajalci predstavnikov sveta delavcev ter sindikata potekal normalno.

Delavci so povedali, da je Frelihova na celotno premoženje Garanta, vključno s parkirišči, aprila najela maksimalno hipotekarno posojilo, ki naj bi znašalo tri milijone evrov. Delavci so tudi navedli, da so Frelihovo pozvali na zbor delavcev in jim razloži, kakšne so razmere v podjetju, vendar je to odklonila. Po njihovi oceni je Frelihova neodzivna in nedostopna, saj v družbo "pride, ko pride", vsa pooblastila o vodenju Garanta pa so v njenih rokah.

Direktorica Garanta Vesna Frelih je četrtkove navedbe delavcev o izčrpavanju podjetja zavrnila. Gre za "popolnoma neresnične" očitke, dodaja pa, da ji ni jasno, kako se "sploh takšne laži plasirajo v javnost". Sama je februarja vodenje družbe prevzela za eno leto, družba pa da že tretje leto posluje z izgubo, je razložila Frelihova.

Kako je torej nastala izguba?

Po oceni Frelihove je bilo razlogov za izgubo več, med drugim pa je največji vzrok huda recesija, ki je prizadela lesno industrijo. Po njenih navedbah se zadolženost podjetja med njenim vodenjem sploh ni spremenila, podjetje pa tudi ni najelo nobenega novega posojila.

Glede najema maksimalnega hipotekarnega posojila, s katerim naj bi po mnenju delavcev izčrpavala podjetje, je Frelihova pojasnila, da ima Banka Celje vpisano maksimalno hipoteko že precej let in to na skoraj vseh nepremičninah Garanta. "Uredili smo zavarovanje posojila pri Poštni banki Slovenije. Aprila nam ta banka ni podaljšala posojila v višini 276.000 evrov, katerega zapadlost je bila v marcu. Banka je vztrajala na zavarovanju s hipoteko, ker pa Garant ni imel bremen prostih nepremičnin, smo uredili zavarovanje z vpisom maksimalne hipoteke v višini okrog 400.000 evrov na nekaterih nepremičninah. Posel je bil popolnoma običajen in transparenten," je zagotovila Frelihova.

Huda recesija v lesni branži

Lesno industrijo je kriza hudo prizadela.
Lesno industrijo je kriza hudo prizadela. FOTO:

V zvezi s poslovanjem Garanta je pojasnila, da jim preglavice povzroča huda recesija, v kateri je lesna branža. Največji upad prodaje tako Garant beleži na slovenskem trgu in trgu nekdanje Jugoslavije. Poleg zmanjšanja povpraševanja so problem tudi stalni pritiski na zniževanje cen. Po njenih besedah so bili zato primorani znižati cene svojih izdelkov, da so obdržali pozicijo na trgu oz. svojo konkurenčnost in da so ohranili sodelovanje z Lesnino.

Neredno plačevanje dolžnikov

"Glede na to, da se borimo z recesijo, pa beležimo še neredno plačevanje naših dolžnikov. Vse to vpliva na likvidnost družbe. Dobavitelji pa so zaradi splošne panike v lesni industriji začeli skrajševati plačilne roke, zmanjševali so tudi svoj obseg poslovanja. Tako je večkrat prišlo do težav z dobavo repromateriala. Poleg tega nam dobavitelji zaradi manjšega obsega poslovanja proizvodnje v Garantu, niso mogli dobavljati manjših količin, ker se jim posel ne izplača. Občasno pa se tudi dobave ustavijo zaradi neplačil, kar danes ni nič neobičajnega," je dejala.

'Garant ima poravnane vse davke in prispevke'

Zatrdila je, da ima Garant poravnane vse davke in prispevke. Izplačilo regresa za letni dopust pa po mnenju Frelihove ni bilo možno. Kljub naporom, da bi se dodatno zadolžili, so Garantovo vlogo za posojilo zavrnili vsepovsod. Po njenih navedbah Garant v preteklih letih ni izplačeval regresa, o težavah pri izplačilu regresa pa je obvestila predsednika sveta delavcev in predsednika podjetniškega sindikata.

Predviden rok za izplačilo regresa je najkasneje do konca oktobra v skladu z zakonom o delovnih razmerjih. "Je pa to seveda vse odvisno od nadaljnjega poslovanja družbe in vzdrževanja tekoče likvidnosti. Ker so razmere na trgu še težje, napovedi pa nič obetavne, upam, da nam bo uspelo preživeti tudi to," je dejala Frelihova.

Dosedanji dialog potekal normalno

Po njenih ocenah je dosedanji dialog med upravo in pogajalci predstavnikov sveta delavcev ter sindikata potekal normalno. Očitke o njeni neudeležbi na zboru delavcev je označila za neutemeljene, saj da je šele v četrtek prejela vabilo za srečanje.

Zavrnila je tudi očitek o neodzivnosti in pri tem pojasnila, da je bila julija na dopustu in bolniški, o čemer pa ni dolžna obvestiti sindikata. Za Frelihovo je ravnanje sindikata Garanta popolnoma nerazumljivo, saj so doslej vedno prejeli plačo do 18. v mesecu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1943
24. 02. 2013 11.48
Zelo zanimivo,da samo v Sloveniji propadajo podjetja ,gredo v stečaj ,le v Nemčiji in Avstriji pa nobeno lesno podjetje ne propade. Na njihovo pohištvo čakajo kupci po mesec ali dva po isti ceni ali pa še več kot je cena našega pohištva ,naših lesnih proizvajalcev. Tudi plače teh delavcev so krepko višje z dajatvami kot pa pri nas pa so še vedno konkurenčni .Ničesar ne delajo na zalogo ,vse po naročilu in se tudi ne izgovarjajo na recesijo. Kdo je torej krivec propada naših podjetij ??
.eu.
16. 08. 2011 15.22
če ne dobiš plače greš gor v pisarno odpreš predal in si izplačaš plačo sam .
Schallabweiser
15. 08. 2011 18.50
spet nakazila in "plačila kazni" slamnati firmi v liechstensteinu! a je na dursu "kdo doma"!?
dukenukem
15. 08. 2011 18.42
vsi vodilni po firmah so začeli same lumparije zganjati ,vlada pa ne ukrepa nič ,ker je sama ista
Milan Koleznik
15. 08. 2011 07.22
+1
martinkrpa1,je les ali ne,ni važno,vse za tajkune je eno in isto,pograbijo in adijo drugam naprej grabit.
jastreb13
14. 08. 2011 19.14
Na roke se pogovorit z njo dokler še ni prepozno....če ne vas bo poštimala, kot je Hilda svoje.....Recesija je samo izgovor, da lažje delavcem krade....*...kot, da bi v Sloveniji bili brez vlade, kjer lahko plenilske elite z ljudmi počnejo kar hočejo in nihče tega ne prepreči...treba bo vzet zakon v svoje roke....
tronkodak
13. 08. 2011 13.31
Recesija - kako priljubljana beseda za vse težave. Najlažje je pač reči recesija. Banda pokvrajena, poradli so sedaj pa je recesija kriva. Vsem pobrat premoženje in jih poslat delat v rudnik do konca življenja. Raji pa rezdelit nihove ukradene miljone.
martinkrpan1
13. 08. 2011 12.28
sirene in ostali- tukaj se gre za lesno industrijo ko mamo lesa več ko dreka--ni to gorenje ko gre počas asta la vista!
Milan Koleznik
13. 08. 2011 09.54
vsa podjetja ki izgubijo stabilnost,ki pahnejo narod na rob obuba,v življenje brez dohodka bi morali zapret direktorje,manedžerje,in nazadnje tudi nadzornike ki niso za nič,vse to bi morali zapreti,bi videli kako bi se potem borili za delo za podjetje,za svoje stolčke,tako pa v tem sistemu lahko samo pokradejo podjetje in gredo na druge stolčke,brala sem da so lepotico zaprli za 69 dolarjev ,pri nas pa bi Tovšakova pokradla kar celo slovenijo v gradbinstvu pa še se šeta po svobodi.
garantuc
12. 08. 2011 21.04
a direktorica je vesna pisarovič ko se pelje v garant si poje DA ZNAŠ,DA ZNAŠ KAKO VAM KRADEM I LAŽEM,DA ZNAŠ,DA ZNAŠ...
NESDSU
12. 08. 2011 19.33
-1
Borak a je vaša direktorica v stranki SDS?
Borak
12. 08. 2011 18.22
laže kot pes teče, zadnja leta je bil vedno regres. Ona in njen bivši nastavljen direktorček bi material najraje imela zastonj, kaj pa njena izjava, vse bi bilo lepo, če le plač ne bi bilo treba dati?????? Halo, pa glede izgube trga v bivši jugi, ja če so pa tile tolk napihnjeni da jim nihče niti krivega prsta ne sme pokazat, pol pa kar nekaj grozijo in vreščijo, kot otroc. Stara garda je šla v bivšo jugo z muzikantom, se je jedlo, pilo..., zadnji dan pa podpisovalo :-) pa je šlo dol robe kolkr češ. zanjo je delovanje sindikata popolnoma nerazumljivo, ja saj, zanjo je tud nerazumljivo, da nekdo ne želi delati če ne dobi plač, a bi ona delala zastonj??? Vedno se je moral delavec nečemu odpovedati, da so oni imeli več. Delavec mora za vsako stvar sporočit v podjetje, a ona kot predstavnica firme, ni dolžna obvestiti da je na bolniški??? halo, ja to je kršitev delovnih obveznosti, ker če si na bolniški moraš sporočiti v firmo, da vedo, ker lahko pošljejo kontrolo na dom, hahaha, nas so vedn kontroliral, bi še lepo blo mal njo :-))) BREZPOGOJEN ŠTRAJK, PREPOVED VSTOPA V FIRMO, pa da jo vidmo, to niso dobri gospodarji, to so uničevalci, samo za svojo rit skrbi, no pa še za par drugih, za delavce ji je pa figo mar
martinkrpan1
12. 08. 2011 17.55
se mi zdi da ko se bojo trgovine zapirale ko ne bo narod jemu gnarja da bo kupoval bojo kak interšpar predelal kr u žago parkirplac pa sušilnico--pa gasa koper-dubaj!!
martinkrpan1
12. 08. 2011 16.32
GARANT beseda pa uspodi starrost je isto isto ko MURA!!!--v svetu trženja bi lahk take in podobne firme ble v ŠPICI če bi bili DIREKTORJI IN NJIHOVI RITOLIZNIKI PLAČANI ZARES PO UČINKU!!--mislim pa kolk lesa nam austrijci požerejo!--a se da kje dobit podatek kolk m3 lesa dnevno poseka cerkev??
martinkrpan1
12. 08. 2011 16.24
učas so bli bl pametn je garant goreu vsake 3 do 4 leta!
upornik18
12. 08. 2011 14.55
blabla bla in navadne ovce to verjamejo *. to je ena traparija, sami izgovori so vas da je recesija, da se čim več pokrade, ker itak se ne bo dalo rešit podjetja.
rudra
12. 08. 2011 13.59
Naše vlade že 2o let zavračajo vse očitke državljanov! Kje le se je učila- kaj?
smereka
12. 08. 2011 13.26
Novinarji malo bo treba med delavce pa resnico zvedeti ne pa verjeti njej ki laže.Regres smo dobivali redno vsako leto,ona je izjavila da ne,je že tuki dala lažno izjavo.
smereka
12. 08. 2011 13.14
LAŽE ,LAŽE,LAŽE,LAŽE,LAŽE,KRADE,KRADE
Antimi
12. 08. 2011 12.50
Pa ja... najlažje se je izgovarjat na recesijo. Problem je v tem, da se ljudje ukvarjajo s stvarmi, o katerih nimajo pojma.